Νους υγιής εν σώματι υγιεί: Η αλήθεια για το περίφημο αρχαίο ρητό!

Ένα από τα αρχαιότερα γνωμικά στον κόσμο είναι η φράση «νους υγιής εν σώματι υγιεί» που σημαίνει για να είναι ο νους υγιής, πρέπει και το σώμα να είναι υγιές. Ωστόσο, ξαφνικά τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί κάποιοι ερευνητές που ισχυρίζονται ότι το περίφημο «νους υγιής εν σώματι υγιεί» δεν το έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες!

Η άποψη που συνδέει το γνωμικό «νους υγιής εν σώματι υγιεί» με ένα αρχαίο Λατινικό ρητό

Σύμφωνα με αυτές τις ανεπίσημες αναφορές φαίνεται ότι αυτό το αρχαίο ρητό έχει προέλευση από μία λατινική έκφραση που έγραψε ο Ρωμαίος ποιητής Γιουβενάλης (Decimus Iunius Juvenalis) γύρω στο 2ο αιώνα μ.Χ. Ήταν μία προσευχή που αφορούσε τη σωματική και πνευματική υγεία, στο έργο του με τίτλο “Σάτιρες”.

Η αρχική διατύπωση ήταν «Orandum est ut sit mens sana in corpore sano» δηλαδή: «Πρέπει να προσευχόμαστε για υγιή νους σε υγιές σώμα». Η φράση Anima sana in corpore sano χρησιμοποιήθηκε ως μότο για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων ενώ τα αρχικά της έδωσαν το όνομά τους στη γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών που είναι γνωστή ως Asics!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 Λόγοι Που Τα Converse All Star Είναι Τα Πιο Δημοφιλή Παπούτσια Στον Κόσμο!

Η σύνδεση με το περίφημο ρητό που είπε ο φιλόσοφος Θαλής ο Μιλήσιος

Παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η αυτή η περίφημη φράση έχει καταγωγή από τη λατινική φράση του Γιουβενάλη. Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι η έκφραση που αντιστοιχεί στο νους υγιής εν σώματι υγιεί είναι μία ξακουστή έκφραση που είπε κάποτε ο Θαλής ο Μιλήσιος.

Όταν ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος ρωτήθηκε ποιος είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος έδωσε την εξής απάντηση: «ο το μεν σώμα υγιής, την δε ψυχή εύπορος, τη δε φύσιν ευπαίδευτος». Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η έκφραση αντιπροσώπευε ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, ο οποίος έδωσε τα φώτα του στους νεότερους φιλόσοφους της Ελληνικής και αργότερα λατινικής φιλοσοφίας.

Συμπέρασμα

Αν και δεν είμαστε σίγουροι ποιος στα αλήθεια είπε πρώτος το ρητό νους υγιής εν σώματι υγιεί, το μόνο σίγουρο είναι ότι και οι τρεις φιλόσοφοι θέλησαν να προσφέρουν τη βοήθεια τους με αυτά τα γνωμικά! Μέχρι σήμερα πολλοί γιατροί στην Ελλάδα χρησιμοποιούν αυτό το ρητό ως παράδειγμα για να συμβουλεύσουν τους ασθενείς τους πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μία ισορροπία σώμα και μυαλού, αφού το ένα βοηθάει το άλλο!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δείτε Ποιο Ήταν Το Ζώδιο Σας Στην Αρχαία Ελλάδα!

Comments (0)
Add Comment