Το μάνγκο προέρχεται από την Ινδία και μέχρι σήμερα θεωρείται από τους Ινδούς, «ιερό φρούτο». Μέχρι σήμερα, η Ινδία είναι ο κορυφαίος παραγωγός μάνγκο στον κόσμο.
Πνευματικά, οι Ινδουιστές θεωρούν το μάνγκο ως τον βασιλιά των φρούτων και σύμβολο της ευημερίας και της ευτυχίας, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε όλες τις τελετουργίες του Ινδουισμού.
Το μάνγκο εξαπλώθηκε σταδιακά σε όλη την Ασία και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο. Οι Πορτογάλοι το εισήγαγαν στη Βραζιλία τον 16ο αιώνα και από εκεί εξαπλώθηκε στον υπόλοιπο κόσμο.
Ποια είναι τα οφέλη και οι ιδιότητες του;
1.Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο νόστιμα φρούτα στον πλανήτη και επίσης συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα φρούτα που περιέχουν την περισσότερη βιταμίνη C. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα πράσινα μάνγκο περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα ώριμα.
2.Αποτελούν εξαιρετική πηγή μαγνησίου και καλίου, τα οποία συνδέονται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και ο σφυγμός λειτουργεί κανονικά.
3.Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι το μάνγκο είναι η πηγή μιας φυτικής ένωσης γνωστής ως Μαγγιφερίνη, που μειώνει τη φλεγμονή της καρδιάς. Επίσης, βοηθάει στη σταθεροποίηση του πεπτικού μας συστήματος.
4.Το μάνγκο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α. Καθώς ωριμάζουν περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α. Μάλιστα, ένα φλιτζάνι ώριμου μάνγκο έχει περίπου το 25 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης βιταμίνης Α.
5.Αυτή η βιταμίνη έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα, ειδικά για τα μάτια και το δέρμα. Ενισχύει επίσης την υγεία των οστών μας, καθώς και το αναπαραγωγικό και ανοσοποιητικό σύστημα.
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε Μάνγκο;
Είναι πολύ πλούσιο σε ίνες και η υψηλή κατανάλωση ινωδών φρούτων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα διάρροιας. Το μάνγκο περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται urushiol. Τα άτομα που είναι ευαίσθητα σε αυτή τη χημική ουσία μπορεί επίσης να αρχίσουν να εμφανίζουν δερματίτιδα. Οι άνθρωποι που έχουν αυτό το πρόβλημα, παρουσιάζουν φλεγμονή στο δέρμα με αποτέλεσμα να ξεφλουδίσει, να σχηματίσει φουσκάλες και να προκαλέσει κνησμό.
Περιέχουν υψηλή ποσότητα ζάχαρης, η οποία μπορεί να βλάψει τους ασθενείς με διαβήτη. Επομένως, εάν κάποιος είναι διαβητικός, τότε πρέπει πρώτα να ρωτήσει τον γιατρό. Επίσης, κάποιοι μπορεί να είναι αλλεργικοί στο μάνγκο και να έχουν προβλήματα όπως καταρροή, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στομάχι και φτάρνισμα.
Τα φύλλα του Θεραπεύουν αναπνευστικά προβλήματα
Μπορείτε να φτιάξετε τσάι από φύλλα μάνγκο και να απαλλαγείτε από αναπνευστικά προβλήματα. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά ενάντια σε ασθένειες όπως είναι το κρυολόγημα, η βρογχίτιδα και το άσθμα. Για να φτιάξουμε το τσάι, βράζουμε τα φύλλα του μάνγκο σε νερό για 5-6 λεπτά και προσθέτουμε λίγο μέλι. Αυτό το αφέψημα μπορεί να θεραπεύσει τον βήχα και βοηθά επίσης στη θεραπεία της απώλειας φωνής.
Τι μπορείτε να φτιάξετε με το μάνγκο;
Μπορείτε να φτιάξετε σμούθι με μάνγκο, κοτόπουλο με μάνγκο, παγωτό με μάνγκο, καθώς και κοκτέιλ με μάνγκο.
Πώς διατηρείται καλύτερα το μάνγκο;
Ακόμη και να κόψετε το μάνγκο από το δέντρο, θα συνεχίζει να ωριμάζει. Τη δεύτερη μέρα υπάρχει ο κίνδυνος να σαπίσει. Αν όμως τα βάλετε στο ψυγείο μπορείτε να τα κρατήσετε ακόμη δέκα μέρες.
Τι γεύση έχει το μάνγκο;
Σήμερα, αποκαλείται «βασιλιάς των φρούτων» επειδή η γεύση του είναι ένα μείγμα από πορτοκάλι, ροδάκινο, και ανανά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ποικιλίες Μάνγκο που μάλιστα διαφέρουν στη γεύση.
Στη Βραζιλία, τα μικρά ανώριμα μάνγκο τα τρώνε με αλάτι σαν μεζέ. Ενώ αυτά που έχουν κίτρινο και κόκκινο χρώμα είναι πιο γλυκά. Παρεμπιπτόντως, μπορείτε να φάτε το μάνγκο με τη φλούδα, αρκεί να το πλύνετε καλά. Η αγαπημένη μας ποικιλία είναι τα Manga Tommy!
Πόσες θερμίδες περιέχει;
Τέλος, να πούμε ότι αυτό το φρούτο δεν οδηγεί σε αύξηση του βάρους, αφού ένα μεσαίο μάνγκο έχει περίπου 200-250 θερμίδες. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την ποικιλία του και από το μέγεθος του.
Δείτε επίσης: Συνταγή για το πιο κουλ Σμούθι με μάνγκο που έχετε πιει ποτέ!