15 περιέργειες για τη Κυριακή που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν!

Η Κυριακή είναι μια από τις καλύτερες ημέρες της Εβδομάδας, καθώς για τους περισσότερους είναι ημέρα ανάπαυσης και στις περισσότερες χώρες θεωρείται αργία. Σήμερα, θα παρουσιάσουμε 15 περιέργειες για την Κυριακή που ίσως δε γνωρίζατε!

15 περιέργειες που ίσως δε γνωρίζατε για την Κυριακή

1. Γνωρίζατε ότι οι μήνες που ξεκινούν με την Κυριακή έχουν πάντα Παρασκευή και 13; Κάτι τέτοιο συνέβη και πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2023!

2. Για τους περισσότερους από εμάς, η Κυριακή είναι η τελευταία μέρα της εβδομάδας.

3. Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, θεωρείται η πρώτη μέρα της εβδομάδας και όχι η τελευταία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αμερικής, η Κίνα, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες θεωρούν ότι η Κυριακή είναι επίσημα η πρώτη μέρα της κάθε Εβδομάδας.

4. Θεωρείται ως η ημέρα ανάπαυσης για πολλούς σε όλο τον κόσμο, με τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες να κλείνουν την Κυριακή ή να ανοίγουν μόνο για λίγες ώρες.

5. Σε ένα ημερολόγιο που προέρχεται από την ελληνιστική αστρολογία, η Κυριακή αναφέρεται ως Ηλιαία που σημαίνει η μέρα του ήλιου! Από αυτήν τη λέξη προέρχεται και η αγγλική που ονομάζεται Sunday και σημαίνει επίσης η μέρα του Ήλιου!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δείτε Ποιο Ήταν Το Ζώδιο Σας Στην Αρχαία Ελλάδα!

6. Σε αντίθεση με τις άλλες έξι ημέρες της εβδομάδας, η Κυριακή σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου σημαίνει η «Ημέρα του Ήλιου».

7. Ωστόσο, σε μερικές χώρες δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, στα ρωσικά, η λέξη για την Κυριακή είναι Воскресенье (Voskreseniye) που σημαίνει Ανάσταση, ενώ στην Ελλάδα λόγω της ορθόδοξης εκκλησίας, στα νεοελληνικά σημαίνει η μέρα του Κυρίου, που αναφέρεται στον Χριστό.

8. Στη Βραζιλία, η Κυριακή (Domingo) προέρχεται από το λατινικό «dies Dominica», η ημέρα του Κυρίου, θεωρείται η τελευταία της εβδομάδας για τους Χριστιανούς, όταν ο Θεός αναπαύθηκε από τη δημιουργία του κόσμου.

9. Σε άλλες σλαβικές γλώσσες, όπως η πολωνική, η ουκρανική, η κροατική και η βουλγαρική, η λέξη που χρησιμοποιείται για την Κυριακή σημαίνει «καμία δουλειά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 12 Σημαντικά Γεγονότα Για Την Ουκρανία Που Πρέπει Να Ξέρετε!

10. Στο Ταϊλανδικό Ηλιακό Ημερολόγιο, το κόκκινο είναι το χρώμα που σχετίζεται με την Κυριακή.

11. Στη ρωμαϊκή κουλτούρα, όπως και στην αρχαία Ελληνική, η Κυριακή ήταν η ημέρα του Θεού Ήλιου. Στην Αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη, ο ήλιος ήταν η πηγή της ζωής και δότης ζεστασιάς και φωτισμού στην ανθρωπότητα.

12. Πολλές χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, όπως η Γαλλία, η Σουηδία, η Γερμανία και το Βέλγιο (αλλά και μη ευρωπαϊκές χώρες όπως το Περού), επιλέγουν να πραγματοποιήσουν τις εθνικές και τοπικές τους εκλογές την Κυριακή, είτε βάσει νόμου είτε κατά παράδοση.

13. Στις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής, η Κυριακή είναι η πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας.

14. Το 321 μ.Χ., ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α’ διέταξε ότι η Κυριακή θα ήταν ημέρα ανάπαυσης για όλους εκτός από όσους ασχολούνται με γεωργικές εργασίες.

15. Η Κυριακή του Πάσχα είναι η ημέρα που λέγεται ότι ο Ιησούς αναστήθηκε από τους νεκρούς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More