23 Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε στον Πύργο του Άιφελ!

Σίγουρα δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στην γη που να μην έχει ακούσει έστω για μια φορά την ονομασία Πύργος του Άιφελ. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε το γεγονός ότι αυτός ο πύργος είναι και επίσημα το αξιοθέατο με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο.

Πύργος του Άιφελ, Παρίσι
Ο Πύργος του Άιφελ είναι το σύμβολο της Πόλης του Φωτός.

Βέβαια, θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι η δημοτικότητα του Πύργου οφείλεται εν μέρει στην πανέμορφη πόλη που τον φιλοξενεί. Ο Πύργος του Άιφελ βρίσκεται την Πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι και θεωρείται το σύμβολο της πόλης.

Αυτός ο σιδερένιος πύργος κατασκευάστηκε το 1887-1889 από τον μηχανικό-αρχιτέκτονα Γκουστάβο Άιφελ, ως είσοδος της Διεθνής Έκθεσης Universelle που ήταν αφιερωμένη στην εκατονταετούς επέτειος της Γαλλική επανάσταση.

Παρακάτω θα βρείτε 15 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επισκεφθείτε τον Πύργο του Άιφελ.

Κάποτε ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο

Πύργος του Άιφελ: Δεύτερο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο μετά το εμπάιρ στέιτ
Κάποτε το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο ήταν ο Πύργος του Άιφελ, σήμερα την πρωτιά κατέχει το εμπάιρ στέιτ που βρίσκεται στο Μανχάταν.

Πρόκειται για μια δομή που αποτελείται από σφυρήλατο σίδερο και έχει ύψος 1,063 πόδια (324 μέτρα). Σήμερα είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο μετά το εμπάιρ στέιτ μπίλντινγκ (381 μέτρα).

Παρά το γεγονός ότι ο Πύργος του Άιφελ ζυγίζει περίπου 10.100 τόνους, ήταν απαραίτητη η μελέτη της αντίστασης του στον άνεμο, εξαιτίας του ύψους του. Τελικά, ο Άιφελ και οι μηχανικοί του κατάφεραν να κατασκευάσουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αυτόν τον σιδερένιο γίγαντα.

Στην αρχή επικρίθηκε ως αντιαισθητικός

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αρχικά απορρίφθηκε και επικρίθηκε από την καλλιτεχνική κοινότητα του Παρισίου. Μάλιστα, υπάρχουν τοπικοί μύθοι που λένε ότι ο μεγαλύτερος μυθιστοριογράφος της Γαλλίας, Γκυ ντε Μωπασσάν έτρωγε το μεσημεριανό του γεύμα στο εστιατόριο του πύργου, καθώς ήταν το μοναδικό μέρος από το οποίο δεν μπορούσες να δεις τον Πύργο του Άιφελ.

Προοριζόταν να διαλυθεί μετά από 20 χρόνια

Ο Άιφελ είχε πάρει άδεια για να σταθεί ο πύργος επί 20 έτη. Στη συνέχεια, προοριζόταν για να διαλυθεί το 1909, όταν η ιδιοκτησία του θα άνηκε και πάλι στην Κυβέρνηση. Ο Δήμος του Παρισιού είχε προγραμματίσει να τον γκρεμίσει αλλά επειδή αποδείχτηκε χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνίας, επετράπη η παραμονή του και μετά τη λήξη της άδειας.

Ανήκει στη λίστα με τα must see αξιοθέατα στο Παρίσι

Αν ταξιδεύετε στο Παρίσι, το ανέβασμα στον Πύργο του Άιφελ είναι απαραίτητο. Αν δεν κάνετε κάτι τέτοιο είναι σαν να πήγατε στη Θεσσαλονίκη και δεν επισκεφθήκατε τον Λευκό Πύργο. Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν απευθείας πτήσεις από Θεσσαλονίκη προς  Παρίσι.

Μπορείτε να ανεβείτε είτε από τις σκάλες είτε με το ασανσέρ

Οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν στον πύργο χρησιμοποιώντας τον ανελκυστήρα ή ανεβαίνοντας τις σκάλες. Ωστόσο, πριν αποφασίσετε πώς θέλετε να επισκεφθείτε το μνημείο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι υπάρχουν 1.665 σκαλοπάτια προς την κορυφή. Μην πτοείστε όμως καθώς για το κοινό είναι προσβάσιμα μόνο τα 704 σκαλιά που οδηγούν στον 2ο όροφο. Από εκεί μπορείτε να πάρετε το ασανσέρ που θα σας μεταφέρει στην κορυφή του Πύργου Άιφελ.

Επισκεφτείτε τον Πύργο νωρίς το πρωί ή το σούρουπο

Η καλύτερη στιγμή για να απολαύσετε την εκπληκτική θέα χωρίς να έχετε μπροστά σας πολλά κεφάλια είναι το πρωί στο άνοιγμα. Επίσης, θα αποφύγετε τις γραμμές αναμονής. Ωστόσο, αν θέλετε να φωτογραφίσετε την Πόλη του Φωτός από ψηλά, το σούρουπο φαντάζει ως η καλύτερη στιγμή.

Μετά το σούρουπο ο Πύργος του Άιφελ φωταγωγείται

Πύργος του Άιφελ, φωταγωγημένος με την γαλλική σημαία
Ο Πύργος του Άιφελ φωταγωγημένος με τα χρώματα της Γαλλίας.

Ο Πύργος μετά το σούρουπο φωταγωγείται από 20.000 λαμπάκια. Στις εθνικές επετείους φωταγωγείται με τα χρώματα της Γαλλικής σημαίας (μπλε, λευκό, κόκκινο) και τα Χριστούγεννα αναβοσβήνει σαν Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Άλλωστε το σχήμα του θυμίζει κάτι από έλατο που σε συνδυασμό με τη στολισμένη πόλη προσφέρουν ένα μαγικό Χριστουγεννιάτικο τοπίο.

Αποφύγετε επίσκεψη στον πύργο τη φουλ σεζόν

Από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου η αναμονή μπορεί να κρατήσει περισσότερο και από δύο ώρες. Θα προτείναμε να επισκεφτείτε τον πύργο μια καθημερινή, είτε τον Ιανουάριο είτε Φεβρουάριο, είτε στις αρχές Μαρτίου είτε από τον Νοέμβριο έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Μπορείτε να αγοράσετε Online εισιτήρια

Όσοι αγοράζουν εισιτήρια εισόδου από το διαδίκτυο μπορούν να προχωρήσουν στις γραμμές «Επισκέπτες με εισιτήρια», οι οποίες είναι συνήθως μικρότερες από τις ουρές που περιμένουν να εκτυπώσουν τα εισιτήρια τους εκείνη την ώρα. Ωστόσο, το εισιτήριο θα πρέπει να είναι ήδη εκτυπωμένο σε σελίδα μεγέθους γράμματος ή μπορείτε να δείξετε το ηλεκτρονικό bar code στο κινητό σας.

Κατά την έξοδο θα πρέπει να περιμένετε ακόμη και αν έχετε το ακριβό εισιτήριο

Η είσοδος στο Πύργο του Άιφελ έχει κάποια οφέλη για να μπείτε γρηγορότερα. Μπορείτε για παράδειγμα να αγοράσετε online εισιτήρια ή κάποιο πακέτο αξιοθέατων της Γαλλίας από τουριστικά γραφεία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει κατά την έξοδο από τον Πύργο του Άιφελ, όπου θα χρειαστεί να περιμένετε στην ουρά για να πάρετε το ασανσέρ. Αυτό ισχύει κυρίως για αυτούς που ανεβαίνουν στην κορυφή. Παρόλα αυτά, η ανάβαση αξίζει τον κόπο.

Υπάρχουν τουαλέτες σε κάθε όροφο

Ένα από τα πρώτα πράγματα που ρωτάμε όταν μπαίνουμε σε ένα μουσείο ή σε ένα μαγαζί είναι αν έχει τουαλέτα. Το ευχάριστο νέο είναι ότι στον Πύργο του Άιφελ υπάρχει τουαλέτα σε κάθε όροφο.

Ο Πύργος του Άιφελ έχει τρεις ορόφους

Πύργος του Άιφελ: Τρεις όροφοι
Ο Πύργος του Άιφελ έχει τρεις ορόφους.

Επειδή οι περισσότεροι επισκέπτες ανεβαίνουν στον πύργο μέσω του ασανσέρ το οποίο κατευθύνεται απευθείας στον δεύτερο όροφο παρακάμπτουν εντελώς τον πρώτο όροφο. Έτσι, χάνουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη νεοσχεδιασμένη γκαλερί του πρώτου ορόφου, το κατάστημα με αναμνηστικά δώρα και το διάφανο πάτωμα που προκαλεί ίλιγγο.

Μπορείτε να περπατήσετε στο διάφανο πάτωμα

Αν δεν έχετε υψοφοβία, μπορείτε να περπατήσετε στο διάφανο πάτωμα που βρίσκεται σε ύψος 187 ποδιών, κοντά στο εστιατόριο 58 Tour Eiffel του πρώτου ορόφου. Πρόκειται για ένα καινούργιο πάτωμα που αποτελείται από πλεξιγκλάς και μπορείτε να δείτε από κάτω σας τους επισκέπτες που περιμένουν να μπουν στον Πύργο.

Αποφύγετε να ανεβείτε με κακοκαιρία

Καλό θα ήταν να τσεκάρετε τον καιρό στο Παρίσι πριν ανεβείτε στον Πύργο του Άιφελ. Όχι, ότι θα συμβεί κάτι, απλά θα είναι κρίμα να ανεβείτε στην κορυφή που προσφέρει πανοραμική θέα 360 μοιρών και να μην μπορείτε να δείτε εξαιτίας της ομίχλης.

Το εισιτήριο χρησιμοποιείται μια φορά

Δεν μπορείτε να βγείτε και να μπείτε ξανά στον Πύργο του Άιφελ με το ίδιο εισιτήριο. Τώρα θα γελάτε, αλλά πιστέψτε με έχει συμβεί. Ωστόσο, έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το εισιτήριο απεριόριστα για μια ημέρα, μέχρι να κλείσει ο Πύργος.

Τον πλησιέστερο σταθμό του μετρό στον Πύργο του Άιφελ

Ο κοντινότερος σταθμός του μετρό στον Πύργο του Άιφελ είναι ο Champ de Mars / Tour Eiffel στη γραμμή RER C. Άλλοι σταθμοί του μετρό κοντά στον Πύργο του Άιφελ είναι ο σταθμός Ecole Militaire στη Γραμμή 8 και ο σταθμός Bir-Hakeim στη Γραμμή 6.

Την καλύτερη ώρα για να βγάλετε φωτογραφίες

Πηγαίνετε στον Πύργο του Άιφελ πολύ πριν τις 9:00 το πρωί για να πιάσετε σειρά και να βγάλετε φωτογραφίες χωρίς κανέναν άλλον στο πλάνο σας. Επίσης, το φως του ήλιου δεν ευνοεί σε καμιά περίπτωση τον φωτογραφικό φακό και τη φωτογένεια σας.

Μπορείτε να φωτογραφίσετε ολόκληρο τον Πύργο

Πύργος του Άιφελ: φωτογραφία από την πλατεία Τροκαντέρο
Φωτογραφία ολόκληρο τον Πύργο του Άιφελ από την πλατεία Τροκαντερό.

Αν πιστεύετε ότι δεν αξίζει να ανεβείτε στον Πύργο του Άιφελ, κατεβείτε από το μετρό στη στάση Τροκαντερό (Trocadero). Εκεί βρίσκεται η ομώνυμη Πλατεία Τροκαντερό (Place du Trocadero) όπου μπορείτε να βγάλετε μια κλασική φωτογραφία με τον Πύργο του Άιφελ να εμφανίζεται ολόκληρος.

Ο Πύργος του Άιφελ έχει μυστικό δωμάτιο

Όταν ο Gustave Eiffel σχεδίασε τον Πύργο του Άιφελ, συμπεριέλαβε ένα ιδιωτικό διαμέρισμα για τον εαυτό του στην κορυφή. Τώρα μπορείτε να καταλάβετε γιατί ο  Άιφελ ήταν «το αντικείμενο γενικού φθόνου» μεταξύ των Παριζιάνων κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Υπάρχει Πύργος του Άιφελ στην Ελλάδα

Τέλος, να πούμε ότι σε περίπτωση που δε θέλετε να ταξιδέψετε μέχρι τη Γαλλία, υπάρχει επίσης Πύργος του Άιφελ στην Ελλάδα. Ναι, καλά ακούσατε. Πρόκειται για ένα μίνι αντίγραφο του γαλλικού πύργου, ο οποίος βρίσκεται στο χωριό Φιλιατρά, στη Μεσσηνία και κοσμεί τη βορειοδυτική είσοδο. Ωστόσο, έχουν διαφορά 288 μέτρων, αφού ο Πύργος στην Ελλάδα έχει ύψος μόλις 26 μέτρων.

Υπάρχουν περισσότερα από 10 αντίγραφα του Πύργου σε όλο τον Κόσμο

Αντίγραφο του Πύργου Άιφελ: Νεβάδα, Λας Βέγκας
Αντίγραφο του Πύργου Άιφελ, Νεβάδα, Λας Βέγκας

Αν και αυτά τα κτίρια έχουν πολλές ομοιότητες με τον Πύργο του Άιφελ, κάποια διαφέρουν στον σχεδιασμό. Ωστόσο πολλά από αυτά μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό.

 Blackpool Tower, Βρετανία

Paris Las Vegas, Νεβάδα

Parque Europa, Ισπανία

Tokyo Tower, Ιαπωνία

Window of the World, Κίνα

The Eiffel Tower at Kings Dominion and Kings Island, Οχάιο

Metallic tower of Fourvière, Γαλλία

Tower of the Reformer, Γουατεμάλα

Eiffel Tower, Paris, Τενεσί

Funkturm Berlin, Γερμανία

Φιλιατρά, Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: 11 Αντίγραφα Του Πύργου Άιφελ Που Δε Γνωρίζατε Ότι Υπάρχουν

Τα ωράρια λειτουργίας

Από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου ο Πύργος του Άιφελ ανοίγει στις 9:30 το πρωί και κλείνει στις 23:45 το βράδυ. Ωστόσο, τελική ώρα αγοράς εισιτηρίων από τα εκδοτήρια είναι στις 22:30 το βράδυ. Πράγμα που σημαίνει ότι θα έχετε στη διάθεση σας σχεδόν 1 ώρα και ένα τέταρτο να απολαύσετε τον Πύργο και τη θέα που προσφέρει.

Τον υπόλοιπο χρόνο ανοίγει 9:30 το πρωί και κλείνει στις 18:30 το απόγευμα, ενώ η έκδοση εισιτηρίων είναι εφικτή μέχρι τις 17:30 το απόγευμα. Σε αυτή την περίπτωση θα έχετε 1 ώρα στη διάθεση σας να εξερευνήσετε τον Πύργο. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για το Σάββατο και τις γιορτές όπως είναι το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, όπου τα εκδοτήρια κλείνουν στις 22:30 και ο Πύργος στις 23:45.

Το Κόστος για να ανεβείτε στον Πύργο του Άιφελ

Πυργός του Άιφελ: Πόσο κοστίζει η είσοδος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More