Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι μετά τον θάνατο, οι ψυχές των νεκρών πηγαίνουν στον κάτω κόσμο. Ο Αχέροντας, ήταν η πύλη του Κάτω Κόσμου ενώ άρχοντας του ήταν ο Άδης, γνωστός επίσης ως θεός Πλούτωνας.
Θεά του κάτω κόσμου και σύζυγος του Άδη, ήταν η Περσεφόνη.
Η κόλαση και ο Παράδεισος στην Αρχαία Ελλάδα
Ο Άδης, κατοικούσε στα Ηλύσια πεδία, που ήταν ο τελικός προορισμός της ψυχής των ενάρετων και των ηρώων.
Ουσιαστικά τα Ηλύσια πεδία, ήταν ο παράδεισος των αρχαίων Ελλήνων.
Από την άλλη πλευρά, για να τιμωρήσουν τους κακούς και τους ασεβείς, τους οδηγούσαν στα Τάρταρα, που ήταν η κόλαση των αρχαίων Ελλήνων.
Υπεύθυνος για να μεταφέρει τις ψυχές των νεκρών στον κάτω κόσμο ήταν ο θεός Ερμής, γνωστός επίσης ως ψυχοπομπός.
Για να μεταφέρει τις ψυχές έπρεπε να διασχίσει τον ποταμό Αχέροντα που ήταν η είσοδος στον κάτω κόσμο.
Ο Χάροντας, ήταν ο βαρκάρης που παραλάμβανε τις ψυχές με αντάλλαγμα έναν οβολό και τις μετέφερε στη μετά θάνατον ζωή.
Ωστόσο, οι θνητοί είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς, μέσω του νεκρομαντείου του Αχέροντα. Για να επιτευχθεί αυτό, οι θνητοί έπρεπε να προσφέρουν αίμα ώστε να βγάλουν την ψυχή από τη λήθη.
Που βρίσκεται ο Αχέροντας σήμερα;
Ο Αχέροντας είναι ένας υπαρκτός ποταμός, που ρέει στη βορειοδυτική Ελλάδα και έχει μήκος 52 χιλιόμετρα. Ανήκει στην περιφέρεια της Ηπείρου και διασχίζει τους νομούς Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρεβέζης.
Ο Αχέροντας και ο Βοϊδομάτης, είναι τα ποτάμια με το καθαρότερο νερό στην Ευρώπη. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν με την πρώτη ματιά τα τυρκουάζ νερά του ποταμού.
Εξαιτίας της τεράστιας πολιτισμικής του αξίας και της πλούσιας βλάστησης, ο Αχέροντας προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, από τις πηγές ως τις εκβολές του ποταμού.
Πού θα βρείτε τις πηγές του Αχέροντα;
Τα χιόνια του όρους Τόμαρος, στα Ιωάννινα, δημιούργησαν τις πρώτες πηγές του Αχέροντα. Ενώ τις υπόλοιπες δημιούργησαν τα όρη Παραμυθιάς ή Γκορίλας και τα όρη Σουλίου.
Τα πιο τουριστικά μονοπάτια του Αχέροντα ξεκινούν μόλις δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό Γλυκής, στο πάρκινγκ που θα αφήσετε το αυτοκίνητο.
Αν σκοπεύετε να τα διασχίσετε, θα χρειαστεί να φορέσετε ειδικά αδιάβροχα παπούτσια, που μπορείτε να προμηθευτείτε από τα μαγαζάκια στο πάρκινγκ.
Αχέροντας:Η σπηλιά του μυθικού δράκου
Μόλις συναντήσετε το ποτάμι, στην πρώτη παραλία στα αριστερά σας, υπάρχει ένας μεγάλος πλάτανος που από πίσω κρύβει μια μυθική σπηλιά. Σύμφωνα με τους θρύλους, εκεί κάποτε ζούσε ένας τρομερός δράκος, ο οποίος δηλητηρίαζε το νερό του ποταμού.
Ο μύθος λέει πως ένας κάτοικος της περιοχής με το όνομα Αηδωνάτος κατάφερε να σκοτώσει το δράκο. Με αυτό το επίτευγμα, το νερό έγινε ξανά γλυκό και το διπλανό χωριό πήρε την ονομασία Γλυκή.
Ενώ οι κάτοικοι μέχρι σήμερα τιμούν τον Αηδωνάτο ως πολιούχο άγιο της περιοχής.
Τι να κάνετε στη Γλυκή;
Εκτός από γλυκό, το νερό του Αχέροντα είναι κρύο ακόμη και το καλοκαίρι. Ωστόσο, μετά τη σπηλιά, η θερμοκρασία του νερού είναι ανεκτή και το τοπίο ακόμη πιο μαγικό.
Το πιο δημοφιλής μονοπάτι του Αχέροντα είναι το 2ωρο περπάτημα μέχρι το παλιό γεφύρι του Ντάλα. Ενώ για τους πιο τολμηρούς η 6ωρη διαδρομή, που διασχίζει ολόκληρο το φαράγγι του Αχέροντα.
Μία ιστορική διαδρομή είναι αυτή που ξεκινάει από το σημείο, το οποίο είναι γνωστό ως σκάλα της Τζαβέλαινας. Αυτό το μονοπάτι καταλήγει στο οροπέδιο Σουλίου και συγκεκριμένα στο χωριό Σαμονίβα.
Αν η πεζοπορία δεν είναι η αγαπημένη σας δραστηριότητα, στο πάρκινγκ θα βρείτε ξύλινα σπιτάκια με εταιρείες που διοργανώνουν διάφορες δραστηριότητες στον Αχέροντα. Οι πιο δημοφιλείς, είναι το καγιάκ, η ποδηλασία κατά μήκος του ποταμού, το ερασιτεχνικό ράφτινγκ χωρίς εξοπλισμό (βαρκάδα) και η ιππασία.
Ο Αχέροντας και ο μύθος του Αχιλλέα
Περίπου 15 χιλιόμετρα από τη Γλυκή, στην παραλία Αμμουδιά θα βρείτε τις εκβολές του Αχέροντα. Η Αμμουδιά είναι παραλία του Ιονίου Πελάγους, με καταγάλανα ρηχά νερά. Από εκεί ξεκινάει η ξενάγηση με βάρκα, στο Δέλτα του ποταμού Στυγός, στα μυθικά νερά, μέσα στα οποία βούτηξε τον Αχιλλέα η μητέρα του Θέτις, για να γίνει αθάνατος.
Δείτε εδώ 7 Σούπερ Ήρωες Της Ελληνικής Μυθολογίας!
Το νεκρομαντείο του Αχέροντα
Μόλις μερικά χιλιόμετρα από την παραλία Αμμουδιά θα βρείτε το χωριό Μεσοπόταμος, που φιλοξενεί το θρυλικό νεκρομαντείο.
Σύμφωνα με τον Όμηρο, εκεί βρισκόταν το σημείο όπου συναντιόντουσαν ο ποταμός Αχέροντας, ο Κωκυτός και ο πυριφλεγέθων, στις βορειοδυτικές όχθες της λίμνης Αχερουσίας, που κάποτε ήταν πύλη του κάτω κόσμου.
Η ακριβής τοποθεσία αυτού του σημείου είναι πάνω σε ένα λόφο, που κάποτε ήταν νησίδα μέσα στην Αχερουσία λίμνη. Ωστόσο, τη δεκαετία του 60 έγινε αποστράγγιση της λίμνης.
Μαζί με το μαντείο των Δελφών και το μαντείο της Δωδώνης, ήταν στην αρχαιότητα τα σπουδαιότερα μαντεία της Ελλάδας. Η διαφορά του νεκρομαντείου με τα άλλα μαντεία της Ελλάδας είναι ότι εκεί οι επισκέπτες είχαν επαφή με τους νεκρούς και δεν πήγαιναν απλά για να πάρουν έναν χρησμό.
Το 167 π.Χ. οι Ρωμαίοι πυρπόλησαν το μαντείο με αποτέλεσμα ο Αχέροντας να χάσει την παλιά του Αίγλη. Ωστόσο, το μαντείο βρήκε ξανά την παλιά του Αίγλη όταν λειτούργησε ξανά τον 1ο αιώνα π.Χ.
Μεγάλο μέρος καταστράφηκε επίσης όταν τον 180 αιώνα έχτισαν πάνω στα ερείπια τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.
Πολλά αρχαία ευρήματα από το νεκρομαντείο, όπως είναι τα ειδώλια της Περσεφόνης, μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Ιωαννίνων.
Αρχιτεκτονική του νεκρομαντείου του Αχέροντα
Όσον αφορά την αρχιτεκτονική του νεκρομαντείου, θυμίζει μαυσωλείο της Ανατολής του 5ου αιώνα.
Τις εντυπώσεις κλέβει η υπόγεια αίθουσα που έχει λαξευτεί σε ένα βράχο καθώς και τα τοξωτά της τείχη που κρατούν την οροφή της αίθουσας.
Αυτή η δημοφιλής αίθουσα κάποτε ήταν η ιερά κρύπτη του νεκρομαντείου. Λόγω της ιδιαίτερης ακουστικής του χώρου, επηρέαζε ψυχικά τους επισκέπτες, με σκοπό να πιστεύουν στα πνεύματα.
Πως λειτουργούσε το νεκρομαντείο του Αχέροντα στην αρχαιότητα;
Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ξενάγησης (αν βρείτε ξεναγό), είναι ο τρόπος λειτουργίας του νεκρομαντείου στην αρχαιότητα.
Αρχικά, όσοι ήθελαν να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς, θα έπρεπε να μπουν στην απομόνωση για 5 ημέρες με μοναδική τροφή έναν παραισθησιογόνο καρπό, τα λούπινα.
Αφού οι ιερείς τους έβγαζαν από το δωμάτιο, τους περνούσαν από έναν “λαβύρινθο” και με ειδικούς μηχανισμούς, ανύψωναν πέπλα, ώστε να πιστεύουν ότι βλέπουν πνεύματα.
Ο επισκέπτης κατέληγε σε έναν υπόγειο χώρο με ελαφρύ φωτισμό και αψίδες. Στις εσοχές από τις αψίδες ήταν κρυμμένοι οι ιερείς, οι οποίοι ψιθύριζαν και φώναζαν ασυναρτησίες.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο επισκέπτης που ήταν υπό την επιρροή των ναρκωτικών ουσιών, να πιστεύει ότι επικοινωνεί με τους νεκρούς.
Σύντομο πρόγραμμα για το ταξίδι σας στον Αχέροντα ποταμό
Ξεκινήστε πρωί με πρώτο προορισμό τη Γλυκή. Από εκεί μπορείτε να επιλέξετε ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσετε.
Επόμενη στάση οι εκβολές του ποταμού και το βράδυ επίσκεψη και διαμονή στη ρομαντική Πάργα. Την επόμενη μέρα επίσκεψη στα Σύβοτα, μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας.
Για τους φυσιολάτρες θα προτείναμε διαμονή στις πηγές του Αχέροντα και συγκεκριμένα στη Γλυκή ή στις εκβολές του, στην παραλία Αμμουδιά. Από εκεί μπορείτε να πάτε ημερήσια εκδρομή στην Πάργα και τα Σύβοτα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω link.
Ο Αχέροντας είναι ένα μέρος που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα το ερωτευτείτε.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 14 Ενδιαφέροντα Γεγονότα Για Το Φαγητό Στην Αρχαία Ελλάδα!