Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα βουνό το οποίο μπορεί να μην προσφέρει ορειβατικές συγκινήσεις όπως ο Όλυμπος αλλά αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε με την οικογένεια σας ή τους φίλους σας. Πάμε λοιπόν να δούμε για ποιον λόγο.
Πρόκειται το βουνό της Θεσσαλονίκης, Χορτιάτη, που στην αρχαιότητα ήταν γνωστό ως Κισσός. Η ονομασία αυτή οφείλεται στον βασιλιά Κισσέα της Θράκης όπως μαρτυρεί ο Όμηρος, αλλά και στον κισσό, φυτό που συνδέεται με τον θεό Διόνυσο.
Κατά τη βυζαντινή εποχή μετονομάστηκε σε Χορτιάτη από το ομώνυμο μοναστήρι που βρισκόταν στους πρόποδες του βουνού.
Είναι ένα βουνό που προτιμούν οι αρχάριοι πεζοπόροι και οι Ορειβάτες λόγω του χαμηλού του υψόμετρου που φτάνει μόλις τα 1201 μέτρα. Ο Χορτιάτης φημίζεται κυρίως για τις γραφικές ταβέρνες που θα βρείτε στον ομώνυμο οικισμό, στους πρόποδες του βουνού, σε υψόμετρο 580 μέτρων.
Ένα από τα σημαντικότερα μονοπάτια είναι αυτό που ξεκινάει από το Φράγμα Θέρμης, φτάνει μέχρι τα Πλατανάκια Πανοράματος και καταλήγει στον Χορτιάτη.
Το πιο δημοφιλές μονοπάτι προς τον Χορτιάτη είναι Θεσσαλονίκη – Ασβεστοχώρι – Σανατόριο – Χορτιάτης όπου θα διανύσετε 20 χιλιόμετρα. Σε αυτό το μονοπάτι θα έχετε θέα τη λίμνη του Λαγκαδά.
Ένα άλλο μονοπάτι που αξίζει να διασχίσετε είναι αυτό που ξεκινά το καταφύγιο του Χορτιάτη με τελικό προορισμό την κορυφή του Χορτιάτη που απαιτεί 20 με 30 λεπτά περπάτημα.
Ανάβαση μπορεί να γίνει και από τη θέρμη, η οποία απέχει 15 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.Η διαδρομή είναι η εξής: Σέδες – Τριάδι – Μεταλλείο Ισινλή (ερειπωμένο χωριό) – Κορυφή που έχει διάρκεια 3.00 3.30 ώρες.Επίσης, απ’ το ίδιο χωριό υπάρχει μονοπάτι πιο σύντομο, το οποίο ακολουθεί τη διαδρομή: Σέδες – Τριάδι – Τσαϊρη – Κορυφή σε 2.30 – 3.30 ώρες.
Ο Χορτιάτης δεν τροφοδοτεί ποταμούς και μόνο χείμαρροι αυλακώνουν τις πλαγιές του και χύνονται στον Θερμαϊκό και τις λίμνες Λαγκαδά και Βόλβη.
Στο ψηλότερο τμήμα του έχει αρκετές πηγές. Οι πιο ενδιαφέρουσες για τους ορειβάτες είναι:
1) Η πηγή της Μέριμνας, αμέσως μετά το χωριό Χορτιάτης ανεβαίνοντας προς Το Καταφύγιο
2) Η πηγή της Κατασκήνωσης, λίγο πιο ψηλά από την προηγούμενη
3)Η πηγή τα Τρία Αδέλφια, στα μισά περίπου του δρόμου Χορτιάτη – Καταφύγιο
4) Η Μεγάλη Βρύση, στη θέση Κερασιές, λίγα μέτρα κάτω από το Καταφύγιο
5) Η Βρύση Προσκόπων, στη βάση του κώνου της κορυφής
Αυτό όμως που επιβάλλεται να κάνετε στον Χορτιάτη είναι να δοκιμάσετε την περίφημη καστανόσουπα και μανιταρόσουπα που φτιάχνουν στο καταφύγιο Νίκος Παπαδόπουλος το οποίο είναι επίσης γνωστό ως ΣΕΟ Χορτιάτης.
Το καταφύγιο βρίσκεται στη θέση «Τζεκ Μπαχτσέ» σε υψόμετρο 1.000 μέτρων.
Μπορείτε επίσης να φτάσετε οδικώς στο καταφύγιο, ωστόσο είναι κρίμα να μην απολαύσετε την ομορφιά της φύσης διασχίζοντας τα μονοπάτια.
Ο Χορτιάτης είναι το πρώτο μέρος της Θεσσαλονίκης που πιάνει χιόνι. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, όταν χιονίζει, ο Χορτιάτης γεμίζει από οικογένειες με παιδιά που παίζουν χιονοπόλεμο και μετά κάνουν ένα διάλειμμα για φαγητό στις γραφικές ταβέρνες.