Η Μονή Ιερονυμιτών ή αλλιώς μοναστήρι του Ιερώνυμου και Μονή του Αγίου Ιερώνυμου (Mosterio dos Jeronimos στα Πορτογαλικά) είναι ένα από τα ομορφότερα μνημεία της Πορτογαλίας και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα 7 θαύματα της Χώρας. Η σπουδαία αρχιτεκτονική του το καθιστά το πιο επισκέψιμο μνημείο της χώρας αφού μετράει πάνω από 800.000 εκδόσεις εισιτηρίων κάθε χρόνο.
Το μοναστήρι σε υπέροχη αρχιτεκτονική (Μανουελική) που συνδυάζει γοτθικά με μαυριτανικά στοιχεία. Η είσοδος στον ναό είναι δωρεάν, ωστόσο, για την είσοδο στο μοναστήρι θα πρέπει να πληρώσετε ένα αντίτιμο.
Προτού μιλήσουμε όμως για τη μονή του Αγίου Ιερώνυμου πάμε να γνωρίσουμε το τάγμα των Ιερονυμίτων
Το Τάγμα του Αγίου Ιερώνυμου ή Ιερονυμιτών γνωστό στα λατινικά ως Ordo Sancti Hieronymi, είναι ένα καθολικό θρησκευτικό τάγμα και ένα κοινό όνομα για πολλές εκκλησίες μοναχών που ζουν σύμφωνα με τον κανόνα του Αγίου Αυγουστίνου, αν και η αρχή του ρόλου της ζωής τους είναι ο ερημίτης του 5ου αιώνα και βιβλιολόγος Ιερώνυμος.
Ιδρύθηκε το 1373 από Φραγκισκανούς μαθητές του Αγίου Θωμά της Σιέννας. Τα κυριότερα και σπουδαιότερα μοναστήρια του τάγματος τους βρίσκονται στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Οι Ιερωνυμίτες διακρίνονται για την ακραία αυστηρότητα του μοναστικού τους βίου και για τις διάφορες ιεραποστολές που επιχείρησαν κατά καιρούς ιδίως στην Αμερική. Μεταξύ των Ιερωνυμίτων υπάρχουν και γυναικεία τάγματα.
Η θρησκευτική τους συνήθεια είναι ένας λευκός χιτώνας με καφέ ωμοπλάτη και κουκούλα και καφέ μανδύα, ενώ για τις λειτουργικές ακολουθίες φορούν καφέ κουκούλα.
Πότε και πως χτίστηκε η Μονή του Αγίου Ιερώνυμου;
Η ανέγερση της Μονής των Ιερωνυμιτών ξεκίνησε το 1502 με εντολή του βασιλιά Δ. Μανουήλ Α’ και ολοκληρώθηκε έναν αιώνα αργότερα.
Αυτό το μνημείο δείχνει τον πορτογαλικό πλούτο από την εποχή των Ανακαλύψεων και τον πρωτοποριακό ρόλο που είχαν οι Πορτογάλοι εξερευνητές τον 15ο και 16ο αιώνα.
Τα έξοδα αυτού του τεράστιου έργου των 300 μέτρων, πληρώθηκαν χάρη σε φόρο που εφάρμοσε ο βασιλιάς. Αυτό έγινε με τη φορολόγηση του 5 % του χρυσού που έφερε από τη Γουινέα και των πολύτιμων λίθων που προέρχονταν από την Ινδία.
Ποιος και γιατί έχτισε τη Μονή του Αγίου Ιερώνυμου;
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο βασιλιάς Δ. Μανουήλ ήθελε να χτίσει αυτό το μοναστήρι για να δημιουργήσει ένα πάνθεον για να διαιωνίσει τη μνήμη της δυναστείας του.
Έτσι, ο βασιλιάς επέλεξε τους μοναχούς από το τάγμα του Αγίου Ιερώνυμου ή Ιερωνυμιτών (εξ ου και το όνομα Μονή του Αγίου Ιερώνυμου) για να φυλάνε για πάντα αυτό το σημαντικό κτίριο για τη δυναστεία του. Αργότερα, αυτή η μονή έγινε χώρος προσευχής των ναυτικών που θα έφευγαν από τη Λισαβόνα για να κατακτήσουν τον κόσμο.
Οι μοναχοί από αυτό το τάγμα κατοικούσαν στο μοναστήρι για πάνω από 300 χρόνια, μέχρι το 1834. Εκείνη την εποχή, όλα τα θρησκευτικά τάγματα στην Πορτογαλία είχαν εκλείψει.
Τι θα δείτε στη Μονή του Αγίου Ιερώνυμου
Σήμερα, μπορείτε να επισκεφθείτε αυτό το υπέροχο μοναστήρι και να δείτε την υπέροχη αρχιτεκτονική, καθώς και την τραπεζαρία και την αίθουσα όπου συναντιόντουσαν οι μοναχοί.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας θα παρατηρήσετε αρκετούς τάφους από βασιλιάδες, βασίλισσες και μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Βάσκο ντα Γκάμα και οι καταπληκτικοί Πορτογάλοι ποιητές Luís Vaz de Camões και Fernando Pessoa.
Το Μοναστήρι του Αγίου Ιερώνυμου όπως είναι επίσης γνωστό, περιβάλλεται από ένα πανέμορφο πάρκο και μια πανέμορφη πλατεία που στο κέντρο φιλοξενεί ένα συντριβάνι.
Αξιοθέατα δίπλα από τη Μονή του Αγίου Ιερώνυμου
Ακριβώς απέναντι από το μοναστήρι του Ιερώνυμου θα βρείτε ακόμη ένα από τα επτά θαύματα της Πορτογαλίας, τον περίφημο πύργο του Μπελέμ (Torre de Belem).
Δίπλα στον πύργο Μπελέμ βρίσκεται το πολεμικό μουσείο και το «μνημείο των ανακαλύψεων» γνωστό στα Πορτογαλικά ως Padrão dos Descobrimentos. Αυτό όμως που θα κλέψει τις εντυπώσεις είναι η τεράστια γέφυρα της 25ης Απριλίου που φαίνεται στον ορίζοντα.
Ακριβώς δίπλα στη Μονή Ιερωνυμιτών θα βρείτε το περίφημο ζαχαροπλαστείο «Pastéis de Belém», που λειτουργεί από το 1837 μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, οι μοναχοί ήταν αυτοί που έφτιαξαν πρώτοι το παστέλ ντε Μπελέμ, το δημοφιλέστερο γλυκό της Πορτογαλίας.
Πώς θα φτάσετε στη Μονή του Αγίου Ιερώνυμου;
Αν και μπορείτε να φτάσετε εκεί με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο της Λισαβόνα, θα σας προτείναμε να περπατήσετε κατά μήκος της βόρεια όχθης του ποταμού Τάγου, ξεκινώντας από την περίφημη γειτονιά της Πορτογαλίας, Αλφάμα, με προορισμό την πανέμορφη μονή του Αγίου Ιερώνυμου!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παλάτι Πένα Πορτογαλία:7 Αξιοθέατα Που Θα Σας Κλέψουν Την Καρδιά