Όλυμπος: Ανάβαση στο βουνό που ζούσε το δωδεκάθεο!

Μπορεί η Ελλάδα να είναι πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο για τα πανέμορφα Ελληνικά νησιά, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας είναι ορεινό. Περίπου το 80% της Ελλάδας καλύπτεται από μικρά και μεγάλα βουνά.

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και αποτελείται από 52 κορυφές με ψηλότερη τον Μύτικα που φτάνει τα 2.918 μέτρα.

Ωστόσο, δεν είναι γνωστός παγκοσμίως για το ύψος του, όσο για το γεγονός ότι κάποτε οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι εκεί κατοικούσαν οι Ολύμπιοι θεοί.

Σύμφωνα με τον μύθο, το βουνό δημιουργήθηκε μετά την Τιτανομαχία, μια επική μάχη μεταξύ των νεαρών Ολύμπιων θεών και των Τιτάνων.

Το σπίτι των Ελλήνων θεών βρίσκεται ανάμεσα από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία και συγκεκριμένα ορίζει τα σύνορα του νομού Πιερίας και του νομού Λαρίσης.

Είναι ένα βουνό που συνδυάζει και θάλασσα αφού απέχει από την παραλία του Λιτόχωρου μόλις 18 χιλιόμετρα.

Σήμερα διακρίνεται για την εξαιρετική βιοποικιλότητα και την πλούσια χλωρίδα του. Το 1938 ανακηρύχθηκε ως ο πρώτος εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.

Φημίζεται για τους πανέμορφους καταρράκτες, τα γραφικά χωριά που βρίσκονται στους Πρόποδες του και τα πανέμορφα μονοπάτια που προσελκύουν πεζοπόρους από όλο τον κόσμο, με τελικό προορισμό τις μοναδικές κορυφές του.

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι ο Όλυμπος έχει τόσες πολλά μονοπάτια που για να τα γράψουμε εδώ θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα. Για αυτό, πάμε να δούμε τα καλύτερα μονοπάτια στο βουνό των 12 θεών!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 7 Ανεξήγητα Φαινόμενα Στον Όλυμπο Που Εξετάζει Η NASA!

Λιτόχωρο – Πριόνια (Φαράγγι του Ενιπέα)

Όλυμπος: Το σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου

Σύμφωνα με τη Μυθολογία, στο Φαράγγι του Ενιπέα, ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς της αρχαίας Ελλάδας, ο Ορφέας, κατασπαράχτηκε από τις Μαινάδες, Νύμφες που ήταν συνοδοί του θεού Διόνυσου.

Επίσης, στα νερά του ποταμού λουζόταν και η  πανέμορφη Λητώ που από τον Δία γέννησε τον θεό Απόλλωνα και τη θεά Άρτεμις.

Παραδόξως, η διαδρομή κατά μήκος του ποταμού (είτε στην άνοδο, είτε στην κάθοδο) δεν είναι από τις δημοφιλέστερες του Ολύμπου.

Ωστόσο, είναι από τις ομορφότερες καθώς περιβάλλεται από πολλές βελανιδιές και πλατάνια που προσφέρουν σκιά.

Σε υψόμετρο 400 μέτρων βρίσκεται η θέση «Μύλοι», μία από τις εισόδους του Εθνικού Δρυμού, στο άνω Λιτόχωρο, ξεκινάει το διεθνές μονοπάτι ορειβατικών διαδρομών Ε4, το οποίο διασχίζει το μοναδικό σε ομορφιά φαράγγι του Ενιπέα.

Πρόκειται για ένα μονοπάτι με σήμανση και κατατοπιστικές πινακίδες, το οποίο καταλήγει ύστερα από πολλά ανεβοκατεβάσματα στα «Πριόνια», που βρίσκονται σε υψόμετρο 1100 μέτρων. Εκεί βρίσκονται και οι πηγές του Ενιπέα.

Σε αυτό το μονοπάτι θα συναντήσετε μικρές λίμνες με σμαραγδένια νερά, καθώς και  ξύλινα γεφυράκια που διασχίζουν το ποτάμι.

Ωστόσο, τα πιο σημαντικά αξιοθέατα αυτής της διαδρομής είναι το σπήλαιο όπου έζησε ο Άγιος Διονύσιος καθώς και το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου που απέχει από το σπήλαιο 20 λεπτά.

Επίσης, 10 λεπτά μετά το μοναστήρι θα συναντήσετε ένα μικρό μονοπάτι που κατηφορίζει και οδηγεί στους πανέμορφους καταρράκτες του Ενιπέα.

Δίον – καταφύγιο Κορομηλιάς (Ρέμα Ορλιάς ή Ουρλιάς)

Ο Όλυμπος διαθέτει αρκετές βάθρες με κρυστάλλινα νερά

Το ρέμα Ορλιά ή Ουρλιά είναι ουσιαστικά ένα ποταμάκι το οποίο διασχίζει την πλαγιά του Ολύμπου σχηματίζοντας πανέμορφους καταρράκτες και φυσικές βάθρες που μοιάζουν με πισίνες.

Για να φτάσετε στην Ορλιά θα πρέπει να πάτε με το αυτοκίνητο στο χωριό Δίον.

Το Δίον είναι αρχαία ιστορική πόλη της Μακεδονίας που βρίσκεται στους ανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου.

Αφετηρία αυτού του μονοπατιού είναι το μικρό ξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που βρίσκεται στο 4ο χιλιόμετρο του δασικού δρόμου Δίον- Κορομηλιά.

Αφού παρκάρετε το αμάξι εκεί που ξεκινάει το μονοπάτι, θα περπατήσετε ανάμεσα σε ρυάκια, θα συναντήσετε καταρράκτες και όμορφα δέντρα.

Το μονοπάτι οδηγεί στο καταφύγιο της Κορομηλιάς όπου μπορείτε να φάτε και να ξεκουραστείτε.

Μετά μπορείτε να συνεχίσετε ψηλότερα. Ωστόσο, θα λέγαμε πως είναι προτιμότερο να ανεβείτε ψηλότερα από την άλλη πλευρά, από τα Πριόνια ή την Γκορτσιά.

Η διαδρομή μέχρι την Κορομηλιά είναι περίπου 2μιση με 3 ώρες.

Δίον – Κόκκινος βράχος (Ρέμα Ορλιάς)

Όλυμπος: Το εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Ύστερα από πορεία περίπου μίας ώρας στο μονοπάτι Δίον – καταφύγιο Κορομηλιάς ο δρόμος διακλαδίζεται.

Το μονοπάτι που είναι αριστερά και πάνω, οδηγεί στο καταφύγιο Κορομηλιά, ενώ το μονοπάτι που είναι κάτω και δεξιά, οδηγεί σε ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα του Ολύμπου, τον καταρράκτη ύψους 20 μέτρων που ονομάζεται Κόκκινος Βράχος.

Από το εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης μέχρι τον Κόκκινο βράχο θα χρειαστεί να περπατήσετε περίπου 1 ώρα.

Οι πιο τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν την αντοχή τους, κολυμπώντας στα σμαραγδένια και συγχρόνως παγωμένα νερά του Ολύμπου κάτω από τον καταρράκτη.

Από εκεί και πέρα, μπορείτε να γυρίσετε πίσω ή να συνεχίσετε προς το καταφύγιο Κορομηλιάς.

Πριόνια – καταφύγιο Σπήλιος αγαπητός (Ζολώτα) – κορυφές

Όλυμπος: Καταφύγιο του Ζολώτα

Πρόκειται για την πιο δημοφιλή διαδρομή του Ολύμπου.

Ξεκινάτε με αμάξι από το Λιτόχωρο και περίπου σε μισή ώρα θα είστε στα Πριόνια.

Εκεί θα βρείτε την ομώνυμη ταβέρνα στην οποίο καταλήγει και το μονοπάτι Λιτόχωρο – Πριόνια που αναφέραμε πιο πάνω. Εκεί κοντά θα βρείτε και ένα τεράστιο πάρκινγκ.

Αφού παρκάρετε το αυτοκίνητο, ξεκινάτε το μονοπάτι Ε4 για να ανεβείτε μέχρι το καταφύγιο του Ζολώτα που βρίσκεται στα 2.100 μέτρα. Ανάλογα και τη φυσική κατάσταση σας, η διαδρομή θα διαρκέσει από 3 μέχρι 3μιση ώρες.

Είναι ίσως το πιο όμορφο καταφύγιο για να μείνει κανείς στον Όλυμπο.

Από εκεί μπορείτε να ανεβείτε την ίδια είτε την επόμενη μέρα, στις κορυφές του Ολύμπου.

Γκορτσιά-Πετρόστρουγκα- Οροπέδιο των Μουσών

Όλυμπος: Το καταφύγιο Πετρόστρουγγα

Πρόκειται για το πιο όμορφο μονοπάτι στον Όλυμπο.

Το πλεονέκτημα αυτού του μονοπατιού είναι το γεγονός ότι θα φτάσετε γρήγορα σε καταφύγιο και θα έχετε χρόνο να προετοιμαστείτε για το οροπέδιο του Ολύμπου και τις κορυφές, ακόμα και την ίδια μέρα.

Στο δρόμο από Λιτόχωρο για Πριόνια και συγκεκριμένα στο 14ο χιλιόμετρο θα δείτε τη διασταύρωση Γκορτσιά που βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μέτρων.

Αφού παρκάρετε εκεί το αμάξι θα ξεκινήσετε τη διαδρομή για το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας που βρίσκεται σε υψόμετρο 1925 μέτρων. Το μονοπάτι είναι ανηφορικό και θα περπατήσετε περίπου 2 μισή ώρες.

Σε αυτή τη διαδρομή θα διασχίσετε ένα δάσος οξιάς και αφού ανηφορίσετε αρκετά σε μία ράχη, θα καταλήξετε σε μία τσιμεντένια δεξαμενή νερού.

Στα δεξιά αυτής της πέτρινης δεξαμενής υπάρχει μια δεκάλεπτη διαδρομή που οδηγεί στη σπηλιά όπου έζησε για χρόνια ο μεγάλος ζωγράφος του Ολύμπου, Βασίλης Ιθακήσιος.

Συνεχίζοντας στο κύριο μονοπάτι, μετά από λίγο, θα φτάσετε στο καταφύγιο.

Μάλιστα, στον χώρο του καταφυγίου έχει δημιουργηθεί και συντηρείται ένα πρόχειρο ελικοδρόμιο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Αφού φτάσετε στο καταφύγιο υπάρχει η επιλογή να συνεχίσετε προς τις κορυφές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χορτιάτης: Το Βουνό Της Θεσσαλονίκης Με Το Γραφικό Καταφύγιο ΣΕΟ

Πετρόστρουγκα-οροπέδιο Μουσών

Αρχικά θα ακολουθήσετε τη διαδρομή από την Πετρόστρουγκα προς την κορυφή Σκούρτα που θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες.

Είναι σχετικά εύκολη η πρόσβαση σε αυτήν την κορυφή απλά μην κάνετε το λάθος να πάτε από το μονοπάτι που ονομάζεται Ανάθεμα, καθώς είναι απάτητο για άπειρους και τρομερά κουραστικό.

Αφού φτάσετε στην κορυφή Σκούρτα αρχίζει το αλπικό τοπίο και η θέα προς όλες τις κατευθύνσεις είναι εκπληκτική.

Από το σημείο αυτό αρχίζει επίσης μια στενή ράχη που ονομάζεται «Λαιμός» και έχει γκρεμό στα δεξιά και στα αριστερά σας.

Από εκεί και πέρα θα χρειαστεί να περπατήσετε μισή ώρα περίπου για να φτάσετε στο Οροπέδιο των Μουσών.

Οροπέδιο των Μουσών

Όλυμπος: Το οροπέδιο με φόντο τον θρόνο του Δία

Θεωρείται το ομορφότερο μέρος του Ολύμπου, κάτι που δηλώνει και η ονομασία του, η οποία προέρχεται από τις 9 Μούσες που ζούσαν στον Όλυμπο.

Είναι στην ουσία η κορυφή του βουνού, γνωστή επίσης και ως η στέγη της Ελλάδας, όπου πάνω βρίσκονται οι κορυφές (Μύτικας, Στεφάνι, Σκόλιο, προφήτης Ηλίας, Τούμπα κτλ.)

Στο οροπέδιο υπάρχουν 2 καταφύγια καθώς και άπλετος χώρος για σκηνές.

Το καταφύγιο του Κάκαλου που είναι μικρό αλλά και το καταφύγιο του Αποστολίδη που είναι το κτίριο που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο σε όλα τη χώρα, σε υψόμετρο 2800 μέτρων.

Σκεφτείτε μόνο ότι στα 10 μέτρα πιο πάνω βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, ο Μύτικας.

Καταφύγιο Χριστάκη – κορυφές Ολύμπου

Αν δε σκοπεύετε να περπατήσετε πολύ τότε υπάρχει μια πολύ καλή επιλογή για εσάς. Από την πίσω μεριά της Ελασσόνας με ένα τζιπάκι 4χ4 μπορείτε να πάτε μέχρι το καταφύγιο ανάγκης του Χρηστάκη.

Από εκεί και πέρα, θα περπατήσετε 50 λεπτά προς στο Σκόλιο τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου που φτάνει τα 2907 μέτρα. Αν από εκεί θελήσετε να ανεβείτε στον Μύτικα, θα πρέπει να διασχίσετε τα περίφημα «Κακόσκαλα».

Η διαδρομή αυτή είναι αλπική, δεν έχει δέντρα και προτείνεται για αυτούς που θέλουν να ανέβουν στην ψηλότερη κορυφή χωρίς να ιδρώσουν τη φανέλα.

Γενικά οι κορυφές καλό είναι να γίνονται με οδηγό γιατί είναι τρομερά επικίνδυνες.

Δεν είναι παιχνίδι όπως λέει και ο φίλος μου Θοδωρής, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από πεζοπορίες στον Όλυμπο!

Ο Θρόνος του Δία στον Όλυμπο

Όλυμπος: Ο θρόνος του Δία

Απέναντι από το καταφύγιο του Αποστολίδη βρίσκεται το πιο σημαντικό αξιοθέατο του Ολύμπου, η κορυφή Στεφάνι που είναι επίσης γνωστή ως ο θρόνος του Δία. Υπάρχουν μύθοι και μυστήρια για αυτόν τον θρόνο όπως και για όλες τις κορυφές του Ολύμπου που πιστεύεται ότι φτιάχτηκαν από τους 12 θεούς του Ολύμπου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Παλαιός Παντελεήμονας: Ένα Παραμύθι Στους Πρόποδες Του Ολύμπου!

Comments (2)
Add Comment
  • Γιωτα

    Ναι. Αρκεί, φευγοντας, να μαζεύουν όλοι να σκουπίδια τους.

    • Brazil Greece

      Νομίζω πως αν κάποιος πάει σε αυτό το υπέροχο δημιούργημα της φύσης και αφήσει σκουπίδια, τότε σίγουρα δεν είναι φυσιολάτρης.