Θάσος: διακοπές στο σμαραγδένιο νησί του Βορρά!

Μπορεί η Θάσος να μην είναι τόσο δημοφιλής όσο είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, ωστόσο, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτά τα δύο νησιά. Αντιθέτως, η Θάσος έχει πολύ πιο όμορφες παραλίες, διαθέτει σπουδαία αξιοθέατα και προσφέρει οργανωμένες τουριστικές εγκαταστάσεις και φαγητό.

Ιστορία της Θάσου

Κατά τη νεότερη παλαιολιθική εποχή η σημερινή Θάσος ήταν μια χερσόνησος στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Αρχαιολογικά ευρήματα περιφερειακά στο Kαστρί Θεολόγου μαρτυρούν ότι το νησί ήταν κατοικήσιμο από εκείνη την εποχή. Αργότερα αποκόπηκε λόγω γεωλογικών αλλαγών με αποτέλεσμα να σχηματιστεί το νησί που βλέπουμε σήμερα.

Ωστόσο, η πρώτη γραμματολογική αναφορά σχετικά με τους κατοίκους της Θάσου προέρχεται από τη Μυθολογία. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Δίας, μεταμορφωμένος σε ταύρο άρπαξε την Ευρώπη, την κόρη του βασιλιά των Φοινίκων Αγήνορα.

Από που προέρχεται η ονομασία Θάσος

Τότε ο αδελφός της Θάσος, αφού περιπλανήθηκε χωρίς αποτέλεσμα για τη βρει, έφτασε στο νησί και γοητεύτηκε από την ομορφιά και τον πλούτο του  σε μέταλλα, με αποτέλεσμα να φτιάξει αποικία και να ονομάσει το νησί Θάσος. Όπως βλέπετε, το όνομα του νησιού παραμένει ίδιο από τη μακρινή αρχαιότητα.

Αφού μάθαμε τα βασικά για την ιστορία του νησιού, πάμε να δούμε τι εκπλήξεις μας επιφυλάσσει σήμερα η Θάσος, που είναι γνωστή ως το «Σμαραγδένιο νησί».

Τα καλύτερα αξιοθέατα στη Θάσο

Η πρωτεύουσα της Θάσου

 

Μπορεί η επίσημη ονομασία της πρωτεύουσας να είναι Θάσος, ωστόσο, οι ντόπιοι μέχρι σήμερα αποκαλούν τη «Χώρα» με την ονομασία Λιμένας και με το δίκιο τους, αφού έχει 3 λιμάνια.

Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού απέναντι από την κωμόπολη της Καβάλας, την Κεραμωτή, όπου συνδέονται μεταξύ τους με συχνά δρομολόγια Ferry-boats, κάθε μισή ώρα περίπου, αφού τους χωρίζουν μόλις 6 ναυτικά μίλια.

H Χώρα της Θάσου είναι μια σύγχρονη και όμορφη πόλη. Τα τοπικά ξενοδοχεία και τα κέντρα διασκέδασης εδώ είναι εξίσου καλά με άλλα νησιά της Ελλάδας. Οι καλύτερες παραλίες και εστιατόρια βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Χώρας. Εκεί θα βρείτε επίσης πολλά μεσαιωνικά κτίρια καθώς και σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους.

Επίσης, το Καρνάγιο Beach bar είναι ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα στη Θάσο, αφού βρίσκεται σε μια χερσόνησος στον Λιμένα με απίστευτη θέα.

Η Αρχαία αγορά

Η Αγορά είναι μακράν η πιο ενδιαφέρουσα περιοχή για τους τουρίστες. Εδώ βρίσκονται το Μουσείο της Πόλης, το αρχαίο ρωμαϊκό λιμάνι και πολλά άλλα μνημεία. Θα βρείτε επίσης πολλά καταστήματα με σουβενίρ και εστιατόρια σε αυτό το μέρος της πόλης. Τα περισσότερα καφέ και εστιατόρια περιβάλλονται από ελαιόδεντρα και θάμνους και η περιοχή μοιάζει περισσότερο με μικρή συνοικία ψαράδων παρά με ιστορικό κέντρο.

Το Αρχαίο Θέατρο στον Λιμένα

 

Στο πιο απομακρυσμένο τμήμα της Αγοράς, στον Λιμένα, θα βρείτε μια σπειροειδής σκάλας που οδηγεί στην είσοδο του θεάτρου. Ακριβώς απέναντι θα δείτε το Γενοβέζικο φρούριο που έκτισαν οι Γενουάτες όταν κατέκτησαν το νησί το 1414. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι τα πιο όμορφα μνημεία της Θάσου και δεν τους αδικούμε, αφού το τοπίο που προσφέρουν είναι μαγικό.

Δείτε αυτό το εντυπωσιακό αρχαίο ορόσημο στον Λιμένα, γνωστό και ως πόλη της Θάσου, στα βόρεια του νησιού. Σε αυτό το μέρος, ο Δήμος της Θάσου, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο διοργανώνει μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και συναυλίες. Επίσης, η τοποθεσία του είναι τόσο όμορφη με αποτέλεσμα να θεωρείται ένα από τα ομορφότερα μέρη για να δείτε το ηλιοβασίλεμα στη Θάσο.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο Λιμένας διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Υπάρχουν 18 γκαλερί σε αυτό το εκτεταμένο κτίριο, από τη Νεολιθική Περίοδο έως τον 7ο αιώνα μ.Χ. με συλλογές που επιβίωσαν πάνω από 3.000 χρόνια. Ένα από τα πιο συναρπαστικά πρώιμα ευρήματα είναι ένας νεολιθικός πήλινος αμφορέας και μια κυκλαδική πλάκα με τον Βελλεροφόντη να ιππεύει τον Πήγασο και να σκοτώνει τη Χίμαιρα (7ος αιώνας π.Χ.).

Από την Αρχαϊκή περίοδο σώζεται ένας κούρος 3,5 μέτρων (γυμνό άγαλμα νεαρού άνδρα) που κρατά μια κατσίκα, ενώ υπάρχει ένα κεφάλι του Διονύσου από την Κλασική Περίοδο του 4ου αιώνα π.Χ.

Μεταξύ των ανακαλύψεων της ρωμαϊκής εποχής είναι οι προτομές του Ιουλίου Καίσαρα, του Κλαύδιου και του Λούσιου Καίσαρα, καθώς και ένα άγαλμα του Αδριανού με πανοπλία.

Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ

 

Το μεγαλύτερο μοναστήρι της Θάσου βρίσκεται στην κορυφή ενός βράχου στη νοτιοανατολική ακτή. Εδώ υπήρχε θρησκευτική παρουσία από τον 12ο αιώνα, όταν ένας ερημίτης έχτισε μια μικρή εκκλησία, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση είχε εντολή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που είναι ο πολιούχος της Θάσου.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε έναν αιώνα αργότερα, αλλά εγκαταλείφθηκε κατά την Οθωμανική εποχή και αναβίωσε μόλις το 1974 από μοναχές από το Βόλο και έναν μοναχό από το Άγιο Όρος. Η νέα εκκλησία έχει παραδοσιακή σταυροειδή διάταξη και το πιο διάσημο λείψανό της είναι το καρφί με το οποίο κάρφωσαν το δεξί χέρι του Χριστού στον σταυρό. Αυτό το καρφί είναι η αιτία που πολλοί προσκυνητές επισκέπτονται τη Θάσο.

Η εορτή του Αγίου Μιχαήλ είναι στις 8 Νοεμβρίου και γιορτάζεται σε όλο το νησί.

Οικισμός Παναγία, Θάσος

Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα από τη Χρυσή Ακτή, θα βρείτε τον οικισμό Παναγία. Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό με χαρακτηριστικά σπίτια που έχουν φτιαχτεί από σχιστόλιθο και ξύλινα μπαλκόνια και βεράντες.

Ο οικισμός της Παναγίας χτίστηκε σε ένα απόκρημνο έδαφος 300 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ως ασφαλές καταφύγιο από πειρατικές επιθέσεις. Μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, όταν η Θάσος απελευθερώθηκε από τους Τούρκους, ήταν για λίγο καιρό η πρωτεύουσα του νησιού.

Το βράδυ το ιδανικό μέρος είναι η κεντρική πλατεία δίπλα στα σιντριβάνια όπου υπάρχουν πολλές ταβέρνες.

Υψάριο

Η Παναγία βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού που ονομάζεται Υψάριο, την ψηλότερη βουνοκορφή της Θάσου, η οποία φτάνει τα 1204 μέτρα. Αυτό το πανέμορφο βουνό καλύπτει σχεδόν το 70% της συνολικής έκτασης της Θάσου και φιλοξενεί πανέμορφα δάση στην καταπράσινη επιφάνεια του.

Μάλιστα, υπάρχει και καταφύγιο πάνω στο βουνό. Υπάρχει πρόσβαση οδικώς από το παραδοσιακό χωριό Μαριές όπου θα πρέπει να διανύσετε μια απόσταση 13 χιλιομέτρων. Όσον αφορά τους λάτρεις της πεζοπορίας, μπορούν να προσεγγίσουν το καταφύγιο από την Ποταμιά, που βρίσκεται από την άλλη πλευρά.

Αρχαιολογικός Χώρος Αλυκής

Όπως η Πάρος και η Νάξος, έτσι και η Θάσος στην αρχαιότητα φημιζόταν για το πολύτιμο μάρμαρο της, που μεταφέρονταν σε όλη την Ελλάδα. Είναι ο δεύτερος σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος στο νησί μετά την αρχαία πόλη της Θάσου. Στον αρχαιολογικό χώρο της Αλυκής θα δείτε τον αρχαίο οικισμό με το ιερό και τις λατρευτικές σπηλιές, το αρχαίο λατομείο μαρμάρου και δύο βασιλικές εκκλησίες.

Σε μια βραχώδη χερσόνησο στα νοτιοανατολικά του νησιού μπορείτε να δείτε μια από τις πηγές παραγωγής αυτού του πολύτιμου υλικού.

Σήμερα η Αλυκή είναι ένας δημοφιλής προορισμός αφού εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο διαθέτει γραφικά ταβερνάκια, κρυστάλλινα νερά και ένα μαγευτικό τοπίο, με φόντο την παραλία Αλυκής.

Οικισμός Κάστρο, Θάσος

Το Κάστρο είναι ένα χωριό της ενδοχώρας που χτίστηκε στα βουνά σε υψόμετρο 450 μέτρων, ώστε να μην είναι ορατό από την ακτή και να προστατεύει τους κατοίκους από τις επιδρομές των πειρατών. Το Κάστρο πήρε το όνομά του από το γενοβέζικο κάστρο που αναπτύχθηκε εδώ τον 15ο αιώνα. Σήμερα, σώζονται μόνο τα τείχη της Ακρόπολης στο ψηλότερο σημείο της περιοχής.

Στις αρχές του 20ού αιώνα οι κάτοικοι του χωριού εγκατέλειψαν αυτό το σκληρό περιβάλλον για να βρουν δουλειά στην ακτή ή στα ορυχεία μολύβδου και ψευδαργύρου στα Λιμενάρια. Έτσι, για δεκαετίες το Κάστρο ήταν εγκαταλελειμμένο μέχρι την αναστήλωση των σπιτιών που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1960. Στην παλιά ακρόπολη βρίσκεται ένα οστεοφυλάκιο όπου τα οστά των πρώην κατοίκων βρίσκονται σε στοίβες.

Οικισμός Θεολόγος, Θάσος

Αυτό το μικρό ορεινό χωριό βρίσκεται ανάμεσα σε λόφους με αραιά βλάστηση και έχει χαρακτηριστεί ως «παραδοσιακός οικισμός».Κατά την Οθωμανική περίοδο ο Θεολόγος ήταν το διοικητικό κέντρο του νησιού.

Χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός λόγω της Μακεδονικής Αρχιτεκτονικής των πέτρινων σπιτιών του χωριού, που κοσμούν τα λιθόστρωτα μονοπάτια του οικισμού.

Σε αυτό το χωριό θα βρείτε πολλές παραδοσιακές ταβέρνες, καθώς και ένα Λαογραφικό Μουσείο. Στον Θεολόγο θα βρείτε όλα τα παραδοσιακά προϊόντα της Θάσου, όπως για παράδειγμα το περίφημο λάδι που παράγουν τα ελαιοτριβεία της περιοχής και μπορείτε να τα επισκεφθείτε για να πάρετε μαζί σας!

Λιμενάρια

Τα Λιμενάρια είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός στη νοτιοδυτική ακτή της Θάσου. Απέχει περίπου 38 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λιμένα και απέχουν μεταξύ τους περίπου 45 λεπτά με το αυτοκίνητο.

Τα Λιμενάρια είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός της Θάσου, μετά τον Λιμένα. Κοντά εκεί θα βρείτε το γειτονικό χωριό Καλύβια που προσελκύει αρκετούς λάτρεις της παράδοσης.Σε αυτόν τον οικισμό, θα βρείτε επίσης την στενόμακρη παραλία Λιμενάρια που δε φημίζεται όμως όσο τα όμορφα εστιατόρια και μπαρ του οικισμού.

Στα Λιμενάρια θα βρείτε και την απομίμηση του Στόουνχειτζ, την κορώνα Λιμεναρίων, με χαραγμένα πάνω στις πλάκες τα σύμβολα του ζωδιακού κύκλου. Ο ακριβής σκοπός αυτού του αξιοθέατου παραμένει ένα μυστήριο. Πρόκειται για 12 ολόλευκες πλάκες που κατασκευάστηκαν το 2005 από από τον αρχιτέκτονα Johannes Mathiessen!

Εκεί κοντά θα βρείτε και την παραλία μεταλλεία που αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε.

Παραλίες στη Θάσο

Η Θάσος φημίζεται για τις πανέμορφες παραλίες της και τα κρυστάλλινα νερά που προσελκύουν κόσμο κυρίως από τα Βαλκάνια καθώς και άλλες χώρες του κόσμου. Επίσης, πολλοί Έλληνες, κυρίως από τη Μακεδονία, επιλέγουν τη Θάσο για διακοπές. Οι καλύτερες παραλίες του νησιού είναι η Σαλιάρα ή αλλιώς Marble Beach, ο Παράδεισος, η Χρυσή Αμμουδιά, το Ακρωτήρι Κεφαλάς που μπορείτε να προσεγγίσετε μόνο μέσω θαλάσσης και η φυσική πισίνα Γκιόλας που είναι επίσης γνωστή ως το δάκρυ της Αφροδίτης!

Πως θα πάτε στη Θάσο

Για να πάτε στη Θάσο θα πρέπει να πάρετε το πλοίο (φέρυ μποτ) από την Καβάλα, η οποία απέχει δύο ώρες από Θεσσαλονίκη με το ΚΤΕΛ ή το αυτοκίνητο. Μπορείτε να φτάσετε στην Καβάλα και με το αεροπλάνο εάν ταξιδεύετε από πιο μακριά, καθώς η Θάσος δε διαθέτει αεροδρόμιο.

Στη συνέχεια θα πάρετε το πλοίο που εκτελεί δρομολόγια από το λιμάνι της Καβάλας προς το δεύτερο λιμάνι της Θάσου, τη Σκάλα Πρίνου. Ενώ από την Κεραμωτή, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Καβάλα, το πλοίο εκτελεί δρομολόγια προς στην πρωτεύουσα του νησιού, τον Λιμένα. Το κόστος των εισιτηρίων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο ενώ η διαδρομή διαρκεί περίπου 40 λεπτά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δείτε Σε Ποιο Νησί Υψώθηκε Για Πρώτη Φορά Η Ελληνική Σημαία!

Comments (0)
Add Comment