25 Γεγονότα που πρέπει να γνωρίζετε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

1) Οι Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες «γεννήθηκαν στην Ελλάδα» το 776 π.Χ και διεξάγονταν κάθε 4 χρόνια στην αρχαία Ολυμπία. Αυτή η παράδοση έχει επικρατήσει μέχρι σήμερα.

2) Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα διεξάγονταν προς τιμήν του Δία, πατέρα των Ολύμπιων θεών. Οι αγώνες είχαν διάρκεια έως και έξι μήνες και περιελάμβαναν αγωνίσματα όπως πάλη, πυγμαχία, άλμα εις μήκος, ακόντιο, δισκοβολία και αρματοδρομία.

3) Η πρώτη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες μην Ελλήνων αθλητών έγινε κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής κυριαρχίας στην Ελλάδα.

4) Οι επίσημες γλώσσες των Ολυμπιακών Αγώνων είναι τα αγγλικά και τα γαλλικά, καθώς και η επίσημη γλώσσα της διοργανώτριας χώρας.

Οι πόλεις που έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες

5) Οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβίωσαν στην πατρίδα τους, την Ελλάδα, το 1896 από τον Γάλλο βαρόνο Πιερ Ντε Κουμπερτέν και τον Έλληνα Δημήτριο Βικέλα.

6) Το 393 μ.Χ ο Αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων κατηγορώντας την εκδήλωση ως παγανιστική. Από τότε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δε διεξήχθησαν για 1503 χρόνια.

7)  Η παρακολούθηση των Ολυμπιακών Αγώνων απαγορευόταν στις γυναίκες της αρχαίας Ελλάδας και η ποινή για ανυπακοή ήταν ο θάνατος.

Η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων

8) Οι Ολυμπιακοί δακτύλιοι, το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1913 από τον σύγχρονο ιδρυτή των Αγώνων, βαρώνο Πιέρ Ντε Κουμπερτέν! Πρόκειται για 5 κρίκους συνδεμένους μεταξύ τους, μπλε, κίτρινου, μαύρου, πράσινου και κόκκινου χρώματος.

Κάθε κύκλος αντιστοιχεί με μια από τις πέντε κατοικήσιμες ηπείρους. Ο Μπλε κύκλος συμβολίζει την Ευρώπη, ο κίτρινος κύκλος την Ασία, ο μαύρος κύκλος την Αφρική, ο πράσινος κύκλος την Ωκεανία και ο κόκκινος κύκλος την Αμερική και το λευκό φόντο την αγνότητα των αγώνων. Οι σημαίες των περισσότερων κρατών του κόσμου αποτελούνται από τον συνδυασμό δύο ή περισσότερων χρωμάτων από τα έξι, με αποτέλεσμα η σημαία να αντιπροσωπεύει όλα τα κράτη.

9)Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει συμμετάσχει σε όλους τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες

10) Οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν το 1924, σε διαφορετική πόλη από τους Θερινούς Ολυμπιακούς. Αρχικά, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί πραγματοποιούνταν την ίδια χρονιά με τους Θερινούς. Ωστόσο, οι διοργανωτές σύντομα συνειδητοποίησαν ότι ήταν πιο βολικό να διεξάγονται διαφορετική χρονιά! Σήμερα, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιούνται 2 χρόνια μετά τους Θερινούς Ολυμπιακούς.

11) Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων η Ελλάδα παρελαύνει πρώτη τιμής ένεκεν.

Ο Μαικλ Φελπς έχει τα περισσότερα μετάλλια στον κόσμο

12) Ο Αμερικανός κολυμβητής Μάικλ Φελπς έχει κερδίσει τα περισσότερα μετάλλια στον κόσμο (23 χρυσά, 3 ασημένια και 2 χάλκινα) και θεωρείται ο μεγαλύτερος ολυμπιονίκης όλων των εποχών.

13) Οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν το 1960 στη Ρώμη. Πρόκειται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες για άτομα με κινητική, διανοητική ή οπτική αναπηρία.

14) Το παγκόσμιο ρεκόρ μεγαλύτερης διάρκειας που δεν έχει σπάσει μέχρι σήμερα είναι η επίδοση του Μπομπ Μπέρμαν στο άλμα εις μήκος (8.90 μέτρα) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό το 1968.

Καλλιμάρμαρο, Παναθηναϊκό Στάδιο

15) Η τελετή παράδοσης γίνεται στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, όπου το 1896 φιλοξενήθηκαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

16) Στους πρώτους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετείχαν μόλις 14 χώρες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται 11 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Ελβετία, Ουγγαρία, Σουηδία) η Χιλή από τη Λατινική Αμερική, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ. Σήμερα, περισσότερες από 200 χώρες συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες κάθε χρόνο.

17) Η Χώρα με τα περισσότερα μετάλλια στον κόσμο είναι οι ΗΠΑ. Κατέχει περισσότερα από 2.000 μετάλλια συνολικά και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη Σοβιετική Ένωση που δεν υφίσταται πλέον.

18) Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αθλητές κέρδιζαν μόνο το χρυσό μετάλλιο. Με την έλευση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, απονέμονται 3 μετάλλια, το χρυσό για τον πρώτο, το ασημένιο για τον δεύτερο και το χάλκινο για τον τρίτο.

Ο Νειμάρ στους Ολυμπιακούς αγώνες δαγκώνει το χρυσό μετάλλιο

19) Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί γιατί οι Ολυμπιονίκες δαγκώνουν τα μετάλλια κατά την απονομή. Αυτή η παράδοση προέρχεται από την εποχή που οι έμποροι έλεγχαν με τα δόντια τους αν το μέταλλο είναι πολύτιμο και όχι πλαστογραφία από μόλυβδο.Ένα μολύβδινο νόμισμα θα άφηνε σημάδια από δόντια, ενώ ένα χρυσό νόμισμα όχι.

20) Μέχρι το 1912, τα Ολυμπιακά μετάλλια πρώτης θέσης ήταν κατασκευασμένα από καθαρό χρυσό. Με την εισχώρηση περισσότερων χωρών είναι δύσκολο να φτιάχνονται όλα τα μετάλλια από καθαρό (μασίφ) χρυσό με αποτέλεσμα σήμερα να περιέχουν 6 γραμμάρια χρυσού.

21) Οι αθλητές των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων αγωνίζονταν γυμνοί ως ένδειξη θάρρους και δύναμης. Μάλιστα συνήθιζαν να αλείφονται με ελαιόλαδο για να αναδείξουν περισσότερο το κορμί τους. Αντιθέτως, σήμερα τα αθλητικά γεγονότα που περιλαμβάνουν γυμνό θεωρούνται σκανδαλώδη. Γνωρίζατε όμως ότι η λέξη «γυμνάσιο» προέρχεται από την ελληνική λέξη «γυμνός» ;

Οι Ιέρειες ανάβουν την Ολυμπιακή Φλόγα στο ναό της Ήρας στην Ολυμπία

22) Στην αρχαιότητα, η Ολυμπιακή Φλόγα άναβε σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως φόρος τιμής στη θεά Εστία. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 καθιερώθηκε η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Τη φλόγα  ανάβουν οι Ιέρειες στον ναό της Ήρας (Ηραίο), στην Ολυμπία.

23) Από το 1912 μέχρι το 1948 συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες καλλιτέχνες όπως γλύπτες, ζωγράφοι, συγγραφείς και μουσικοί με έπαθλο τα μετάλλια.

24) Η πρώτη φορά που διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Νότια (λατινική) Αμερική ήταν το 2016 στο Ρίο της Βραζιλίας.

25) Στην αρχαία Ελλάδα το βραβείο για τους ολυμπιονίκες ήταν ένα στεφάνι από φύλλα δάφνης ή φύλλα ελιάς. Κάποιες φορές πρόσφεραν και λουκουμάδες με μέλι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 14 Ενδιαφέροντα Γεγονότα Για Το Φαγητό Στην Αρχαία Ελλάδα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More

script type="text/javascript"> window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({flush: true});