Θανατική ποινή στην Ελλάδα: Ποιος την έφερε και πότε καταργήθηκε!

Γνωρίζετε ότι υπήρχε θανατική ποινή στην Ελλάδα για αρκετές δεκαετίες;

Τι ακριβώς είναι η θανατική ποινή;

Η θανατική ποινή είναι η ποινή του θανάτου που επιβάλλεται από το κράτος σε κάποιον που έχει καταδικαστεί για σοβαρό εγκληματικό αδίκημα. Η εφαρμογή της θανατικής ποινής συνήθως περιλαμβάνει την εκτέλεση του καταδικασμένου με τη χρήση ειδικών μεθόδων, όπως η ηλεκτροπληξία ή η θανάσιμη ένεση.

Είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα και έχει προκαλέσει συζητήσεις και αμφισβητήσεις στη διεθνή κοινότητα. Οι υποστηρικτές της θανατικής ποινής ισχυρίζονται ότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποτραπεί η εγκληματικότητα, ενώ όσοι την κατακρίνουν, υποστηρίζουν ότι αποτελεί βαρβαρότητα και παραβίαση του ανθρωπίνου δικαιώματος στη ζωή.

Ποιος έφερε τη θανατική ποινή στην Ελλάδα;

Η θανατική ποινή υιοθετήθηκε στην Ελλάδα από τους Οθωμανούς κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους στη χώρα, που διήρκεσε από τον 15ο αιώνα έως το 19ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η θανατική ποινή χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην Ελλάδα για διάφορα αδικήματα.

Μετά την επανάσταση του 1821, η νεοσύστατη Ελληνική Κυβέρνηση κατάργησε προσωρινά τη θανατική ποινή αλλά αργότερα την επανέφερε για διάφορα αδικήματα, καθώς και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η χώρα βρισκόταν υπό κατοχή των Αξιωματικών του Άξονα.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα εγκατέλειψε τη θανατική ποινή σε συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές αξίες και πρακτικές.

Πότε καταργήθηκε η θανατική ποινή στην Ελλάδα και για ποιον λόγο;

Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2004, όταν επικυρώθηκε το Πρωτόκολλο 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που απαγορεύει τη θανατική ποινή σε κάθε περίπτωση.

Πριν από αυτή την ημερομηνία, η θανατική ποινή ήταν σε ισχύ για διάφορα αδικήματα, όπως η παραβίαση της εθνικής ασφάλειας, οι δολοφονίες και οι απαγωγές.

Ο Βασίλης Λυμπέρης (1945 – 25 Αυγούστου 1972) – συζυγοκτόνος και οικογενειοκτόνος, ήταν ο τελευταίος πολίτης ο οποίος εκτελέστηκε μετά από καταδίκη σε βάρος του για ποινικό αδίκημα.

Ποια ήταν η κυβέρνηση που κατάργησε τη θανατική ποινή στην Ελλάδα;

Τα δικαστήρια συνέχισαν να καταδικάζουν ανθρώπους «εις θάνατον» και μετά τον Λυμπέρη αλλά τελικά κανένας δεν εκτελέστηκε μέχρι την οριστική κατάργηση της θανατικής ποινής από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το Δεκέμβριο του 1993.

Στη συνέχεια, οι καταδίκες σε θάνατο μετατράπηκαν σε ισόβια κάθειρξη και το 1993 άλλαξε η συνταγματική ρύθμιση της θανατικής ποινής από “αναγκαία” σε “επιβεβλημένη” σε περίπτωση πολέμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μοναρχία: Οι Χώρες Που Μέχρι Σήμερα Έχουν Βασιλιά Η Βασίλισσα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More