Την πρώτη δεκαετία του 20υ αιώνα, πολλοί Έλληνες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες χώρες, λόγω της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως θα δείτε παρακάτω οι Έλληνες είχαν ξεκινήσει να μεταναστεύουν σε άλλες χώρες από την αρχαιότητα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Γενικής Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 5.000.000 άνθρωποι ελληνικής προέλευσης που ζουν έξω από τα ελληνικά σύνορα, διασκορπισμένοι περίπου σε 140 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ενώ βρίσκουμε Έλληνες σε πολλά έθνη του κόσμου, υπάρχουν ορισμένες χώρες που είναι γνωστές ως κόμβοι για την παγκόσμια ελληνική κοινότητα, όπου η γλώσσα, οι παραδόσεις και ο πολιτισμός της Ελλάδας διατηρούνται μέχρι σήμερα.
Πάμε λοιπόν να δούμε τα κράτη που φιλοξενούν την ελληνική διασπορά!
Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ
Οι χώρες με τους περισσότερους ανθρώπους ελληνικής καταγωγής έξω από τα σύνορα της Ελλάδας είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξενούν τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ελλήνων που ζουν έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, αφού σύμφωνα με στατιστικές που έγιναν το 1990-1992, πάνω από 3 εκατομμύρια Ελληνοαμερικανοί, κυρίως μετανάστες τρίτης ή τέταρτης γενιάς, κατοικούν στη χώρα.
Το γεγονός ότι σε πολλές πόλεις της Αμερικής υπάρχουν περιοχές γεμάτες μόνο με ελληνικές ταβέρνες, φούρνους και καταστήματα, είναι μία απόδειξη της επιρροής που ασκεί η ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ.
Η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και η Βοστόνη είναι γνωστές για τις ισχυρές ελληνικές κοινότητες που φιλοξενούν. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ελληνική παρουσία και σε άλλα μέρη των ΗΠΑ, όπως στη Φλόριντα και στη Νέα Αγγλία.
Η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ ξεκίνησε μετά το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης, τον δέκατο ένατο αιώνα, όταν πολλοί Έλληνες από αγροτικές περιοχές εγκατέλειψαν τη χώρα για να βρουν δουλειά στην Αμερική.
Το κύμα της μετανάστευσης συνεχίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά κορυφώθηκε και πάλι στη δεκαετία του 1950 και του 1960 μετά τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο.
Η ελληνική διασπορά της Αυστραλίας
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αυστραλία που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 1992 φιλοξενεί περίπου 422.000 Ελληνοαυστραλούς. Παρόλα αυτά, σήμερα υπολογίζεται ότι οι Έλληνες της Αυστραλίας φτάνουν μέχρι και τις 700.000.
Η Μελβούρνη, που βρίσκεται στην πολιτεία της Βικτόρια, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο κέντρο της ελληνικής διασποράς, αφού φιλοξενεί τον μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό έξω από την Ελλάδα.
Η ελληνική μετανάστευση στη Μελβούρνη έχει μακρά ιστορία, που χρονολογείται από το 1850, όταν η περιοχή βίωσε χρυσή άνθιση, με αποτέλεσμα να προσελκύσει ένα τεράστιο κύμα μεταναστών από την Ελλάδα.
Από τότε, οι Έλληνες στη Μελβούρνη έχουν διατηρήσει τη σύνδεσή τους με τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους. Η πόλη φιλοξενεί τους περισσότερους ελληνόφωνους έξω από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες στους δρόμους της Μελβούρνης.
Πολλοί Έλληνες-Αυστραλοί έχουν κάνει σπίτι τους το Σίδνεϊ, την πολυπληθέστερη πόλη της Αυστραλίας, αλλά η ελληνική κοινότητα στη Μελβούρνη θεωρείται ευρέως η πιο καθιερωμένη στη χώρα.
Η ελληνική διασπορά του Καναδά
Ο Καναδάς φιλοξενεί περίπου 300.000 Έλληνες της διασποράς. Μάλιστα, πόλεις όπως το Τορόντο (Toronto), το Βανκούβερ (Vancouver) και το Μόντρεαλ (Montreal) φιλοξενούν σημαντικές ελληνικές κοινότητες.
Σύμφωνα με μια απογραφή του 2016, υπάρχουν 271.405 Ελληνοκαναδοί στη χώρα και εκτιμάται ότι οι 62.715 από αυτούς γεννήθηκαν στον Καναδά. Οι Έλληνες μετανάστες έχουν καταγωγή κυρίως από την Πελοπόννησο και, άρχισαν να φτάνουν στον Καναδά τον δέκατο ένατο αιώνα. Το έτος 1967 θεωρείται η κορυφή της ελληνικής μετανάστευσης στη χώρα
Η ελληνική διασπορά της Γερμανίας
Παρόλο που ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων μετακόμισε στην ευρωπαϊκή χώρα τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μακρά ιστορία μετανάστευσης από την Ελλάδα στη Γερμανία.
Η πρώτη ελληνική κοινότητα στη Γερμανία ιδρύθηκε στην πόλη Λειψία της Σαξονίας τον δέκατο όγδοο αιώνα. Την περίοδο αυτή, οι Έλληνες που μπόρεσαν να ξεφύγουν από τον ζυγό της οθωμανικής κατοχής μάζεψαν τα λιγοστά υπάρχοντά τους και μετανάστευσαν στη Γερμανία.
Περισσότεροι Έλληνες μετακόμισαν στη Γερμανία λίγο μετά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας, όταν στέφθηκε πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, ο Βαυαρός Όθωνας. Μάλιστα, πολλοί Έλληνες πολίτες πήγαν στην πατρίδα του για να σπουδάσουν.
Οι Έλληνες της Αγγλίας
Οι ελληνικές κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο εντοπίζονται από την αρχαιότητα, όταν οι Ρωμαίοι αποίκησαν τις Βρετανικές Νήσους. Η μετανάστευση από την Ελλάδα συνεχίστηκε από τον Μεσαίωνα μέχρι τη σύγχρονη περίοδο.
Μετά την αποίκιση της Κύπρου από την Αγγλία το 1878, ο ελληνικός πληθυσμός στη χώρα άνθισε, με πολλούς Ελληνοκύπριους να κατοικούν στην Αγγλία από τις αρχές του εικοστού αιώνα μέχρι και την περίοδο που οι Βρετανοί αποχώρησαν από το νησί το 1960.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, υπάρχουν πάνω από 57.000 κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, μεγάλος αριθμός των οποίων είναι φοιτητές. Η Ελλάδα κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων χωρών προέλευσης ξένων φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με την Κίνα και την Ινδία.
Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία
Αν και θεωρούνται ευρέως αναξιόπιστα, τα πρόσφατα στοιχεία απογραφής της Αλβανίας υποστηρίζουν ότι στη χώρα ζουν μόνο 25.000 Έλληνες.
Άλλες εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι η διωκόμενη ελληνική κοινότητα της Αλβανίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων ελληνικής καταγωγής και εκείνων με ελληνικά διαβατήρια, είναι περίπου 250.000 με 300.000.
Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων της Αλβανίας περιορίζεται στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου βρίσκεται ακριβώς πάνω από την Ήπειρο στη βορειοδυτική Ελλάδα. Οι Έλληνες από αυτήν την περιοχή της Αλβανίας ονομάζονται Βορειοηπειρώτες και είναι μια αναγνωρισμένη μειονοτική ομάδα από το αλβανικό κράτος.
Παρά την αναγνώρισή τους από την κυβέρνηση, οι Βορειοηπειρώτες έχουν καταπιεστεί και πολλές φορές η κυβέρνηση της Αλβανίας ή και Αλβανοί ακροδεξιοί έχουν έρθει σε σύγκρουση με τη μειονότητα. Εξαιτίας αυτών των περιορισμών, περίπου το 80% των Βορειοηπειρωτών επέστρεψε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Η Ελληνική διασπορά στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης
Ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων μεταναστών βρίσκεται στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η ηγεσία των ελληνικών κοινοτήτων που αναδιοργανώθηκε μετά την περεστρόικα υπολόγιζε ότι στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών που διαδέχθηκε την ΕΣΣΔ ζούσαν περισσότεροι από 500.000 Έλληνες
Σύμφωνα με τις στατιστικές του 1992 στην Ουκρανία ζούσαν περίπου 104.000, στη Γεωργία 100.000, στη Ρωσία 80.500, στο Καζακστάν 50.000, στο Ουζμπεκιστάν 7.500, στην Αρμενία 7.400. Αν υπολογιστούν και οι μεικτοί γάμοι ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται.
Ωστόσο, πολλοί από τους Έλληνες αυτών των χωρών, σήμερα έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, καθώς προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες εργασίας.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Χώρες Με Το Χαμηλότερο Κόστος Ζωής Στον Κόσμο Για Το 2023!