Καθαρά Δευτέρα 2023: Πότε πέφτει και τι γιορτάζουμε!

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η ημέρα έναρξης της Μεγάλης Σαρακοστής, μιας περιόδου νηστείας και εσωτερικής αναζήτησης για τους χριστιανούς. Στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, η Σαρακοστή διαρκεί 40 ημέρες και αντιπροσωπεύει τις 40 ημέρες που ο Ιησούς Χριστός νήστεψε στην έρημο πριν από τη δημόσια εμφάνισή του και την αρχή του διδασκαλίας του.

Γιατί αυτή η ημέρα ονομάζεται Καθαρά Δευτέρα;

Ονομάστηκε έτσι επειδή οι παραδόσεις που συνοδεύουν αυτή την ημέρα συχνά συνδέονται με τον καθαρισμό του σώματος και της ψυχής από τα αμαρτήματα και τις κακές συνήθειες. Στο παρελθόν, ήταν η ημέρα κατά την οποία οι άνθρωποι έκαναν καθαρισμό των σπιτιών τους και απαλλάσσονταν από τα πράγματα που δε χρειάζονταν πλέον.

Εκτός όμως από τη χριστιανική σημασία της, η γιορτή της Καθαρής Δευτέρας θεωρείται ο επίλογος των βακχικών εορτών της αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα.

Ποια είναι τα έθιμα της καθαράς Δευτέρας

Η καθαρά Δευτέρα συνοδεύεται από διάφορες παραδοσιακές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, όπως είναι το πέταγμα χαρταετών και η κατανάλωση των παραδοσιακών νηστίσιμων φαγητών.

Τα παραδοσιακά φαγητά της καθαράς Δευτέρας είναι η λαγάνα, το χταπόδι, οι ελιές η ταραμοσαλάτα και ο χαλβάς. Όσοι πηγαίνουν να γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα στις ταβέρνες, συνήθως παραγγέλνουν μαλάκια, όπως είναι οι σουπιές, το χταπόδι και τα καλαμάρια, ενώ οι μερακλήδες, συνοδεύουν συνήθως το τσίπουρο τους με όστρακα, όπως μύδια, στρείδια και κυδώνια! Ωστόσο, οι πιο παραδοσιακοί θα προτιμήσουν μία φασολάδα στο σπίτι!

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι γιορτάζουν την Καθαρά Δευτέρα στην Ύπαιθρο! Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στην ύπαιθρο είναι γνωστός και ως “Κούλουμα”. Πολλοί Δήμοι μάλιστα διοργανώνουν εκδηλώσεις με συναυλίες ή άλλα δρώμενα και προσφέρουν δωρεάν διάφορα σαρακοστιανά.

Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα το 2023;

Η Καθαρά Δευτέρα είναι κινητή γιορτή και ο καθορισμός της εξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, πέφτει κάθε χρόνο στο ξεκίνημα της 7ης εβδομάδας, δηλαδή 48 μέρες πριν το Ορθόδοξο Πάσχα και προφανώς πάντοτε ημέρα Δευτέρα.

Όσον αφορά το 2023, η γιορτή της καθαράς Δευτέρας πέφτει στις 27 Φεβρουαρίου του 2023.

Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι η Καθαρά Δευτέρα είναι μια ημέρα γιορτής και ανανέωσης για τους χριστιανούς!

P.S Επειδή η Δευτέρα είναι αργία για πολλά άτομα, συνήθως οι περισσότεροι συνδυάζουν αυτή τη γιορτινή μέρα με το Σαββατοκύριακο και φεύγουν στην ύπαιθρο για το λεγάμενο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 7 Μονοήμερες Εκδρομές Από Θεσσαλονίκη Για Να Ξεφύγετε Από Τη Ρουτίνα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More