Οι προετοιμασίες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ξεκίνησαν και οι σπιτονοικοκύρηδες αναζητούν τις καλύτερες συνταγές παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων γλυκών που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους.
Πάμε να δούμε τα 5 δημοφιλέστερα ελληνικά χριστουγεννιάτικα γλυκά!
Δίπλες
Ένα από τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ελλάδας είναι οι Δίπλες. Εκτός από τους αρραβώνες, τους γάμους και τις βαπτίσεις, οι Δίπλες σερβίρονται την Πρωτοχρονιά.
Πρόκειται για ένα γλυκό που αποτελείται από λεπτή ζύμη και το οποίο πασπαλίζουν με μέλι κανέλα και καρύδια.
Οι δίπλες μπορεί να έχουν διάφορα σχήματα, αλλά τα πιο κοινά είναι σπιράλ, φιόγκοι και λουλούδια.
Σύμφωνα με την παράδοση, οι Δίπλες έχουν καταγωγή από την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα από την Μεσσηνία.
Λέγεται ότι όταν τα αυγά ήταν δυσεύρετα στη Μάνη, οι νοικοκυρές έκαναν το ζυμάρι τους με σκέτο νερό και αλεύρι με αποτέλεσμα να επινοήσουν αυτό το τραγανό γλύκισμα.
Υλικά
- 4 αυγά
- 1 κούπα νερό
- ξύσμα πορτοκαλιού, πολύ λεπτό
- αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κούπες μέλι
- 1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
- 2 κουταλάκια κανέλα
- λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Βήμα
Χτυπάτε τα αυγά σε ένα μπολ. Ρίχνετε το ξύσμα και όσο αλεύρι χρειαστεί ώσπου να φτιάξετε σφιχτή ζύμη. Μόλις φτιάξετε την ζύμη την χωρίζετε σε 6 μέρη με σκοπό να πλάσετε 6 μπαλάκια. Σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τα για 1 ώρα.
Βήμα
Ανοίξτε με τον πλάστη κάθε μπαλάκι σε φύλλο, όσο πιο λεπτό γίνετε. Αλευρώνετε την επιφάνεια συχνά, για να μην κολλάει η ζύμη. Αντί για αλεύρι χρησιμοποιήστε καλύτερα κορν φλαουρ για να ανοίξετε πιο εύκολα τα φύλλα. Κόψτε τα φύλλα σε λωρίδες και στην συνέχεια βάλτε μπόλικο λάδι σε μια κατσαρόλα. Ύστερα, βάλτε το επάνω σε δυνατή φωτιά να κάψει.
Βήμα
Περάστε τη μία άκρη κάθε λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενός πιρουνιού και στερεώστε την τυλίγοντας τη λίγο γύρω από το πιρούνι. Με το άλλο σας χέρι, κρατήστε την άλλη άκρη της λωρίδας. Βουτήξτε το πηρούνι μαζί με τη ζύμη μέσα στο καυτό λάδι και περιστρέφοντάς το, τυλίξτε την υπόλοιπη λωρίδα σιγά σιγά, καθώς θα ψήνεται, γύρω από το πιρούνι.
Βήμα
Τηγανίστε τις δίπλες, ώσπου να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Μόλις τις βγάλετε, ακουμπήστε τες σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να στραγγίξει το λάδι τους. Βάλτε σε βαθιά κατσαρόλα το μέλι με το νερό μέχρι να βράσουν. Αφαιρέστε τον αφρό και ρίξτε μέσα τις δίπλες αλλά όχι όλες μαζί, αφήνοντάς τες να βράσουν λίγα λεπτά. Αφού βγάλετε τις Δίπλες από το μέλι, πασπαλίστε τες με καρύδια και κανέλα. Διατηρούνται εκτός ψυγείου περίπου για 15 μέρες.
Κουραμπιέδες
Ένα ελληνικό γλυκό που διαγωνίζεται με τα μελομακάρονα για τον τίτλο του καλύτερου ελληνικού χριστουγεννιάτικου γλυκού είναι οι κουραμπιέδες. Πρόκειται για ένα είδος μπισκότου που έχει γέμιση από καρύδια και είναι πασπαλισμένο με άχνη. Μαζί με την Ελλάδα τα δικαιώματα του διεκδικούν πολλές χώρες, κυρίως από την Μέση Ανατολή.
Υλικά
- 1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 1 κρόκο αυγού
- 1 βανίλια
- 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
- 3 φλιτζάνια αλεύρι
- ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 3.5 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
- ½ φλιτζάνι αμύγδαλα (προαιρετικό)
Εκτέλεση
Βήμα
Χτυπήστε σε ένα μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη περίπου 10 με 15 λεπτά, μέχρι να γίνουν αφρός.
Βήμα
Προσθέστε στον κάδο του μίξερ το αυγό το κονιάκ και την βανίλια και στη συνέχεια πολύ αργά το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder, μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη. Αν η ζύμη δεν είναι σφιχτή προσθέστε περισσότερο αλεύρι μέχρι να σφίξει.
Βήμα
Σπάμε το αμύγδαλο με τα χέρια μας για να το κάνουμε τρίμμα και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε αλεύρι και αλάτι και τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ.
Βήμα
Ύστερα, ζυμώνετε τους κουραμπιέδες σε ότι σχήμα θέλετε και τους βάζετε στο ταψί. Ψήστε στους 180 βαθμούς κελσίου για περίπου 20 λεπτά, μέχρι οι κουραμπιέδες να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Ενώ είναι ζεστο, κοσκινίστε τους κουραμπιέδες με ζάχαρη άχνη.
Μελομακάρονα
Πρόκειται για το πιο δημοφιλές γλυκό της Ελλάδας. Μάλιστα, είναι τόσο ποθητό από τους Έλληνες που πολλές φορές αστειευόμαστε λέγοντας την εξής φράση: Δέχομαι ολομέτωπη επίθεση από μελομακάρονα και δυστυχώς χάνω 8-0 που σημαίνει ότι δεν μπορώ να τα αποφύγω με τίποτα.
Σύμφωνα με πηγές από τα λεξικά η λέξη μελομακάρονα προέρχεται από την μεσαιωνική λέξη μακαρωνία. Πρόκειται για μια νεκρώσιμη ακολουθία της μεσαιωνικής Ελλάδας που είχε βάση τα ζυμαρικά.
Όσον αφορά την λέξη μακαρωνία, προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη μακαρία, η οποία αναφέρεται σε ένα ψωμί που μοιραζόταν κατά την διάρκεια της νεκρώσιμης τελετής και είχε το ίδιο σχήμα με τα σημερινά μελομακάρονα.
Αργότερα, κατά κάποιον τρόπο, βούτηξαν αυτόν τον άρτο στο μέλι και έτσι επινοήθηκαν τα μελομακάρονα.
Υλικά
Για το σιρόπι θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:
- 300 γραμμάρια νερό
- 600 γραμμάρια ζάχαρη περίπου 2 φλιτζάνια
- 100 γραμμάρια μέλι
- 3 γαρύφαλλα
- 3 στικ κανέλας
- 1 πορτοκάλι κομμένο στην μέση
Από εκεί και πέρα θα φτιάξετε δύο διαφορετικά μείγματα που θα τα ενώσετε στην πορεία.
Μείγμα 1
- 300 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού περίπου ένα φλιτζάνι
- 150 γραμμάρια σπορέλαιο, περίπου 1,5 φλιτζάνι
- 150 γραμμάρια ελαιόλαδο, περίπου 1,5 φλιτζάνι
- 50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- σκόνη μοσχοκάρυδου στην μύτη του κουταλιού
- ξύσμα πορτοκαλιού από δύο πορτοκάλια
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
- 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
Μείγμα 2
200 γραμμάρια ψιλό σιμιγδάλι, περίπου μισό φλιτζάνι
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, περίπου 8 φλιτζάνια
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Βήμα (σιρόπι)
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι,να βράσουν. Το σιρόπι θα πρέπει να είναι έτοιμο 3 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα ώστε όταν θα έχουν κρυώσει να βουτήξουμε μέσα τα ζεστά μελομακάρονα .
Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Βήμα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς κελσίου. Στην συνέχεια, ρίχνουμε το πρώτο μπολ με τα υγρά συστατικά μέσα στο δεύτερο μπολ με τα στερεά συστατικά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, το πολύ για 9-10 δευτερόλεπτα.
Βήμα
Μόλις το μείγμα μας είναι έτοιμο πλάθουμε μελομακάρονα σε ομοιόμορφο οβάλ σχήμα 35 γραμμαρίων το καθένα και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά. Μόλις πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα, τα τσιμπάμε με ένα πιρούνι για να δούμε αν είναι τραγανά και στην συνέχεια τα βγάζουμε από τον φούρνο.
Βήμα
Με το που τα βγάλουμε καυτά από τον φούρνο τα ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι που ήδη έχει κρυώσει και τα αφήνουμε για 10-12 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.
Ρετσινάτα κουλουράκια με ταχίνι
Μια εξαιρετική συνταγή που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες, όταν εκδιώχθηκαν από τα παράλια της Μικράς Ασίας το 1922. Σήμερα, αυτά τα κουλουράκια είναι δυσεύρετα, ωστόσο, κάποιοι έχουν περάσει την συνταγή στην επόμενη γεννιά όπως συνέβη με την γιαγιά μου και εμένα. Ήρθε η στιγμή όμως να σας πω το καλύτερο νέο. Αυτά τα κουλουράκια είναι νηστίσιμα. Βασικό συστατικό για να φτιάξετε αυτά τα κουλουράκια είναι η ρετσίνα ή αλλιώς το «κρασί των φτωχών».
Υλικά
- 500 γραμμάρια αλεύρι
- 120 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι ρετσίνα
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
- 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ
Εκτέλεση
1ο βήμα
Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το λάδι, τη ρετσίνα, το ταχίνι, την κανέλα, και το τζίντζερ και ανακατεύουμε με το αναδευτήρι το μείγμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
2ο βήμα
Στην συνέχεια διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο μπολ. Ύστερα προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και φτιάχνουμε μία αφράτη ζύμη.
Ζυμώνουμε το μείγμα και μόλις αρχίσει να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ η ζύμη είναι έτοιμη.
3ο βήμα
Στην συνέχεια βάζουμε μια λαδόκολλα στο ταψί και τη λαδώνουμε ελαφρά. Αφού φτιάξετε μικρά μπαλάκια από την ζύμη σε σχήμα καρυδιού, τα πλάθετε κορδόνια και στην συνέχεια τα φτιάχνετε κουλουράκια πλεξούδες.
Αν όμως έχετε μύτη κορνέ μπορείτε να βάλετε μέσα την ζύμη και να δώσετε ένα πιο ιδιαίτερο σχήμα, όπως συνήθιζε να κάνει η γιαγιά μου. Όσο πιο λεπτά είναι τα κουλουράκια τόσο πιο τραγανά θα γίνουν.
Τέλος, τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά.
Βασιλόπιτα
Αυτό το γλυκό είναι ένα από τα πιο σημαντικά ελληνικά έθιμα. Πρόκειται για το παραδοσιακό ελληνικό πρωτοχρονιάτικο κέικ που σερβίρεται τα μεσάνυχτα της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς για τον εορτασμό της ζωής του Αγίου Βασιλείου.
Σύμφωνα με το έθιμο, πριν το ψήσιμο της βασιλόπιτας τοποθετείται μέσα ένα χρυσό φλουρί.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στήνεται ένα μεγάλο τραπέζι με άφθονο ποτό και φαγητό, για να υποδεχτούν οι έλληνες τον νέο χρόνο.
Μετά τις 00:00 αφού γιορτάσουν τον ερχομό του νέου έτους, κόβουν την βασιλόπιτα σε κομμάτια και ο τυχερός που θα βρει το φλουρί μέσα στο κομμάτι του θα έχει τύχη για όλο τον χρόνο.
Υλικά
- 375 γραμμάρια βούτυρο
- 600 γραμμάρια ζάχαρη, περίπου 3 φλιτζάνια
- 750 γραμμάρια αλεύρι
- 6 αυγά
- μια πρέζα αλάτι
- 7 γρ. μαχλέπι
- 2 γρ. μαστίχα
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1-2 πορτοκάλια
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 4 αβγά, θερμοκρασία δωματίου
- 75 γρ. γάλα, 3,5%
- 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
- ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
1ο Βήμα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά για 3 λεπτά.
Για να τελειοποιήσετε τη ζύμη της βασιλόπιτας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το μείγμα από βούτυρο και ζάχαρη θα είναι αφράτο και κρεμώδες.
Πριν ξεκινήσετε την προετοιμασία για την Βασιλόπιτα, βεβαιωθείτε ότι το βούτυρο σας είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό θα του επιτρέψει να «σπάσει» πλήρως και να αναμιχθεί καλά με την ζάχαρη.
Στη συνέχεια, σταματάμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα με μία σπάτουλα, συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη.
2ο βήμα
Σε ένα μικρό μπλέντερ-μούλτι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι μας και χτυπάμε πολύ καλά.
Όταν το μείγμα μας γίνει σκόνη το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ.
Στον ίδιο κάδο ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιών, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.
3ο βήμα
Επόμενο σημαντικό βήμα είναι να προσθέσετε τους κρόκους των αυγών στον κάδο του μίξερ ένα ένα και όχι όλα μαζί.
Έτσι θα αποφύγετε τη μυρωδιά του αυγού, που μπορεί να καταστρέψει τη γεύση της βασιλόπιτας σας.
Αφήστε το καθένα να αναμιχθεί καλά στο μείγμα πριν προσθέσετε το επόμενο.
Αυτή η διαδικασία θα έχει ως αποτέλεσματα αυγά να γίνουν ένα με το βούτυρο αντί απλά να αναμειχθούν μεταξύ τους.
Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας ελάχιστα με μία σπάτουλα.
4ο βήμα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 400 γρ. αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στον κάδο ενώ ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα μαρίζ.
Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή αντικολλητική φόρμα 25-35 εκατοστών και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Ρίξτε μέσα το μείγμα της βασιλόπιτας σας και απλώστε το ομοιόμορφα με τη σπάτουλα σας.
Τέλος, βάζουμε την φόρμα στην πιο ψηλή σκάρα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου για 40-45 λεπτά.
Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο το πασπαλίζουμε με άχνη.
Ευχόμαστε σε όλους καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος!