Μοναστήρι της Μπατάλια: Ένα από τα 7 θαύματα της Πορτογαλίας

Το μοναστήρι της Μπατάλια γνωστό στα Πορτογαλικά ως Mosteiro da Batalha, ή Mosteiro de Santa Maria de Vitória που σημαίνει Μοναστήρι της Αγίας Μαρίας της Νίκης, χτίστηκε ύστερα από διαταγή του βασιλιά Ιωάννη Ι για να τιμήσει την Παναγία μετά από τη Μάχη της Αουζουμπαρότα (Aljubarrota) το 1385, στην οποία οι πορτογαλικές δυνάμεις θριάμβευσαν επί των Καστιλιάνων.

Ένα μείγμα γοτθικού και μανουελικού στυλ, το μοναστήρι της Μπατάλια χτίστηκε σε δύο αιώνες με διαδοχικούς μονάρχες να αφήνουν το στίγμα τους.

Καθώς ο πλούτος άρχισε να ρέει στην Πορτογαλία από τις Ανακαλύψεις, περισσότερα κεφάλαια διοχετεύθηκαν στο μοναστήρι Μπατάλια. Τον 15ο αιώνα το μοναστήρι έγινε βασιλικό πάνθεον υπό τον βασιλιά Duarte και η Μανουελική αρχιτεκτονική έγινε το κυρίαρχο στυλ. Θαυμάσια παραδείγματα αυτού μπορούν να φανούν στις καμάρες του μοναστηριού και των εκπληκτικών οκταγωνικών ημιτελών παρεκκλησιών.

Τι αξιοθέατα θα βρείτε στο μοναστήρι της Μπατάλια;

Η κύρια είσοδος στο Μοναστήρι της Μπατάλια βρίσκεται στη δυτική πρόσοψη του μοναστηριού. Και στις δύο πλευρές της εισόδου υπάρχουν γλυπτά των δώδεκα αποστόλων. Στο κέντρο υπάρχει ένα άγαλμα του Χριστού, που περιβάλλεται από τους Ευαγγελιστές. Επίσης, υπάρχουν γλυπτές μορφές αγγέλων, προφητών και βασιλέων της Βίβλου καθώς και της Παρθένου Μαρίας.

Στο παρεκκλήσι του Ιδρυτή βρίσκονται οι τάφοι του βασιλιά Ιωάννη Ι’ και της γυναίκας του Φιλίππη του Λάνκαστερ, του Ερρίκου του θαλασσοπόρου, του Dom João, του Dom Pedro και του Dom Fernando. Το παρεκκλήσι του Ιδρυτή που είναι γνωστό ως Capela do Fundador έγινε το πρώτο βασιλικό πάνθεοn στην Πορτογαλία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Πάνθεον Της Ελληνικής Μυθολογίας

Τα ημιτελή παρεκκλήσια γνωστά ως Capelas Imperfeitas είναι ένα οκταγωνικό οικοδόμημα. Κατασκευάστηκε το 1437 κατ’ εντολή του βασιλιά Εδουάρδου της Πορτογαλίας ως βασιλικό μαυσωλείο για τον εαυτό του και τους απογόνους του. Εκεί υπάρχει ο τάφος του βασιλιά Εδουάρδου και της βασίλισσας Ελεανώρας της Αραγωνίας. Το οικοδόμημα έχει επτά εξαγωνικά παρεκκλήσια.

Η αρχική κατασκευή ξεκίνησε το 1386 και ολοκληρώθηκε δύο αιώνες αργότερα, το 1517. Το μοναστήρι δόθηκε στο τάγμα των Δομινικανών που έζησαν εκεί μέχρι τη διάλυση των θρησκευτικών ταγμάτων στην Πορτογαλία το 1834. Στη συνέχεια, έγινε εθνικό μνημείο υπό τον έλεγχο του κράτους. Σήμερα το μοναστήρι στεγάζει τον Τάφο των Άγνωστων Στρατιωτών και είναι στην ουσία ένα μουσείο και ένα αξιοθέατο μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μοναστήρι Αλκομπάσα: Η Μεγαλύτερη Εκκλησία Στην Πορτογαλία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More