23 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πρίν επισκεφθείτε το Γιβραλτάρ!

Το Γιβραλτάρ (Gibraltar) είναι μία από τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο, για πολλούς λόγους που θα δείτε παρακάτω, πρωταγωνιστεί εδώ και αιώνες, στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή.

Αν και πρόκειται για έδαφος της Ιβηρικής Χερσονήσου (Ισπανία), ανήκει στην Μεγάλη Βρετανία.

Το Γιβραλτάρ, καταλήφθηκε από τους Άγγλους, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ισπανικής διαδοχής, το 1704.

Φημίζεται κυρίως, για τον μεγαλύτερο βράχο της Μεσογείου, που έχει ύψος 426 μέτρων.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα γεγονότα για το Γιβραλτάρ, από τα οποία ξεχωρίσαμε τα πιο εντυπωσιακά.

23 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πρίν επισκεφθείτε το Γιβραλτάρ!

Πού βρίσκεται το Γιβραλτάρ;

Γιβραλτάρ: Χάρτης
Το Γιβραλτάρ στον Χάρτη

Το Γιβραλτάρ βρίσκεται στο νότιο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου, πάνω σε μία βραχώδης χερσόνησο 6.5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και συνορεύει με την Ανδαλουσία. (Μία από τις 17 αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας)

Τι είναι το Στενό του Γιβραλτάρ;

Είναι μία φυσική στενή λωρίδα Θάλασσας (Πορθμός), που χωρίζει το Gibraltar (Iβηρική χερσόνησο) από το Μαρόκο (Βόρεια Αφρική) και την Θέουτα (Ισπανία), ενώνοντας την Μεσόγειος Θάλασσα με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Το στενό του Γιβραλτάρ είναι γνωστό στην Ελληνική ναυτική ορολογία ως Τζιμπεράλτα. Κάποιοι πιθανόν να έχουν δει τον όρο στα ποιήματα του Νίκου Καββαδία, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο ποιητής της Θάλασσας.

Κατέχει μία από τις καλύτερες στρατηγικές θέσεις στον κόσμο

Η πόλη του Γιβραλτάρ
Η πόλη του Γιβραλτάρ

Σήμερα, το Gibraltar, είναι ένα από τα τελευταία απομεινάρια της παλιάς Βρετανικής αυτοκρατορίας (υπερπόντια εδάφη της βρετανίας) που εξασφάλιζαν την θαλάσσια πρόσβαση προς τις ινδίες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα λειτουργεί ως ναυτική βάση της Βρετανίας.

Τι γλώσσα μιλάνε στο Γιβραλτάρ;

Η επίσημη γλώσσα που ομιλείται στο Gibraltar είναι η αγγλική, ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί δίγλωσσοι κάτοικοι που μιλούν και την Ισπανική γλώσσα.

Πολλοί από τους αυτόχθονες, χρησιμοποιούν μία διάλεκτο που ονομάζεται Γιανίτο. Πρόκειται για μία μίξη ισπανικών και αγγλικών λέξεων, έχοντας επιρροές και από άλλα κράτη. Αυτή η διάλεκτος μιλιέται μόνο στο Γιβραλτάρ.

Το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο της Ευρώπης βρίσκεται στο Γιβραλτάρ

Αεροδρόμιο Γιβραλτάρ: Το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο στη Ευρώπη

Το Διεθνές αεροδρόμιο του Γιβραλτάρ, επίσης γνωστό ως North Front Airport, θεωρείται από πολλούς ως το πιο επικίνδυνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο και ένα από τα πιο επικίνδυνα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μεγάλη Λεωφόρος Winston Churchill που συνδέει τα χερσαία σύνορα του Gibraltar με την Ισπανία, διασχίζει τον διάδρομο του αεροδρομίου.

Επομένως, κάθε φορά που ένα αεροπλάνο προσγειώνεται ή απογειώνεται, η λεωφόρος πρέπει να είναι κλειστή.

Ποιο είναι το νόμισμα του Γιβραλτάρ;

Το επίσημο νόμισμα είναι η λίρα του Γιβραλτάρ ή αλλιώς στερλίνα και έχει την ίδια τιμή με την αγγλική λίρα.

Αν και η χώρα εκδίδει το δικό της νόμισμα, επιτρέπεται επίσης η κυκλοφορία της βρετανικής λίρας και μερικοί ντόπιοι, δέχονται ακόμη και ευρώ.

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο στο Ηνωμένο βασίλειο, όπου η λίρα του Γιβραλτάρ δεν είναι αποδεκτή.

Λίρες που αποικονίζουν τους 12 άθλους του Ηρακλή

Οι λίρες που απεικονίζονται οι άθλοι του Ηρακλή
Οι λίρες που απεικονίζονται οι άθλοι του Ηρακλή

Το 1997, το Νομισματοκοπείο Pobjoy άρχισε να παράγει μια σειρά νομισμάτων για το Gibraltar που παρουσίαζε τους Δώδεκα άθλους του Ηρακλή.

Εκείνη την εποχή, αυτά τα νομίσματα των δύο λιρών ήταν τόσο δημοφιλείς που οι συλλέκτες πλήρωναν μέχρι και 450 δολλάρια για ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Η κυκλοφορία τους σταμάτησε το 2000 και επανήλθε πρόσφατα, το 2020.

Ψώνια στο Γιβραλτάρ

Ένας σημαντικός λόγος που έχει αναπτυχθεί ο τουρισμός στο Γιβραλτάρ είναι το γεγονός ότι δεν φορολογούνται τα προιόντα.

Επομένως, όταν αγοράζετε προϊόντα από το Gibraltar, είναι φθηνότερα από ότι σε άλλες χώρες, στις οποίες επιβάλλονται φόροι κατά την εισαγωγή και εξαγωγή ή την αδειοδότηση προιόντων.

Τα προιόντα που προσελκύουν επισκέπτες από άλλα μέρη του κόσμου είναι τα τσιγάρα και το αλκοόλ, καθώς έχουν υψηλούς φόρους, κάτι που δεν ισχύει στο Γιβραλτάρ.

Θα αναρωτιέστε λογικά, γιατί τα προιόντα σε αυτή την χώρα είναι αφορολόγητα; Το γεγονός ότι το Γιβραλτάρ ανήκει στο Ηνωμένο βασίλειο, του δίνει ένα μοναδικό καθεστώς ως υπερπόντιο τμήμα άλλης χώρας.

Βράχος του Γιβραλτάρ: Πίθηκοι Μπάρμπαρι (Barbary)

Μαιμούδες Μπάρμπαρι, Γιβραλτάρ
Οι πίθηκοι του Γιβραλτάρ.

Στον βράχο του Γιβραλτάρ θα βρείτε τους διάσημους πιθήκους Μπάρμπαρι (Βέρβεροι), γνωστοί κυρίως ως πίθηκοι του Γιβραλτάρ.

Ωστόσο, λανθασμένα θεωρούνται πίθηκοι, καθώς ανήκουν στο γένος κερκοπιθηκίδες, που είναι οι μαϊμούδες του παλαιού κόσμου.

Οι μαϊμούδες αυτές προέρχονται από το βουνό Άτλας του Μαρόκο και μεταφέρθηκαν στο Γιβραλτάρ, κατά την περίοδο της κυριαρχίας των Μαυριτανών στην Ανδαλουσία.

Επιπλέον, οι πίθηκοι Μπάρμπαρι δεν έχουν ουρά και είναι οι μόνοι άγριοι πίθηκοι που υπάρχουν στην Ευρώπη.

Ο βράχος του Γιβραλτάρ, στεγάζει περισσότερα από 250 ζώα αυτού του είδους.

Ωστόσο, θέλει προσοχή καθώς αυτές οι μαϊμούδες κλέβουν τρόφιμα και άλλων αντικείμενα από τους τουρίστες.

Ελληνική μυθολογία: οι στήλες του Ηρακλή!

Τι κοινό έχουν οι Ηράκλειες στήλες με το Γιβραλτάρ;

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Ηρακλής έπρεπε να ανέβει το βουνό Άτλαντα για να περάσει από την Ευρώπη στη Βόρεια Αφρική και να πραγματοποιήσει τον 10ο άθλο του.

Αντί να ανέβει στο βουνό, χρησιμοποίησε τις υπερδυνάμεις του, με αποτέλεσμα να σπάσει το βουνό και να περάσει απέναντι, ενώνοντας έτσι, την Μεσόγειο με τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν αρκετοί διεκδικητές των Ηράκλειων στηλών που αναφέρονται στα αρχαία κείμενα.

Από την ευρωπαϊκή μεριά ισχυρίζονται ότι ήταν στο Γιβραλτάρ και στο Κάντιθ και από τη μεριά της Βόρειας Αφρικής ισχυρίζονται ότι ήταν στο όρος Άτσο (Hacho) της Θέουτα (Ισπανική επικράτεια στην Αφρική) και στο όρος του Μωυσή (Τζεμπέλ Μουσά) που βρίσκεται στο Μαρόκο.

Παρόλα αυτά, η επίσημη τοποθεσία που βρίσκεται το άγαλμα του Ηρακλή να κρατάει τις κολώνες, είναι το νοτιότερο σημείο του Γιβραλτάρ.

Σήραγγες στο βράχο του Γιβραλτάρ

Ο βράχος του Γιβραλτάρ, μυστικά τούνελ, παγκόσμιος πόλεμος, ελληνική μυθολογία
Ο βράχος του Γιβραλτάρ κρύβει πολλά μυστικά που θα σας αφήσουν με ανοιχτό το στόμα.

Παρόλο που υπάρχουν μόνο 29 χιλιόμετρα δρόμων στο Γιβραλτάρ, μέσα στον βράχο υπάρχουν περισσότερα από 50 χιλιόμετρα τούνελ.

Λίγο πριν και μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Βρετανοί έσκαψαν ένα λαβύρινθο από σήραγγες, που λειτουργούσε ως οχυρό. Αυτό το οχυρό, περιείχε στρατώνες, νοσοκομεία, όπλα και πυρομαχικά.

Μετά το τέλος του πολέμου άρχισε να κυκλοφορεί ένας μύθος, για μία σπηλιά που υπάρχει μέσα στον βράχο, η οποία θα λειτουργούσε για ένα χρόνο ως κρυφό παρατηρητήριο από 6 στρατιώτες της Βρετανίας, σε περίπτωση που οι ναζιστικές δυνάμεις κατακτούσαν το Γιβραλτάρ.

Το 1997, μία ομάδα σπηλαιολόγων παρατήρησε ροή ανέμου να εξέρχεται από έναν τοίχο. Αφού διέσχισαν αυτόν τον τοίχο, ανακάλυψαν μία πόρτα που οδηγούσε σε αυτόν το μυστικό παρατηρητήριο.

Οι εξερευνητές ονόμασαν αυτό το μέρος «Stay behind the cave» και απέδειξαν ότι η ονομαζόμενη επιχείρηση Tracer δεν ήταν απλά ένας μύθος.

Ωστόσο, για καλή τύχη των στρατιωτών, δε χρειάστηκε ποτέ να πραγματοποιήσουν αυτή την επιχείρηση, καθώς ο Χίτλερ δεν είχε βλέψεις να κατακτήσει το Γιβραλτάρ.

Σύνορα με την Ισπανία: ετοιμαστείτε!

Εάν πρόκειται να διασχίσετε τα σύνορα με την Ισπανία, προετοιμαστείτε καλά, καθώς η αναμονή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 7 ώρες.

Ένας λόγος, είναι η προσπάθεια αποφυγής λαθρεμπορίου προϊόντων στη χώρα, καθώς υπάρχει ένα όριο στις εισαγωγές.

Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζετε ότι το Γιβραλτάρ δεν ανήκει στις χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη του Σένγκεν.

Οπότε, η ταυτότητα σας δεν έχει ισχύ στο Γιβραλτάρ και θα χρειαστείτε διαβατήριο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανδαλουσία: Τι Να Κάνετε Στην Πιο Ιστορική Περιοχή Της Ισπανίας!

Από ποια μεριά οδηγούν στο Γιβραλτάρ;

Η οδήγηση στο Γιβραλτάρ είναι από την δεξιά μεριά αν και είναι αγγλική επικράτεια!
Αν και το Γιβραλτάρ είναι αγγλική επικράτεια, δεν θα χρειαστεί να οδηγήσετε από την αντίθετη πλευρά, όπως συμβαίνει στην Αγγλία.

Θα γνωρίζετε λογικά ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο οδηγούν από την αριστερή μεριά του δρόμου και τα αυτοκίνητα είναι δεξιοτίμονα.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στο Γιβραλτάρ. Παρόλο που είναι βρετανική επικράτεια, οι Γιβραλταριανοί οδηγούν από τη δεξιά πλευρά του δρόμου και τα αμάξια συνήθως έχουν το τιμόνι στο αριστερό τμήμα του αυτοκινήτου.

Ωστόσο, θα δείτε αρκετούς να κυκλοφορούν με το τιμόνι στη δεξιά πλευρά λόγω της σχέσης με τη Βρετανία.

Τι πρίζες έχουν στο Γιβραλτάρ;

Όσον αφορά τις πρίζες στο Γιβραλτάρ, ακολουθούν το βρετανικό πρότυπο, οπότε αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε εκεί θα χρειαστεί να αγοράσετε αντάπτορα με βύσμα αγγλικού τύπου καθώς διαφέρει από το Ευρωπαϊκό.

Θα σας προτείναμε να αγοράσετε έναν ταξιδιωτικό αντάπτορα που περιέχει όλους τους τύπους βύσματος.

Το Λονδίνο δεν είναι η μοναδική πόλη που έχει τους κόκκινους θαλάμους

Ποιος είπε ότι πρέπει να ταξιδέψετε στο Λονδίνο για να βγάλετε φωτογραφία με κόκκινο τηλεφωνικό θάλαμο; Στο Γιβραλτάρ εκτός από τους τηλεφωνικούς θαλάμους, θα βρείτε επίσης, τα χαρακτηριστικά Λονδρέζικα γραμματοκιβώτια με κόκκινο χρώμα.

Γάμοι διασημοτήτων στο Γιβραλτάρ

Αυτό το μέρος επέλεξαν για να περάσουν το μήνα του μέλιτος τους η Πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο Πρίγκιπας Κάρολος. Επίσης, στο Γιβραλτάρ παντρεύτηκαν ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο.

Αριθμός διαζυγίων

Ωστόσο, το Gibraltar δεν είναι και η καλύτερη διαφήμιση για έναν επιτυχημένο γάμο, καθώς κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διαζυγίου στον κόσμο. Ευτυχώς, υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες όπως είναι οι Μαλδίβες, η Αρούμπα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Διαμονή σε σκάφος που είναι ξενοδοχείο

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να μείνετε σε ένα 5άστερο ξενοδοχείο υπερπολυτελές σκάφος στο Γιβραλτάρ; Και όμως, είναι αληθινό. Αρκεί βέβαια να το αντέχει η τσέπη σας καθώς η βραδιά ξεκινάει από 210 ευρώ.

Από το Γιβραλτάρ στην Αφρική

Η Αφρική απέχει μόλις μισή ώρα με πλοίο από το Gibraltar. Έτσι, εάν είστε ήδη εκεί, μπορείτε να συνδυάσετε τις διακοπές σας στο Γιβραλτάρ με μονοήμερη εκδρομή στο Μαρόκο.

Παραλίες του Γιβραλτάρ

παραλίες του Γιβραλτάρ, Ιβιρική Χερσόνησος
Οι άγνωστες παραλίες του Γιβραλτάρ θα σας κάνουν να ερωτευτείτε παράφορα αυτή τη μικρή χώρα.

Αν και δε φημίζεται για τις παραλίες του, διαθέτει αρκετές αξιόλογες παραλίες που θα σας εντυπωσιάσουν. Η πιο γνωστή παραλία του Γιβραλτάρ είναι η Sandy Bay. Εκτός από τα πανέμορφα καταλανικά νερά που προσφέρει, φημίζεται για την εμφάνιση των πιο φιλικών θηλαστικών στον κόσμο, που είναι τα δελφίνια.

Σπηλιές στο βράχο

Εκτός από τα τούνελ, μέσα στον βράχο υπάρχουν περίπου 150 σπήλαια. Μάλιστα το σπήλαιο του Άγιου Μιχαήλ, που είναι το μεγαλύτερο, χρονολογείται από την Νεολιθική περίοδο.

Παρατηρητήριο πουλιών

Περισσότερα από 300 είδη πτηνών περνούν από το Γιβραλτάρ, που πετούν μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης.

Τζόγος

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σας όταν ακούτε τη λέξη καζίνο, σίγουρα είναι το Μόντε Κάρλο, στο Μονακό.

Ωστόσο, την πρώτη θέση στη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών κατέχει το Gibraltar.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών (online) τυχερών παιχνιδιών έχουν έδρα τους το Γιβραλτάρ, εξαιτίας της φοροαπαλλαγής

Ζώνη ώρας Gibraltar : ίδια με την Ισπανία

Πληθυσμός χώρας: 34.000 κάτοικοι

Έκταση Γιβραλτάρ: 6.8 χιλιόμετρα

Νομίζω σας δώσαμε πολλές αφορμές να επισκεφθείτε αυτό το μοναδικό μέρος που έχει γεύση από Ελλάδα!

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More