κάστρο Νοϊσβανστάιν: Το κάστρο της σταχτοπούτας στην Βαυαρία!

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί, ότι η τρέλα ενός βασιλιά, θα ήταν η αιτία να χτιστεί το κάστρο Νοϊσβανστάιν ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Γερμανίας;

Πρόκειται για το παραμυθένιο παλάτι του 19ου αιώνα, Νοϊσβάνσταϊν (Neuschwanstein castle), που ήταν η πηγή έμπνευσης για να χτιστεί το κάστρο της Σταχτοπούτας και της ωραίας Κοιμώμενης, από τη Walt Disney.

Αν και θεωρητικά είναι το βασιλικό παλάτι, πολλοί το αναφέρουν ως κάστρο.

Υπεύθυνος για αυτή την ανέγερση, ήταν ο εκκεντρικός Βασιλιά της Βαυαρίας, Λουδοβίκος II, που το όνομα του έχει μείνει ανεξίτηλο στην ιστορία, ως ο τρελός βασιλιάς.

Neuschwanstein Castle: Κάστρο Νοϊσβανστάιν , Βαυαρία, Γερμανία
To κάστρο Νοϊσβανστάιν, πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία των κάστρων της Walt Disney.

Η κατασκευή του κάστρου Νοϊσβανστάιν και ο θάνατος του βασιλιά

Τα έργα  αυτής της υπερπολυτελούς κατασκευής, ξεκίνησαν το 1869, σε μια εποχή που δεν υπήρχε πλέον λόγος να χτιστούν φρούρια και κάστρα.

Οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός τέτοιου ακριβού μνημείου, χωρίς σκοπό, ήταν ένας από τους λόγους που ο βασιλιάς απόκτησε το παρατσούκλι, ο τρελός βασιλιάς.

Για να χτιστεί αυτό το κάστρο Νοϊσβανστάιν  χρειάστηκε να μεταφέρουν πάνω στον λόφο 465 τόνους μαρμάρου, 1500 τόνους ψαμμίτη και 400.000 τούβλα. Η κατασκευή ήταν πολυδάπανη, με διπλάσιο κόστος του αρχικού προϋπολογισμού, έχοντας ως αποτέλεσμα τη χρεοκοπία του βασιλιά και της Βαυαρίας.

Αυτό το γεγονός, είχε ως συνέπεια τον θάνατο του βασιλιά, καθώς τον βρήκαν νεκρό μέσα στη λίμνη.

Αν και ο θάνατος του αποδόθηκε σε πνιγμό από αυτοκτονία, υπάρχουν θρύλοι που λένε ότι ο βασιλιάς δολοφονήθηκε.

Επίσης, σύμφωνα με τη διάγνωση του γιατρού, δε βρέθηκε νερό μέσα στους πνεύμονες του. Ωστόσο, υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας, που σύμφωνα με αυτές, ο βασιλιάς διαγνώστηκε ψυχικά άρρωστος, με σκοπό να χάσει τον θρόνο του. 

Δυστυχώς, ο Λουδοβίκος II δεν κατάφερε ποτέ να δει το παλάτι ολοκληρωμένο.

Βέβαια, ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι στο μέλλον, αυτό το παραμυθένιο παλάτι, θα αποτελούσε ένα από τα πιο κερδοφόρα επισκέψιμα κάστρα στον κόσμο; Κάθε χρόνο, το παλάτι δέχεται σχεδόν 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες.

Από που προήλθε η ονομασία του κάστρου Νοϊσβανστάιν ;

Ο βασιλιάς ήταν ερωτευμένος με την κλασική μουσική και είχε εμμονή στον μουσικοσυνθέτη Wagner.

Άλλωστε έφτιαξε αυτό το κάστρο Νοϊσβανστάιν, προς τιμήν του Βάγκνερ (Wagner), σχεδιάζοντας έτσι τη «Ιθάκη» του.

H λέξη Neuschwanstein είναι μια αναφορά στον ιππότη Swan, από την όπερα Lohengrin, του Richard Wagner.

Πού βρίσκεται το Neuschwanstein castle;

Χάρτης της βαυαρίας, Γερμανία, Neuschwanstein Castle
Η Βαυαρία είναι το νοτιότερο ομόσπονδο κρατίδιο από τα 16 που απαρτίζουν τη Γερμανία.

Το κάστρο Νοϊσβανστάιν απέχει 120 χιλιόμετρα από το Μόναχο, μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες πόλεις της Γερμανίας.

Αυτό το πανέμορφο παλάτι, βρίσκεται πάνω από το χωριό Hohenschwangau, που ανήκει στην περιοχή Schwangau, στη Νότια Βαυαρία.

Το κάστρο είναι ορατό από πολλές οπτικές γωνίες, καθώς βρίσκεται πάνω σε έναν ψηλό λόφο.

Πρόκειται για μία μαγική τοποθεσία, η οποία περιβάλλεται από αλπικά βουνά, τις αλπικές λίμνες Schwansee και Alpsee και ένα απέραντο δάσος.

Πώς να φτάσετε στο Neuschwanstein Castle;

  • Αεροπλάνο

Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, το κοντινότερο αεροδρόμιο στο  κάστρο Νοϊσβανστάιν,  είναι το Memmingen (61.5 km).

Ωστόσο, πολλοί επισκέπτες ταξιδεύουν στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, το Μόναχο, που απέχει 117.5 χιλιόμετρα από το μυθικό παλάτι της Σταχτοπούτας. 

  • Τρένο

Για να φτάσετε στο κάστρο Νοϊσβανστάιν μπορείτε να πάρετε το τρένο που πηγαίνει από τον σταθμό του Memmingen στο Füssen και το ταξίδι διαρκεί κατά μέσο όρο 2 ώρες.

Από το Μόναχο για το Füssen, μπορείτε επίσης να πάρετε το τρένο, που πηγαίνει από τον σταθμό Hauptbahnhof στον σταθμό του Füssen, σε ένα ταξίδι που έχει διάρκεια περίπου 2,5 ώρες. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τιμές μεταφοράς και των εισιτηρίων, ανατρέξτε στον επίσημο ιστότοπο, κάνοντας κλικ εδώ. 

  • Λεωφορείο

Αφού φτάσετε στο Füssen με το τρένο, μπορείτε να πάρετε τις γραμμές λεωφορείου 73 και 78, που πηγαίνουν στο κάστρο Νοϊσβανστάιν.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να κάνετε μονοήμερη εκδρομή με λεωφορείο, που αναχωρεί από το Μόναχο με τελικό προορισμό το παλάτι.

Επίσης, για να ανεβείτε στο παλάτι, μπορείτε να πάρετε το τοπικό λεωφορείο που κάνει στάση κάτω από το παλάτι Hohenschwangau.Το λεωφορείο που σας μεταφέρει πάνω στο παλάτι, κάνει στάση κοντά στη γέφυρα Marienbrücke.

Ωστόσο, η καλύτερη επιλογή είναι η ενοικίαση αυτοκινήτου στο Μόναχο και να επισκεφθείτε τα αξιοθέατα, που βρίσκονται στην περίφημη ρομαντική οδό.

Σε αυτή τη διαδρομή, που διέρχεται από 29 πόλεις, συμπεριλαμβάνεται και το κάστρο Νοϊσβανστάιν. 

Για να ανεβείτε στο παλάτι, θα πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο στο Hohenschwangau, περπατώντας 25 λεπτά ή παίρνοντας το τοπικό λεωφορείο.

Τι θα δείτε μέσα στο Neuschwanstein Castle;

Ο εσωτερικός χώρος στο κάστρο Νοϊσβανστάιν
Η εσωτερική αυλή του παλατιού Neuschwanstein.

Μεταξύ των δωματίων που είναι ανοιχτά για τους επισκέπτες, είναι το δωμάτιο με τον βασιλικό θρόνο, το δωμάτιο του Βασιλιά, διακοσμημένο σε γοτθικό στιλ, η γκαρνταρόμπα του Λουδοβίκου, το μεγαλοπρεπές Hall of Singers και το γραφείο του βασιλιά.

Ωστόσο, κατά την επίσκεψη σας, απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών μέσα στο κάστρο.

Για να κάνετε κράτηση του εισιτηρίου εκ των προτέρων, τουλάχιστον 48 ώρες πριν την άφιξη σας, απαιτείται επιπλέον χρέωση. 

Πότε να επισκεφθείτε το κάστρο Neuschwanstein

Neuschwanstein Castle, Χειμώνας, Βαυαρία, Γερμανία
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, στο κάστρο Νοϊσβανστάιν, το τοπίο είναι βγαλμένο από παραμύθι

Το κάστρο είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες όλο το χρόνο. Κάθε σεζόν έχει τη δική της γοητεία.

Τον Χειμώνα, το λευκό χιόνι που καλύπτει τα δέντρα σε συνδυασμό με το λευκό παλάτι και φόντο τα αλπικά βουνά, προσφέρουν ένα ειδυλλιακό τοπίο.Το μειονέκτημα είναι η πολύ χαμηλή θερμοκρασία, η οποία μπορεί να περιορίσει την περιήγησή σας σε άλλα αξιοθέατα της περιοχής.

 Το Καλοκαίρι και την Άνοιξη, το τοπίο φέρνει πιο ζωντανά χρώματα σε αντίθεση με το λευκό του Κάστρου. Ο μπλε ουρανός, το γκρι του βουνού και το πράσινο των δέντρων μεταμορφώνουν το τοπίο σε ένα παραμύθι.

Στις αρχές της άνοιξης εξακολουθεί να είναι δυνατή η χιονόπτωση στην κορυφή των βουνών, πλαισιώνοντας τη θέα από το σπίτι του βασιλιά Λουδοβίκου.

Ωστόσο, το Φθινόπωρο, το μέρος μετατρέπεται σε ένα πανέμορφο, πολύχρωμο τοπίο που ταιριάζει απόλυτα με αυτό το κτίριο του ρομαντισμού.

Οι καλύτεροι μήνες, να επισκεφθείτε το κάστρο Νοϊσβανστάιν είναι μεταξύ Νοεμβρίου και Απρίλιου, που δεν έχει μεγάλο αριθμό τουριστών.

Αξιοθέατα γύρω από το κάστρο Νοϊσβανστάιν

Κάστρο Hohenschwangau, Neuschwanstein castle, Βαυαρία, Γερμανία

Το παλάτι Hohenschwangau, βρίσκεται ανάμεσα από τις δύο αλπικές λίμνες του ομώνυμου χωριού.Αξίζει να βγάλετε μερικές φωτογραφίες έξω από το κάστρο Hohenschwangau.

Εκεί πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Λουδοβίκος.

Αυτό το κίτρινο παλάτι, χτίστηκε από τον πατέρα του Λουδοβίκου και βρίσκεται στο κέντρο του ομώνυμου χωριού.

Συμπεριλαμβάνεται σε ένα από τα πιο όμορφα τοπία της περιοχής, που μπορείτε να δείτε από το κάστρο Νοϊσβανστάιν.

 Οι καλύτερες φωτογραφίες του Neuschwanstein λαμβάνονται από τη γέφυρα Marienbrücke (γέφυρα της Μαρίας).

Το πέρασμα χτίστηκε κατόπιν αιτήματος του πατέρα του Λουδοβίκου, μαξιμιλιανού, ως δώρο στη Μαρία της Πρωσίας, τη σύζυγό του και μητέρα του Λουδοβίκου. 

Αν έχετε αμάξι, μπορείτε να κάνετε μία στάση στο παλάτι Linderhof. Πρόκειται για ένα παλάτι, που έχτισε επίσης ο Λουδοβίκος και βρίσκεται μόλις 45 χιλιόμετρα από το Neuschwanstein castle.

Extra Tips

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε το 24ωρο εισιτήριο (Bayern ticket) με το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα τοπικά μεταφορικά μέσα απεριόριστα για μία ολόκληρη ημέρα. Αυτό το εισιτήριο ισχύει για τρένα, λεωφορεία, τραμ και μετρό.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο εισιτήριο, δε συμπεριλαμβάνει τα τρένα μεγάλων αποστάσεων με τα εξής σύμβολα: ICE, IC, EC, D, RJ, TGV και τα νυχτερινά τρένα CNL, EN. Τα τρένα που συμπεριλαμβάνονται στο εισιτήριο έχουν τα εξής σύμβολα : BOB, ALX, RE, RB, IRE, S-BAhn.

Όσον αφορά τα μεταφορικά μέσα του Μονάχου, το εισιτήριο δεν περιλαμβάνει τα περιφερειακά λεωφορεία RVO και SEV. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το εισιτήριο, για να επισκεφθείτε πόλεις εκτός της Βαυαρίας όπως είναι το Σάλτσμπουργκ, το Kufstein, Reutte και Ulm. 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More