12 σημαντικά γεγονότα για την Ουκρανία που πρέπει να ξέρετε!

Η Ουκρανία είναι μια χώρα που ιδρύθηκε από μια φυλή των Βίκινγκς, τους Βαράγγους! Αυτή η φυλή εγκαταστάθηκε στην σημερινή περιοχή της Ουκρανίας και ίδρυσαν την Ρωσία του Κιέβου. Μέχρι σήμερα έχουν μείνει στην ιστορία ως οι Ρως του Κιέβου και έχουν την ίδια καταγωγή με τους Ρώσους.

Πάμε να δούμε 12 σημαντικά γεγονότα για την Ουκρανία!

Η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη

Η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη. Η έκταση της φτάνει τα 603.628 τ. χλμ. δηλαδή έχει τρεις φορές το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα ξεπερνά κατά 50.000 τ.μ. χλμ. την Γαλλία που είναι δεύτερη, πίσω από την Ουκρανία. Το κράτος χωρίζεται σε 24 περιφέρειες. Ωστόσο, υπάρχουν εξελίξεις μετά τον πόλεμο, αφού η Κριμαία έγινε ανεξάρτητη ενώ κάποια μέρη προσαρτήθηκαν από την Ρωσία. Παρόλα αυτά, ο πόλεμος συνεχίζεται και περιμένουμε να δούμε τι θα απογίνει με τα εδάφη της Ουκρανίας.

Επτά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στην Ουκρανία

Ουκρανία ιστορικό κέντρο στο Λβιβ
Το ιστορικό κέντρο στο Λβιβ, πόλη της δυτικής Ουκρανίας

Η Ουκρανία φιλοξενεί επτά αξιοθέατα που ανήκουν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μερικά από αυτά είναι ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας του Κιέβου και το ιστορικό κέντρο του Lviv, το Πανεπιστήμιο Chernivtsi, καθώς και οι μοναδικές ξύλινες εκκλησίες στα Καρπάθια Όρη.

Ο βαθύτερος σταθμός του μετρό στον κόσμο

Ουκρανία σημαντικά γεγονότα: Ο βαθύτερος σταθμός μετρό στον κόσμο
Ο βαθύτερος σταθμός στον κόσμο, Κίεβο, Ουκρανία

Ο σταθμός Arsenalna είναι ο βαθύτερος σταθμός μετρό στον κόσμο που φτάνει τα 105,5 μέτρα κάτω από το έδαφος. Το να κοιτάς κάτω από την κορυφή της απότομης κυλιόμενης σκάλας στο σκοτάδι του μετρό μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό. Ωστόσο, η κατασκευή του έγινε κατά την εποχή του ψυχρού πολέμου, για να προστατεύσει τους πολίτες του Κιέβου από μια πυρηνική καταστροφή.

Δείτε επίσης: Οδοιπορικό Στο Κίεβο Κατά Την Διάρκεια Του Πολέμου Ουκρανία-Ρωσία!

Μια από τις πιο ιδιαίτερες κουζίνες στον κόσμο

Βαρένικι: Ουκρανικό φαγητό, παραδοσιακή κουζίνα Ουκρανίας
Το Βαρένικι είναι παραδοσιακό φαγητό της Ουκρανικής κουζίνας

Η ουκρανική κουζίνα είναι εξαιρετικά ποικίλη και συναρπαστική, με καταγωγή από διαφορετικές εθνοτικές μειονότητες και μια πλούσια πολυπολιτισμική ιστορία που προσφέρει μια σειρά από διαφορετικά φαγητά στο τραπέζι.

Τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά πιάτα είναι το Βαρένικε (varenyky),βραστά ζυμαρικά με μανιτάρια, πατάτες, ξινολάχανο, τυρί cottage, καθώς και το χολούμπτσι (holubtsi) ,γεμιστά ρολά λάχανου με ρύζι, καρότα και κρέας. Το πιο διάσημο ουκρανικό πιάτο είναι το μπορς (borsch).

Αν και πολλοί Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι το πιάτο έχει προέλευση από την Ρωσία, οι Ουκρανοί πιστεύουν με πάθος ότι είναι οι ιδρυτές αυτού του πιάτου. Το Μπορς είναι σούπα από παντζάρι, λάχανο και πατάτα. Ωστόσο, το παραδοσιακό μπορς περιέχει χοιρινό κρέας.

Το κοτόπουλο KYIV δεν είναι από το Κίεβο

Το κοτόπουλο Κιέβ δεν έχει καταγωγή από το Κίεβο και την Ουκρανία
Το κοτόπουλο κιέβ είναι μια συνταγή που έχει καταγωγή από την Γαλλία και όχι από το Κίεβο

Αν και το όνομα δηλώνει το αντίθετο, το νόστιμο γεμιστό πιάτο με στήθος κοτόπουλου δεν είναι από το Κίεβο. Μάλιστα, υπάρχουν αρκετές προτάσεις για την προέλευση του. Ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία, άλλοι θεωρούν ότι χώρα προέλευσης του πιάτου είναι η Γαλλία και αφομοιώθηκε στη ρωσική κουλτούρα με το όνομα Côtelettes de volaille. Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Chicken Kyiv από τα εστιατόρια της Νέας Υόρκης που προσπαθούσαν να καλοπιάσουν τη ρωσική πελατεία τους τον 20ό αιώνα.

έχει πολύπλοκη ιστορία

Ουκρανία: σημαντικά γεγονόταΚοζάκος της Ουκρανίας
Οι Κοζάκοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας της Ουκρανίας!

Η ιστορία της Ουκρανίας είναι απίστευτα ενδιαφέρουσα και πολύπλοκη. Αυτή η περιοχή άλλαξε χέρια πολλές φορές ανά τους αιώνες. Αναμφισβήτητα, οι σύγχρονες διαδρομές του μπορούν να εντοπιστούν στους Ρως του Κιέβου, ένα ισχυρό μεσαιωνικό κράτος που άκμασε τον Μεσαίωνα μέχρι και τον 12ο αιώνα.Οι επόμενοι αιώνες είδαν την Ουκρανία να αλλάζει χέρια μεταξύ των Μογγόλων, των Οθωμανών και της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας, με τις κοινότητες των Κοζάκων να προσπαθούν να ζήσουν ανεξάρτητα σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας.

Κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, ωστόσο, η Ουκρανία χωρίστηκε σε δύο μέρη, την Αυτοκρατορία των Αψβούργων και την Ρωσική Αυτοκρατορία. Μέχρι τον 20ο αιώνα, η Αυτοκρατορία των Αψβούργων είχε σχεδόν καταρρεύσει. Το 1918, η Ουκρανία μπήκε στην Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ). Ενώ ο αγώνας της Ουκρανίας σε όλη την ιστορία ήταν εξαιρετικά σκληρός, οι πολιτιστικές επιρροές από την αρχιτεκτονική των Αψβούργων μέχρι τα σοβιετικά μνημεία, δίνουν στη χώρα έναν πλούτο βάθους και έκφρασης.

Η μεγαλύτερη καταστροφή του 20ου αιώνα έγινε στην Ουκρανία

σημαντικά γεγονότα στην Ουκρανία: πυρηνική έκρηξη στο Τσέρνομπιλ
Ένα πιο σημαντικά γεγονότα για την Ουκρανία ήταν η πυρηνική έκρηξη του Τσέρνομπιλ

Το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ εξερράγη το 1986, με αποτέλεσμα να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες από την ραδιενέργεια. Μεταξύ 50 και 185 εκατομμυρίων ραδιονουκλεϊδίων διέφυγαν στην ατμόσφαιρα. Εκατομμύρια στρέμματα δασών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων μολύνθηκαν, τα ζώα γεννήθηκαν παραμορφωμένα και οι άνθρωποι υπέστησαν μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Την διασχίζει ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός στην Ευρώπη

Δνείπερος: ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός στην Ευρώπη

Ο ποταμός Δνείπερος (Dnipro) πηγάζει από τη Ρωσία, διασχίζει τη Λευκορωσία και φτάνει στην Ουκρανία μέχρι να εκβάλει στη Μαύρη Θάλασσα. Από τα 2.201 km συνολικά η επέκταση του στην Ουκρανία φτάνει τα 980 χιλιόμετρα. Το καλοκαίρι λειτουργεί και ως παραλία για την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, καθώς και την πόλη Ντνίπρο.

Το σύμβολο της Ουκρανικής σημαίας που δεν ξέρουν την προέλευση του

Το σύμβολο της Ουκρανίας πάνω στην σημαία
Αυτό το σύμβολο πάνω στην σημαία έχει βρεθεί σε πολλά ιστορικά μέρη της Ουκρανίας!

Το τριζούμπ, ή τρίαινα, που κάποτε ήταν το έμβλημα των Ρως του Κιέβου, σήμερα είναι το εθνικό σύμβολο της Ουκρανίας. Κατά την εποχή της Ρωσίας του Κιέβου, η τρίαινα θεωρούνταν το σήμα του πρίγκιπα Σβιατοσλάβ. Εικόνες αυτού του διακριτικού έχουν βρεθεί σε τούβλα εκκλησιών, κάστρων και παλατιών. Οι έρευνες δεν έχουν βρει ακόμη καμία συναίνεση σχετικά με την προέλευση του tryzub. Ενώ ορισμένοι ερευνητές συσχετίζουν την τρίαινα με ένα γεράκι, σύμβολο των πρώτων Σλάβων, άλλοι τη συνέδεσαν με Βυζαντινούς ηγεμόνες.

Έχουν και οι Ουκρανοί τον εθνικό τους ήρωα

 

Πανεπιστήμιο Τάρας Σεβτσένκο στο Κίεβο Ουκρανία
Ένα από τα πιο δημοφιλέστερα πανεπιστήμια της Ουκρανίας

Όπου κι αν περπατήσετε στην Ουκρανία, θα δείτε το όνομα του Τάρας Σεβτσένκο (Taras Shevchenko) στους δρόμους, τις πλατείες, τα πανεπιστήμια, τα αγάλματα και τα μνημεία. Ξέρω, μπερδευτήκατε με τον ποδοσφαιριστή Αντρέι Σεβτσένκο. Ωστόσο, Ο Τάρας Σεβτσένκο είναι εθνικός ήρωας της χώρας και ο πατέρας της σύγχρονης ουκρανικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Ήταν ποιητής, συγγραφέας, ζωγράφος, θεατρικός συγγραφέας και πολιτική προσωπικότητα, που φυλακίστηκε για 10 χρόνια (1847-1857) για την αντίθεσή του στη ρωσική κυριαρχία και τις ιδέες του για μια ανεξάρτητη Ουκρανία. Τις εντυπώσεις κλέβει το ομώνυμο πανεπιστήμιο που την νύχτα είναι φωταγωγημένο.

Αμάξια που κάνουν τους ταξιτζήδες επί πληρωμή

Αμάξι Lada Ουκρανία

Σε μια εποχή που δεν υπήρχε Uber ούτε ταξί, ήταν σύνηθες στην Ουκρανία και τη Ρωσία να σταματούν αυτοκίνητα στο δρόμο και να διαπραγματεύονται την τιμή της διαδρομής εάν ο οδηγός κατευθυνόταν προς τον προορισμό τους. Ακόμα και σήμερα, είναι μια συνηθισμένη πρακτική στην Ουκρανία. Σε περίπτωση γλωσσικού φραγμού, διαπραγματευτείτε τις τιμές με στυλό και χαρτί.

Κυριλλικό αλφάβητο

Κυριλλικό αλφάβητο: Ουκρανία

Τόσο η ουκρανική όσο και η ρωσική γλώσσα είναι γραμμένα στο κυριλλικό αλφάβητο. Ωστόσο, στην ουκρανική γλώσσα υπάρχουν έξτρα γράμματα όπως το і,ї και ґ που δεν θα βρείτε στα ρωσικά. Είχα την ευκαιρία να μάθω το κυριλλικό αλφάβητο στην Ελλάδα και ήταν ένα σημαντικό εργαλείο όταν ταξίδεψα στην Βουλγαρία και συγκεκριμένα στη Σόφια (όπου εφευρέθηκε αυτό το αλφάβητο). Τα πάντα σε αυτές τις χώρες είναι γραμμένα στα κυριλλικά, από πινακίδες λεωφορείων μέχρι σταθμούς του μετρό, τρένα και πινακίδες στους δρόμους. Τέλος, να πούμε ότι το κυριλλικό αλφάβητο επινόησαν οι Βυζαντινοί μοναχοί από την Θεσσαλονίκη, Κύριλλος και Μεθόδιος!

Δείτε επίσης: 4+4 Γεγονότα Που Χωρίζουν Και Ενώνουν Την Ουκρανία Και Την Ρωσία!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More