Φολέγανδρος: Το νησί της εξορίας που μεταμορφώθηκε σε παράδεισο!

 

Τι να κάνετε στη Φολέγανδρο;

Η Φολέγανδρος είναι ένα νησί που προσφέρει πολλές δραστηριότητες και μοναδικά αξιοθέατα. Πάμε να δούμε όμως 9 τιπς για να περάσετε τέλεια στο νησί που όλα είναι χαλαρά και ωραία.

Βρείτε διαμονή στο λιμάνι

Φθάνοντας στο λιμάνι της Φολεγάνδρου, τον Καραβοστάση ή Καραβοστάσι, θα αντικρίσετε τον ομώνυμο οικισμό.

Αυτός ο πανέμορφος παραθαλάσσιος οικισμός φαντάζει το ιδανικό μέρος για τη διαμονή σας στη Φολέγανδρο.

Χώρα, Φολέγανδρος
Η πλατεία Ντούναβη στη Χώρα της Φολεγάνδρου θυμίζει κάτι από παλιά ταινία!

Εξερευνήστε τη χώρα

Μόλις 3 χιλιόμετρα από το λιμάνι, βρίσκεται η Χώρα, η πρωτεύουσα στη Φολέγανδρο.

Μετά την επίσκεψη μας σε αρκετά ελληνικά νησιά θα ομολογήσουμε ότι η Χώρα στη Φολέγανδρο βρίσκεται στη λίστα με τους ομορφότερους οικισμούς της Ελλάδας.

Η κεντρική πλατεία της Χώρας, γνωστή ως πιάτσα, περιβάλλεται από πανέμορφες ιστορικές εκκλησίες, εκπληκτικά λιθόστρωτα σοκάκια, παραδοσιακές ταβέρνες και πολύχρωμα κυκλαδίτικα σπίτια που θα σας μαγέψουν.

Περπατήστε στα στενά του Κάστρου

Κάστρο, Φολέγανδρος
Φολέγανδρος: Το πιο πολυφωτογραφημένο στενό του νησιού βρίσκεται μέσα στον οικισμό Κάστρο.

Στη χώρα θα συναντήσετε ένα από τα ομορφότερα σημεία ενδιαφέροντος της Φολέγανδρο, το Κάστρο.

Πρόκειται για έναν μεσαιωνικό οικισμό που σκοπός της δημιουργίας του, ήταν η προστασία των κατοίκων από τις επιδρομές των πειρατών.

Μην περιμένετε να δείτε κάποιο φρούριο ή οχυρό, καθώς πρόκειται για έναν αμυντικό σχηματισμό από ενωμένα σπίτια που είχαν χτιστεί πάνω σε έναν βράχο.

Το κάστρο έχει ανακηρυχθεί ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός.

Εκεί, μπορείτε να εξερευνήσετε τα μεσαιωνικά στενά και την εκκλησία Παντάνασσα, που χτίστηκε το 1770.

Η θέα από τον περίβολο της εκκλησίας θα σας μαγέψει, αφού φτάνει μέχρι τα νησιά Κίμωλος και Μήλος.

Διασχίστε το μονοπάτι που είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού

Μονοπάτι, εκκλησία Παναγία, Φολέγανδρος
Το μονοπάτι που οδηγεί πάνω στον βράχο και συγκεκριμένα στην Παναγία της Φολεγάνδρου, είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού.

Έξω από το Κάστρο βρίσκεται η πλατεία Πούντας, από την οποία ξεκινάει ένα μονοπάτι παγκοσμίου φήμης, που σίγουρα έχετε δει σε κάποια διαφημιστική καμπάνια για το ελληνικό καλοκαίρι.

Αυτό το λιθόστρωτο μονοπάτι που μοιάζει με ανηφορικό ζικ ζακ οδηγεί στην κορυφή ενός γιγαντιαίου βράχου, όπου βρίσκεται η Παναγία της Φολεγάνδρου.

Ηλιοβασίλεμα Φολέγανδρος, από την Παναγία της Φολεγάνδρου
Εδώ μπορείτε να δείτε γιατί η Φολέγανδρος φημίζεται για το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, το οποίο θεωρείται ένα από τα ομορφότερα στην Ελλάδα!

Το απόγευμα, θα δείτε τον κόσμο να διασχίζει αυτό το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στην εκκλησία, για να παρακολουθήσει από εκεί το ηλιοβασίλεμα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το ηλιοβασίλεμα της Φολεγάνδρου είναι το ομορφότερο στην Ελλάδα και ξεπερνά σε ομορφιά ακόμη και το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης  και της Μήλου.

Για να είμαι ειλικρινής δεν τους αδικώ, αφού η θέα κατά τη διάρκεια της δύσης του ηλίου ήταν μαγική.

Δοκιμάστε τα παραδοσιακά φαγητά της Φολεγάνδρου

Χωριάτικη σαλάτα με σουρωτό, παραδοσιακά φαγητά Φολέγανδρος
Φολέγανδρος, Χωριάτικη σαλάτα με σουρωτό τυρί !

Στο ψηλότερο σημείο του νησιού, βρίσκεται ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός που ονομάζεται Άνω Μεριά.

Εκεί θα βρείτε ταβέρνες και εστιατόρια με πεντανόστιμο φαγητό και θέα που κόβει την ανάσα.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την Άνω Μεριά είτε για μεσημεριανό είτε για δείπνο και πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τη σπεσιαλιτέ της Φολεγάνδρου, τα Ματσάτα.

Πρόκειται για παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά που μοιάζουν με χυλοπίτες και σερβίρονται είτε με κόκκινη σάλτσα είτε με κοκκινιστό κρέας από κατσίκι ή κουνέλι.

Φολέγανδρος, ταβέρνα Χρυσοσπηλιά

Αν είστε ρομαντικοί τύποι θα σας προτείναμε να φάτε στην ταβέρνα Ηλιοβασίλεμα, που προσφέρει υπέροχη θέα, αν είστε παρέα, η ταβέρνα Συνάντηση είναι το ιδανικό μέρος για εσάς. Αν είστε λάτρεις της παράδοσης, θα σας προτείναμε να επισκεφθείτε το καφεπαντοπωλείο της Κυρίας Ειρήνης που λειτουργεί και σαν μαγειρείο.

Η Άνω Μεριά θα σας ταξιδέψει σε άλλη εποχή!

Παρόλα αυτά, αν σκοπεύετε να μείνετε στη Χώρα, υπάρχουν και εκεί πολλές επιλογές.

Στο εστιατόριο Ζέφυρος θα βρείτε τα καλύτερα θαλασσινά και επιβάλλεται να  δοκιμάσετε την χωριάτικη σαλάτα, μέσα στην οποία, αντί για φέτα βάζουν το σουρωτό, ένα παραδοσιακό τυρί της Φολεγάνδρου που φτιάχνουν οι ίδιοι.

Ανακαλύψτε τη νυχτερινή ζωή

Για κρασί το βραδάκι θα πάτε στο Merkouri wine bar, όπου σας εγγυόμαστε ότι θα έχετε μία αξέχαστη βραδιά.

Τα παιδιά είναι πολύ φιλόξενα και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Άγγελο που μας ξενάγησε σε αυτόν τον πανέμορφο χώρο και μοιράστηκε μαζί μας τα μυστικά του καλού κρασιού.

Τώρα αν είστε τυχεροί σαν εμάς και σας προσκαλέσουν οι ντόπιοι στο τραπέζι τους, σας εγγυόμαστε ότι θα περάσετε μία υπέροχη νύχτα.

Οι κάτοικοι της Φολεγάνδρου είναι πολύ φιλόξενοι και ιδιαίτερα ο συμπολίτης μου, ο κύριος Κώστας που μας προσέφερε την καλύτερη ρακή.

Τα στενά του νησιού, ιδιαίτερα τον Αύγουστο, σφύζουν από νέους που μαζεύονται έξω από τα μπαράκια με το ποτό στο χέρι και όλοι γίνονται μια παρέα.

Επίσης, κυρίως τον Αύγουστο λαμβάνουν χώρα πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις στο νησί με άφθονο ποτό και φαγητό.

Εξερευνήστε τις μοναδικές παραλίες

Παραλία Λατινάκι, Φολέγανδρος
Δίπλα από το λιμάνι τη; Φολεγάνδρου βρίσκεται η παραλία Λατινάκι.

Αν και συνήθως στα λιμάνια η Θάλασσα δεν είναι καθαρή, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στην ομώνυμη παραλία του λιμανιού Καραβοστάση που είναι γνωστή και ως Χοχλίδια.

Εξαιτίας της εύκολης πρόσβασης είναι αρκετά δημοφιλής σε οικογένειες με παιδιά.

Ωστόσο, η παραλία δεν είναι οργανωμένη για αυτό θα χρειαστεί να προμηθευτείτε φαγητό, νερό και καφέ από τα μαγαζάκια που βρίσκονται δίπλα.

Ακολουθώντας τον δρόμο δυτικά από τα Χοχλίδια θα βρείτε 4 όρμους όπου μπορείτε να απολαύσετε τις άγριες παραλίες της Φολεγάνδρου.

Η πρώτη είναι η παραλία Λατινάκι, η δεύτερη είναι η πανέμορφη μικρή παραλία Βιντσέζου, τρίτη είναι η παραλία Πουντάκι και έπειτα μία από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού, το Λιβάδι, που φιλοξενεί το μοναδικό κάμπινγκ στην Φολέγανδρο.

Δίπλα από το Λιβάδι βρίσκεται η σπηλιά του Γεωργίτση, όπου υπάρχει πρόσβαση μόνο με βάρκα.

Πάμε να δούμε παρακάτω τις καλύτερες παραλίες στην Φολέγανδρο.

Παραλία Κάτεργο Φολέγανδρος

Παραλία Κάτεργο, Φολέγανδρος
Το Κάτεργο θεωρείται η καλύτερη παραλία της Φολεγάνδρου και η πρόσβαση είναι εφικτή είτε με καραβάκι είτε με πεζοπορία.

Λίγο πιο κάτω από την σπηλιά βρίσκεται η καλύτερη παραλία της Φολεγάνδρου, το Κάτεργο, που έχει συμπεριληφθεί στις πιο όμορφες κρυφές παραλίες του κόσμου.

Μέχρι ένα σημείο η διαδρομή είναι προσβάσιμη από εκεί και έπειτα θα πρέπει να παρκάρετε το αμάξι η το μηχανάκι μόλις δείτε την ταμπέλα από όπου ξεκινάει η πεζοπορία.

Θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας αθλητικά παπούτσια καθώς το μονοπάτι στο τέλος χρειάζεται λίγο προσοχή και οι σαγιονάρες γλιστράνε.

Παρόλα αυτά, θα ανταμειφθείτε μόλις αντικρίσετε από ψηλά αυτή την ξεχωριστή παραλία της Ελλάδας.

Ανάμεσα στους επισκέπτες της παραλίας βρίσκονται και πολλοί γυμνιστές που απολαμβάνουν την απομόνωση.

Λιβαδάκι Φολέγανδρος

Η μοναδική παραλία που θα μπορούσε να συναγωνιστεί το Κάτεργο για το βραβείο της ομορφότερης παραλίας του νησιού, είναι το Λιβαδάκι.

Αν και υπάρχει πρόσβαση με τα πόδια, λόγω της δυσκολίας του μονοπατιού οι τουρίστες προτιμούν να φτάσουν σε αυτή την παραλία με το καραβάκι που αναχωρεί από την παραλία Αγκάλη.

Ωστόσο, αν είστε πεζοπόρος ή θέλετε να αποφύγετε το εισιτήριο που κοστίζει 12 ευρώ θα χρειαστεί να περπατήσετε σχεδόν 30-40 λεπτά για την κατάβαση και 40-50 για την ανάβαση.

Παραλία Αγίου Νικολάου Φολέγανδρος

Μία άλλη γνωστή παραλία της Φολεγάνδρου που αξίζει να επισκεφθείτε είναι ο Άγιος Νικόλαος.

Η πρόσβαση από την Αγκάλη προς τον Άγιο Νικόλαο είναι εφικτή ,είτε με τα πόδια περπατώντας 20 λεπτά, είτε με το καράβι που φτάνει εκεί σε 5 λεπτά.

Μία από τις καλύτερες παραλίες για να αποφύγετε τους ισχυρούς βόρειους ανέμους που πνέουν στο νησί.

Γαλίφος Φολέγανδρος

Ανάμεσα από τον Άγιο Νικόλαο και την Αγκάλη βρίσκεται η μικρή παραλία γυμνιστών που ονομάζεται Γαλίφος ή Γαλύφος (Galifos nudist beach).

Λόγω της μορφολογίας του βυθού της προτείνεται για snorkeling.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 Εξωτικές Παραλίες Της Χαλκιδικής Βγαλμένες Από Ταινία!

Επισκεφτείτε τη Χρυσοσπηλιά

Γνωρίζατε ότι στη Φολέγανδρο βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας, με σταλαγμίτες και σταλακτίτες, που μέχρι σήμερα παραμένει ανεξερεύνητο;

Αυτό όμως που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι τα αρχαία ονόματα που είναι χαραγμένα στα τοιχώματα, τα οποία χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ.

Η επικρατέστερη θεωρία λέει ότι στην αρχαιότητα, οι έφηβοι από όλη την Ελλάδα έπρεπε να φτάσουν σε αυτόν το μέρος του σπηλαίου και να γράψουν το όνομα τους, ακολουθώντας έτσι κάποια μύηση ενηλικίωσης.

Πρόκειται για αρχαία ονόματα όπως είναι αυτό του Πυθαγόρα, του Αισχύλου, του Θεμιστοκλή και άλλα πολλά.

Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί και άλλα σημαντικά ευρήματα όπως είναι οι ρωμαϊκές δεξαμενές, σπασμένα αγγεία, αρχαία όστρακα και οστά ανθρώπων.

Αν σας ενδιαφέρει μια επίσκεψη στη Χρυσοσπηλιά μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Κοινότητα Φολεγάνδρου στο τηλέφωνο 22860 41285 για να πάρετε τις απαραίτητες πληροφορίες.

Συναντήστε τις πανέμορφες φώκιες

Αν είστε πολύ τυχεροί, στη Φολέγανδρο μπορεί να συναντήσετε τη μεσογειακή φώκια Μονάχους, ένα είδος που δυστυχώς κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

Λόγω της μορφολογίας της Φολεγάνδρου, οι φώκιες έρχονται στο νησί για να γεννήσουν στις απομονωμένες σπηλιές.

Πώς θα πάτε στη Φολέγανδρο;

Λιμάνι Καραβοστάσι, Φολέγανδρος
Λιμάνι Καραβοστάσι, Φολέγανδρος

Δυστυχώς, η Φολέγανδρος δεν έχει αεροδρόμιο, ωστόσο, μπορείτε να πάτε με πλοίο από τον Πειραιά και τη Σαντορίνη.

Οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια δεν αλλάζουν πολύ όπως συνέβη με τα αεροπλάνα και θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε μία στάση σε άλλα κυκλαδίτικα νησιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυκλάδες: Τα 56 Νησιά Που Βρίσκονται Στο Κέντρο Του Αιγαίου Πελάγους

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More