Αταλάντη: Η μεγαλύτερη ηρωίδα της ελληνικής μυθολογίας!

Στην ελληνική μυθολογία η Αταλάντη ήταν πανέμορφη γυναίκα, η πιο γρήγορη δρομέας και τόσο δυνατή που κανένας θνητός δεν μπορούσε να τη συναγωνιστεί.

Ήταν η μοναδική γυναίκα ανάμεσα στους Αργοναύτες, οι οποίοι ταξίδεψαν με τον Ιάσονα για να βρουν το χρυσόμαλλο δέρας.

Ωστόσο, έμεινε στην ιστορία για τις περιπέτειες της μετά την αργοναυτική εκστρατεία που θα δείτε παρακάτω.

Προτού όμως μιλήσουμε για τους μύθους της Αταλάντης ας ρίξουμε μια ματιά στο βιογραφικό της που άφησαν κληρονομιά οι αρχαίοι Έλληνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η μυθική μάγισσα που βοήθησε τον Ιάσονα να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας!

Ποια ήταν η Αταλάντη;

Η μυθική προέλευση της δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι σήμερα.

Κάποιες πηγές λένε ότι ήταν η κόρη του Σχοινέα της Βοιωτίας ενώ άλλες ότι πατέρας της ήταν ο Ίασος της Αρκαδίας.

Όσον αφορά τη μητέρα της, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να ήταν μια συνοδός της θεάς Αρτέμιδος.

Παρόλα αυτά, όποιοι και να ήταν οι γονείς της, ο θρύλος λέει ότι είχε μια δραματική παιδική ηλικία που σημάδεψε όμως τη ζωή της.

Όταν γεννήθηκε η Αταλάντη, ο πατέρας της είχε απογοητευτεί επειδή ήταν κορίτσι με αποτέλεσμα να την εγκαταλείψει βρέφος μέσα στο δάσος.

Εκεί, τη βρήκε μια αρκούδα και την ανάθρεψε σαν παιδί της.

Λίγο αργότερα όμως, κάποιοι κυνηγοί βρήκαν την αρκούδα να θηλάζει το βρέφος και πήραν την Αταλάντη για να την αναθρέψουν οι ίδιοι.

Μετά από αρκετά χρόνια, όταν  μεγάλωσε, απέκτησε τρομερές ικανότητες στην τοξοβολία και στο κυνήγι με αποτέλεσμα να κερδίσει μια θέση στο Πάνθεον των ηρώων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 7 Σούπερ Ήρωες Της Ελληνικής Μυθολογίας!

Ποια εποχή έζησε;

H Αταλάντη ανήκε στη γενιά των ηρώων πριν από τον Τρωικό πόλεμο, που έχει χαρακτηριστεί ως η «εποχή της μυθοπλασίας».

Μάλιστα, συμμετείχε στην αργοναυτική εκστρατεία και στο κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου.

 Το κυνήγι του καλυδώνιου κάπρου

Μετά την περιπέτεια με το χρυσόμαλλο δέρας, η Αταλάντη έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο στο κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο βασιλιάς της Καλυδώνας, Οινέας προσέβαλε την Αρτέμιδα, παραλείποντας να προσφέρει θυσία στη θεά.

Για αυτή την προσβολή, η θεά έστειλε ένα τρομερό αγριογούρουνο που ρήμαξε την Καλυδώνα.

Ωστόσο, η θεά υπολόγισε χωρίς τον γιο του Οινέα, Μελέαγρο, ο οποίος ήταν ένας από τους νεότερους Αργοναύτες.

Ο Μελέαγρος κάλεσε όλους τους πρώην συντρόφους του, μαζί και την Αταλάντη, για να τον βοηθήσουν να σκοτώσει το αγριογούρουνο.

Κατά τη διάρκεια του κυνηγιού η Αταλάντη χτύπησε πρώτη τον κάπρο με ένα βέλος στο κεφάλι με αποτέλεσμα να το τραυματίσει σοβαρά. Παρά το γεγονός ότι η πληγή δε σκότωσε το θηρίο, το έκανε εύκολο θήραμα για τους υπόλοιπους.

Ο Μελέαγρος ήταν αυτός που έδωσε το θανάσιμο χτύπημα στο ζώο. Μετά τον θάνατο του θηρίου, Ο Μελέαγρος, πρόσφερε το δέρμα του αγριόχοιρου και το κεφάλι του στην Αταλάντη ως βραβείο.

Ο μύθος του Μελέαγρου

Αυτό το γεγονός, εξόργισε τους υπόλοιπους κυνηγούς και κυρίως τους θείους του Μελέαγρου, τον Τοξέα και τον Πλήξιππο, επειδή πίστευαν ότι μια τέτοια τιμή δε θα έπρεπε να αποδοθεί σε γυναίκα.

Ακολούθησε άγριος καυγάς, με αποτέλεσμα ο Μελέαγρος να σκοτώσει τους θείους του, που ήταν αδέρφια της μητέρας του. Ωστόσο, αργότερα, αυτή η πράξη θα ήταν μοιραία για τον Μελέαγρο.

Η συμφιλίωση της με τον πατέρα της

Σύμφωνα με το μύθο, η επιτυχία της Αταλάντης στο κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου προκάλεσε τη συμφιλίωση με τον πατέρα της.

Στην αρχαία Ελλάδα, ήταν κοινωνική ευθύνη του πατέρα να βρει γαμπρό στην κόρη. Έτσι λοιπόν και ο πατέρας της θέλησε να βρει σύζυγο για την κόρη του.

Αρχικά, η Αταλάντη απέρριψε την ιδέα του γάμου. Ωστόσο, σπάνια γινόταν ανεκτή στους θεούς μια γυναίκα που δεν ήθελε να παντρευτεί.

Το θανάσιμο παιχνίδι για τα μάτια της

Οπότε, για να κατευνάσει τους θεούς και τον πατέρα της, συμφώνησε να παντρευτεί υπό έναν όρο.

Ο άνδρας που θα παντρευόταν θα έπρεπε να τη νικήσει σε ένα αγώνα δρόμου. Αν όμως έχανε θα έπρεπε να θανατωθεί.

Η Αταλάντη, που ήταν η ταχύτερη θνητή στη γη, κέρδιζε τους αγώνες, ακόμη και όταν έδινε στους αντιπάλους της προβάδισμα. Έτσι πολλοί υποψήφιοι μνηστήρες έχασαν τη ζωή τους.

Τέλος, ο Ιππομένης ή αλλίως Μελανίων, ο οποίος ήταν ερωτευμένος με την όμορφη Αταλάντη, δέχτηκε την πρόκληση.

Η επέμβαση της Θεάς Αφροδίτης και η ήττα της ηρωίδας

Εν τω μεταξύ, η θεά του έρωτα, Αφροδίτη, είχε κουραστεί από το θανάσιμο παιχνίδι της και αποφάσισε να επέμβει.

Αφού έδωσε στον Ιππομένη τρία χρυσά μήλα από τον κήπο των Εσπερίδων, τον συμβούλεψε να τα ρίξει ένα ένα μπροστά της κατά τη διάρκεια της κούρσας.

Η απληστία της Αταλάντης ήταν τέτοια, που σταμάτησε και τις τρεις φορές να μαζέψει τα χρυσά μήλα, με αποτέλεσμα να χάσει την κούρσα. Η όμορφη ηρωίδα κράτησε το λόγο της και παντρεύτηκε τον Ιππομένη.

Το ερωτευμένο ζευγάρι και το τραγικό τέλος

Ταίριαξαν τόσο πολύ που τελικά η Αταλάντη ερωτεύτηκε και αυτή τον Ιππομένη. Παρόλα αυτά, η Αφροδίτη, εξοργίστηκε με τον Ιππομένη, ο οποίος παρέλειψε να την ευχαριστήσει για τα χρυσά μήλα.

Για να τους τιμωρήσει, ανάγκασε με τις δυνάμεις της τους νεόνυμφους να κάνουν έρωτα στο ναό του Δία, κάτι το οποίο ήταν τεράστια προσβολή.

Ο πατέρας των θεών είδε το ζευγάρι στον ναό του και ως τιμωρία μετέτρεψε τον Ιππομένη σε λιοντάρι και την Αταλάντη σε λέαινα. Παρεμπιπτόντως, οι Έλληνες πίστευαν ότι τα λιοντάρια δεν μπορούσαν να ζευγαρώσουν με λέαινες, αλλά μόνο με λεοπαρδάλεις. Έτσι, δεν μπορούσαν πλέον να κάνουν έρωτα.

Μια άλλη εκδοχή λέει ότι το ζευγάρι αμάρτησε στο ναό της Ρέας, της μητέρα των θεών. Μετέτρεψε τότε τους εραστές σε λιοντάρια και τους έδεσε στο άρμα της, να την υπηρετούν για πάντα.

Μερικοί μελετητές υποστηρίζουν ότι για τους αρχαίους Έλληνες, η αλληγορία του μύθου της Αταλάντη τονίζει την αντίληψη που υπήρχε για την εύνοια των γιων έναντι των θυγατέρων.

Ταυτόχρονα η ιστορία της Αταλάντης, είναι παρόμοια με τη ζωή πολλών μυθικών ηρώων, όπως ο Πάρης, ο Οιδίποδας και ο Ορέστης, οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί ή απορριφθεί όταν ήταν μικροί.

Σε αυτοί την περίπτωση, οι αρχαίοι Έλληνες ήθελαν να δείξουν αυτό που πίστευαν ακράδαντα, δηλαδή ότι «το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον».

Όσον αφορά την Αταλάντη, το πεπρωμένο της ήταν να γίνει πιο ισχυρή και επιτυχημένη, από κάθε άλλον γιο που θα είχε ο πατέρας της.

Comments (0)
Add Comment