Χάλστατ, Αυστρία: Ένας κρυμμένος θησαυρός στις Άλπεις!

Το Χάλστατ (Hallstatt) είναι ένα χωριό με λιγότερους από χίλιους κατοίκους, που βρίσκεται στις Αυστριακές Άλπεις και ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Όλες τις σεζόν το Χάλστατ είναι όμορφο, ωστόσο η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείτε αυτόν τον μικρό παράδεισο είναι τα Χριστούγεννα.

Οι χιονισμένες Άλπεις, σε συνδυασμό με τον υπέροχο στολισμό και την πανέμορφη λίμνη του Χάλστατ, προσφέρουν ένα ειδυλλιακό τοπίο, μετατρέποντας αυτό το μέρος σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης.

Παρόλα αυτά, για τους λάτρεις της πεζοπορίας θα προτείναμε να επισκεφθούν αυτό το μέρος την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

Πώς να πάτε στο Hallstatt;

πως να φτάσετε στο Χάλστατ, τρένο για Χάλστατ
Μονοήμερη εκδρομή στο Χάλστατ με τρένο από το Σάλτσμπουργκ.

Το χωριό απέχει περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά με το αυτοκίνητο, από το Σάλτσμπουργκ.

Επιπλέον, απέχει περίπου 290 χλμ. από τη Βιέννη με το αυτοκίνητο και θα χρειαστεί να οδηγήσετε περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά για να φτάσετε στο Χάλστατ.

Μια άλλη πολύ συνηθισμένη επιλογή, είναι να ξεκινήσετε από το Μόναχο, το οποίο απέχει μόλις 200 χλμ. από το Χάλστατ, που αντιστοιχεί περίπου σε 2 ώρες και 40 λεπτά με το αυτοκίνητο.

Έχετε επίσης τη δυνατότητα να φτάσετε στο Χάλστατ με λεωφορείο, τρένο και πλοίο.

Για να δείτε τα δρομολόγια των τρένων, μπορείτε να τσεκάρετε τον ιστότοπο OBB.

Καλό θα ήταν να αγοράσετε τα εισιτήρια σας εκ των προτέρων, στο διαδίκτυο ή στον σταθμό του Σάλτσμπουργκ, Hauptbahnhof.

Το τρένο θα σας αφήσει από την άλλη πλευρά της λίμνης, στον σταθμό Bahnhof.

Η λίμνη του Χάλμστατ και το καραβάκι που περιμένει δίπλα στον σταθμό για να σας μεταφέρει απέναντι στο χωριό

Μόλις βγείτε από τον σταθμό, θα συναντήσετε την αλπική λίμνη Χάλστατ και από εκεί θα πάρετε το καραβάκι, που θα σας μεταφέρει απέναντι στο χωριό.

Η διέλευση κοστίζει 2,5 ευρώ (οι τιμές ενδέχεται να αλλάξουν στο μέλλον) και διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Αυτή η μικρή διαδρομή θα σας αποζημιώσει με τις πιο όμορφες φωτογραφίες.

Αν έχετε μεταφορικό μέσο, μπορείτε να διασχίσετε τον δρόμο που έφτιαξαν το 1890, καθώς μέχρι τότε, η πρόσβαση ήταν εφικτή μόνο μέσω της λίμνης.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να ταξιδέψετε με πρακτορείο, τόσο από το Σάλτσμπουργκ όσο και από τη Βιέννη. Αλλά σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος σας θα είναι περιορισμένος.

Τι να κάνετε στο Χάλστατ;

Ορισμένα αξιοθέατα είναι κλειστά κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν, όπως για παράδειγμα η επίσκεψη στις σπηλιές πάγου (Ice caves) στο βουνό Dachstein και εκδρομή με σκάφος στη λίμνη.

Ωστόσο, μπορείτε να ταξιδέψετε άλλη περίοδο στο Χάλστατ, για να απολαύσετε αυτές τις δραστηριότητες.

Ας δούμε λοιπόν τι να κάνετε στο Χάλστατ το χειμώνα.

Περπατήστε κατά μήκος της όχθης της λίμνης Χάλστατ

Λίμνη Χάλστατ, Αυστρία
Λίμνη Χάλστατ.

Το πρώτο αξιοθέατο του Χάλστατ που θα συναντήσετε είναι η λίμνη Χάλστατ ή αλλιώς Hallstätter See. Αν σκέφτεστε να κολυμπήσετε στη λίμνη, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όλο τον χρόνο, το νερό της λίμνης είναι πολύ κρύο.

Επισκεφτείτε τα καλύτερα σποτ για φωτογραφίες (Viewpoints)

Φωτογραφική λήψη από το πιο γνωστό σημείο του Χάλστατ, Halstatt classic view point
Μία καρτ ποστάλ φωτογραφία από το πιο γνωστό σημείο του Χάλστατ, Hallstatt classic view point.

Σίγουρα όλοι θα έχετε δει φωτογραφίες από αυτά το σημεία, που κυκλοφορούν στο ίνσταγκραμ και σε άλλες εφαρμογές στο Ίντερνετ.

Τα καλύτερα σημεία για να βγάλετε φωτογραφίες στο Χάλστατ είναι τα εξής:

Hallstatt world heritage skywalk

Φροντίστε να φτάσετε εκεί νωρίς αν δε θέλετε να δείτε στις φωτογραφίες σας άλλα πρόσωπα. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το ορυχείο αλατιού (Salt mine).

Hallstatt lake view point

 

Το Χάλστατ χιονισμένο κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων
Το Χάλστατ χιονισμένο κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων

Πρόκειται για το λιγότερο δημοφιλές σημείο θέασης του Χάλστατ, ωστόσο προσφέρει πανέμορφες πανοραμικές φωτογραφίες. Απλά πάρτε το καραβάκι ή κάποιο τουρ με βάρκα στη λίμνη και τραβήξτε μοναδικές φωτογραφίες.

Hallstatt classic view point

Είναι το μέρος που έκανε το Χάλστατ γνωστό, λόγω των υπέροχων λήψεων που προσφέρει. Θεωρείται το καλύτερο σημείο στο Χάλστατ για να βγάλετε φωτογραφίες καρτ ποστάλ, για αυτό τον λόγο, είναι γνωστό στην αναζήτηση google ώς Hallstatt postcard Angle.

Επισκεφθείτε τη διάσημη τοπική καθολική εκκλησία

Καθολική εκκλησία του Χάλστατ, Αυστρία
Η διάσημη καθολική εκκλησία του Χάλστατ.

Πρόκειται για την καθολική ενοριακή εκκλησία του Χάλστατ, που φιλοξενεί το πιο όμορφο νεκροταφείο στον κόσμο και το πιο ιδιαίτερο εκκλησάκι (St. Michael’s chapel) που έχει μετατραπεί σε σπίτι συλλογής κρανίων, γνωστό ως Bone House.

Ο Γοτθικός πύργος μαρτυρεί ότι η αυτή η ρομαντική εκκλησία, όντως υπάρχει από τον 12ο αιώνα. Ωστόσο, η σημερινή μορφή της ολοκληρώθηκε το 1505.

Αυτή η εκκλησία είναι επίσης γνωστή, ιδιαίτερα στο χώρο της τέχνης, καθώς το 1987, 4 γοτθικοί πίνακες μεγάλης αξίας κλάπηκαν από ένα ζευγάρι Ιταλών.

Μετά από πολλά χρόνια, αυτοί οι πίνακες βρέθηκαν πίσω στη θέση τους, χωρίς κανείς να γνωρίζει πως συνέβη αυτό.

Παρόλα αυτά, πρόκειται για φήμη και όχι κάτι επιβεβαιωμένο.

Επισκεφθείτε την πλατεία Marktplatz

Marktplatz, η κεντρική πλατεία του Χάλστατ, γραφικά αλπικά σπίτια
Το Marktplatz είναι η κεντρική πλατεία στο Hallstatt.

Αυτή είναι η κεντρική πλατεία της πόλης και εκεί θα βρείτε καφετέριες και εστιατόρια.

Αν και οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες, θα αναγκαστείτε να μπείτε σε ένα από αυτά λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που επικρατεί στο Χάλστατ.

Για τους πιο τολμηρούς και αυτούς που έχουν χαμηλό μπάτζετ, κοντά στην πλατεία, θα βρείτε μία μικρή καντίνα με street food.

Επιβάλλεται να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά αυστριακά φαγητά.

Αν βρίσκεται εκεί κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ντυθείτε καλά και ετοιμαστείτε να περπατήσετε στη Χριστουγεννιάτικη αγορά Marktplatz.

Τραβήξτε φωτογραφίες με τα καταπληκτικά σπιτάκια του χωριού

γραφικό σπίτι του Χάλμστατ, κέντρο Χάλμαστ
Κατά τη διάρκεια της βόλτας σας στο χωριό, θα βρείτε πολλά σπίτια με μοναδική αρχιτεκτονική.

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε το χωριό είναι με τα πόδια. Αν και τον χειμώνα ο καιρός είναι τσουχτερός, αξίζει να περπατήσετε στα όμορφα στενά και να φωτογραφίσετε τα πανέμορφα, γραφικά σπίτια του Χάλστατ.

Επισκεφθείτε το ορυχείο αλατιού Altaussee

Πρόκειται για ένα ιστορικό ορυχείο αλατιού με μεγάλη ιστορία, που θα μάθετε κατά τη διάρκεια της ηχητικής ξενάγησης σας.

Οι ναζί είχαν κλέψει περίπου 5.000.000 έργα τέχνης από όλη την Ευρώπη, με προορισμό το μουσείο Φύρερ, που σκόπευε να ιδρύσει ο Γερμανός δικτάτορας, στο Λιντς (Linz) της Αυστρίας.

Έτσι, έκρυψαν αυτά τα έργα τέχνης, σε διάφορα μυστικά μέρη. Μία από τις κρυψώνες των ναζί, ήταν το ορυχείο Altaussee.

Σε περίπτωση ανατροπής του τρίτου Ράιχ, ο Γερμανός δικτάτορας είχε δώσει εντολή να καταστραφούν όλα αυτά τα έργα τέχνης (γνωστό και ως διάταγμα Nero), που ήδη είχαν περικυκλώσει με εκρηκτικά.

Η ανατίναξη θα είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή χιλιάδων παγκοσμίου φήμης αριστουργημάτων, κάτι που δε συνέβη χάρη στον διευθυντή και τους εργάτες του ορυχείου, που αρνήθηκαν να ανατινάξουν τα ορυχεία μαζί με τα έργα τέχνης.

Επισκεφθείτε το Μουσείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Αυτό είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα του χωριού!

Μέσω μιας τεχνολογίας πολυμέσων, όπως ολογραφικές αναπαραστάσεις, τρισδιάστατες παρουσιάσεις και βίντεο, θα έχετε τη δυνατότητα να ταξιδέψετε στο παρελθόν και να ανακαλύψετε, πως ζούσαν οι ντόπιοι, πριν 7.000 χρόνια.

Επιπλέον, μπορείτε να συνδυάσετε την περιήγηση με μια επίσκεψη στο αθλητικό κατάστημα που βρίσκεται μπροστά από το μουσείο και ταυτόχρονα να επισκεφθείτε τους αρχαιολογικούς χώρους, που βρίσκονται κάτω από το κατάστημα.

Δείτε τον Θάλαμο που είναι γεμάτος με διακοσμημένα κρανία (Charnel House)

Ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη στο χωριό, που είναι επίσης γνωστό ως Bone House και φημίζεται για τα εκτεθειμένα κρανία του.

Βρίσκεται στο υπόγειο της εκκλησίας του Αγίου Μιχαήλ και δημιουργήθηκε λόγω του γεγονότος, ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος στα νεκροταφεία.

Στη συνέχεια, οι αρχές αποφάσισαν ότι μετά από περίπου 10 έως 12 χρόνια, θα μετέφεραν τα κρανία από τους τάφους σε αυτό το εκκλησάκι.

Αργότερα, για αισθητικούς λόγους, καθάρισαν τα κρανία, τα έβαψαν και μέχρι σήμερα, τα χρησιμοποιούν ως καλλιτεχνικά εκθέματα.

Πηγαίνετε στο μικρό νησί Bathing Island

Νησάκι στο Χάλστατ

Πρόκειται για ένα τεχνητό νησί που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 60 από τον βράχο που ανασκάφηκε κατά την κατασκευή της σήραγγας Hallstatt.

Σήμερα αποτελεί χώρο συνάντησης και κολύμβησης των ντόπιων και των επισκεπτών, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, που ο καιρός είναι ευνοϊκός.

Θεωρείται ένα από τα πιο ρομαντικά μέρη του Χάλστατ, που κατά τη διάρκεια της νύχτας προσελκύει ζευγάρια, που πηγαίνουν εκεί για να απολαύσουν τον ουρανό και τη ρομαντικά φωτισμένη πόλη.

Επισκεφθείτε το Dachstein, το ψηλότερο βουνό στην περιοχή

Όσοι από εσάς αγαπάτε την πεζοπορία και θέλετε να εξερευνήσετε τους λόφους της Αυστρίας, θα χαρείτε να μάθετε ότι το Hallstatt δεν είναι απλώς ένα όμορφο χωριό, αλλά και γείτονας του Dachstein. Πρόκειται για το ψηλότερο βουνό της περιοχής που μάλιστα φιλοξενεί την ομώνυμη σπηλιά πάγου.

Για να φτάσετε στο σπήλαιο πάγου Dachstein θα πρέπει να πάρετε το τελεφερίκ Dachstein Krippenstein και να κατεβείτε στον σταθμό Schönbergalm.

Από εκεί θα πρέπει να διασχίσετε ένα ανηφορικό μονοπάτι που έχει διάρκεια κατά μέσο όρο 20 λεπτά. Το τελεφερίκ λειτουργεί καθημερινά από τον Μάιο έως τα τέλη Οκτωβρίου.

☞ Άλλες εκδηλώσεις

Όπως μπορείτε ήδη να δείτε, το Hallstatt είναι γεμάτο δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ωστόσο, το καλοκαίρι, την άνοιξη και το φθινόπωρο θα βρείτε και άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του Χάλστατ.

Πόσες ημέρες να μείνετε στο Χάλστατ;

Αυστριακά σάλε, Χάλστατ
Στο Χάλστατ θα βρείτε υπέροχα γραφικά σπίτια και σαλέ για να περάσετε τη νύχτα.

Στο Χάλστατ θα βρείτε υπέροχα γραφικά σπίτια και σαλέ για να περάσετε τη νύχτα.

Αν φτάσετε νωρίς σε αυτό το ειδυλλιακό μέρος θα έχετε τη δυνατότητα να περπατήσετε στο χωριό και να δείτε όλα τα αξιοθέατα σε μία μέρα. Ωστόσο, το ιδανικό είναι να επισκεφθείτε το Χάλστατ για δύο μέρες, για λόγους που θα δείτε παρακάτω.

Εννοείται ότι η διαμονή στο Χάλστατ είναι μία μοναδική εμπειρία, ωστόσο θα χρειαστεί να βάλετε το χέρι βαθιά στην τσέπη, καθώς πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές μέρος με λίγες επιλογές διαμονής.

Θα προτείναμε να κλείσετε ξενοδοχείο στο Χάλστατ, τουλάχιστον 3 μήνες εκ των προτέρων.

Αν είστε περισσότεροι από δύο άτομα, μπορείτε να νοικιάσετε μέσω airbnb, ολόκληρη κατοικία και να απολαύσετε την υπέροχη θέα, που προσφέρουν τα περισσότερα καταλύματα.

Μονοήμερη εκδρομή με τρένο στο Χάλστατ

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι επισκέπτες ταξιδεύουν στο Χάλστατ μέσω τρένου, από τις κοντινότερες μεγαλουπόλεις, για μία μέρα και επιστρέφουν τη νύχτα, λόγω των περιορισμένων επιλογών.

Πως να αποφύγετε την πολυκοσμία στο Χάλστατ

Χάλστατ: Τι να κάνετε στο γραφικό χωριό της Αυστρίας

Οι περισσότεροι τουρίστες καταφθάνουν στις 9 το πρωί και αναχωρούν στις 7 το απόγευμα. Πριν τις 9 και μετά τις 7 θα νιώσετε ότι βρίσκεστε σε ένα χωριό μόνο για εσάς.

Για αυτούς που θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία ο Οκτώβριος, Νοέμβριος, Μάρτιος και Απρίλιος είναι οι καλύτεροι μήνες για να επισκεφθείτε το Χάλστατ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More