Κυκλάδες: Τα 56 νησιά που βρίσκονται στο κέντρο του Αιγαίου Πελάγους

Οι Κυκλάδες είναι ένα σύμπλεγμα νησιών του Αιγαίου Πελάγους που ανήκει στη λίστα με τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία οι Κυκλάδες ήταν όμορφες Νύμφες της Θάλασσας τις οποίες ο θεός Ποσειδώνας μεταμόρφωσε σε βράχους.

Με μια επίσκεψη σε αυτά τα νησιά του Αιγαίου θα καταλάβετε για ποιο λόγο οι αρχαίοι Έλληνες είχαν παρουσιάσει τις Κυκλάδες ως θεϊκές μορφές της Θάλασσας.

Πως σχηματίστηκαν οι Κυκλάδες

Πριν 20.000.000 εκατομμύρια χρόνια ο Ελλαδικός χώρος καλυπτόταν από μία ενιαία ξηρά που εκτεινόταν από το Ιόνιο Πέλαγος μέχρι τη Μακεδονία, τη Μικρά Ασία και τη Νότια Κρήτη. Αυτή η ξηρά ονομαζόταν Αιγηίδα. Οι Κυκλάδες ήταν οι κορυφές μεγάλων οροσειρών της Αιγηίδας.

Οι έντονες σεισμικές και ηφαιστειακές δραστηριότητας που επικρατούσαν στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους, προκάλεσαν βαθιές ρωγμές στην Αιγηίδα. Έτσι άρχισε να εισχωρεί η Θάλασσα στην ξηρά με αποτέλεσμα να βυθιστεί η Αιγηίδα και να σχηματιστούν οι σημερινές Κυκλάδες.

Από που προήλθε η ονομασία

Οι αρχαίοι γεωγράφοι ονόμασαν αυτό το σύμπλεγμα νησιών Κυκλάδες λόγω της κυκλικής διάταξης των νησιών γύρω από το αρχαίο ιερό νησί του Απόλλωνα που ονομάζεται Δήλος.

Πόσα νησιά έχουν οι Κυκλάδες;

Τα νησιά των Κυκλάδων, χάρτης

Οι Κυκλάδες είναι το μεγαλύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα στην Ελλάδα και αποτελείται συνολικά από 56 νησιά και βραχονησίδες από τα οποία τα 24 είναι κατοικήσιμα.

Σήμερα, ανήκουν στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου και χωρίζονται σε Δυτικές, Ανατολικές και Νότιες Κυκλάδες, καθώς και τα Κουφονήσια που αποτελούν ένα σύμπλεγμα από μικρά νησιά.

Δυτικές Κυκλάδες

Οι Δυτικές Κυκλάδες (ροζ χρώμα) αποτελούνται από τα νησιά Σίφνος, Κύθνος, Σέριφος, Κέα, Κίμωλος και Μήλος. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και τα ακατοίκητα νησιά Αντίμηλος και Πολύαιγος. Μάλιστα, ο Πολύαιγος είναι το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων.

Ανατολικές Κυκλάδες

Στις Ανατολικές Κυκλάδες (γαλάζιο χρώμα) συμπεριλαμβάνονται τα νησιά Ανδρός, Τήνος, Σύρος, Πάρος, Αντίπαρος, Νάξος, Μύκονος, καθώς και τα ακατοίκητα νησιά Ρηνεία, Δήλος και Γυάρος.

Νότιες Κυκλάδες

Στις Νότιες Κυκλάδες (μωβ χρώμα) συμπεριλαμβάνονται τα νησιά Σαντορίνη, Θηρασία, Φολέγανδρος, Αμοργός, Ανάφη, Ίος, Φολέγανδρος και Σίκινος.

Τα Κουφονήσια (Πορτοκαλί χρώμα) αποτελούνται από το Άνω και κάτω Κουφονήσι καθώς και τα νησιά Δονούσα, Ηράκλεια και Σχοινούσα. Στα Κουφονήσια συμπεριλαμβάνεται και το ακατοίκητο νησί Κέρος που έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος και απαγορεύεται η κατοίκηση.

Η Δήλος, είναι το μικρότερο νησί των Κυκλάδων ενώ η Νάξος το μεγαλύτερο.

Αν και η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί η Σύρος έχει περισσότερους κατοίκους και φιλοξενεί την πρωτεύουσα των Κυκλάδων που ονομάζεται Ερμούπολη.

Οι Βραχονησίδες και τα μικρά νησιά των Κυκλάδων

Το Παντερονήσι ανάμεσα από την Πάρο και την Αντίπαρο.

Επίσης, ο Νομός Κυκλάδων περιλαμβάνει πολλά μικρότερα νησιά καθώς και συστάδες νησιών όπως η συστάδα Αντιπάρου που αποτελείται από το Δεσποτικό, τον Σαλιαγκό, το Ρευματονήσι και το Τσιμιντήρι. Το Παντερονήσι είναι ένα νησάκι ανάμεσα από την Πάρο και την Αντίπαρο που φημίζεται για τα γαλαζοπράσινα νερά του.

Οι νησίδες Μακάρες είναι ένα μικρό σύμπλεγμα 3 ακατοίκητων βραχονησίδων (Άγιος Νικόλαος, Πρασίνη, στρογγυλό) που βρίσκονται ανάμεσα από τη Νάξο και τη Δονούσα.

Η Άνυδρος είναι ένα νησί που βρίσκεται στο κέντρο των Νοτίων Κυκλάδων. Το Ασπρονήσι, η Νέα Καμένη και η Παλαιά Καμένη βρίσκονται στη Σαντορίνη ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκεται, η Ασκανιά, η Εσχάτη και η Χριστιανή.

Στην Αμοργό βρίσκεται η όμορφη Νικουριά. Στη Σίκινο η όμορφη Καρδιώτισσα και το Αβολαδονήσι.

Κάτω από τη Σίφνο βρίσκεται η Κιτριανή και λίγο πιο πάνω από τη Σέριφο, η Σεριφοπούλα.

Ανάμεσα από την Κέρο και τα Κουφονήσια βρίσκεται το Γλαρονήσι.

Ακριβώς δίπλα από τη Μύκονο βρίσκεται το Τραγονήσι.

Τα Αβελονήσια είναι μια συστάδα ιδιαίτερου φυσικού κάλους, που βρίσκεται δυτικά της Ηράκλειας. Τέλος, ακριβώς δίπλα από τη Σύρο βρίσκεται το Σχινονήσι.

Σε αυτά τα μικρά νησιά θα βρείτε τα πιο καθαρά νερά και μπορείτε να μεταβείτε από τα κοντινότερα νησιά με τουριστικά σκάφη.

Τα πιο γνωστά νησιά

Το καλοκαίρι τα κυκλαδίτικα νησιά κατακλύζονται από τουρίστες όλης της γης που έρχονται να θαυμάσουν από κοντά τα ιστορικά απομεινάρια του κυκλαδικού πολιτισμού.

Αυτά τα πανέμορφα νησιού του Αιγαίου φημίζονται για τη μοναδική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική τους, τα λιθόστρωτα σοκάκια, τις κατάλευκες εκκλησίες με μπλε ή κόκκινο τρούλο και τα λευκά κυκλαδίτικα σπίτια.

Ωστόσο, κάθε κυκλαδίτικο νησί έχει να προσφέρει κάτι Ξεχωριστό. Τα πιο γνωστά νησιά των Κυκλάδων είναι τα εξής:

Μύκονος

Η Μύκονος και η Σαντορίνη είναι τα πιο δημοφιλείς νησιά των Κυκλάδων.

Η Μύκονος φημίζεται παγκοσμίως για την έντονη νυχτερινή ζωή και τους ανεμόμυλους που κοσμούν τη Χώρα.

Σαντορίνη

Η Σαντορίνη είναι το πιο γνωστό νησί της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Η Σαντορίνη φημίζεται για τη μοναδική σε όλο τον κόσμο καλντέρα και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Μήλος

Αν ψάχνετε για τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα σίγουρα στη Μήλο θα βρείτε μερικές από αυτές.

Η Μήλος για τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα όπως είναι το Σαρακήνικο και το Κλέφτικο.

Νάξος

Ένα από τα πιο δημοφιλείς ιστορικά μνημεία των Κυκλάδων είναι το ιερό του Απόλλωνα στη Νάξο!

Η Νάξος φημίζεται για τα περίφημα ιστορικά αξιοθέατα.

Σίφνος

Το Κάστρο της Σίφνου είναι ένας από τους ομορφότερους οικισμούς στις Κυκλάδες.

Η Σίφνος για το πεντανόστιμο φαγητό και τους μοναδικούς ενετικούς οικισμούς.

Πάρος

Στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στην Πάρο θα βρείτε το ομορφότερο λιμάνι της Ελλάδας!

Η Πάρος για τον ομορφότερο λιμάνι της Ελλάδας.

Κουφονήσια

Οι τιρκουάζ παραλίες στα Κουφονήσια προσελκύουν τουρίστες από κάθε γωνιά του κόσμου!

Τα Κουφονήσια για τις τιρκουάζ παραλίες που θυμίζουν Καραϊβική.

Φολέγανδρος

Η Χώρα της Φολεγάνδρου είναι μια από τις ομορφότερες Χώρες των Κυκλάδων.

Η Φολέγανδρος φημίζεται για την πανέμορφη Χώρα το φαγητό και το ηλιοβασίλεμα.

Αμοργός

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στις Κυκλάδες είναι η Παναγία Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό.

Η Αμοργός για το πανέμορφο μοναστήρι που βρίσκεται χτισμένο στην άκρη ενός βράχου.

Αντίπαρος

Το κάμπινγκ της Αντιπάρου είναι ένα από τα πιο γνωστά κάμπινγκ στις Κυκλάδες.

Η Αντίπαρος φημίζεται για τη χαλαρή ζωή και τη διασκέδαση.

Η ιστορία των Κυκλάδων

Ο αρπιστής της Κέρου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κυκλαδίτικα ειδώλια που βρέθηκαν στην Κέρο.

Η αρχαιότερη εγκατάσταση ανθρώπων στις Κυκλάδες ανάγεται στο 9000 π.Χ., όπως δείχνουν τα ίχνη από τα λείψανα και τους τάφους που ανακαλύφθηκαν σε μεσολιθικό οικισμό στην περιοχή Μαρουλάς της Κύθνου.

Κατά τη διάρκεια της εποχής του Χαλκού, στα νησιά του κεντρικού Αιγαίου άνθισε ένας από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς της Ευρώπης, ο Κυκλαδικός πολιτισμός.

Η ιστορία αυτού του πολιτισμού ξεκινά γύρω στο 3.000 π.Χ. Οι πρώτοι κάτοικοι των Κυκλάδων ήταν οι Αιγαίοι. Έπειτα έφτασαν οι Κάρες και αργότερα οι Κρήτες που κυριάρχησαν στα νησιά του κεντρικού Αιγαίου κατά τη διάρκεια του Μινωικού πολιτισμού.

Κατά την Υστεροκυκλαδική περίοδο (1650-1100 π.Χ.) έχουμε την αιφνίδια εξαφάνιση του Μινωικού Πολιτισμού (τέλη του 16ου αιώνα), ίσως σαν επακόλουθο της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας. Τον Κρητικό πολιτισμό διαδέχθηκε ο Μυκηναϊκός πολιτισμός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μινώταυρος: Το Τρομερό Μυθικό Πλάσμα Της Αρχαίας Ελλάδας

Οι Κυκλάδες γνώρισαν επίσης σπουδαία άνθηση κατά τη διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων και αυτό θα το διαπιστώσετε από τα σπουδαία βυζαντινά μνημεία των Κυκλάδων που σώζονται μέχρι σήμερα.

Αργότερα, με την κυριαρχία των Ενετών, οι Κυκλάδες γνώρισαν σπουδαία ανάπτυξη και μέχρι σήμερα σώζονται σπουδαίοι ενετικοί οικισμοί σχεδόν σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

Το αντίθετο συνέβη κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας όπου επικράτησε μια δύσκολη περίοδος για ολόκληρη την Ελλάδα.

Εκείνη την περίοδο, χάθηκαν πολλά σημαντικά αρχαία αξιοθέατα των Κυκλάδων που κλάπηκαν ή πουλήθηκαν σε διάφορα μουσεία του κόσμου!

Comments (0)
Add Comment