Η Σαμοθράκη είναι ένα από τα πανέμορφα νησιά της Ελλάδας. Για χιλιάδες χρόνια, οι μεγαλύτεροι αρχαίοι πολιτισμοί διεκδίκησαν αυτό το νησί που κρύβει πολλά μυστικά!
Εκτός από την πλούσια ιστορία της, η Σαμοθράκη είναι ένα από τα πιο παρθένα κατοικήσιμα νησιά της Ελλάδας!
Θέλετε παρθένες παραλίες με τιρκουάζ νερά; Καταρράκτες που σχηματίζουν μικρές λίμνες, τις λεγόμενες βάθρες;
Θέλετε θερμές θειούχες πηγές; Θέλετε πεζοπορία σε ένα από τα ψηλότερα βουνά του Αιγαίου;
Θέλετε να κάνετε γυμνισμό χωρίς να σας κοιτάνε περίεργα; Θέλετε να γίνετε μια παρέα με όλο το νησί;
Θέλετε να διασκεδάσετε μέχρι αργά το βράδυ; Ψάχνετε για κουζίνα με αγνά προϊόντα;
Τότε καλώς ήρθατε εκεί που όλα είναι ωραία!
15 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν επισκεφτείς τη Σαμοθράκη
Όλο το νησί είναι μια παρέα
Η Σαμοθράκη, όπως και η Ικαρία, φημίζεται για το ελεύθερο πνεύμα που επικρατεί στο νησί και για την εναλλακτική κουλτούρα. Πράγμα που σημαίνει ότι στο νησί όλοι είναι έξω καρδιά.
Θα συναντήσετε άτομα στον δρόμο που θα σας χαιρετήσουν ακόμη και αν δε σας γνωρίζουν.
Το βράδυ, στο χωριό Θέρμα ή αλλιώς Λουτρά, όλοι γίνονται μια παρέα, πίνουν, χορεύουν και τραγουδούν μέχρι πρωίας.
Το ίδιο συμβαίνει και στις παραλίες των Κάμπινγκ που διαμένουν οι περισσότεροι επισκέπτες.
Η Σαμοθράκη είναι ένα από τα πιο μυστήρια νησιά του κόσμου
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Έλληνες διάλεξαν αυτό το νησί για να χτίσουν το Ιερό των Μεγάλων Θεών!
Πρόκειται για ένα συγκρότημα ναών, που κάποτε φιλοξενούσαν τα Καβείρια Μυστήρια, αποκρυφιστικές τελετές, που το περιεχόμενο τους δεν έχει διαλευκανθεί απόλυτα μέχρι σήμερα.
Εκεί κάποτε βρισκόταν η φτερωτή Νίκη της Σαμοθράκης, η οποία εκτίθεται στο Λούβρο και θεωρείται ένα από τα κλεμμένα αρχαία ελληνικά αξιοθέατα του εξωτερικού.
Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται το Αρχαιολογικό μουσείο Σαμοθράκης που φιλοξενεί το γύψινο αντίγραφο της φτερωτής Νίκης καθώς και άλλα σημαντικά ευρήματα που βρέθηκαν σε αυτόν τον χώρο.
Δείτε επίσης: Το πανέμορφο λαογραφικό μουσείο της Σαμοθράκης
Φημίζεται για το κάμπινγκ ελεύθερης διαβίωσης
Στην κυριολεξία, υπάρχουν άτομα που ζουν πάνω στα δέντρα. Δένουν μια αιώρα και κοιμούνται μέσα στο δάσος.
Επίσης, θα βρείτε πολλούς κατασκηνωτές που μένουν στο νησί για μήνες, μέσα σε μια μικροσκοπική σκηνή και μαγειρεύουν με γκαζάκια.
Θυμάμαι, που περάσαμε μια νύχτα πάνω στην τρίτη βάθρα του Φονιά και το τοπίο είναι μαγικό.
Ωστόσο, υπάρχουν και οργανωμένα κάμπινγκ ανάμεσα από τα Θέρμα και το φαράγγι του Φονιά, με θέα τη θάλασσα.
Ποια είναι τα καλύτερα μέρη για διαμονή στη Σαμοθράκη
Βέβαια, όποιος ψάχνει για ανέσεις θα τις βρει κυρίως στην πρωτεύουσα της Σαμοθράκης, που είναι γνωστή ως η Χώρα και στο λιμάνι του νησιού την Καμαριώτισσα.
Η Χώρα απέχει από το λιμάνι της Σαμοθράκης μόλις 6 χιλιόμετρα.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δωμάτια και ξενοδοχεία στα θερμά καθώς και άλλα διάσπαρτα στο νησί που θα χρειαστείτε αυτοκίνητο ή μηχανάκι.
Στη Σαμοθράκη υπάρχουν περισσότερες από 100 φυσικές πισίνες (Βάθρες)
Από το όρος Σάος ρέουν μικρά ποτάμια και ρυάκια που στο διάβα τους συναντούν ρέματα και φαράγγια, σχηματίζοντας πανέμορφους καταρράκτες και φυσικές πισίνες, γνωστές και ως Βάθρες.
Η Γριά βάθρα και οι βάθρες του Φονιά είναι οι πιο γνωστές φυσικές πισίνες της Σαμοθράκης.
Τα Θερμά είναι το ιδανικό μέρος για να εξερευνήσετε αυτά τα μέρη καθώς η Γριά Βάθρα απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα, ενώ το φαράγγι του Φονιά 5 χιλιόμετρα.
Ο δεύτερος ψηλότερος καταρράκτης της Ελλάδας βρίσκεται στη Σαμοθράκη
Στη νότια πλευρά του νησιού βρίσκεται ο εντυπωσιακός καταρράκτης Κρεμαστό νερό, που πέφτει από ύψος 183 μέτρων μέσα στη θάλασσα. Ορισμένοι αναφέρουν πως είναι ο ψηλότερος καταρράκτης στον κόσμο που χύνεται σε θάλασσα. Το κρεμαστό νερό καταγράφεται επίσης ως ο 4ος ψηλότερος στην Ευρώπη και 11ος στον πλανήτη. Ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος να απολαύσει κανείς τον δεύτερο ψηλότερο καταρράκτη της Ελλάδας είναι με τουριστικό σκάφος.
Στη Σαμοθράκη βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα φυσικά τοπία στην Ελλάδα
Πρόκειται για το φαράγγι του Φονιά, ένα μέρος που πραγματικά είναι βγαλμένο από παραμύθι. Οι κυριότερες βάθρες σε αυτό το πανέμορφο φαράγγι είναι τρεις.
Η πρόσβαση στην πρώτη βάθρα είναι εύκολη και εκεί θα συναντήσετε τον πανέμορφο καταρράκτη του φονιά.
Από την πρώτη βάθρα ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στη δεύτερη βάθρα η οποία αποτελείται από μικρότερο καταρράκτη.
Ωστόσο, η φυσική πισίνα της δεύτερης βάθρας είναι μεγαλύτερη από την πρώτη. Θα έλεγα ότι ίσως είναι η ομορφότερη βάθρα στη Σαμοθράκη που προσελκύει πολλούς γυμνιστές.
Η πρόσβαση στην τρίτη βάθρα είναι η δυσκολότερη. Παρόλα αυτά, θα σας ανταμείψει με την υπέροχη θέα και την απόλυτη γαλήνη που επικρατεί σε αυτό το παραμυθένιο μέρος.
Η Γριά βάθρα διαθέτει φυσικές νεροτσουλήθρες
Αξίζει να επισκεφτείτε αυτό το πανέμορφο μέρος μόνο και μόνο για να παίξετε με τις φυσικές νεροτσουλήθρες.
Για τη Γριά Βάθρα υπάρχουν δύο βασικά μονοπάτια. Το ένα είναι γνωστό ως το «οικογενειακό μονοπάτι» αφού η πρόσβαση είναι εφικτή ακόμη και για μικρά παιδιά.
Το δεύτερο είναι μεγαλύτερου βαθμού δυσκολίας αλλά με πιο όμορφα τοπία.
Σε αυτήν την περιοχή που αποτελείται από αιωνόβια πλατάνια και φτέρες, θα βρείτε πάνω από 10 φυσικές πισίνες και καταρράκτες.
Υπάρχει άπλετος χώρος για να στρώσετε κάτω την πετσέτα σας και να χαλαρώσετε.
Αν ψάχνετε για περισσότερες περιπέτειες μπορείτε να επισκεφτείτε την τρίτη βάθρα όπου φημίζεται για το σκοινί που έχουν κρεμάσει οι ντόπιοι για τους Ταρζάν της παρέας, αφού και εμείς μπήκαμε στον πειρασμό να μιμηθούμε τον βασιλιά της ζούγκλας!
Διαθέτει κυρίως άγριες παραλίες που θα κλέψουν την καρδιά σας
Μπορεί η Σαμοθράκη να μη φημίζεται για τις πανέμορφες της παραλίες όπως για παράδειγμα φημίζεται η Μήλος, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα βρείτε όμορφες παραλίες.
Παρόλα αυτά, οι καλύτερες παραλίες στη Σαμοθράκη είναι κρυμμένες στα νότια του νησιού, σε κολπίσκους κρυμμένους ανάμεσα σε απότομες βουνοπλαγιές.
Μπορείτε να τις εξερευνήσετε μόνο μέσω δύσκολων μονοπατιών που δεν έχουν σήμανση ή με τουριστικό σκάφος. Παρεμπιπτόντως, με το σκάφος θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε την παραλία Κήπος και συγχρόνως να δείτε τον καταρράκτη κρεμαστό νερό.
Μόνο μία παραλία στο νησί με αμμουδιά που έχει πρόσβαση με αυτοκίνητο
Πρόκειται για την παραλία Παχιά Άμμος, που για αυτόν τον λόγο είναι η πιο δημοφιλής παραλία της Σαμοθράκης. Αυτή η όμορφη παραλία είναι το τέλος ενός δρόμου 17 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Καμαριώτισσα.
Η παραλία διαθέτει ξαπλώστρες και μπαρ για να πιείτε ένα δροσερό φρέντο εσπρέσο. Ωστόσο, στις παραλίες της Σαμοθράκης θα βρείτε κυρίως ντόπιους καθώς οι επισκέπτες στο νησί προτιμούν να κολυμπήσουν στα κρυστάλλινα νερά του Φονιά.
Το κάστρο της Σαμοθράκης είναι από τα σπουδαιότερα δείγματα αρχιτεκτονικής της ύστερης βυζαντινής περιόδου στην Ελλάδα
Το Κάστρο της Σαμοθράκης, χτίστηκε σε βραχώδες ύψωμα δυτικά από τη Χώρα, κατά τους βυζαντινούς χρόνους, πιθανόν τον 10ο αιώνα. Αυτή ήταν η περίοδος όπου οι κάτοικοι της Σαμοθράκης μετακινήθηκαν από την Παλαιόπολη προς το εσωτερικό του νησιού λόγω των πειρατικών επιδρομών.
Η οχύρωση του Κάστρου ανανεώθηκε το μεσαίωνα, κατά την περίοδο της κυριαρχίας των Γενοβέζων Γατελούζων (1430 – 1455) στο νησί της Σαμοθράκης.Αξίζει μια επίσκεψη στα δύο πιο σημαντικά αξιοθέατα της οχύρωσης που είναι ο Πύργος των Γατελούζων και ο Πύργος του Φονιά.
Δείτε επίσης: 10 Παραμυθένια Μεσαιωνικά Κάστρα Και Παλάτια Που Κόβουν Την Ανάσα!
Η Σαμοθράκη προσφέρει μια από τις καλύτερες θέες στο Αιγαίο Πέλαγος
Η εκκλησία της Παναγίας της Κρημνιώτισσας πήρε την ονομασία της από τον κρημνό, δηλαδή από τον ψηλό βράχο που τη φιλοξενεί στην κορυφή του. Η πρόσβαση είναι εφικτή με κάθε μέσο εκτός της συγκοινωνίας.
Τα τελευταία 2 χιλιόμετρα είναι χωματόδρομος αλλά με λίγη προσοχή ο καθένας μπορεί να φτάσει. Αυτός ο βράχος προσφέρει εξαιρετική πανοραμική θέα στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, στην παραλία Παχιά Άμμο, στην Ίμβρος και στην Τένεδος.
Η Σαμοθράκη φημίζεται για την παραδοσιακή γαστρονομία της
Ακριβώς δίπλα στην Παναγία Κρημνιώτισσα Θα βρείτε ταβερνούλα με λίγα τραπεζάκια με μια φανταστική θέα που κόβει την ανάσα. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το ντόπιο κατσικάκι στα κάρβουνα όπως και τα παραδοσιακά τυριά τους.
Δε θα ξεχάσω ήταν 26 Ιουλίου, η ημέρα που γιορτάζει η Αγία Παρασκευή (και η μαμά μου επίσης) και έτυχε να περάσω με τους φίλους μου τυχαία από το ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα.
Οι ντόπιοι μας φώναξαν να μπούμε μέσα και μας έδωσαν να δοκιμάσουμε το πιο χαρακτηριστικό πιάτο της Σαμοθράκης που ονομάζεται Λιωτό (κατσικάκι με μπόλικα κρεμμύδια).
Αν πας Σαμοθράκη και δε δοκιμάσεις κατσικάκι είναι σαν να πήγες στη Σίφνο και δε δοκίμασες ρεβυθάδα ή Μαστέλο (κατσικάκι στη γάστρα).
Υπάρχει σύνδεση απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα την Αθήνα και άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Η Σαμοθράκη συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα με τακτικά δρομολόγια από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση εξυπηρετείται 1 φορά ημερησίως και το ταξίδι Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη διαρκεί λιγότερο από 2 ώρες.
Τα εισιτήρια ξεκινούν από 9€ ωστόσο οι τιμές ενδέχεται να αλλάξουν στο μέλλον.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η Σαμοθράκη έχει επίσης ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα εξής λιμάνια: Καβάλα, Λήμνο, Λέσβος Θάσο.
Δείτε επίσης: Κουφονήσια: Τι Να Κάνετε Στο Εξωτικό Νησί Των Κυκλάδων!
Στη Σαμοθράκη θα βρείτε μια από τις ψηλότερες βουνοκορφές του Αιγαίου
Πρόκειται για το Φεγγάρι, την ψηλότερη κορυφή του Σάος που φτάνει τα 1611 μέτρα.
Οι ντόπιοι την ονόμασαν έτσι επειδή είναι τόσο ψηλή που τη νύχτα φαίνεται να ακουμπάει το φεγγάρι. Αν και η διαδρομή προς την κορυφή είναι δύσκολη θα σας ανταμείψει το πανέμορφο περιβάλλον.
Στην αρχή της διαδρομής το μονοπάτι περνάει μέσα από φτέρες, έπειτα ακολουθεί ένα πυκνό δάσος με βελανιδιές ενώ στο τέλος το τοπίο γίνεται βραχώδες.
Για να βρει κανείς το μονοπάτι ακολουθεί τον δρόμο πίσω από τα θειούχα λουτρά στα Θέρμα και κάποια στιγμή θα βρει μια περιφραγμένη περιοχή που μοιάζει με μαντρί.
Ουσιαστικά είναι όντως είσοδος μαντριού, αλλά και η είσοδος για τις κεραίες από όπου ξεκινά το μονοπάτι Ε6.
Είστε έτοιμοι να επισκεφτείτε το νησί του εναλλακτικού τουρισμού;
Δείτε επίσης: Το Εναλλακτικό Νησί Των Κυκλάδων Που Κατοικεί Ο Τομ Χανκς!