17 χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε στη Ακρόπολη

Η Ακρόπολη Αθηνών είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Ελλάδας που κάθε χρόνο δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες από όλες τις γωνιές του κόσμου.

Ωστόσο, πριν επισκεφθείτε αυτόν τον υπέροχο αρχαιολογικό χώρο που αποτελεί σύμβολο για την ανθρωπότητα θα πρέπει να γνωρίζετε μερικά πράγματα.

17 χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε πριν επισκεφθείτε την Ακρόπολη Αθηνών

Προέλευση ονομασίας

Ο όρος «ακρόπολη» σημαίνει «υψηλή πόλη» στα ελληνικά και αναφέρεται σε ένα από τα πολλά φυσικά οχυρά που είναι χτισμένα σε βραχώδες, υπερυψωμένα εδάφη στην Ελλάδα. Ωστόσο, όταν κάποιος αναφέρει μόνο τη λέξη Ακρόπολη, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι η Ακρόπολη Αθηνών.

Τι συμβολίζει

Η Ακρόπολη Αθηνών και τα μνημεία που φιλοξενεί, αποτελούν οικουμενικά σύμβολα του κλασικού πνεύματος και του πολιτισμού. Επίσης, η Ακρόπολη είναι το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό συγκρότημα που μας άφησαν κληρονομιά οι αρχαίοι πρόγονοι μας.

Σε τι αποσκοπούσε

Η Ακρόπολη Αθηνών ήταν φρούριο και στρατιωτική βάση κατά τη νεολιθική περίοδο, λόγω της θέσης της που προσφέρει υπέροχη θέα στη στεριά και τη θάλασσα. Κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους έγινε θρησκευτικό κέντρο αφιερωμένο στη λατρεία της θεάς Αθηνάς.

Ποιοι κατοίκησαν πρώτοι στην Ακρόπολη Αθηνών

Οι πρώτοι κάτοικοι που μπορούμε να εντοπίσουμε στην Ακρόπολη της Αθήνας ήταν Μυκηναίοι Βασιλείς που οχύρωσαν τον βράχο με τεράστιους τοίχους ύψους οκτώ μέτρων και έχτισαν εκεί τα ανάκτορα τους τον 14ο αιώνα π.Χ.

Πόσο χρονών είναι η Ακρόπολη

Η Ακρόπολη είναι πάνω από 2.460 ετών!

Τα ιστορικά βιβλία λένε ότι άρχισε να χτίζεται το 447 π.Χ.

Η περιοχή της Ακρόπολης είναι 156 μ. ψηλότερη από την επιφάνεια της θάλασσας και 70μ. από την πόλη της Αθήνας

Πόσο καιρό χρειάστηκε να χτιστεί η Ακρόπολη Αθηνών

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η κατασκευή του ναού διήρκεσε εννέα χρόνια, από το 447 έως το 438 π.Χ., κάτι που είναι εκπληκτικό, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούσαν τότε. Τα αετώματα ολοκληρώθηκαν έξι χρόνια αργότερα, το 432 π.Χ. Έτσι χρειάστηκαν μόνο 15 χρόνια για να ολοκληρώσουν το έργο οι οικοδόμοι και οι γλύπτες.

Τις καταστροφές που έχει υποστεί στο Παρελθόν

Ακρόπολη Αθηνών: Έργα ανακαίνισης

Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας η Ακρόπολη Αθηνών έπαθε τις περισσότερες ζημίες. Οι Τούρκοι είχαν αποθηκεύσει πυρίτιδα πάνω σ’ αυτήν με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα μνημεία της.

Το 1645 ένας κεραυνός έπεσε πάνω στην πυρίτιδα και ανατίναξε τα Προπύλαια. Το 1687, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Ακρόπολης από τον Ενετό Μοροζίνι, μία από τις βόμβες έπεσε πάνω στην πυρίτιδα που ήταν αποθηκευμένη στον Παρθενώνα και κατέστρεψε τον ναό.

Επίσης, μεγάλες καταστροφές προκάλεσε ο λόρδος Έλγιν λίγο πριν από την Επανάσταση του 1821, ο οποίος έβαλε άτομα του να ξηλώσουν τη ζωφόρο του Παρθενώνα, μετόπες, αετώματα, μία Καρυάτιδα και έναν κίονα του Ερεχθείου, τα οποία μετέφερε στην Αγγλία.

Για όλα αυτά πλήρωσε 35000 λίρες στους Τούρκους και έτσι μέχρι σήμερα αυτά τα σπουδαία εκθέματα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Κατά την Επανάσταση του 1821 η Ακρόπολη πολιορκήθηκε από τους Τούρκους με αποτέλεσμα να υποστεί νέες καταστροφές. Το 1834 άρχισαν οι αρχαιολογικές εργασίες για την αποκατάσταση των μνημείων της.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ:Τα Κλεμμένα Αρχαιοελληνικά Εκθέματα Που Βρίσκονται Στο Εξωτερικό! 

Η Ακρόπολη Αθηνών φιλοξενεί τα σημαντικότερα μνημεία του Δυτικού πολιτισμού

Ηρώδου Αττικόν: Το Ηρώδειο είναι ένα αρχαίο ελληνικό θέατρο που χτίστηκε κατά την Ρωμαική περίοδο

Τα Προπύλαια ξεκίνησαν να χτίζονται το 436 π. Χ. μετά την ολοκλήρωση του Παρθενώνα και δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ λόγω του Πελοποννησιακού πολέμου. Χωρίζονται σε τρία τμήματα και το κεντρικό οικοδόμημα τους θεωρείται μοναδικό για την αρχιτεκτονική της εποχής.

Στον ίδιο χώρο ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει επίσης τα μεγαλειώδη οικοδομήματα της αρχαιότητας όπως είναι ο Παρθενώνας, ο ναός της Αθηνάς απτέρου Νίκης και το Ερέχθειο με τις περίφημες Καρυάτιδες.

Επίσης, γύρω από το λόφο της Ακρόπολης βρίσκονται ο Άρειος Πάγος, η Πνύξ, το Θέατρο του Διονύσου, το μνημείο του Φιλοπάππου, το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, που σήμερα στεγάζει τις παραστάσεις του το Φεστιβάλ Αθηνών αλλά και ο χώρος της Ακαδημίας – λίγα μέτρα πιο κάτω- εκεί όπου ο Πλάτων ίδρυσε την ακαδημαϊκή του Σχολή και ανέπτυξε τις φιλοσοφικές του αρχές.

Το Μουσείο Ακρόπολης είναι ένα από τα καλύτερα μουσεία στον κόσμο

Το Μουσείο της Ακρόπολης έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα μουσεία στον κόσμο. Είναι αφιερωμένο στον Παρθενώνα και στα υπόλοιπα αξιοθέατα της Ακρόπολης. Πρόκειται για ένα μοντέρνο κτίριο που εγκαινιάστηκε το 2009. Σε κάποια σημεία στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτηρίου, τα δάπεδα είναι διαφανή, ώστε να προσφέρουν θέα στην Ακρόπολη και τα εκθέματα. Το μουσείο της Ακρόπολης είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσετε σε καμία περίπτωση.

Το καλοκαίρι μπορείτε να παρακολουθήσετε παραστάσεις στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

Μέσα στην Ακρόπολη, πάνω σε μια πλαγιά θα βρείτε το Ηρώδειο, αρχαίο ελληνικό θέατρο που χτίστηκε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, το 160 μ.Χ. – 174 μ.Χ. και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα για θεατρικές παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Συνήθως οι παραστάσεις ξεκινούν τον Ιούνιο και διαρκούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Ηρώδειο 2022 | Πρόγραμμα: Συναυλίες & Θεατρικές Παραστάσεις, προπώληση εισιτηρίων, πληροφορίες

Υπάρχουν δύο είσοδοι στην Ακρόπολη

Από που μπαίνω στην Ακρόπολη

Η κύρια είσοδος της Ακρόπολης βρίσκεται επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου στα δυτικά ενώ η πλαϊνή είσοδος, γνωστή ως είσοδος του θεάτρου Διονύσου βρίσκεται στα νοτιοανατολικά. Καλό θα ήταν να μην μπείτε από την κύρια είσοδο για να αποφύγετε την πολυκοσμία και την αναμονή στην ουρά.

Πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Τιμή Ολόκληρου εισιτηρίου για την Καλοκαιρινή Περίοδο (1 Απριλίου – 31 Οκτωβρίου): 20€
Τιμή Ολόκληρου εισιτηρίου για τη Χειμερινή Περίοδο (1 Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου): 10€
Γενική είσοδος για ενήλικες

Τιμή Μειωμένου εισιτηρίου για την Καλοκαιρινή Περίοδο: 10€
Μειωμένο εισιτήριο δικαιούνται οι ακόλουθοι:
1. Άτομα άνω των 65 ετών – πολίτες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης (με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας)
2. Φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (με επίδειξη της φοιτητικής κάρτας)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ
Δωρεάν είσοδο δικαιούνται οι ακόλουθοι:
1. Παιδιά κάτω των 18 ετών και φοιτητές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης (με επίδειξη της φοιτητικής κάρτας)
2. Άνεργοι Έλληνες πολίτες με την επίδειξη ταυτότητας και κάρτας ανεργίας
3. Άτομα με αναπηρίες

Μπορείτε να επισκεφθείτε την Ακρόπολη με το Athens Pass

Μια πολύ καλή επιλογή για να δείτε την Ακρόπολη δωρεάν είναι το Athens Pass! Η κάρτα πόλης θα σας επιτρέψει να δείτε πολλά από αυτά τα αρχαία αξιοθέατα με έκπτωση.

Τις ημέρες που η είσοδος στην Ακρόπολη είναι δωρεάν

Κάποιες ιδιαίτερες μέρες, μπορείτε να επισκεφθείτε την Ακρόπολη δωρεάν. Η Ακρόπολη είναι δωρεάν για τις εξής ημέρες:

6 Μαρτίου (Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη)
18 Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων)
18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
28 Οκτωβρίου η επέτειος του ΟΧΙ
Κάθε πρώτη Κυριακή από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου

Τις αργίες που η Ακρόπολη είναι κλειστή

1η Ιανουαρίου
25 Μαρτίου
1η Μαΐου
Κυριακή του Πάσχα
25 Δεκεμβρίου
26 Δεκεμβρίου

Θα πρέπει να πάτε νωρίς στην Ακρόπολη για να αποφύγετε τις ουρές

Οι πιο πολυσύχναστες ώρες για να επισκεφθείτε την Ακρόπολη είναι από τις 11 το πρωί έως τις 1 το μεσημέρι για αυτό είναι καλύτερα να φτάσετε εκεί γύρω στις 9-10 το πρωί.

Διαθέτει ανελκυστήρα για επισκέπτες με ειδικές ανάγκες

Πρόσφατα, στην Ακρόπολη αποκαλύφθηκε ο ολοκαίνουργιος υπερσύγχρονος ανελκυστήρας του που είναι κατάλληλος για αναπηρικά αμαξίδια. Επιπλέον, η είσοδος στην Ακρόπολη είναι δωρεάν για επισκέπτες με ειδικές ανάγκες. Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ασανσέρ, επικοινωνήστε στο +30 210 3214172.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Αθήνα: Πώς Πήρε Την Ονομασία Της Η Πόλη Που Γέννησε Τη Δημοκρατία;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More