Ισλανδία: Πως είναι η ζωή στο νησί των Βίκινγκς

Η Ισλανδία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία και βρίσκεται κάπου ανάμεσα από τη Σκωτία, τη Νορβηγία και τη Γροιλανδία, με πληθυσμό 354.000 κατοίκους. Αυτή η νησιώτικη χώρα του Βόρειου Ατλαντικού με τα εκατοντάδες ηφαίστεια είναι ένα μέρος που μπορείς να βρεις δουλειά ευκολότερα από ότι να βρεις ένα σπίτι.

Η χώρα, η οποία έγινε ευρέως γνωστή την τελευταία δεκαετία γιατί κατόρθωσε να βγει από την οικονομική κρίση με σχετικά περιορισμένες συνέπειες, παραβλέποντας τις συμβουλές διεθνών οργανισμών όπως του ΔΝΤ (Διεθνές νομισματικό ταμείο), έχει πρωτεύουσα το Ρέικιαβικ που συγκεντρώνει το 60% του πληθυσμού. Φημίζεται κυρίως για την εξαγωγή μπακαλιάρου, τον τουρισμό και την άφθονη γεωθερμική και υδροηλεκτρική ενέργεια.

Μιλήσαμε με μια φίλη που έζησε στην Ισλανδία και μας περιέγραψε με λεπτομέρειες, πως είναι η ζωή σε μια από τις πιο κρύες και ακριβότερες χώρες του κόσμου.

Τι γλώσσα μιλάνε στην Ισλανδία;

Τα ισλανδικά ομιλούνται στην Ισλανδία από τότε που εγκαταστάθηκαν εκεί οι Νορβηγοί Βίκινγκς, τον 9ο αιώνα και έχει αλλάξει ελάχιστα από τότε. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να μάθετε αυτήν την πανάρχαια γλώσσα, καθώς σχεδόν όλοι οι Ισλανδοί μιλάνε άπταιστα αγγλικά.

Ισλανδία: Χάρτης

Τι πρέπει να κάνεις για να βρεις δουλειά στην Ισλανδία;

Σύμφωνα με τη Δέσποινα, στην Ισλανδία δεν υπάρχει γραφειοκρατία και είναι πάρα πολύ εύκολο να βγάλεις χαρτιά. Ουσιαστικά, η έκδοση των απαραίτητων εγγράφων είναι υποχρέωση του εργοδότη και η διαδικασία δε διαρκεί πάνω από 5 λεπτά. Είναι μία από τις πιο οργανωμένες χώρες σε αυτό το τομέα.

Οι φορολογικές δηλώσεις γίνονται αυτόματα και δε χρειάζεσαι λογιστή όπως λειτουργεί δηλαδή η Ελλάδα. Απλά, πρέπει να δώσεις το παρών για να κάνεις εγγραφή στο φορολογικό μητρώο και πατάς μόνο το confirm, δε χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο. Η Δέσποινα λέει πως στην Ισλανδία όλα είναι οργανωμένα και γίνονται σε χρόνο μηδέν. Το ίδιο ισχύει και με τις τράπεζες, αφού η έκδοση κάρτας γίνεται είτε ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά και η διαδικασία είναι πολύ εύκολη.

Η Δέσποινα μας λέει  πως το καλό με μας τους Έλληνες, είναι πως μπορούμε με την ταυτότητα ή το διαβατήριο μας να βγάλουμε ΑΜΚΑ και να εργασθούμε. Όμως, το δύσκολο είναι να βρεις σπίτι και πολλοί μένουν σε ξενοδοχεία, hostels για μεγάλο χρονικό διάστημα οπότε θέλεις ένα μεγάλο προϋπολογισμό για να ξεκινήσεις.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει στις περισσότερες βόρειες χώρες και είναι μια εμπειρία που έζησα και εγώ όταν μετακόμισα στο Λονδίνο!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λονδίνο: Πως Είναι Η Ζωή Σε Μια Από Τις Ακριβότερες Πόλεις Του Κόσμου!

Τι μισθό παίρνουν στην Ισλανδία;

Όσον αφορά τον μισθό εξαρτάται από τον τομέα που ψάχνεις δουλειά.Ο βασικός μισθός για κάποιον που ξεκινά μια δουλειά είναι 1300-1400 ευρώ καθαρά μετά από φόρους αλλά το κόστος ζωής είναι επίσης υψηλό.

Για άτομα που είναι καλά καταρτισμένα, όπως για παράδειγμα είναι οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί, οι μισθοί κυμαίνονται μεταξύ 3000 και 5000 ευρώ ανάλογα με την ειδικότητα.

Ο μισθός της Δέσποινας, που δούλευε στον τομέα της εστίασης ήταν 2.5000-3.000 ευρώ χωρίς τους φόρους. Κάθε μήνα σου κρατάνε το 39% του μισθού σου για διάφορους φόρους. Μετά από 6 μήνες στη χώρα έχεις δωρεάν ασφάλεια υγείας (που έχεις ήδη πληρώσει δηλαδή με τους φόρους).

Κάθε χρόνο με την αλλαγή του χρόνου δια νόμου είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης σου να σου κάνει αύξηση. Ακόμα κ αν έπιασες δουλειά το Νοέμβριο. Είναι κάτι που γίνεται αυτόματα και δε χρειάζεται να συζητήσεις με κανέναν.

Πόσο κοστίζει το ενοίκιο;

Το ενοίκιο ενός δωματίου με κοινόχρηστο μπάνιο και κουζίνα, ξεκινάνε από 700-800 ευρώ, ενώ η ενοικίαση ενός σπιτιού ξεκινάει από 1500 και φτάνει έως 2000 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή και τα τετραγωνικά μέτρα. Στο Ρέικιαβικ, τα σπίτια είναι πιο ακριβά από ότι στα προάστια.

Πόσες ώρες δουλεύουν στην Ισλανδία;

Η Δέσποινα που δουλεύει στην κουζίνα, μας εξηγεί ότι ο τομέας της εστίασης λειτουργεί κλιμακωτά. Άλλα λεφτά παίρνεις από τις 11:00 μέχρι τις 17:00, άλλα από τις 17:00 μέχρι τις 00:00, άλλα το Σαββάτο και άλλα την Κυριακή.

Για παράδειγμα, τις καθημερινές, από τις 11.00 έως τις 17.00 πληρώνουν 13 ευρώ την ώρα με το σημερινό συνάλλαγμα, ενώ τις καθημερινές από τις 17.00 έως τις 00.00 πληρώνουν περίπου 17 ευρώ την ώρα, με τα σημερινά δεδομένα.

Τα Σάββατα κάθε ώρα είναι περίπου στα 18 ευρώ ενώ τις Κυριακές στα 21.50 ευρώ την ώρα. Η πλήρης απασχόληση, είναι 160 ώρες το μήνα και στον τομέα της εστίασης λειτουργεί το σύστημα 2-2-3 το οποίο έχει ως εξής: Τη μια εβδομάδα 2 μέρες δουλεύεις 2 κάθεσαι, 3 δουλεύεις. Την επόμενη εβδομάδα 2 μέρες κάθεσαι, 2 δουλεύεις, 3 μέρες κάθεσαι.

Δηλαδή μια βδομάδα δουλεύεις μόνο 2 μέρες κ μια βδομάδα δουλεύεις 5 μέρες. Γενικώς δουλεύεις το μήνα σύνολο 15 μέρες. Τις υπόλοιπες κάθεσαι. Εμείς τι κάναμε λάθος στην Ελλάδα και τα καλοκαίρια δουλεύαμε διπλές βάρδιες κάθε μέρα, δεν ξέρω!

Πώς αντιμετωπίζουν τους μετανάστες οι Ισλανδοί;

Η αντιμετώπιση των εργαζόμενων από τους Ισλανδούς είναι αρκετά καλή μας λέει η Δέσποινα, η οποία δεν ένιωσε ποτέ ρατσισμό ή ότι δεν ήθελαν μετανάστες στη Χώρα τους. Αντιθέτως, οι Ισλανδοί είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν σε οτιδήποτε και να σου εξηγήσουν ότι δεν καταλαβαίνεις. Ωστόσο, επειδή είναι πολύ κλειστοί σαν κοινωνία, δύσκολα θα κάνεις φίλους Ισλανδούς, οι οποίοι προτιμούν να κρατούν τις παρέες τους με τους “δικούς τους”.

Η Δέσποινα που ζει πλέον στην Κοπεγχάγη μας εξομολογείται ότι η μη συναναστροφή με άλλες εθνότητες είναι ένα φαινόμενο που συναντάς σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες. Φυσικά, παίζει σημαντικό ρόλο ότι οι Μεσογειακές χώρες έχουν τελείως διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία από τις Βόρειες Χώρες, για αυτό και οι Έλληνες ταιριάζουν περισσότερο με τους Νότιους Ευρωπαίους.

Πώς είναι ο καιρός στην Ισλανδία;

Επίσης, η Δέσποινα μας λέει πως το κλίμα στην Ισλανδία είναι αρκετά περίεργο για τους μεσογειακούς λαούς καθώς και για άλλους λαούς που δεν έχουν συνηθίσει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Όταν πήρε το αεροπλάνο από την Ελλάδα, η θερμοκρασία ήταν στους 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ όταν έφτασε στην Ισλανδία το θερμόμετρο ήταν στους 9 βαθμούς Κελσίου, που για τους Ισλανδούς είναι καλοκαίρι.

Της έκανε βέβαια μεγάλη εντύπωση, ότι στην πόλη κυκλοφορούσαν με κοντομάνικα, ενώ αυτή δεν μπορούσε να πάρει ανάσα από το κρύο, όπως μας εκμυστηρεύτηκε. Ωστόσο, όπως μας λέει η ίδια, το κρύο συνηθίζεται μετά από κάποιο καιρό.

Εκτός από τις χαμηλές θερμοκρασίες, ο Χειμώνας έχει ακόμη μια δυσκολία: έλλειψη φωτός. Η Δέσποινα μας λέει ότι σηκωνόταν να πάει στη δουλειά 10 το πρωί κ ήταν νύχτα.” Ξημερώνε” περίπου στις 12 το μεσημέρι αλλά ακόμη και έτσι ήταν σαν να έχει σούρουπο, με έναν ουρανό γκρι και μουντό.

Τα φώτα στους δρόμους και στα αμάξια πρέπει να είναι πάντα αναμμένα. Άλλωστε, όπως μας λέει, τα φώτα ανάβουν αυτόματα μόλις βάλεις μπρος το αμάξι. Αν τυχόν δεν τα έχεις αναμμένα κ σε σταματήσουν σου δίνουν πρόστιμο.

Τι είναι η πολική νύχτα;

Ισλανδία: Τα βόρεια φώτα κατά την διάρκεια της Πολικής νύχτας

Έπειτα, νυχτώνει ξανά περίπου στις 2 το μεσημέρι. Αυτό το σούρουπο δηλαδή διαρκεί 4 ώρες. Το ίδιο φαινόμενο είδαμε και στο Τρόμσο, το οποίο είναι γνωστό ως η Πολική νύχτα και εμφανίζεται στα γεωγραφικά πλάτη εντός των δύο αρκτικών κύκλων κατά τη διάρκεια του Χειμώνα.

Στην Ισλανδία, χιονίζει ή ρίχνει χαλάζι από το Νοέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο. Η Δέσποινα μας λέει πως υπήρξε μέρα που η θερμοκρασία ήταν στους -19 βαθμούς Κελσίου και δεν μπορούσε κανείς να περπατήσει έξω ούτε για μισή ώρα, ότι και να φορούσε.

Τι είναι το φαινόμενο του Μεσονυχτίου;

Ωστόσο, μας εξομολογείται ότι από την άλλη μεριά, το καλοκαίρι είναι υπέροχο καθώς συμβαίνει το φαινόμενο του Μεσονυχτίου, που είναι το αντίθετο από την Πολική νύχτα.
Κατά τη διάρκεια αυτού του φαινομένου ο ήλιος είναι ορατός επί 24 συνεχόμενες ώρες.

Είναι μια από τις καλύτερες εμπειρίες που έζησε η Δέσποινα στην Ισλανδία. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της πρόκειται για ένα φαινόμενο που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη και ταυτόχρονα σε κάνει να νοιώθεις χαμένος. Μάλιστα, τις πρώτε μέρες είναι πολύ δύσκολο να συνηθίσεις αυτό το ουράνιο φαινόμενο και για αυτόν το λόγο οι Ισλανδοί έχουν χοντρές κουρτίνες, ώστε να μην περνάει το φως.

Παρόλα αυτά, μετά από μια εβδομάδα, συνηθίζεις το φαινόμενο. Η Δέσποινα λέει πως υπάρχουν μέρες που βγαίνεις έξω 12 το βράδυ και δεν αντιλαμβάνεσαι ότι στην πραγματικότητα είναι μεσάνυχτα. Ωστόσο, και πάλι ο καιρός είναι περίεργος, αφού η θερμοκρασία κυμαίνεται από 5 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.

Αφού η Δέσποινα μας μίλησε για τον καιρό στην Ισλανδία ρωτήσαμε μερικά πράγματα για τον τουρισμό.

Πώς είναι ο τουρισμός στην Ισλανδία;

 

Ισλανδία αξιοθέαταΗ Δέσποινα μας λέει πως το μόνο αρνητικό είναι ότι πρέπει υποχρεωτικά να έχεις αμάξι αν θες να δεις αξιοθέατα και να γνωρίσεις το νησί, καθώς δεν υπάρχει καμία άλλη δημόσια συγκοινωνία για τις περιοχές που βρίσκονται έξω από την πόλη. Υπάρχει επίσης ένα αεροπλάνο που πηγαίνει στην άλλη μεγάλη πόλη του Βορρά που ονομάζεται Akureyri. Από εκεί και πέρα υπάρχουν μόνο τουριστικά λεωφορεία. Τίποτα άλλο.

Οπότε αναγκαστικά πρέπει να νοικιάσεις βαν αν θες να κάνεις το κύκλο του νησιού, που είναι η δημοφιλέστερη εκδρομή στην Ισλανδία.

Ρωτήσαμε επίσης τη Δέσποινα ποια ήταν η μεγαλύτερη εμπειρία της στο νησί των Βίκινγκς και χωρίς δεύτερη σκέψη μας είπε ότι είχε την τύχη να δει την έκρηξη από ένα ενεργό ηφαίστειο και μάλιστα η λάβα άρχισε να ρέει μπροστά της. Επίσης, ανέφερε πως ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής της και ότι το θέαμα πάντα σε δικαιώνει στο τέλος σε αυτή τη χώρα, όπου κ να πας!

Πώς είναι η ζωή στην Ισλανδία;

Τέλος, η Δέσποινα λέει ότι έχει ανάμεικτα συναισθήματα για την Ισλανδία, καθώς για να πας να ζήσεις εκεί πρέπει να έχεις πολλές αντοχές, γιατί ζεις πολλή μοναξιά ακόμα κ αν πας με φίλους σου ή με τη σχέση σου. Όπως μας εκμυστηρεύτηκε, όλες αυτές οι αλλαγές του κλίματος και η μοναξιά επηρεάζουν πολύ την ψυχολογία σου. Οπότε, αν κάποιος θέλει να ζήσει στην Ισλανδία θα πρέπει να του αρέσει η μοναξιά και να μην έχει πρόβλημα με τις απότομες αλλαγές. Αν όμως κάποιος θέλει να κάνει μια γρήγορη αποταμίευση, είναι μια χώρα που σου παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

Πώς είναι η ζωή στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας;

Το Ρέικιαβικ είναι μεν πόλη, ωστόσο δεν έχει πολλές επιλογές. Υπάρχουν λίγα εστιατόρια με πολύ παρόμοιο και αδιάφορο φαγητό, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τα μπαρ. Οπότε από ένα σημείο κ μετά σου μένουν λεφτά γιατί δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για διασκέδαση. Στα θετικά της ζωής στην Ισλανδία πέρα της εργασίας και των υψηλών μισθών είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει εγκληματικότητα.

P.S. Τι λέτε λοιπόν, θα ζούσατε στην Ισλανδία;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More