10 αξιοθέατα στο Βουκουρέστι που δεν πρέπει να χάσετε!

Γνωρίζατε ότι όλα τα μνημεία και τα αξιοθέατα στο Βουκουρέστι κρύβουν μία ιστορία από πίσω;

Το Βουκουρέστι είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας, με πληθυσμό περίπου που φτάνει τα 2 εκατομμύρια. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρος της χώρας, χτισμένο στις ακτές του ποταμού Δούναβη, και είναι η πολιτική, οικονομική και πολιτιστική καρδιά της Ρουμανίας.

Πρόκειται για μια πόλη με πλούσια πολιτιστικό κληρονομιά, που συνδυάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με το μοντέρνο design. Για αυτό όμως που φημίζεται κυρίως το Βουκουρέστι είναι η νυχτερινή ζωή, με πολλά μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια που προσελκύουν ντόπιους και τουρίστες.

Παρά το γεγονός ότι είναι μια μεγάλη αστική περιοχή, το Βουκουρέστι έχει πολλά πάρκα και πράσινους χώρους, που προσφέρουν χαλάρωση και άφθονο χώρο στους πολίτες.

Λίστα με τα 10 σημαντικότερα αξιοθέατα στο Βουκουρέστι

Παλάτι του Τσαουσέσκου (κοινοβούλιο)

 

Παλάτι του Τσαουσέσκου: Κοινοβούλιο στη ΡουμανίαΑυτό το εντυπωσιακό κτίριο θεωρείται το σημαντικότερο κτίριο της πόλης και είναι η έδρα του ρουμανικού κοινοβουλίου.Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο διοικητικό κτίριο στον κόσμο (μετά το Πεντάγωνο), ένας αρχιτεκτονικός κολοσσός που κατέχει επίσης τον τίτλο του βαρύτερου κτιρίου στον κόσμο.

Η επιφάνεια του καλύβει 330.000 τετραγωνικά μέτρα και διαθέτει πάνω από 3.000 δωμάτια. Η κατασκευή του, αποτέλεσε όραμα του πρώην ηγέτη της Ρουμανίας, Nicolae Ceausescu, ο οποίος το χρησιμοποίησε ως κατοικία της οικογένειάς του και ως έδρα της κυβέρνησής του. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1985 και τελείωσαν το 1997.

Καθεδρικός ναός του Βουκουρεστίου

Ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά αξιοθέατα της πόλης που κτίστηκε τον 17ο αιώνα και αποτελεί παράδειγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Ο Καθεδρικός Ναός του Βουκουρεστίου (Catedrala Patriarhală din București) είναι ο κεντρικός ορθόδοξος ναός της Ρουμανίας και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Πατριάρχου Ιουστινιανού.

Ο ναός αυτός έχει σχεδιαστεί σε μια συνδυασμένη νεοβυζαντινή και νεοκλασική αρχιτεκτονική και κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1654 και 1658. Η εκκλησία υπέστη πολλές αλλαγές και ανακαινίσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, ενώ η τελευταία σημαντική ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε το 2000.

Το ρουμανικό Αθήναιον (Ateneul Român)

Πανοραμική φωτογραφία από το πάνθεον στο Βουκουρέστι

Είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης και μια από τις πιο διάσημες και κορυφαίες αίθουσες συναυλιών στην Ευρώπη. Χτίστηκε το 1888 και ανακαινίστηκε πλήρως το 1953. Η αίθουσα αυτή φιλοξενεί μια από τις παλαιότερες και πιο διάσημες ορχήστρες στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1868 ως “Φιλαρμονική Εταιρεία του Βουκουρεστίου” και σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μουσικά ιδρύματα της Ρουμανίας.

Επιπλέον, διοργανώνει και διάφορα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά γεγονότα, όπως θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, συνέδρια και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.Η αίθουσα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει τέλεια ακουστική σε όλους τους χώρους της και μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 2.000 θεατές. Αυτό το κτίριο του 19ου αιώνα, σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Albert Galleron και μοιάζει με αρχαίο ελληνικό ναό.

Πλατεία Επανάστασης (Piața Revoluției)

Πλατεία Επανάστασης: Βουκουρέστι, Ρουμανία
BUCHAREST, ROMANIA – 07.21.2018. Central University Library Bucharest University in Romania. Panoramic view

Είναι μια από τις πιο γνωστές πλατείες στο Βουκουρέστι, και είχε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ρουμανίας. Σε αυτήν την πλατεία υπάρχουν πολλά αξιοθέατα, όπως ο Καθεδρικός ναός της Ορθόδοξης εκκλησίας της Ρουμανίας, το Μουσείο Τέχνης, το Παλάτι του Τσαουσέσκου (γνωστό ως το παλάτι του λαού) και το Ρουμανικό Αθήναιον, ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία στην πόλη.

Παρόλα αυτά, η Πλατεία Επανάστασης έγινε περισσότερο γνωστή από τα γεγονότα της Ρουμανικής Επανάστασης το 1989. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να αντιδράσουν εναντίον του καθεστώτος του Νικολάε Τσαουσέσκου, και μετά από μια εβδομάδα σφοδρών συγκρούσεων, οι διαδηλωτές κατάφεραν να ανατρέψουν το καθεστώς και να επαναφέρουν τη δημοκρατία στη Ρουμανία.

Αψίδα του Θριάμβου (Arcul de Triumf)

Αψίδα του Θριάμβου στο Βουκουρέστι

Η Αψίδα του θριάμβου χτίστηκε το 1935 για να τιμήσει την ανεξαρτησία της Ρουμανίας και να τιμήσει τη γενναιότητα των Ρουμάνων στρατιωτών που πολέμησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αψίδα έχει ύψος 27 μέτρων και απεικονίζει σε γλυπτά σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της Ρουμανίας. Είναι ένα εμβληματικό αξιοθέατο στη Βουκουρέστι και μια δημοφιλής τουριστική ατραξιόν.

Είναι επίσης σημαντικό σημείο συνάντησης για εθνικές εορταστικές εκδηλώσεις και στρατιωτικές παρελάσεις. Οι επισκέπτες μπορούν να ανεβαίνουν τις σκάλες στην κορυφή της αψίδας για μια πανοραμική θέα της πόλης.

Εκκλησία Σταυρουπόλεως (Stavropoleos church)

Εκκλησία Stavroupoleos

Πρόκειται για μια Ορθόδοξη Εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης του Βουκουρεστίου, στη Ρουμανία. Είναι μια από τις πιο διάσημες εκκλησίες της πόλης και ένα αξιοθέατο που προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Η εκκλησία αυτή χτίστηκε τον 18ο αιώνα από τον Έλληνα ιερέα μοναχό Ioanikie Stratonikeas και τη σύζυγό του και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Σταυρό.

Λεωφόρος Calea Victoriei

Το Calea Victoriei είναι μια διάσημη λεωφόρος στο κέντρο του Βουκουρεστίου, η οποία αποτελεί ένα από τα κυριότερα εμβλήματα της πόλης. Η λεωφόρος αυτή έχει μήκος περίπου 2,8 χιλιόμετρα και διασχίζει το ιστορικό κέντρο της πόλης, συνδέοντας την πλατεία Πίατα Βικτόριει (Piața Victoriei) στο βορειοανατολικό άκρο της λεωφόρου με την πλατεία Πίατα Νορτουι (Piața Victoriei) στο νότιο άκρο.

Η Calea Victoriei είναι γνωστή για τα πολλά και εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά της κτίρια και καταστήματα, που παραπέμπουν σε διάφορες εποχές και στιλ. Στο παρελθόν, η λεωφόρος αυτή ήταν η κύρια εμπορική και διοικητική αρτηρία της πόλης, και σήμερα αποτελεί μια δημοφιλή τουριστική ατραξιόν, με πολλά καταστήματα, μουσεία, καφενεία και εστιατόρια.

Παλιά πόλη

Γνωστή ως “Lipscani” ή “Centrul Vechi” που στα Ρουμανικά μεταφράζεται ως “Το Παλιό Κέντρο”. Αυτή η ιστορική περιοχή βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Χαρακτηρίζεται από στενά πλακόστρωτα δρομάκια, ιστορικά κτίρια, εκκλησίες και μνημεία. Η περιοχή έχει υποστεί σημαντικές εργασίες αποκατάστασης τα τελευταία χρόνια και είναι πλέον μια δημοφιλής τουριστική περιοχή, γνωστή για τη ζωντανή νυχτερινή ζωή της, τα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα πολιτιστικά αξιοθέατά της.

Εθνικό μουσείο τέχνης της Ρουμανίας (Muzeul National de Arta al României)

Εθνικό μουσείο τέχνης στο Βουκουρέστι, Ρουμανία

Στεγάζεται στο πρώην Βασιλικό Παλάτι και θεωρείται το κορυφαίο μουσείο τέχνης της χώρας. Φιλοξενεί την πληρέστερη συλλογή ρουμανικής τέχνης στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της μεσαιωνικής και σύγχρονης τέχνης. Ιδρύθηκε το 1948 και εκεί μπορείτε να απολαύσετε επίσης τη Βασιλική Συλλογή, που περιλαμβάνει ρουμανικά και ευρωπαϊκά έργα τέχνης που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα. Αυτό το κτίριο φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 έργα τέχνης από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες της χώρας, όπως οι Theodor Aman, Nicolae Grigorescu και Gheorghe Tattarescu.

Curtea Veche

Curtea Veche: Το αρχαίο παλάτι στο Βουκουρέστι όπου έμενε ο Κόμης Δράκουλας

Το Curtea Veche είναι μία ιστορική περιοχή στο Βουκουρέστι. Αποτελεί τον αρχαίο πυρήνα της πόλης και αναφέρεται συνήθως ως η “Παλαιά Πρωτεύουσα” της Ρουμανίας.

Το Curtea Veche χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τους Οθωμανούς όταν κυριάρχησαν στη Ρουμανία και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του Βλαντ Τσεπές (γνωστός και ως κόμης Δράκουλας), καθώς και ως έδρα της Ρουμανικής Δικαιοσύνης και του Ρουμανικού Κοινοβουλίου.

Σήμερα, το Curtea Veche αποτελεί μια πολιτιστική αξία της Ρουμανίας. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στα ερείπια του αρχαίου παλατιού και να θαυμάσουν το μέρος όπου γράφτηκε το μυθιστόρημα του Κόμη δράκουλα. Σε αυτόν τον χώρο διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και παραστάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βιέννη: Η Πόλη Του Μπετόβεν Του Μότσαρτ Και Του Φρόιντ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More