Αν πάτε σε μια ξένη χώρα και ρωτήσετε κάποιον που έχει επισκεφτεί την Ελλάδα ποιο είναι το αγαπημένο σου ελληνικό φαγητό, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρώτη λέξη που θα ξεστομίσει είναι Μουζάκας, δηλαδή Μουσακάς με άλλη προφορά.
Αν και ο Μουσακάς με Μπεσαμέλ είναι μάλλον σύγχρονη κατασκευή, αυτό το περίφημο φαγητό έχει μεγάλη ιστορία. Μία παρόμοια συνταγή περιγράφεται σε ένα βιβλίο του 13ου αιώνα που ονομάζεται «Βιβλίο της κουζίνας του Βαγδαντ ». Η συνταγή σε αυτό το βιβλίο ονομαζόταν, «Μαγχαμούμα».
Και όμως η Μπεσαμέλ δεν ήταν πάντα αναπόσπαστο υλικό του Μουσακά. Παρουσιάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα όταν ένας φημισμένος σεφ από την Σίφνο, γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη αλλά που είχε σπουδάσει στην Γαλλία, ήθελε να δώσει ένα Ευρωπαϊκό χαρακτήρα στον μουσακά επινοόντας έτσι την στρώση της μπεσαμέλ.
Υλικά
5 Μελιτζάνες μακρόστενες
8 μεγάλες χωριάτικες πατάτες
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 μικρό ματσάκι μαϊδανό
αλάτι
πιπέρι
μια ή δύο σκελίδες σκόρδο
πελτέ ντομάτας
Για την Μπεσαμέλ θα χρειαστείτε:
9 κουταλιές της σούπας βούτυρο
6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 λίτρο πλήρες γάλα
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
1 κρόκο αυγό
Βήμα
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές ροδέλες. Το ίδιο κάνουμε και με τις πατάτες. Στην συνέχεια βάζουμε μπόλικο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι, κατά προτίμηση ηλιέλαιο. Το λάδι θα πρέπει να σκεπάζει τα υλικά σε ένα βαθύ τηγάνι. Πρώτα τηγανίζουμε τις πατάτες. Μόλις είναι έτοιμες τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το λάδι. Την ίδια ακριβώς διαδικασία θα ακολουθήσετε και με τις μελιτζάνες.
Βήμα
Μέσα σε ένα μούλτι βάζουμε δύο κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους, δύο σκελίδες σκόρδο και τα χτυπάμε. Σε μια ρηχή κατσαρόλα βάζουμε λαδάκι ίσα ίσα να σκεπάσει τον πάτο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Στην συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να αλλάξει χρώμα.
Την ίδια στιγμή διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας μέσα σε ένα ποτήρι νερό. Αντί για έτοιμο πελτέ μπορούμε επίσης να φτιάξουμε πελτέ από 4 φρέσκες ντομάτες. Μόλις ο πελτές μας είναι έτοιμος τον ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τον κιμά και αφήνουμε την κατσαρόλα να σιγοβράζει. Στην συνέχεια ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊδανό. Μόλις δέσει η σάλτσα (διαρκεί περίπου 20 λεπτά) σβήνουμε την φωτιά.
Βήμα
Σε ένα βαθύ ταψί στρώνουμε τις πατάτες την μια δίπλα στην άλλη. Στην συνέχεια, πάνω από τις πατάτες ρίχνουμε την μισή γέμιση του κιμά.Ύστερα από πάνω στρώνουμε τις μελιτζάνες την μία δίπλα στην άλλη και από πάνω στρώνουμε την υπολοιπη σάλτσα κιμά που φτιάξαμε.
Βήμα (Μπεσαμέλ)
Σε μια βαθιά κατσαρόλα με σιγανή φωτιά βάζουμε το βούτυρο να λιώσει αλλά χωρίς να καεί. Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και με γρήγορες κινήσεις το ανακατεύουμε με το αναδευτήρι ώστε να μην κάνει σβώλους. ρίχνουμε το γάλα σε δόσεις και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να πήξει το μείγμα. Ύστερα προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Αφού το μείγμα γίνει κρεμώδες το βγάζουμε από την φωτιά. Αφού το βγάλετε από την φωτιά ρίχνετε ένα αυγό και ανακατεύεται γρήγορα για να μην ψηθεί.
Βήμα (ψήσιμο)
Ρίχνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τα υπόλοιπα υλικά και την στρώνουμε με μια σπάτουλα. Πάνω από την στρωμένη μπεσαμέλ ρίχνουμε τριμμένη φρυγανιά και βάζουμε το φαγητό στον φούρνο περίπου 45 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Ο φούρνος θα πρέπει να είναι ήδη προθερμασμένος στους 180 βαθμούς κελσίου. Φυσικά ο χρόνος του ψησίματος εξαρτάται και από τον φούρνο οπότε καλό είναι να τσεκάρετε στο 40λεπτο αν η μπεσαμέλ έχει πάρει χρώμα.
Περισσότερες πληροφορίες για τον Μουσακά…
Όσον αφορά τη διατροφική αξία του μουσακά ένα κομμάτι των 200 γραμμαρίων έχει περίπου 480 θερμίδες, 8 γραμμάρια υδατανθράκων, 7 γραμμάρια πρωτεϊνών και 18 γραμμάρια λίπους.
Επίσης, πολλοί ξένοι μπερδεύουν τον μουσακά με το παστίτσιο. Αν και η παρασκευή τους μοιάζει πολύ το παστίτσιο περιέχει μακαρόνια ενώ ο μουσακάς μελιτζάνες και πατάτες.
Ποτέ δεν τρως μουσακά χωρίς τηγανιτές πατάτες και φέτα!