Πάπιγκο:Τα καλύτερα αξιοθέατα στο παραμυθένιο χωριό των Ιωαννίνων!

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα παραμυθένιο χωριό, το Πάπιγκο, το οποίο απέχει 60 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Ιωάννινα. Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό, που αποτελείται από δύο συνοικίες, το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο. Αυτές οι συνοικίες απέχουν μεταξύ τους 2 χιλιόμετρα.

Το Μεγάλο Πάπιγκο βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων ενώ το Μικρό Πάπιγκο βρίσκεται σε υψόμετρο 960 μέτρων. Αυτές οι συνοικίες είναι χτισμένες στις πλαγιές της Τύμφης. Σήμερα, το Πάπιγκο συνολικά έχει περίπου 300 κατοίκους και συμπεριλαμβάνεται στον Δήμο Ζαγορίου.

Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό χωριό της Ηπείρου προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο και θεωρείται ένας από τους ομορφότερους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας.

Ωστόσο, πολλοί προτιμούν να επισκεφθούν το Πάπιγκο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της άπλετης φύσης που περιβάλλει αυτό το χωριό. Το καλοκαίρι προσφέρει αμέτρητες δραστηριότητες στη φύση ενώ τον Χειμώνα αμέτρητες συγκινήσεις, ειδικά όταν πέφτει χιόνι στο χωριό.

Το Πάπιγκο βρίσκεται εντός του εθνικού Δρυμού της Πίνδου, που είναι γνωστός ως Βάλια Κάλντα. Αυτός ο εθνικός Δρυμός περιλαμβάνει το φαράγγι του Βίκου, που αποτελεί και τον πυρήνα του δρυμού, τμήμα της οροσειράς που ονομάζεται Τύμφη καθώς και τη χαράδρα του Αώου.

Δίπλα στο Πάπιγκο βρίσκεται το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης

Το φαράγγι του Βίκου είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και βρίσκεται στην Πίνδο

Το φαράγγι του Βίκου είναι το μεγαλύτερο φαράγγι στην Ελλάδα και αναμφισβήτητα σε όλη την Ευρώπη. Είναι το φαράγγι με τη μεγαλύτερη αναλογία βάθους προς πλάτος, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες του 1997 και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το Γκραντ Κάνιον της Ευρώπης.

Ο ποταμός με τα πιο καθαρά νερά της Ελλάδας πηγάζει από εκεί

Κοντά στο Πάπιγκο βρίσκεται και ο ποταμός Βοϊδομάτη, που θεωρείται το ποτάμι με τα πιο καθαρά νερά στην Ελλάδα. Ο Βοιδομάτης πηγάζει ανάμεσα από το Πάπιγκο και το χωριό Βίκος και με τα παγωμένα του νερά τροφοδοτεί το ομώνυμο φαράγγι. Είναι επίσης γνωστός ως το «ποτάμι του Βίκου», αφού οι πηγές του πηγάζουν κυρίως από εκεί.

Στο Πάπιγκο θα βρείτε ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα της Ελλάδας

Πάπιγκο Ζαγοροχώρια: Τα καλύτερα αξιοθέατα, Οι πύργοι της Άστρακας

Το αξιοθέατο όμως που τραβάει όλα τα βλέμματα και σίγουρα έχετε δει όλοι σε κάποια καρτ ποστάλ φωτογραφία της Ελλάδας, είναι οι «Πύργοι της Αστράκας». Πρόκειται για πέντε πελώριους βράχους, που δεσπόζουν επιβλητικά ακριβώς πάνω από το μικρό Πάπιγκο. Είναι κυρίως γνωστοί ως «Πύργοι του Πάπιγκου», με τον υψηλότερο από τους πέντε πύργους να φτάνει στα 1.788 μέτρα.

Όσον αφορά την ονομασία Αστράκα, είναι μία από τις κορυφές της Τύμφης, σε υψόμετρο 2.436 μέτρων. Το καλοκαίρι, επιβάλλεται να διασχίσετε το μονοπάτι που ξεκινά από το μικρό Πάπιγκο και καταλήγει στο καταφύγιο της Αστράκας. Σύμφωνα με τους ντόπιους η ονομασία Αστράκα σημαίνει σκεπή και οφείλεται στο γεγονός ότι η κορυφή υψώνεται πάνω από το χωριό σαν «σκεπή».

Η μυθική αλπική λίμνη που έχει πρόσβαση από το Πάπιγκο

H Πάπιγκο: Δρακόλιμνη της Τύμφης

Ένα ακόμη γνωστό αξιοθέατο που βρίσκεται κοντά στο Πάπιγκο είναι η μυθική Δρακόλιμνη της Τύμφης. Οι Δρακόλιμνες είναι αλπικές λίμνες που σχηματίζονται στα βουνά της Ηπείρου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλουν την ύπαρξη τους στους παγετώνες που υπήρχαν στην περιοχή πριν από 10.000 χρόνια.

Η δρακολίμνη της Τύμφης γνωστή και ως δρακολίμνη της Γκαμήλας, είναι η ομορφότερη από όλες. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 2.000 μέτρων, στο οροπέδιο της κορυφής Πλόσκος (2.377μ.) και δίπλα στο γκρεμό που βλέπει προς τον Αώο ποταμό. Σε αυτήν τη Δρακόλιμνη ζει σε αφθονία το αμφίβιο με ουρά, ο αλπικός Τρίτωνας.

Η ευκολότερη πρόσβαση για τη Δρακολίμνη της Γκαμήλας, ξεκινά από τα Ζαγοροχώρια και συγκεκριμένα από το Μικρό Πάπιγκο.

Σήμερα, η δρακολίμνη της Τύμφης θεωρείται ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της Ελλάδας.

Οι φυσικές πισίνες στο Πάπιγκο με τα κρυστάλλινα νερά

Κολυμπήθρες Πάπιγκου: Το πιο γνωστό αξιοθέατο, φυσικές πισίνες που είναι επίσης γνωστές ως οι Οβίρες του Ρογκοβού

Οι κολυμπήθρες του Πάπιγκου είναι κοιλώματα στα ασβεστολιθικά πετρώματα τα οποία δημιουργήθηκαν από τα νερά του ρέματος Ρογκοβού και μοιάζουν με φυσικές πισίνες. Βρίσκονται στο δρόμο μεταξύ Μεγάλου και Μικρού Πάπιγκου, και είναι πολύ εύκολα προσβάσιμες με αυτοκίνητο.

Αφού αφήσετε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ που θα συναντήσετε εκεί, θα διασχίσετε ένα μονοπάτι που οδηγεί στις πρώτες κολυμπήθρες. Μετά από μια απόσταση περίπου 10 λεπτών φτάνει κανείς και στις επόμενες.

Χρειάζεται αρκετή προσοχή γιατί οι βράχοι είναι ολισθηροί. Είναι πολύ όμορφες και εντυπωσιακές αλλά το νερό τους είναι παγωμένο ακόμη και το καλοκαίρι που πλήθος κόσμου κολυμπάει εκεί. Οι ντόπιοι τις αποκαλούν Οβίρες Ρογκοβού.

Όλες οι δραστηριότητες κοντά στο Πάπιγκο

 

Πεζοπορία και ορειβασία στα Ζαγοροχώρια, ΠάπιγκοΗ περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορία και ορειβασία ενώ οι περιηγήσεις δίνουν την ευκαιρία για μοναδική επαφή με το ατόφιο φυσικό περιβάλλον. Οι αθλητικές ενασχολήσεις που σχετίζονται με τη φύση και είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες στην περιοχή του δρυμού είναι κυρίως το καγιάκ, το ράφτινγκ και η ανάβαση στις βουνοκορφές της περιοχής.

Οι πιο πολυσύχναστες ορειβατικές διαδρομές βρίσκονται στα σηματοδοτημένα μονοπάτια με τον κωδικό Ζ, που ενώνουν τα χωριά του Ζαγορίου, γνωστά και ως Ζαγοροχώρια. Σε αυτά τα χωριά συγκαταλέγεται και το Πάπιγκο.

Επίσης, υπάρχει δυνατότητα για παραπέντε στους Ασπραγγέλους, ιππασία στα Κάτω Πεδινά, κανό στο φαράγγι του Βίκου καγιάκ και ράφτινγκ στους ποταμούς Βοϊδομάτη, Αώο, Βάρδα και Ζαγορίτικο.

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του Πάπιγκου

Πάπιγκο: Το πέτρινο χωριό Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής

Το Πάπιγκο αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής όπου τα πέτρινα σπίτια βρίσκονται σε αρμονία με το βραχώδες περιβάλλον. Τα αρχοντικά σπίτια χρονολογούνται κυρίως τον 18ο και αρχές του 19ου αιώνα.

Είναι διώροφες ή τριώροφες κατοικίες που πολλές από αυτές έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία, αφού η οικονομία του χωριού εξαρτάται κυρίως από τον τουρισμό.

Σήμερα, οι κάτοικοι στο Πάπιγκο έχουν διατηρήσει την παραδοσιακή ζαγορίτικη αρχιτεκτονική των κτιρίων, ενώ εσωτερικά τα έχουν ανακαινίσει προσφέροντας την πολυτέλεια σε συνδυασμό με την παράδοση.

Η διαδρομή προς το Πάπιγκο που κόβει την Ανάσα

Διαδρομή Καγκέλια στο χωριό Αρίστη λίγο πριν το Πάπιγκο

Για να φτάσετε αρχικά στο Μεγάλο Πάπιγκο και στη συνέχεια στο Μικρό, θα πρέπει να διασχίσετε μια από τις πιο ιδιαίτερες διαδρομές της Ελλάδας που ονομάζεται «καγκέλια» και από ψηλά θυμίζει ένα τεράστιο φίδι.

Αυτή η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Αρίστη, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα λεγόμενα Ζαγοροχώρια.

Ανεβαίνοντας προς το βουνό θα έχετε θέα στα δεξιά και στα αριστερά σας τα σμαραγδένια νερά του Βοϊδομάτη.

Κάπως έτσι, μετά από λίγα λεπτά φτάνουμε στον τελικό μας προορισμό, το παραμυθένιο χωριό Πάπιγκο!

Το Πάπιγκο χιονισμένο τα Χριστούγεννα, το παραμυθένιο μέρος της Ελλάδας

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More