Ολυμπιάδα: Η πανίσχυρη γυναίκα που γέννησε τον Μέγα Αλέξανδρο!

Η Ολυμπιάδα (375–316 π.Χ.) ήταν η μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά Νεοπτόλεμου Α΄ της Ηπείρου και τέταρτη σύζυγος του Φιλίππου Β΄, βασιλιά της Μακεδονίας. Όταν έγινε βασίλισσα της Μακεδονίας ζούσε στην αρχαία πόλη της Πέλας, Αίγες, που σήμερα είναι γνωστή ως Βεργίνα.

Όταν ήταν παιδί, το όνομα της ήταν Πολυξένη! Αργότερα, έγινε η πανίσχυρη μύστης των Βακχικών και των Καβείριων Μυστηρίων, γνωστή ως Μυρτάλη! Στη συνέχεια, όπως θα δείτε παρακάτω, ο Φίλιππος Β της έδωσε το όνομα Ολυμπιάδα!

Τι ακριβώς ήταν όμως η Ολυμπιάδα; Μάγισσα; Ιέρεια; Πριγκίπισσα; Βασίλισσα; Θα λέγαμε κάτι από όλα.

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε την πιο ισχυρή γυναίκα της Μακεδονίας.

Η μυστήρια προσωπικότητα της Ολυμπιάδας

Ήταν μια από τις πιο αμφιλεγόμενες και ιδιαίτερες προσωπικότητες της αρχαιότητας.

Η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που κοιμόταν δίπλα σε ερπετά είχε υπηρετήσει στο μαντείο της Δωδώνης ενώ είχε μυηθεί στις ιερές τελετές του θεού Διονύσου, τα λεγόμενα Βακχικά μυστήρια.

Μάλιστα, ήταν ιέρεια των καβειρίων μυστηρίων, μια θρησκευτική τελετή της Σαμοθράκης, που μέχρι σήμερα παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο. Ακόμη ένα γεγονός που αποκαλύπτει τη μυστήρια προσωπικότητα της Ολυμπιάδας.

Η γνωριμία της με τον Φίλιππο και η γέννηση του Μέγα Αλεξάνδρου

Το χρυσό μετάλλιο ανήκει στον θησαυρό που αποκαλύφθηκε το 1902 στο Abukir, κοντά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

 

Σε αυτές τις τελετές συμμετείχε και ο Φίλιππος Β, όπου γνώρισε την Ολυμπιάδα και την ερωτεύτηκε. Από τον έρωτα τους έμελλε να γεννηθεί ο σπουδαιότερος βασιλιάς-στρατηλάτης όλων των εποχών, ο Μέγας Αλέξανδρος.

Σύμφωνα όμως με τον μύθο του Πλούταρχου, η Ολυμπιάδα ομολόγησε στον Φίλιππο ότι ο Αλέξανδρος δεν ήταν παιδί του. Υποστήριζε ότι μια νύχτα την επισκέφθηκε ο Δίας σε μορφή φιδιού και έτσι έμεινε έγκυος.

Το αρχικό όνομα της Ολυμπιάδας ήταν Πολυξένη και στη συνέχεια Μυρτάλη. Αργότερα ονομάστηκε Ολυμπιάδα ως αναγνώριση της νίκης του Φιλίππου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 356 π.Χ.

Ο θάνατος του άντρα της και η επιστροφή της στη Μακεδονία

Παρόλα αυτά, η πολυγαμία του Φιλίππου, ανάγκασε την Ολυμπιάδα να επιστρέψει στην Ήπειρο, όταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας παντρεύτηκε τη Μακεδόνισσα Κλεοπάτρα, το 337.

Ένα χρόνο αργότερα ο Φίλιππος δολοφονήθηκε από τον προσωπικό του φρουρό, Παυσανία και η Ολυμπιάδα επέστρεψε στη Μακεδονία.

Κάποιοι κατηγόρησαν την Ολυμπιάδα, λέγοντας ότι διέταξε τη δολοφονία του Φιλίππου, επειδή την πρόσβαλε με το να παντρευτεί μια νεότερη γυναίκα. Στη συνέχεια σκότωσε την Κλεοπάτρα και τη μικρή κόρη της.

Η επιστροφή της στη γενέτειρα της Ήπειρο και ο θάνατος του γιου της

Η Ολυμπιάδα διαφωνούσε επανειλημμένα με τον Αντίπατρο, αντιβασιλέα της Μακεδονίας, κατά τα πρώτα χρόνια της εισβολής του Αλέξανδρου στην Ασία και τελικά έφυγε ξανά για την Ήπειρο, περίπου το 331.

Εκείνη την εποχή, ο Αντίπατρος είχε στείλει στον Μέγα Αλέξανδρο μια επιστολή στην οποία παραπονιόταν για τη συμπεριφορά της μητέρας του.

Αφού ο Αλέξανδρος διάβασε την επιστολή είπε τα εξής λόγια:

Μάλλον, ο Αντίπατρος δε γνωρίζει ότι μόλις ένα δάκρυ της μητέρας μου είναι αρκετό για να σβήσει χίλιες επιστολές σαν αυτή εδώ. Η απάντηση του Μέγα Αλέξανδρου δείχνει πόσο αφοσιωμένος ήταν στη μητέρα του.

Το 323 π.Χ η Ολυμπιάδα θα βιώσει τον χειρότερο εφιάλτη μιας μάνας. Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε από πυρετό αλλά η Ολυμπιάδα δεν το δέχτηκε ποτέ καθώς πίστευε ότι τον δολοφόνησαν. Για δύο χρόνια θρηνούσε τον χαμό του γιου της, ο οποίος παρέμενε άταφος στη Βαβυλώνα καθώς οι αξιωματικοί του μάχονταν για τη διαδοχή του.

Η επίθεση της Ολυμπιάδας

Τελικά, ο Αντίπατρος διαδέχθηκε τον Μέγα Αλέξανδρο ενώ ο νεογέννητος γιος του Μεγάλου Αλέξανδρου και της Ρωξάνης, Αλέξανδρος Δ’,  ανακηρύχθηκε συμβασιλέας.

Μετά το θάνατο του Αντίπατρου το 319 ο διάδοχός του, Πολυπέρχων, κάλεσε την Ολυμπιάδα να ενεργήσει ως αντιβασιλέας για τον νεαρό εγγονό της, Αλέξανδρο Δ’ (γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Απέρριψε το αίτημά του μέχρι το 317, όταν ο γιος του Αντίπατρου Κάσσανδρος καθιέρωσε ως βασιλιά της Μακεδονίας τον γιο του Φιλίππου Γ’, Αριδαίο, ο οποίος έπασχε από διανοητική αναπηρία.

Έτσι, ο εγγονός της, που ήταν ο νόμιμος βασιλιάς έχασε τη διαδοχή του.

Οι Μακεδόνες στρατιώτες όμως, πίστευαν ότι ο Αριδαίος δεν ήταν ικανός να κυβερνήσει και υποστήριξαν την επιστροφή της Ολυμπιάδας.

Μόλις η Ολυμπιάδα επέστρεψε στον θρόνο, σκότωσε τον Αριδαίο και τη γυναίκα του, καθώς και τον αδελφό του Κάσσανδρου μαζί με εκατό από τους καλύτερους πολεμιστές του.

Ο τραγικός θάνατος της Ολυμπιάδας

Για να την εκδικηθεί, ο Κάσσανδρος μπήκε στη Μακεδονία και την απέκλεισε στην αρχαία πόλη της Πιερίας, Πύδνα.

Μετά από μια φοβερή πολιορκία η Ολυμπιάδα αποφάσισε να παραδοθεί την άνοιξη του 316. Η Μακεδονική συνέλευση την καταδίκασε σε θάνατο. Ωστόσο, οι στρατιώτες του Κάσσανδρου, από σεβασμό προς το πρόσωπο της αρνήθηκαν να εκτελέσουν την ποινή.

Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε όμως για τους συγγενείς των θυμάτων της, οι οποίοι δε δίστασαν να τη λιθοβολήσουν μέχρι θανάτου. Ο Κάσσανδρος μισούσε την Ολυμπιάδα τόσο πολύ που διέταξε να αφήσουν το πτώμα της άταφο.

Κάπως έτσι λοιπόν η μόνη γυναίκα που πήρε από τον Φίλιππο Β τον τίτλο «βασίλισσα της Μακεδονίας», βρίσκει τραγικό τέλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιερό Των Μεγάλων Θεών: Το Μεγαλύτερο Μυστήριο Της Ελλάδας που συμμετείχε και η Ολυμπιάδα!

Comments (0)
Add Comment