Λονδίνο: Πως είναι η ζωή σε μια από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου!

Ήταν Ιανουάριος του 2016 όταν αποφάσισα να κυνηγήσω μια νέα εμπειρία στη ζωή μου και κάπως έτσι βρέθηκα με μια βαλίτσα στο χέρι στο Λονδίνο. Μην έχοντας ιδέα τι χρειάζεται για να βρει κανείς δουλειά στο Λονδίνο, ήρθα σε επαφή με μια φίλη μου που ζούσε εκεί.

Αφού έφτασα στο Στάνστεντ, ένα από τα 6 αεροδρόμια (London City, London Gatwick, London Heathrow, London Luton, London Stansted, London Southend) που έχει το Λονδίνο, με περίμενε η φίλη μου για να με παραλάβει.

Δε θα αρνηθώ ότι αισθανόμουν σαν τον χωριάτη, που κατέβηκε από το βουνό στον πολιτισμό.

Για αρχή, θα με φιλοξενούσαν στο σπίτι τους η φίλη μου και ο σύντροφος της. Για καλή μου τύχη, το μέρος που ζούσαν είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να ζήσεις στο Λονδίνο. Πρόκειται για το Wanstead, μια μικρή πόλη στο Ανατολικό Λονδίνο που συμπεριλαμβάνεται στη 4η ζώνη.

Τι είναι οι ζώνες του Λονδίνου;

Όσον αφορά τις μετακινήσεις, το Λονδίνο χωρίζεται σε «ζώνες» 1-6, με τη «Ζώνη 1» να είναι το κέντρο της πόλης και τη «Ζώνη 6»να είναι τα προάστια της πόλης. Αυτό το σύστημα είναι μια μέθοδος του TfL (Transport for London) για τον υπολογισμό της απόστασης ταξιδιού ενός πελάτη και τις ανάλογες χρεώσεις.

Φυσικά, για να καταλάβω στην αρχή πως λειτουργεί αυτό το σύστημα έπρεπε να βγω έξω και να εξερευνήσω μόνος μου το Λονδίνο. Ωστόσο, ήδη οι φίλοι μου με είχαν προειδοποιήσει για τη «μαγική κάρτα του Λονδίνου» που ονομάζεται Oyster.

Τι είναι η κάρτα Όιστερ (Oyster);

Τι είναι η κάρτα Όιστερ (Oyster travelcard london)

Η κάρτα Oyster είναι μια έξυπνη κάρτα στην οποία προσθέτετε χρήματα, ώστε να μπορείτε να πληρώνετε τις διαδρομές σας με το Underground. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την κάρτα για να πάρετε το περίφημο κόκκινο διώροφο λεωφορείο, το μετρό, το τραμ, το DLR (μετρό χωρίς οδηγό), το London Overground (προαστιακό τρένο) ή να έχετε εκπτώσεις και σε άλλες μεταφορικές υπηρεσίες εντός ή εκτός του Λονδίνου.

Πώς να βγάλετε την Oyster;

Πως να βγάλετε όιστερ κάρτα για το μετρό στο Λονδίνο

Αυτή την κάρτα μπορείτε να τη βγάλετε από τους αυτόματους πωλητές που βρίσκονται σχεδόν σε όλους τους σταθμούς του μετρό. Μπορείτε να πληρώσετε είτε με μετρητά είτε με πιστωτική κάρτα. Επίσης, μπορείτε να την παραγγείλετε online στη διεύθυνση της κατοικίας που σκοπεύετε να μείνετε.

Για να αγοράσετε την Όιστερ θα πρέπει να πληρώσετε 5 λίρες. Από εκεί και πέρα μπορείτε να επιλέξετε το ειδικό εισιτήριο travelcard μέσω της εφαρμογής ή μέσω του αυτόματου πωλητή. Έτσι, έφτασε η στιγμή που θα έπαιρνα για πρώτη φορά το μετρό του Λονδίνου (Underground).

Πόσες γραμμές έχει το Underground στο Λονδίνο;

Αν δεν είσαι από τη Θεσσαλονίκη και έχεις μετρό στην πόλη σου, μπορεί να βρεις μια άκρη. Εγώ που είμαι από τη Θεσσαλονίκη, τα βρήκα σκούρα στην αρχή. Ακόμη όμως και να είσαι από την Αθήνα όπου το μετρό έχει 3 γραμμές, μάθε ότι το μετρό στο Λονδίνο έχει 11 γραμμές!

Ποιες είναι οι γραμμές του Underground στο Λονδίνο;

Λονδίνο μετρό: γραμμές και ζώνες

Οι γραμμές του υπόγειου σιδηρόδρομου του Λονδίνου είναι οι εξής: Bakerloo (καφέ γραμμή), Central (κόκκινη γραμμή), Circle (κίτρινη γραμμή), District (πράσινη γραμμή), Hammersmith & City (ροζ γραμμή), Jubilee (ασημένια γραμμή), Metropolitan (γκρι γραμμή), Northern (μαύρη γραμμή), Piccadilly (μπλε γραμμή), Victoria (γαλάζια γραμμή), Waterloo & City (τιρκουάζ γραμμή).

Παρά το γεγονός ότι στον χάρτη με τις γραμμές του Underground συμπεριλαμβάνεται το Overground (πορτοκαλί γραμμή) δεν ταξινομείται ως μέρος του δικτύου του μετρό.

Το σύμβολο του Λονδίνου

Πως είναι η ζωή στο λονδίνο: Το σύμβολο του Λονδίνου, Μπιγκ Μπεν

Το Wanstead εξυπηρετείται από τη Central Line και ήταν η πρώτη γραμμή που πήρα στο Λονδίνο. Κάπως έτσι λοιπόν άρχισα την εξερεύνηση στην πόλη. Τις πρώτες δύο ημέρες επισκέφτηκα τα καλύτερα αξιοθέατα του Λονδίνου. Πάλι καλά το (Μπιγκ Μπεν) Big Ben τότε δεν ήταν υπό ανακαίνιση και έτσι κατάφερα να δω το σύμβολο του Λονδίνου.

Συνέχεια της ιστορίας…

Ωστόσο, τα λεφτά που είχα μαζέψει από την καλοκαιρινή σεζόν άρχισαν να τελειώνουν. Δυστυχώς, όλοι λογικά έχετε ακούσει ότι η ζωή στο Λονδίνο είναι πολύ ακριβή, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρείτε δουλειά όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Η φίλη μου με παρότρυνε να φτιάξω τα απαραίτητα χαρτιά για εργασία. Εκείνη την εποχή, μπορούσε κάποιος Ευρωπαίος να δουλέψει στην Αγγλία χωρίς να πληροί κάποιες ιδιαίτερες προϋποθέσεις. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν ο περίφημος αριθμός ΝΙΝο (National Insurance Number).

Ύστερα από τεράστια προσπάθεια να καταλάβω την αγγλική προφορά, έκλεισα τελικά ραντεβού για να βγάλω αυτόν τον πολυπόθητο αριθμό.

Η ζωή στο Λονδίνο μετά το Brexit

Η ζωή στο Λονδίνο μετά το Μπρέξιτ (Brexit)

Μετά όμως το Brexit τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ για τους Ευρωπαίους μετανάστες. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020 και από 1η Ιανουαρίου 2021 διαφοροποιήθηκε η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών της ΕΕ, ενώ όσοι πολίτες θέλουν να ζήσουν, να σπουδάσουν ή να εργαστούν εκεί θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η χορήγηση Βίζας.

Οπότε, αν δεν πληρείτε αυτές τις προϋποθέσεις θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να μεταναστεύσετε στο Λονδίνο. Παρόλα αυτά, Οι επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για τουρισμό, επίσκεψη σε φίλους ή οικογένεια, καθώς και σπουδές θα συνεχίζονται μέχρι και 6 μήνες χωρίς να χρειάζεται αίτηση για χορήγηση βίζας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως είναι η ζωή στην Ισλανδία!

CV, το αγγλικό βιογραφικό

Αγγλικό βιογραφικό για να βρεις δουλειά στο Λονδίνο

Επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία ενός βιογραφικού στα πρότυπα της Αγγλίας που είναι γνωστό ως CV. Αυτά τα αρχικά προέρχονται από τις λατινική έκφραση Curriculum Vitae που σημαίνει «πορεία ζωής». Εννοείται ότι το έφτιαξα με τη βοήθεια της φίλης μου, αφού δεν είχα ιδέα πως να φτιάξω ένα αγγλικό βιογραφικό.

Πώς να βρεις δουλειά στο Λονδίνο;

Δουλειά στο Λονδίνο: Μπάρμαν ή σερβιτόρος

Αρχικά, έστειλα το βιογραφικό μου σε μερικές καφετέριες και μπαρ, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (email), ωστόσο άργησα να πάρω κάποια απάντηση. Κάπως έτσι, αποφάσισα να βγάλω το βιογραφικό μου μερικές φωτοτυπίες και άρχισα να το μοιράζω σε μαγαζιά του κέντρου. Να διευκρινίσω ότι αυτό ισχύει μόνο για υπαλλήλους της εστίασης, καθώς οι δουλειές που ζητούν πτυχίο έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις και οι αιτήσεις γίνονται μόνο με email.

Για να μην τα πολυλογώ, στην τρίτη απόπειρα να αφήσω βιογραφικό, κατάφερα να πιάσω δουλειά σε ένα εστιατόριο-μπαρ στο Σόρντιτς (Shoreditch). Πρόκειται για μια χίπστερ περιοχή του Λονδίνου που φημίζεται για τη ζωηρή νυχτερινή ζωή.

Αυτό που έχω μάθει από τη ζωή είναι ότι καμία δουλειά δεν είναι ντροπή. Πόσο μάλλον όταν πλένεις και γυαλίζεις ποτήρια για δέκα λίρες την ώρα. Όπως καταλάβατε, ξεκίνησα από την κουζίνα, αφού δεν μπορούσα να συνεννοηθώ καλά με τους Άγγλους, ακόμη και αν έχω το πτυχίο του Lower Cambridge.

Πώς να επιβιώσεις στο Λονδίνο με τον βασικό μισθό;

Αφού λοιπόν βρήκα και δουλειά, επόμενος στόχος ήταν να βρω δωμάτιο. Για δικό μου σπίτι ή διαμέρισμα ούτε λόγος. Φανταστείτε ότι εκείνη την εποχή ένα απλό δωμάτιο στη δεύτερη ή τρίτη ζώνη κόστιζε 600-700 λίρες.

Αφού έμεινα έναν μήνα σε χόστελ μέχρι να μαζέψω κάποια χρήματα, κατάφερα τελικά να βρω σπίτι στο Lambeth (Λάμπεθ). Οι πρώτοι μου συγκάτοικοι στο Λονδίνο ήταν δύο Βραζιλιάνοι, μια Πορτογαλέζα και ένας Γαλλολιβανέζος. Για να καταλάβετε πόσο δύσκολη είναι η ζωή στο Λονδίνο, πολύ σπάνια βρισκόμασταν με τους συγκατοίκους στο σπίτι.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Διαμονή στο Λονδίνο

Για να έχετε μια αξιοπρεπή ζωή στο Λονδίνο θα πρέπει ο μισθός σας να είναι πάνω από 30.000 λίρες τον χρόνο. Σκεφτείτε ότι αν το ενοίκιο σας είναι 600 λίρες τον μήνα, τον χρόνο θα πρέπει να πληρώνετε 7.800 μόνο για το ενοίκιο. Συν τα έξοδα για το μετρό που δεν είναι λίγα. Με λίγα λόγια, για να επιβιώσετε μόνοι σας θα πρέπει να παίρνετε τουλάχιστον 10 λίρες την ώρα. Αυτό φυσικά ισχύει για τον κλάδο της εστίασης.

Όσον αφορά τις δουλειές με πτυχίο, οι μισθοί είναι πολύ καλύτεροι, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να βρεις δουλειά.

Γιατί να ζήσεις στο Λονδίνο;

Η ζωή στο Λονδίνο

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να μιλήσουμε και για τα θετικά που προσφέρει αυτή η πόλη. Πέρα από τις πολλές επιλογές διασκέδασης και τα πανέμορφα αξιοθέατα, το Λονδίνο προσφέρει πολλές ευκαιρίες για εργασία  Μάλιστα, αν είστε καλοί στη δουλειά σας, θα ανεβείτε τα σκαλοπάτια της επιτυχίας πολύ γρήγορα. Ο σημαντικότερος όμως λόγος που πήγα στο Λονδίνο ήταν τα ταξίδια, καθώς η πόλη συνδέεται αεροπορικώς με όλο τον κόσμο και μπορείτε να βρείτε πολύ φθηνά αεροπορικά εισιτήρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 11 Αξιοθέατα Που Πρέπει Να Δείτε Στο Λονδίνο!

Τέλος της ιστορίας…

Από εκεί δηλαδή που ξεκίνησα να πλένω ποτήρια και πιάτα, κατάφερα μέσα σε δύο χρόνια να γίνω υπεύθυνος σε ένα εστιατόριο-μπαρ και να παίρνω έναν αξιόλογο μισθό. Ωστόσο, λίγο η μοναξιά, λίγο οι γρήγοροι ρυθμοί αυτής της πόλης, καθώς και η κοπέλα από τη Βραζιλία που σήμερα είναι η σύζυγος μου με έκαναν να αφήσω το Λονδίνο.

Αν σήμερα με ρωτούσατε ποια είναι η γνώμη μου για τη ζωή στο Λονδίνο, θα σας πρότεινα να μείνετε έξω από την πόλη, στα προάστια ή ακόμη καλύτερα σε άλλες πόλεις της Βρετανίας, που έχουν  φθηνότερη ζωή, όπως είναι το Χαλ, το Λίβερπουλ, το Μίντλεσμπρο  ή το Νότιγχαμ.

Παρεμπιπτόντως, το Εδιμβούργο, έχει ψηφιστεί ως το καλύτερο μέρος για να ζήσετε στη Βρετανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταξίδι Σε 6 Πόλεις Της Αγγλίας Που Σίγουρα Θα Ερωτευτείτε!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More

script type="text/javascript"> window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({flush: true});