Wengen: Το γραφικό χωριό που κρύβεται στις Ελβετικές Άλπεις

Σήμερα θα μιλήσουμε για το Wengen, ένα από τα πιο όμορφα, γραφικά χωριά της Ελβετίας.

 Αυτό το παραμυθένιο χωριό αποτελείται από ξύλινα σπίτια, που περιβάλλονται από τις Ελβετικές Άλπεις, από δάση και πράσινα λιβάδια.

Ωστόσο, το γεγονός που κάνει αυτό το χωριό ξεχωριστό, είναι ότι δεν επιτρέπεται η πρόσβαση με αυτοκίνητο.

Μήπως σας θυμίζει κάτι αυτή η περιγραφή;

Αν έχετε διαβάσει το βιβλίο της Χάιντι ή έστω είδατε το παγκοσμίως γνωστό κόμικς, σίγουρα θα είχατε την ίδια σκέψη με εμάς.

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε καλύτερα, αυτό το παραμυθένιο χωριουδάκι.

Γιατί να επιλέξετε το Wengen

Το Wengen είναι πανέμορφο όλες τις εποχές .

Πέρα από τα ειδυλλιακά τοπία και τον καθαρό αέρα που προσφέρει, βρίσκεται κοντά στην πανέμορφη πόλη Ιντερλάκεν (Interlaken) που φημίζεται για τον τουρισμό της. Οπότε θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε άλλον έναν φανταστικό προορισμό.

Παρόλα αυτά, το Interlaken έχει ακριβή διαμονή, σε σχέση με το Wengen, που εκτός από φθηνή διαμονή, προσφέρει γαλήνη και θέα από κινηματογραφικά τοπία .

Που βρίσκεται το Wengen

Ένας λόγος που το Wengen είναι δημοφιλής, οφείλεται στην πλεονεκτική γεωγραφική θέση του.

To Βένγκεν (Wengen) ανήκει στο καντόνι της Βέρνης, που είναι η πρωτεύουσα της Ελβετίας

Συμπεριλαμβάνεται στην περιφέρεια του Jungfrau και βρίσκεται σε ύψος 1273 μέτρων, πάνω από την θάλασσα. 

Το γεγονός ότι βρίσκεται στην μέση των Άλπεων, έχει μετατρέψει το χωριό σε ένα από τα πιο δημοφιλείς τουριστικά θέρετρα της Ελβετίας. 

Αν και μετράει μόλις 1300 μόνιμους κατοίκους, είναι το μέρος που φιλοξενεί τους παγκόσμιους αγώνες σκι (Lauberhorn ski races) τον Ιανουάριο.

Πως θα φτάσετε στο Wengen 

Από το Lauterbrunnen, θα πάρετε το τρένο για το Wengen.

 Αν αναρωτιέστε πως θα πάτε στο Wengen,o ευκολότερος τρόπος  είναι με το τρένο (Cogwheel train), από τον σταθμό Lauterbrunnen bahnhof στον σταθμό  Wengen bahnhof .

Η διαδρομή διαρκεί περίπου 15 λεπτά και το τρένο διασχίζει πανέμορφα τοπία που θα σας μαγέψουν. 

Σε περίπτωση που έχετε αυτοκίνητο, υπάρχει πάρκινγκ με πληρωμή στον σταθμό Lauterbrunnen, για να αφήσετε το αμάξι και να πάρετε το τρένο.

Όπως καταλάβατε, το μόνο μεταφορικό μέσο που έχει πρόσβαση στο Wengen είναι το τρένο, καθώς η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως car free area (χωρίς αυτοκίνητο).

παρόλα αυτά, για τους τολμηρούς, υπάρχει επίσης πρόσβαση με τα πόδια

Το μονοπάτι ξεκινάει από τον σταθμό Lauterbrunnen και θα πρέπει να διανύσετε περίπου 2,8 χιλιόμετρα. Στις  διασταυρώσεις, υπάρχουν κίτρινοι δείκτες που οδηγούν στο Wengen.

Πανοραμική θέα του Lauterbrunnen.

Διασχίζοντας το δάσος, θα έχετε θέα τους καταρράκτες Breithorn και Staubbach, που χύνονται στην κοιλάδα του Lauterbrunnen.

Στην μέση της διαδρομής θα βρείτε ένα παγκάκι, για να πάρετε μερικές ανάσες και να απολαύσετε την ειδυλλιακή θέα.

Αν έχετε αποσκευές, θα προτείναμε φυσικά να πάρετε το τρένο.

Όσον αφορά τα εισιτήρια τρένου, παρακάτω γράφουμε σημαντικές πληροφορίες για εξοικονόμηση χρημάτων, σε περίπτωση που σκοπεύετε να πάρετε το τρένο.

Αγοράστε το Swiss Travel Pass

Εξοικονομήστε χρήματα και χρόνο, ταξιδεύοντας με την κάρτα Swiss Travel Pass.

Αυτή η κάρτα ισχύει για τρένα, λεωφορεία και σκάφη που ταξιδεύουν στην Ελβετία. Η κάρτα περιλαμβάνει εκπτώσεις ακόμη και σε τελεφερίκ, εκδρομές σε χιονοδρομικά κέντρα και εκπτώσεις για την επίσκεψη σας σε κάποια από τα αξιοθέατα της Ελβετίας. 

Εδώ θα βρείτε όλες τις εκπτώσεις, που προσφέρει το Swiss Travel Pass.

 

Όσον αφορά το Wengen, θα προτείναμε να αγοράσετε αυτή την κάρτα, καθώς υπάρχουν πολλά όμορφα μέρη γύρω από το χωριό, που επιβάλλεται να επισκεφθείτε.

Αν αναρωτιέστε πώς να ταξιδέψετε οικονομικά με τρένο γενικά στην Ελβετία, υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω άρθρο.

Πως να μετακινηθείτε στο Wengen

Εξερευνήστε το Wengen περπατώντας στα όμορφα στενά του χωριού και στα μονοπάτια γύρω από το χωριό.

Όπως είπαμε παραπάνω, η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι αδύνατη. Έτσι, οι επιλογές που έχετε, είναι να περπατήσετε ή να νοικιάσετε ποδήλατο. Παρόλα αυτά, το χωριό είναι τόσο μικρό, που το αυτοκίνητο είναι αχρείαστο. Αναπνεύστε τον καθαρό αέρα του βουνού και εξερευνήστε την απέραντη φύση αυτού του τόπου. 

Που να μείνετε στο Wengen

Το Wengen συστήνεται ιδιαίτερα για όσους αγαπάνε το περπάτημα, καθώς διαθέτει πανέμορφα μονοπάτια για πεζοπορία.

Αν και πρόκειται για ένα μικρό χωριό, διαθέτει πολλές επιλογές διαμονής καθώς η οικονομία του βασίζεται εδώ και πολλές δεκαετίες στον τουρισμό. Από πολυτελή ξενοδοχεία μέχρι Airbnb κατοικίες, που προσφέρουν μοναδική θέα. 

Παρόλα αυτά, κατά την χειμερινή περίοδο, που είναι η υψηλή περίοδος, θα πρέπει να κλείσετε την διαμονή σας τουλάχιστον 3 μήνες εκ των προτέρων.

Κάπως έτσι και εμείς, βρήκαμε μία υπέροχη κατοικία από το Airbnb , με 140 ευρώ την βραδιά, χωρίζοντας τα έξοδα διά 6 άτομα.

Αν έχετε πολλές αποσκευές μαζί σας και δεν μπορείτε να τις μεταφέρετε, τα περισσότερα καταλύματα στο Wengen διαθέτουν ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα.

Η Ελβετία είναι πολύ ακριβή χώρα και θα προτείναμε να ταξιδέψετε με παρέα, ώστε να εξοικονομήσετε χρήματα. Αν αναρωτιέστε πως θα εξοικονομήσετε χρήματα, ταξιδεύοντας στην Ελβετία, διαβάστε τις συμβουλές μας στο παρακάτω άρθρο.

☞ Ελβετία: Η πιο όμορφη χώρα για να ταξιδέψετε με τρένο

Δοκιμάστε τα τοπικά προϊόντα του Wengen

Αν και η Ελβετία δεν φημίζεται για το κρασί της, διαθέτει 200 διαφορετικές ποικιλίες.

Στον σταθμό του Wengen θα βρείτε το κατάστημα COOP, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα και να απολαύσετε ένα Ελβετικό γεύμα.

Θα προτείναμε να συνοδεύσετε το γεύμα σας με ένα ελβετικό κρασί ή μία ελβετική μπύρα.

Μπορεί η Ελβετία να μην φημίζεται για την οινοποιία και την ζυθοποιία της, ωστόσο, οι Ελβετοί παράγουν αξιόλογα κρασιά και μπύρες. 

Τι να κάνετε στο Wengen 

Επισκεφθείτε το Männlichen

Χιονοδρομικό κέντρο στο Männlichen.

To Männlichen είναι ένα αλπικό βουνό με ύψος 2343 μέτρων και βρίσκεται κοντά στο Wengen.

Για να πάτε από το Wengen στο Männlichen , θα χρειαστεί να πάρετε το τελεφερίκ (aerial cableway). Σε 20-30 λεπτά, θα είστε στην κορυφή για να απολαύσετε τα χειμερινά σπορ και την θέα που προσφέρει αυτό το πανέμορφο μέρος.

Ένας άλλος τρόπος για να ανεβείτε στο Männlichen , είναι από το παραμυθένιο χωριό Grindelwald.

Από τον σταθμό Grindelwald, θα πάρετε το 10θέσιο τελεφερίκ γνωστό ως gondola και σε 20 λεπτά θα είστε στο Mannlichen.

Grindelwald

Το Grindelwald , είναι ένα μικρό χωριό που ερωτεύεται κάθε φυσιολάτρης.

Αυτό το γραφικό χωριό απέχει περίπου 16 χιλιόμετρα από το Wengen και με το τρένο, θα είστε εκεί σε 22 λεπτά. Με την επέμβαση του χιονιού, τον χειμώνα μετατρέπεται σε έναν μικρό αλπικό παράδεισο.

Ωστόσο το καλοκαίρι, γεμίζει από πεζοπόρους και ορειβάτες, που καταφθάνουν στο χωριό με σκοπό να διασχίσουν τα καρτ ποστάλ μονοπάτια που ξεκινούν από εκεί.

Τα πιο διάσημα μέρη του Grindelwald είναι ο σταθμός τελεφερίκ first και η λίμνη Bachalpsee.

Αρχικά θα πάρετε το τελεφερίκ για να ανεβείτε στον σταθμό first και από εκεί θα περπατήσετε μία ώρα για να φτάσετε στην αλπική λίμνη. 

Η Αλπική λίμνη Bachalpsee, Grindelwald.

Επισκεφθείτε το Lauterbrunnen

Όπως και στο Wengen, στο χωριό Lauterbrunnen δεν επιτρέπονται τα αμάξια. Ωστόσο, από το Interlaken μέχρι τον σταθμό του Lauterbrunnen, υπάρχει πρόσβαση για τα αυτοκίνητα.

Φημίζεται κυρίως ώς το μέρος- έμπνευση του βρετανού συγγραφέα Tolkien, για την δημιουργία της κοιλάδας της Μέσης Γής, Rivendell, στην ταινία “Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών“.

Άλλωστε, πως να μην είναι πηγή έμπνευσης, ένα μέρος με 77 καταρράκτες, απέραντα πράσινα λιβάδια, περικυκλωμένο από δάση και βουνά; 

To Lauterbrunnen, απέχει μόλις 15 λεπτά από το Wengen.

Interlaken

πανοραμική θέα της πανέμορφης πόλης Interlaken.

H μεγαλύτερη πόλη που βρίσκεται δίπλα στο Wengen. Εκεί θα βρείτε τα πάντα και υπάρχουν πολλές δραστηριότητες, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρον δραστηριότητες και τον χειμώνα, όπως ο μαγικός παγωμένος κόσμος (Ice Magic) που βρίσκεται στην λεωφόρο Höheweg.

Πρόκειται για την κεντρική λεωφόρο του Interlaken που φημίζεται για την αγορά της και τα πολυτελή ξενοδοχεία, που βρίσκονται εκεί.

Η κεντρική λεωφόρος του Interlaken που ονομάζεται Höheweg

Η πόλη βρίσκεται ανάμεσα από δύο πανέμορφες γαλάζιες λίμνες, την λίμνη Thun και την λίμνη Brienz. Άλλωστε η ονομασία της πόλης, σημαίνει “ανάμεσα στις λίμνες“.

Αξίζει να επισκεφθείτε το κάστρο της λίμνης Thun και τις σπηλιές Beatus, που πήραν το όνομα τους από έναν Ιρλανδό μοναχό του 6ου αιώνα.

Στην λίμνη Thun, μπορείτε να επισκεφθείτε την γέφυρα panoramabrücke sigriswil και να απολαύσετε τα μαγευτικά τοπία που την περιβάλλουν. 

Ανεβείτε στην κορυφή του Interlaken που ονομάζεται Harder Kulm, με τελεφερίκ, σε λιγότερο από 10 λεπτά και απολαύστε την πανοραμική θέα.

Ανεβείτε στην κορυφή του Interlaken που ονομάζεται Harder Kulm με τελεφερίκ, σε λιγότερο από 10 λεπτά και θαυμάστε 

Jungfraujoch

Φοβερό συναίσθημα, να βρίσκεσαι στην κορυφή της Ευρώπης.

Πρόκειται για τον σταθμό τρένων που βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης.

Πολλοί τουρίστες επισκέπτονται το Jungfraujoch από το Interlaken. Η διαδρομή διαρκεί περίπου δύο ώρες και συμπεριλαμβάνει 3 αλλαγές τρένων. Η τελευταία αλλαγή τρένου πραγματοποιείται στο πανέμορφο Kleine Scheidegg.

Από εκεί και πέρα, το τρένο μπαίνει σε σήραγγα προς την κορυφή της Ευρώπης.

Τα τρένα που πηγαίνουν στην κορυφή της Ευρώπης, διαθέτουν τεράστια παράθυρα με σκοπό ο τουρίστας να απολαύσει τα καρτ ποστάλ τοπία.

Εμείς πήραμε το τρένο από το Wengen και σε 1μιση ώρα ήμασταν στον σταθμό Jungfraujoch.

Εκεί θα βρείτε πολλά αξιοθέατα, όπως το παγωμένο παλάτι (Ice Castle), το εργοστάσιο σοκολάτας (Lindt Swiss chocolate experience),  το Jungfrau panorama που προσφέρει πανοραμική θέα και το χιονισμένο πάρκο διασκέδασης (snow fun park).

Μην ξεχάσετε να βγάλετε την κλασική φωτογραφία με τον παγετώνα Plateau (Glacier Plateau) και την σημαία της Ελβετίας.

Στο παγωμένο παλάτι με τον σκίουρο Σκράτ από την “εποχή των παγετώνων“.

✩ Extra Tips ✩

Take a plane to the peace and tranquility of the Swiss Alps, your holiday will be unforgettable.

✩ Νόμισμα: Καλό είναι να έχετε μερικά μετρητά μαζί σας, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα με την κάρτα σας. Επειδή η Ελβετία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ως νόμισμα τα ελβετικά φράγκα. Οπότε, υπάρχει περίπτωση κάποιοι οργανισμοί να μην δέχονται ευρώ.

☆ Προσέξτε τα κλειδιά: Οι κανονισμοί στα καταλύματα της Ελβετίας, είναι πολύ αυστηροί για αυτό προσέξτε μην χάσετε τα κλειδιά σας. Σε αυτή την περίπτωση, υποχρεούνται να αλλάξουν κλειδαριές και να σας χρεώσουν με το ποσό των 250 ελβετικών φράγκων.

☆ Βγάλτε τα παπούτσια σας: Απαγορεύεται να εισέρχεστε στο κατάλυμα με τα παπούτσια, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο σε όλο τον κόσμο αλλά πιστεύουμε πως είναι το σωστό.

☆ Χιόνι: η χειμερινή περίοδος στο Wengen ξεκινάει από τον Δεκέμβριο και τελειώνει τον Μάρτιο. Συνήθως, ο Ιανουάριος είναι ο μήνας με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αν αναρωτιέστε πότε χιονίζει στην Ελβετία, θα λέγαμε σχεδόν όλο τον χρόνο.

ΆλπειςΕλβετία
Comments (0)
Add Comment