Σήμερα θα μιλήσουμε για το φραπέ ή αλλιώς φραπές, το εθνικό ρόφημα της Ελλάδας!
Αυτό το κρεμώδης ρόφημα ανακαλύφθηκε τυχαία το 1957 στην Θεσσαλονίκη, την πόλη όπου γεννήθηκα.
Η ανακάλυψη έγινε στην Διεθνής Έκθεση θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) από έναν εργαζόμενο της εταιρείας Νεστλε (Nestle), όταν δεν μπορούσε να βρει ζεστό νερό για να βάλει στον καφέ του.
Κάποια στιγμή είδε το αφεντικό του να παρουσιάζει ένα ρόφημα για παιδιά με βάση το γάλα και την σκόνη σοκολάτας. Αυτό όμως που του κίνησε την περιέργεια ήταν το γεγονός ότι έφτιαξε αφρό χρησιμοποιώντας ένα σέικερ.
Έτσι αποφάσισε να κάνει το ίδιο, αντικαθιστώντας την σκόνη σοκολάτας με τον στιγμιαίο καφέ. Έτσι λοιπόν ανακαλύφθηκε ο φραπές.
Τι ακριβώς είναι ο Φραπές και με τι καφέ τον φτιάχνουμε;
Ο φραπές είναι αναμφισβήτητα το εθνικό ρόφημα της Ελλάδας, ωστόσο, η λέξη φραπέ (frappe) είναι γαλλική και σημαίνει χτυπημένος.
Πρόκειται για ένα κρύο ρόφημα που αποτελείται από στιγμιαίο καφέ και παρασκευάζεται είτε με χτύπημα σε σέικερ είτε σε φραπεδιέρα (ειδικό μίξερ για φραπέ), με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αφρός.
Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε με πάγο και νερό και τον πίνουμε με καλαμάκι. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί που προτιμούν τον φραπέ με γάλα εβαπορέ ή φρέσκο γάλα, γνωστό στα λαϊκά ως φραπόγαλο.
Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστείτε και μια τουαλέτα σε απόσταση μερικών μέτρων. Αυτοί που τον πίνουν με γάλα ξέρουν τι εννοώ.
Οι Έλληνες τον προτιμούν κυρίως το καλοκαίρι, καθώς εκτός από ιδανικός καφές για ξύπνημα είναι και δροσερός.
Παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχει φραπές χωρίς γάλα, καθώς το γάλα δεν είναι υποχρεωτικό! Οι σερβιτόροι και οι μπαρίστα ξέρουν καλύτερα τι εννοώ!
Αφού μάθετε τι είναι ο ελληνικός φραπές πάμε να δούμε πως να δούμε την καλύτερη συνταγή για φραπέ!
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- στιγμιαίος καφές
- νερό
- πάγος
- γάλα εβαπορέ ή φρέσκο γάλα(προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βήμα
Καταρχήν, να πούμε ότι ο φραπές φτιάχνεται κατευθείαν στο ποτήρι και συγκεκριμένο σε ποτήρι του νερού (φαρδύ ψηλό ποτήρι). Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί που προτιμούν τον φραπέ σε ποτήρι σωλήνα με λίγο πάγο για να μην είναι νερουλός.
Βήμα
Αν θέλετε φραπέ βαρύ, θα βάλετε 1μιση γεμάτη κουταλιά της σούπας. Αν θέλετε φραπέ ελαφρύ μια κοφτή κουταλιά της σούπας ενώ για κανονικό μια γεμάτη κουταλιά της σούπας.
Βήμα
Για όσους θέλουν ζάχαρη, προσθέτουμε μετά τον καφέ. Για φραπέ γλυκό βάζουμε δύο κοφτές κουταλιές ενώ για φραπέ μέτριο μια κουταλιά.
Οι Παλαβοί όπως είμαι και εγώ, θα παραγγείλουμε φραπέ σκέτο.
Βήμα
Στη συνέχεια, προσθέτουμε λίγο νερό, ίσα ίσα να καλύψουμε τον καφέ και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ ή τη φραπεδιέρα, μέχρι να φτιάξουμε αφρό. Χτυπάμε λίγα δευτερόλεπτα ώστε ο αφρός μας να γίνει κρέμα.
Το μυστικό του φραπέ είναι το εξής: Μη χτυπάτε για πολύ ώρα καθώς 3 δευτερόλεπτα είναι αρκετά. Φροντίστε το μίξερ να φτάνει στον πάτο και χτυπήστε όσο λιγότερο γίνεται, μέχρι να νιώσετε ότι έχει διαλυθεί τελείως η ζάχαρη και ο καφές.
Βήμα
Μόλις ο αφρός μας είναι έτοιμος, προσθέτουμε 3-4 παγάκια κανονικού μεγέθους και συμπληρώνουμε με παγωμένο νερό.
Βήμα
Αν προτιμάτε τον φραπέ με γάλα, αφήνετε ένα κενό στο τέλος και βάζετε μια κουταλιά γάλα εβαπορέ.
Αν όμως προτιμάτε το φρέσκο γάλα θα χρειαστεί να βάλετε 4 κουταλιές. Στην Ελλάδα έχουμε γίνει όλοι ειδικοί και βάζουμε με το μάτι.
Τέλος, προσθέτουμε το καλαμάκι, κάνουμε 3-4 στροφές και ο παγωμένος φραπές μας είναι έτοιμος για κατανάλωση.
Πως να φτιάξετε φραπέ στο σέικερ
Αν δεν έχουμε φραπεδιέρα ή μίξερ χρησιμοποιούμε ένα σέικερ όπως τον παλιό καλό καιρό.
Προσθέτουμε λίγο νερό, πάγο και χτυπάμε για δέκα δευτερόλεπτα, ώστε να φτιάξουμε αφρό.
Στη συνέχεια συμπληρώνουμε νερό, παγάκια και όσοι θέλετε γάλα.
Και αν δεν είστε ικανοποιημένοι με τον φραπέ μας μπορείτε να δοκιμάσετε τον μεγάλο ανταγωνιστή του, που πάλι επινόησαν οι Έλληνες και ονομάζεται φρέντο εσπρέσο!