Τα νησιά των Κυκλάδων είναι παγκοσμίως γνωστά για τα κατάλευκα στενά τους, τις γαλανόλευκες εκκλησίες, το καλό φαγητό και τις υπέροχες παραλίες.
Τα πιο γνωστά νησιά των Κυκλάδων είναι η Σαντορίνη, η Μύκονος.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικά άγνωστα κυκλαδίτικα νησιά, όπως η Σίφνος, που σίγουρα θα μπορούσαν να συναγωνιστούν σε ομορφιά τα παγκοσμίου φήμης ελληνικά νησιά.
Πού βρίσκεται η Σίφνος;
Η Σίφνος ανήκει στις Δυτικές Κυκλάδες, σε ένα σύμπλεγμα παρθένων νησιών, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η Κύθνος, η Κέα, η Σέριφος, η Κίμωλος και η Μήλος, στην οποία υπάγεται διοικητικά.
Η ιστορία του νησιού ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια όταν ακόμη ήταν γνωστό στον τότε κόσμο με την ονομασία Μερόπη ή Μεροπία. Το σημερινό όνομα του νησιού οφείλεται στον Σίφνο, τον γιο του Αττικού ήρωα του Σουνίου.
Γνωρίζατε ότι ο καλύτερος σεφ της Ελλάδας κατάγεται από τη Σίφνο;
Από το νησί κατάγεται ο κορυφαίος Έλληνας σεφ του 20ού αιώνα Νίκος Τσελεμεντές, γεγονός που έχει επηρεάσει θετικά τη γαστρονομική κουλτούρα της Σίφνου.
Τι να κάνετε στη Σίφνο;
Γνωρίστε την αγγειοπλαστική της Σίφνου
Στις Καμάρες θα βρείτε αρκετά μαγαζιά που πουλάνε κεραμικά διακοσμητικά, σουβενίρ και άλλα πολλά για να έχετε ενθύμια από τη Σίφνο.
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα φημίζεται για την τέχνη της αγγειοπλαστικής εξαιτίας του αργίλου που βρίσκεται άφθονος στο νησί. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει με εξαφάνιση, αφού οι νέοι του νησιού μετακινούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαδοχή.
Δοκιμάστε το παραδοσιακό σιφνέικο φαγητό
Αν πάτε στη Σίφνο και δε δοκιμάσετε ρεβιθάδα είναι σαν να πήγατε στη Θεσσαλονίκη και δε φάγατε μπουγάτσα.
Κάτι τέτοιο ισχύει και για το μαστέλο (αρνί σε κεραμική γάστρα) που επιβάλλεται να το συνδυάσετε με το περίφημο κρασοτύρι της Σίφνου, τη Μανούρα.
Φάτε μελόπιτα Σίφνου για πρωινό και θα γλύφετε τα δάχτυλα σας. Το ίδιο θα συμβεί όταν δοκιμάσετε τη Λωλή, τη νόστιμη παραδοσιακή κολοκυθόπιτα.
Λένε ότι πήρε αυτή την ονομασία επειδή το χρώμα και η γεύση της εξαρτάται από την τρέλα της μαγείρισσας.
Αφού γεμίσετε το στομάχι σας, πιείτε ένα καφεδάκι μέχρι να χωνέψετε και φύγατε για τις πεντακάθαρες παραλίες της Σίφνου.
Κολυμπήστε στα σμαραγδένια νερά της Χρυσοπηγής
Αν σας αρέσουν τα άγρια τοπία θα σας προτείναμε την παραλία της Χρυσοπηγής όπου βρίσκεται το ομώνυμο βραχώδες ακρωτήρι και χωρίζει την παραλία σε μικρότερους μόλους. Στα αριστερά αυτού του μικρού ακρωτηρίου βρίσκεται η παραλία Αποκοφτό και στα δεξιά η παραλία Σαούρες.
Περπατήστε στην πιο κοσμική παραλία της Σίφνου
Σε περίπτωση όμως που ψάχνετε μία κοσμοπολίτικη παραλία, ακριβώς δίπλα από τον οικισμό Φάρο βρίσκεται ο Πλατύ Γιαλός.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Σίφνου, όπως δηλώνει άλλωστε και η ονομασία της.
Σε όλο το μήκος της παραλίας λειτουργούν καφετέριες και εστιατόρια με τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα.
Επισκεφθείτε το παγκοσμίου φήμης μοναστήρι της Χρυσοπηγής
Η Παναγία Χρυσοπηγής Βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό Φάρο και είναι χτισμένη πάνω σε έναν πανέμορφο σχιστό βράχο. Πρόκειται για μία κυκλαδίτικη εκκλησία που πολλοί πιστεύουν ότι είναι η πιο όμορφη εκκλησία της Ελλάδας.
Αυτό το μοναστήρι – εκκλησία που χτίστηκε το 1650 έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως μία από τις ομορφότερες εκκλησίες του κόσμου.
Άλλωστε για αυτό το λόγο πολλά ζευγάρια επιλέγουν αυτή την εκκλησία για να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης.
Εξερευνήστε το ψαροχώρι που θυμίζει παλιά ελληνική ταινία
Στην παραλία Βαθύ της Σίφνου, θα βρείτε ελληνικές νησιώτικες παραδοσιακές ταβέρνες εκεί ακριβώς που σκάει το κύμα.
Σε περίπτωση που έχετε παιδιά και ψάχνετε μία ήσυχη παραλία, η παραλία Βαθύ φαντάζει ιδανική. Πρόκειται για μία μεγάλη παραλία που χωρίζεται σε μικρότερες παραλίες από την πανέμορφη γαλανόλευκη εκκλησία του Ταξιάρχη.
Στην κρυφή παραλία πίσω από την εκκλησία βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Σίφνου που θα σας ταξιδέψει σε άλλη εποχή. Πρόκειται για το ομώνυμο παραδοσιακό ψαροχώρι που θυμίζει κάτι από ταινία.
Για χαλάρωση ή διασκέδαση στις Καμάρες, το λιμάνι της Σίφνου
Αν ψάχνετε για διασκέδαση μπορείτε να επισκεφθείτε την παραλία Καμάρες, όπου βρίσκονται τα πιο γνωστά παραλιακά μπαρ-καφέ του νησιού. Αυτή η παραλία βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό που λειτουργεί ως λιμένας. Εκεί θα βρείτε καφέ, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ξενοδοχεία καθώς και μαγαζάκια που πουλάνε σουβενίρ.
Ανακαλύψτε την παραλία που δε χρειάζεστε το κινητό
Για όσους ψάχνουν την απόλυτη ηρεμία, υπάρχει μία παραλία στη Σίφνο όπου στην κυριολεξία δε θα μπορεί να σας εντοπίσει κανείς, αφού δεν θα έχει σήμα το κινητό σας. Παρόλα αυτά, στην άκρη της παραλίας υπάρχει ένα σημείο, όπου έχουν τοποθετήσει μία καρέκλα με την αναγραφόμενη λέξη «cosmote», αφού είναι το μοναδικό σημείο στην παραλία που θα βρείτε σήμα. Αυτή η ξεχωριστή παραλία ονομάζεται Βρουλίδια.
Πηγαίνετε στην παραλία χωρίς μελτέμια
Δεν ξέρω αν γνωρίζετε αλλά ο καιρός στη Σίφνο είναι αλλοπρόσαλλος όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Ο λόγος είναι τα μελτέμια, οι καλοκαιρινοί ισχυροί άνεμοι που πνέουν στα νησιά του Αιγαίου. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μία παραλία που θυμίζει φυσικό φρούριο ενάντια στα μελτέμια. Πρόκειται για την παραλία Χερρόνησος με τους όμορφους απομονωμένους μόλους.
Συμμετέχετε στο σημαντικότερο πανηγύρι της Σίφνου
Αφού γνωρίσαμε λοιπόν τις παραλίες του νησιού, ας μιλήσουμε για τα ορεινά τοπία της Σίφνου.
Υπάρχουν διάφορα μονοπάτια πεζοπορίας που οδηγούν στις κορυφές του νησιού.
Το πιο δημοφιλές μονοπάτι είναι αυτό που οδηγεί στη μοναστήρι του Προφήτη Ηλία του Ψηλού, που βρίσκεται στην κορυφή του ομώνυμου λόφου.
Πρόκειται για την υψηλότερη κορυφή του νησιού (627 μέτρα) που προσφέρει θέα 360 μοιρών.
Σε αυτόν τον λόφο στις 19 Ιουλίου πραγματοποιείται το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία του Ψηλού, όπου τελείται ο εσπερινός στο μοναστήρι με τη συνοδεία φαγητού και παραδοσιακής μουσικής.
Εκεί θα δοκιμάσετε την πιο νόστιμη παραδοσιακή ρεβιθάδα.
Γνωρίστε τη νυχτερινή ζωή στην πρωτεύουσα του νησιού
Το βραδάκι επιβάλλεται μία βόλτα στο στενό της Απολλωνίας που πολύ σωστά είναι γνωστό ως το «στενό της διασκέδασης». Εκεί θα βρείτε οτιδήποτε ζητάει ο οργανισμός σας, από παγωτό μέχρι γύρο και από κρασί μέχρι ρακή. Το στενό κατακλύζεται από νέους που πίνουν και τραγουδούν μέχρι πρωίας.
Ανακαλύψτε έναν από τους ομορφότερους μεσαιωνικούς οικισμούς στην Ελλάδα
Για τους πιο ρομαντικούς θα προτείναμε με κλειστά μάτια να επισκεφθούν τον πιο όμορφο οικισμό της Ελλάδας, το Κάστρο Σίφνου.
Πρόκειται για έναν οικισμό που χρονολογείται από τα προϊστορικά χρόνια.
Ωστόσο, ο οικισμός που σώζεται μέχρι σήμερα χρονολογείται από την εποχή της κυριαρχίας του Ισπανού Ιππότη Γιαννούλη Ντα Κορόνια (1635), που ανήκε στο τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη.
Πρόκειται για έναν βενετσιάνικο οικισμό που λειτουργούσε ως φρούριο, εξού και το όνομα Κάστρο.
Σήμερα θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους μεσαιωνικούς οικισμούς που σώζονται σε όλο τον κόσμο. Τη νύχτα μετατρέπεται σε ένα από τα πιο ρομαντικά μέρη του νησιού και ολόκληρης της Ελλάδας.
Δείτε το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα από μία μαγική τοποθεσία
Ο ρομαντισμός του Κάστρου συνεχίζεται και την ημέρα, αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια της δύσης του ήλιου. Εκεί θα βρείτε ένα από τα πιο ειδυλλιακά μέρη στην Ελλάδα για να δείτε το ηλιοβασίλεμα. Πρόκειται για την εκκλησία των 7 μαρτύρων που βρίσκεται πάνω σε έναν πανέμορφο βράχο, ακριβώς δίπλα από τον οικισμό.
Η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο από το λιθόστρωτο μονοπάτι που αποτελείται από σκαλιά και συνδέει τον βράχο με το Κάστρο. Αυτός ο βράχος προσελκύει επισκέπτες από όλες τις γωνιές της γης που μαζεύονται στα σκαλιά για να βγάλουν φωτογραφίες με φόντο την εκκλησία και το μαγικό ηλιοβασίλεμα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκεί θα δείτε τολμηρούς νέους που βουτάνε από ψηλά στα σμαραγδένια νερά της ομώνυμης παραλίας.
Βγάλτε φωτογραφίες στην οροφή της εκκλησίας Πουλάτης
Κοντά στο Κάστρο βρίσκεται ένα από τα αγαπημένα μας μέρη στη Σίφνο, το μοναστήρι της Παναγίας Πουλάτης. Πρόκειται για μία μοναδική εκκλησία με όμορφη αρχιτεκτονική που προσφέρει την απόλυτη γαλήνη. Η πόρτα της εκκλησίας συνήθως είναι ανοιχτή για το κοινό. Αν δε φοβάστε μπορείτε να ανεβείτε στην οροφή της εκκλησίας και να βγάλετε μαγικές φωτογραφίες με φόντο την ομώνυμη βραχώδες παραλία.
Εξερευνήστε με μάσκα και βατραχοπέδιλα την παραλία Πουλάτη
Το ιδανικό μέρος για λάτρεις του γυμνισμού και της κατάδυσης. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αυτόν τον τόπο ως το κατάλληλο μέρος για διαλογισμό, χαλάρωση και επικοινωνία με τη φύση. Στο τέλος της διαδρομής θα διανύσετε για αρκετά λεπτά έναν χωματόδρομο που θέλει λίγο προσοχή. Η πρόσβαση είναι εφικτή από το Κάστρο αλλά και από το πιο παραδοσιακό οικισμό του νησιού, τον Αρτεμώνα.
Γνωρίστε την κυκλαδική Γαστρονομία
Σε αυτόν τον ορεινό οικισμό πραγματοποιείται το μεγαλύτερο φεστιβάλ κυκλαδικής γαστρονομίας που προσελκύει επισκέπτες από όλα τα νησιά του Αιγαίου και χαίρει διεθνούς αναγνώρισης. Το φεστιβάλ Νικόλαος Τσελεμεντές διαρκεί 3 ημέρες και εκπροσωπείται από όλα τα νησιά των Κυκλάδων, που το καθένα έχει το περίπτερο του στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα.
Το φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του στις 19:00 και στις 22:00 ξεκινούν οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Είστε έτοιμοι όμως να ακούσετε τα συνταρακτικά νέα; Η είσοδος είναι ελεύθερη και τα περίπτερα προσφέρουν τα φαγητά χωρίς χρέωση! Καλό κέρασμα λοιπόν.
Αγοράστε κεραμικά της Σίφνου για ενθύμιο
Οι Σίφνιοι φημίζονται για αυτά τα κεραμικά που συνήθιζαν να τοποθετούν στην κορυφή της καμινάδας.
Τέλος, μην ξεχάσετε να πάρετε για ενθύμιο ένα φλάρο που κάποτε ήταν το πάνω μέρος της καμινάδας. Σήμερα αποτελεί το σύμβολο του νησιού και χρησιμοποιούνται κυρίως για διακόσμηση. Αν θέλετε να δείτε πως φτιάχνονται αυτά τα υπέροχα κεραμικά μπορείτε να επισκεφθείτε τα λίγα εναπομείναντα παραδοσιακά καμίνια του νησιού.
Πως θα πάτε στη τοποθεσία Σίφνος;
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σας πούμε ότι δυστυχώς η Σίφνος δεν έχει αεροδρόμιο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και καλά νέα καθώς υπάρχουν διαθέσιμα πλοία που αναχωρούν από τον Πειραιά για Σίφνο.
Μάλιστα, τα ταχύπλοα διανύουν την απόσταση των 130 χιλιομέτρων που χωρίζουν τον Πειραιά με τη Σίφνο μέσα σε 3-4 ώρες περίπου. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το συμβατικό πλοίο που φτάνει στη Σίφνο από τον Πειραιά περίπου σε 5-6 ώρες. Ωστόσο, τα εισιτήρια του συμβατικού πλοίου είναι φθηνότερα.
Το λιμάνι της Σίφνου βρίσκεται στον παραθαλάσσιο οικισμό Καμάρες και λίγο πιο κάτω από την προβλήτα που σταθμεύουν τα πλοία, βρίσκεται η στάση των λεωφορείων και η πιάτσα των ταξί. Σε εκείνο το σημείο θα βρείτε και μηχάνημα ΑΤΜ.
Πού να μείνετε στη Σίφνο;
Αν πάτε στη Σίφνο μετά τη φουλ σεζόν υπάρχουν άτομα έξω από το πλοίο που θα σας ρωτήσουν αν ψάχνετε για διαμονή. Αν δεν έχετε κλείσει ήδη τη διαμονή σας στο νησί, θα σας προτείναμε να μείνετε στη Χώρα του νησιού, Απολλώνια. Για πιο ήρεμες καταστάσεις οι Καμάρες είναι το ιδανικό μέρος. Η Σίφνος είναι ένα νησί που δεν έχει πάρα πολλές επιλογές για αυτό καλό είναι να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων.
Σίφνος: Ενοικίαση αυτοκινήτου
Στις Καμάρες θα βρείτε πρακτορεία ενοικίασης αυτοκινήτων λίγα μέτρα πιο κάτω από το λιμάνι. Εμείς μείναμε στην Απολλώνια και αφού φτάσαμε με το βραδινό πλοίο, πήραμε το λεωφορείο. Την επόμενη μέρα βρήκαμε στην Απολλώνια πρακτορείο και νοικιάσαμε αμάξι με 28 ευρώ την ημέρα.
Πώς σας φάνηκε η Σίφνος;