Δωδεκάνησα: Το σύμπλεγμα που περιλαμβάνει 108 νησιά και όχι 12!

Τα Δωδεκάνησα είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Αιγαίου Πελάγους.

Η ονομασία των Δωδεκανήσων που σημαίνει τα «12 νησιά» προέρχεται από τα 12 μεγαλύτερα νησιά της περιοχής: Ρόδος, Κως, Κάρπαθος, Κάλυμνος, Πάτμος, Αστυπάλαια, Σύμη, Λέρος, Νίσυρος, Χάλκη, Τήλο και Λειψούς.

Ωστόσο, όπως θα δείτε παρακάτω τα βασικά νησιά είναι 15 ενώ μαζί με τα μικρότερα νησιά και τις βραχονησίδες είναι 108! Από αυτά κατοικούνται τα 27!

Η ιστορία της ονομασίας «Δωδεκάνησα»

Από την αρχαιότητα τα νησιά αυτά ανήκαν στο ευρύτερο σύμπλεγμα των Νοτίων Σποράδων. Το όνομα «Δωδεκάνησο» πρωτοεμφανίζεται σε βυζαντινές πηγές του 8ου αιώνα.

Παρόλα αυτά, η λέξη δεν προσδιόριζε τα σημερινά Δωδεκάνησα, αλλά τα δώδεκα νησιά των Κυκλάδων που βρίσκονται γύρω από τη Δήλο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μύκονος: Πλήρης Οδηγός Για Τις Διακοπές Σας Στο Νησί Των Ανέμων

Η ονομασία πιθανόν να είναι πολύ παλαιότερη και σύγχρονοι ερευνητές πιστεύουν ότι ανάγεται τουλάχιστον σε έναν κατάλογο των δώδεκα νησιών του Στράβωνα.

Η μεταφορά της ονομασίας στη σημερινή Δωδεκάνησο έχει τις ρίζες της στην οθωμανική κυριαρχία.

Μετά την κατάκτηση της Ρόδου το 1522 τα δυο μεγαλύτερα νησιά της Ρόδου και της Κω περιήλθαν υπό άμεση οθωμανική διοίκηση, ενώ τα υπόλοιπα συνήθως αναφερόμενα ως τα δώδεκα προνομιούχα νησιά του Αρχιπελάγους, απολάμβαναν ευρείας αυτοδιοίκησης και φορολογικών προνομίων.

Το 1912, διεξήχθη ο Ιταλοτουρκικός πόλεμος και τα περισσότερα νησιά καταλήφθηκαν από την Ιταλία, εκτός από το Καστελόριζο, που περιήλθε υπό ιταλική κυριαρχία μόλις το 1921 και την Ικαρία, που ενσωματώθηκε με την Ελλάδα στην έναρξη των Α Βαλκανικών Πολέμων.

Με την άνοδο του Μουσολίνι στην εξουσία έγιναν προσπάθειες να ελαττωθεί η χρήση του ονόματος και τα νησιά ονομάστηκαν«Ιταλικά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους».

Τελικά, τα νησιά ενώθηκαν με την Ελλάδα το 1947, αρχικά ως Γενική Διοίκηση Δωδεκανήσου και μετά το 1955 ως Νομός Δωδεκανήσου.

Το σύμπλεγμα νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος που ονομάζεται Δωδεκάνησα

Ρόδος

Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί στα Δωδεκάνησα. Το όνομα του νησιού προέρχεται από το ιερό λουλούδι του θεού Ήλιου, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες.

Η λατρεία στον θεό Ήλιο από τους Ρόδιους ήταν εμφανής αφού για χάρη του κατασκευάστηκε ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου, ο Κολοσσός της Ρόδου.

Σήμερα η Ρόδος είναι επίσης γνωστή ως το «Νησί των Ιπποτών», αφού μαζί με τη Μάλτα, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ήταν οι βάσεις του περίφημου τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη (Ιωαννίτες ιππότες).

Τα σπουδαιότερα αξιοθέατα στο νησί είναι η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, όπου βρίσκεται και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και η αρχαία πόλη της Λίνδου, όπου σώζεται μέχρι σήμερα ο ναός της Λινδίας Αθηνάς.

Κάρπαθος

Το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί στα Δωδεκάνησα, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα από τη Ρόδο και την Κρήτη.

Το πιο σημαντικό αξιοθέατο της Κάρπαθου είναι ο παραδοσιακός οικισμός Όλυμπος που βρίσκεται στον αυχένα του όρους Προφήτης Ηλίας.

Εκεί θα γνωρίσετε την απόλυτη παραδοσιακή κουλτούρα του νησιού, καθώς υπάρχουν ντόπιοι που μέχρι σήμερα φοράνε την παραδοσιακή ενδυμασία.

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το ακατοίκητο νησί Σαρία που ανήκει στην Κάρπαθο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δε θα εντυπωσιαστείτε από αυτό το πανέμορφο νησί με τις κρυφές παραλίες, το υπέροχο φαγητό και τους φιλόξενους κατοίκους του νησιού.

Κως

Το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων. Η Κως είναι επίσης γνωστή ως το «Νησί του Ιπποκράτη», καθώς εκεί γεννήθηκε ο πατέρας της Ιατρικής.

Εκτός από πλούσια ιστορία η Κως ξεχωρίζει από τα άλλα νησιά εξαιτίας των ατελείωτων ποδηλατοδρόμων που την περιβάλλουν.

Για αυτό το λόγο είναι επίσης γνωστή ως το «Νησί του ποδηλάτου».

Τα σημαντικότερα ιστορικά αξιοθέατα του νησιού είναι το Αρχαίο Γυμνάσιο, το Ασκληπιείο και το Κάστρο της Νεραντζιάς που άφησαν πίσω οι Ιωαννίτες Ιππότες.

Η Κως φημίζεται επίσης για την έντονη νυχτερινή ζωή, για αυτό και προσελκύει πολλούς νέους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν επιλογές για όλες τις ηλικίες!

Κάλυμνος

Είναι παγκοσμίως γνωστή για τη σπογγαλιεία και επεξεργασία σπόγγων εδώ και αιώνες. Για αυτόν τον λόγο η Κάλυμνος είναι επίσης γνωστή ως το «Νησί των Σφουγγαράδων».

Εκτός από τις πανέμορφες παραλίες όπως είναι η παραλία Μασούρι, φημίζεται για το σπουδαίο παραδοσιακό φαγητό. Θεωρείται ένα από τα πιο παραδοσιακά νησιά της Ελλάδας, για αυτό και θα έχετε την τύχη να γνωρίσετε τα ήθη και τα έθιμα του νησιού!

Αστυπάλαια

Ένα από τα ανερχόμενα ελληνικά νησιά αφού δεν υπάρχει κάποιος που να πήγε σε αυτό το νησί και να μην έμεινε ευχαριστημένος από την ομορφιά του.

Φημίζεται για τους χαρακτηριστικούς παραδοσιακούς ανεμόμυλους με την κόκκινη σκεπή και το Βενετσιάνικο Κάστρο στην Ακρόπολη της Χώρας που είναι γνωστό ως το Κάστρο της Αστροπαλιάς ή Κάστρο των Κουερίνι.

Αν και υπάγεται στα Δωδεκάνησα γεωγραφικά και πολιτισμικά ταιριάζει περισσότερο στις Κυκλάδες λόγω της κυκλαδίτικης του αρχιτεκτονικής.

Κάσος

Αν είσαι λάτρης της χλιδής, τότε σίγουρα αυτό το νησί των 700 μόνιμων κατοίκων δεν είναι για σένα. Η Κάσος φημίζεται για τις ελεύθερες παραλίες της και τα πανέμορφα γραφικά εκκλησάκια που κοσμούν το νησί. Θεωρείται το ιδανικό νησί για φυσιολάτρες και κυρίως εκείνους που πηγαίνουν διακοπές μόνο για να χαλαρώσουν.

Τήλος

 

Ένα από τα κρυφά διαμάντια των Δωδεκανήσων. Όπως τα περισσότερα νησιά των Δωδεκανήσων, έτσι και η Τήλος φημίζεται για το Κάστρο των Ιπποτών.

Η επιρροή πολλών πολιτισμών σε συνδυασμό με την ανέγγιχτη φυσική ομορφιά του νησιού προσφέρουν στους τουρίστες ένα παραμυθένιο προορισμό.

Σύμη

Τα πολύχρωμα σπίτια νεοκλασικής αρχιτεκτονικής έχουν μετατρέψει αυτό το μέρος σε προορισμό παγκοσμίου βεληνεκούς. Μάλιστα, ολόκληρο το νησί της Σύμης έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος αφού περιλαμβάνει περισσότερες από 159 μνημεία και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Λέρος

Ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά της Ελλάδας αφού ακόμη δεν έχει επιβαρυνθεί από τον μαζικό τουρισμό.

Αξίζει να επισκεφτείτε αυτό το νησί έστω για να φωτογραφίσετε το ομορφότερο αρχοντικό της Ελλάδας που ονομάζεται Πύργος του Μπελλένη.

Σε αυτό το κτίριο μάλιστα στεγάζονται τα περισσότερα μουσεία του νησιού.

Ωστόσο, το πιο γνωστό αξιοθέατο στο νησί είναι το Κάστρο της Λέρου ή αλλιώς το Κάστρο της Παναγίας. Χτίστηκε κατά τη Βυζαντινή περίοδο πάνω στα ερείπια της Αρχαίας Λέρου.

Νίσυρος

Ένα από τα ηφαιστειακά νησιά της Ελλάδος που αποτελεί το άκρο του ηφαιστειακού τόξου της νότιας Ελλάδας.

Μάλιστα στη Νίσυρο βρίσκεται ο μεγαλύτερος υδροθερμικός κρατήρας στον κόσμο, ο Στέφανος, ο οποίος έχει διάμετρο 300 μέτρα.

Εννοείται πως δε θα έλειπαν από το νησί τα κάστρα, με το σπουδαιότερο το κάστρο Μανδρακίου.

Πάτμος

Ένα από τα σημαντικότερα μέρη της ορθοδοξίας αφού σύμφωνα με την παράδοση εκεί εξορίστηκε ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού, ο Ιωάννης Ευαγγελιστής, συγγραφέας της Αποκάλυψης.

Για αυτόν τον λόγο η Πάτμος είναι επίσης γνωστή ως το «Νησί της Αποκάλυψης».

Αξιοθέατα που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, μέσα στο οποίο γράφτηκε το ομώνυμο έργο.

Χάλκη

Το νησί που είναι σαν δίδυμο αδερφάκι της Σύμης. Φημίζεται ως το κατάλληλο νησί για να ηρεμήσεις και να κολυμπήσεις στα διάφανα νερά της. Αξίζει να δείτε την υπέροχη θέα που προσφέρει από ψηλά το Ενετικό κάστρο του νησιού. Η εξερεύνηση του βυθού στη Χάλκη είναι must!

Λειψοί

Είναι Συστάδα που αποτελείται από 24 νησίδες και 6 Βράχους. Το όνομα αυτής της συστάδας προέρχεται από το κύριο νησί που ονομάζεται Λειψώ.

Οι Λειψοί έχουν μόλις 790 κατοίκους. Θα χαρακτηρίζαμε αυτό το νησί ως τα Κουφονήσια των Δωδεκανήσων, αφού φημίζεται για τις παραλίες του με τα τιρκουάζ νερά.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η ονομασία του νησιού συνδέεται με τη θαλάσσια Νύμφη Καλυψώ.

Ψέριμος

Ένα νησί που περιβάλλεται από παρθένες παραλίες, παραδοσιακές κατοικίες και είναι γνωστό για την εξαγωγή σφουγγαριών από τη Θάλασσα. Η Ψέριμος προτείνεται κυρίως για μονοήμερη εκδρομή από την Κάλυμνο. Η Ψέριμος προτείνεται για αυτούς που θέλουν να χαλαρώσουν και για αυτούς που τους αρέσει το καλό φαγητό.

Καστελόριζο

Το ακριτικό νησί της Ελλάδας που βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο και συγκεκριμένα στο άλλοτε Λύκιο Πέλαγος. Πρόκειται για μια συστάδα που αποτελείται από 14 νησάκια και βραχονησίδες.

Το μεγαλύτερο νησί αυτής της συστάδας είναι το Καστελόριζο για αυτό και ονομάζεται επίσης Μεγίστη.

Από τα ευρήματα και την ονομασία του Πελάγους μας είναι γνωστό ότι κάποτε ήταν περιοχή της Λυκίας (αρχαία ελληνική περιοχή στη Μικρά Ασία). Αυτό το νησί έγινε ιδιαίτερα γνωστό από τα γυρίσματα της βραβευμένης με όσκαρ ταινίας Mediterraneo, το 1991.

Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στο Καστελόριζο είναι ο Λυκιακός Τάφος, οι Πολύχρωμες κατοικίες νεοκλασικής ελληνικής αρχιτεκτονικής, το Κάστρο των Ιπποτών, η Γαλάζια Σπηλιά, το Μουσουλμανικό Τέμενος στη Χώρα και το Παλαιόκαστρο, ένα από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα μνημείο του νησιού.

Τα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων

Από εκεί και πέρα στα Δωδεκάνησα θα βρείτε μικρά νησάκια που μπορείτε να επισκεφθείτε κυρίως μέσω των βασικών νησιών που αναφέραμε πιο πάνω. Μερικά από αυτά είναι τα εξής: Αγαθονήσι, Λέβιθα, Σύρνα, Αλιμιά, Αρκοί, Γυαλί, Νίμος, Σαρί, Τέλενδος, Φαρμακονήσι Κίναρος, Αρμάθια, Καλόλιμνος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυκλάδες: Τα 56 Νησιά Που Βρίσκονται Στο Κέντρο Του Αιγαίου Πελάγους

Comments (1)
Add Comment
  • Christina

    Amazing job guys!!!! So helpful 😊