6 αμφιλεγόμενες ταινίες που απαγορεύτηκαν σε κάποιες χώρες

Τον περασμένο αιώνα το Χόλιγουντ δημιούργησε κάποια κινηματογραφικά αριστουργήματα τα οποία όμως δεν πέρασαν τις εξετάσεις σε μερικές χώρες του κόσμου, καθώς κρίθηκαν ως αμφιλεγόμενες ταινίες και απαγορευτήκαν.

Αυτή η απαγόρευση οφείλεται είτε στη βία κάποιων σκηνών, είτε στο ερωτικό περιεχόμενο της ταινίας, είτε σε αρνητικές απεικονίσεις κάποιας Χώρας.

Πάμε να δούμε 6 γνωστές ταινίες που έγιναν κόκκινο πανί για κάποιες χώρες και στη συνέχεια απαγορεύτηκαν.

Zoolander (2001)

Μέρος της πλοκής της ταινίας Zoolander περιλαμβάνει ένα σχέδιο δολοφονίας του πρωθυπουργού της Μαλαισίας, το οποίο προφανώς δεν άρεσε στην κυβέρνηση της Μαλαισίας. Ένας άλλος λόγος ήταν το γεγονός ότι παρουσίαζαν τη Μαλαισία ως μια φτωχή χώρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, το Συμβούλιο Λογοκρισίας Κινηματογράφου του Υπουργείου Εσωτερικών της Μαλαισίας χαρακτήρισε την ταινία ως «σίγουρα ακατάλληλη» για το κοινό. Στο Ιράν, η ταινία Zoolander απαγορεύτηκε λόγω της υποστήριξή της στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Brokeback Mountain (2005)

Παρά το γεγονός ότι έχασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας τη χρονιά που κυκλοφόρησε, το Brokeback Mountain εξακολουθεί να είναι μια ιστορία αγάπης που έχει αναγνωριστεί από τους κριτικούς. Σε αυτή την ταινία πρωταγωνιστούν οι Heath Ledger και Jake Gyllenhaal ως ένα ζευγάρι καουμπόηδων που έχουν μια περίπλοκη ρομαντική σχέση ενώ βόσκουν πρόβατα στο Wyoming. Ενώ το Brokeback Mountain γιορτάζεται ως σήμα κατατεθέν του queer κινηματογράφου στην Αμερική, απαγορεύτηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λόγω της απεικόνισης μιας σχέσης μεταξύ δύο ανδρών. Επίσης, η ταινία δεν κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στην Κίνα.

The Da Vinci Code (2006)

Η Αγία Έδρα, γνωστή και ως Έδρα της Ρώμης, θεώρησε ότι η ταινία του Τομ Χανκς ήταν ιστορικά ανακριβής και προσβλητική. Ωστόσο, η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο Κώδικας Ντα Βίντσι που ήταν εξίσου αμφιλεγόμενο, απεικονίζοντας τον Ιησού Χριστό και τη Μαρία Μαγδαληνή ως παντρεμένο ζευγάρι και την Καθολική Εκκλησία ως μια κάλυψη δύο χιλιάδων ετών για το Άγιο Δισκοπότηρο. ΟΙ διαμαρτυρίες ήταν έντονες μετά την κυκλοφορία της ταινίας και τελικά απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες, όπως η Κίνα, η Αίγυπτος, μέρη της Ινδίας, η Ιορδανία, η Σαμόα, τα νησιά του Σολομώντα και η Σρι Λάνκα.

Borat (2006)

Ο Borat είναι μια παρεξηγήσιμη ταινία, που κατάφερε να προκαλέσει αντιδράσεις σε αρκετές χώρες. Όταν πρωτοκυκλοφόρησε η ταινία, υπήρχαν αναφορές από πολλά κανάλια ότι είχε απαγορευτεί σε όλες τις αραβικές χώρες εκτός από τον Λίβανο. Συγκεκριμένα, ο Borat απαγορεύτηκε στο Καζακστάν, καθώς ο ειλικρινής χαρακτήρας του Sacha Baron Cohen διακωμωδεί την κουλτούρα της χώρας. Τελικά, ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε στην ταινία και δήλωσε ότι είδε με άλλο μάτι την ταινία, η οποία προσέλκυσε τουρίστες και λειτούργησε τελικά σαν διαφήμιση για τη χώρα. Όπως λέμε και στο χωριό μου, μερικές φορές η καλύτερη διαφήμιση είναι η δυσφήμιση.

The Hunger Games (2012)

Βασισμένο στη σειρά μυθιστορημάτων της Suzanne Collins, το The Hunger Games είναι μια πιστή μεταφορά από βιβλίο σε ταινία που απεικονίζει ένα φρικιαστικό μέλλον που διαδραματίζεται στη μελλοντική Αμερική. Κάθε χρόνο, παιδιά από διαφορετικές περιοχές γνωστές ως «Συνοικίες» πρέπει να παλέψουν μέχρι θανάτου ώστε να επιβιώσουν και να φέρουν τους τόσο απαραίτητους πόρους στις κοινότητες τους. Μάλιστα, το Βιετνάμ απαγόρευσε την ταινία λόγω της εξαιρετικά βίαιης φύσης της και των βίαιων σκηνών δολοφονίας.

Το Τελευταίο Ταγκό Στο Παρίσι (1972)

Στο Τελευταίο Ταγκό Στο Παρίσι του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι πρωταγωνιστεί ο γόης του κινηματογράφου, Μάρλον Μπράντο, ως ένας Αμερικανός ξενοδόχος που γοητεύεται από μια νεότερη Γαλλίδα με την οποία ξεκινά μια παράνομη σεξουαλική σχέση. Μετά την κυκλοφορία της, η ταινία έλαβε βαθμολογία Χ στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις γραφικές σεξουαλικές σκηνές και τις απεικονίσεις βίας. Στην Αργεντινή, τη Νότια Κορέα, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα, απαγορεύτηκε για το «άσεμνο» και «πορνογραφικό» περιεχόμενό της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 6 Θρίλερ Των 70ς Και 80ς Που Μας Άφησαν Ψυχολογικά Τραύματα!

Comments (0)
Add Comment