Δήλος:10 σημαντικά αξιοθέατα στο ιερό νησί των Ελλήνων!

Αν θεωρείτε τον εαυτό σας λάτρη της ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας, τότε η Δήλος θα πρέπει να είναι στη λίστα με τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε. Αυτό το άγονο, βραχώδες νησί μόλις 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μυκόνου, που είναι η γενέτειρα του Απόλλωνα και της Αρτέμιδας, σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Η Δήλος στην αρχαιότητα ήταν τόσο σημαντικό νησί για τους Έλληνες που θεωρούνταν το κέντρο των Κυκλάδων! Άλλωστε, εκείνα τα χρόνια Κυκλάδες ονομάζονταν τα νησιά που περιέβαλλαν τη Δήλο, καθώς βρίσκονταν σε κύκλο γύρω από το ιερό νησί. Από τον 9ο αιώνα π.Χ. και μετά, Έλληνες από όλο τον ελληνικό κόσμο έκαναν προσκυνήματα στη Δήλο για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Απόλλωνα.

Όταν η Δήλος ανακηρύχθηκε ελεύθερο λιμάνι το 167 π.Χ., έγινε ένα από τα κύρια εμπορικά κέντρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Γύρω από το ιερό αναπτύχθηκε μια πόλη, με πλούσιους εμπόρους, που έχτισαν πολυτελή σπίτια διακοσμημένα με αγάλματα, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά δάπεδα. Μέχρι το 90 π.Χ., υπολογίζεται ότι ζούσαν στο νησί Δήλος 30.000 κάτοικοι.

Σήμερα, η Δήλος είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και είναι επισκέψιμη με τουριστικό σκάφος (διάρκεια ταξιδιού 30 λεπτά) από τη Μύκονο. Παρακάτω θα βρείτε τα κορυφαία αξιοθέατα και πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Δήλο.

Δήλος: Τα σημαντικότερα αξιοθέατα το ιερό νησί των αρχαίων Ελλήνων

Το Άνδηρο των Λεόντων

Λεωφόρος των Λεόντων: Αξιοθέατα στη Δήλο

Αυτό το αξιοθέατο είναι γνωστό ως η «Λεωφόρος των Λεόντων» και είναι το πιο διάσημο μνημείο στη Δήλο. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό δρόμο που αποτελείται από μαρμάρινα λιοντάρια και κατασκευάστηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. Από του Ναξιώτες. Τα λιοντάρια που θα δεις εδώ είναι αντίγραφα, καθώς τα αυθεντικά φυλάσσονται στο μουσείο του νησιού.

Αρχικά υπήρχαν εννέα λιοντάρια, αλλά σήμερα έχουν απομείνει μόνο πέντε. Ένα από τα αγνοούμενα λιοντάρια βρίσκεται πλέον στη Βενετία, το οποίο είχε απομακρυνθεί από τη Δήλο τον 17ο αιώνα, όταν στα νησιά κυριαρχούσαν οι Ενετοί. Αυτά τα περίφημα λιοντάρια αναπαριστούν τους αιώνιους φύλακες των ναών και της ιεράς λίμνης και ήταν δώρο στον Απόλλωνα από τους κατοίκους της Νάξου.

Ο ναός της Ίσιδος, Δήλος

Αξιοθέατα στο νησί Δήλος:Ναός της Ίσιδος

Χτισμένος σε ένα μικρό λόφο βρίσκεται ο ανακαινισμένος ναός της Ίσιδας που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. Ο δωρικός ναός στεγάζει το κάτω μισό ενός αγάλματος (από τη μέση και κάτω) που λέγεται ότι είναι της θεάς Ίσιδας, στην οποία είναι αφιερωμένος ο ναός. Η Ίσιδα ήταν αρχαία θεά της Αιγύπτου, που αντιπροσώπευε την ιδανική μητέρα και σύζυγο και λατρεύτηκε αργότερα τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους Ρωμαίους. Μπροστά από το ναό βρίσκεται ένας βωμός όπου έκαναν τις θυσίες τους οι αρχαίοι Έλληνες.

Συνοικία Θεάτρου, Δήλος

Πανοραμική φωτογραφία από τον αρχαιολογικό χώρο στο ιερό νησί Δήλος και την συνοικία θεάτρου
Πανοραμική φωτογραφία από τον αρχαιολογικό χώρο στο ιερό νησί Δήλος και τη συνοικία θεάτρου

Μεταξύ της Κύνθου και του εμπορικού λιμανιού, θα βρείτε τη λεγόμενη Θεατρική Συνοικία η οποία χρονολογείται από τον τρίτο έως τον δεύτερο αιώνα π.Χ. Τα στενά δρομάκια σε αυτή τη συνοικία είναι στρωμένα με πλάκες από σχιστόλιθο. Τα σπίτια, πολλά από τα οποία έχουν ύψος τέσσερα έως πέντε μέτρα, είχαν τουλάχιστον έναν επάνω όροφο.

Πρόκειται για την πιο παλιά συνοικία του οικισμού στην οποία θα βρείτε τις πολυτελείς οικίες της Κλεοπάτρας και του Διοσκουρίδη, οι οποίες φιλοξενούν τα αγάλματα τω ομώνυμων θεών. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το Σπίτι της Τρίαινας, που πιθανότατα ανήκε σε εφοπλιστή ή έμπορο και επικεντρώνεται σε μια αυλή με ωραίο μωσαϊκό δάπεδο που απεικονίζει ένα δελφίνι να κολυμπά γύρω από μια άγκυρα.

Το αρχαίο θέατρο της Δήλου

 

Αρχαίο ελληνικό θέατρο στο νησί Δήλος
Αρχαίο ελληνικό θέατρο, Δήλος

Δίπλα στη συνοικία θεάτρου βρίσκεται ένα αμφιθέατρο, στο οποίο η συνοικία οφείλει το όνομα της. Αυτό το θέατρο είχε αρχικά ξύλινη κατασκευή αλλά αντικαταστάθηκε από τη σημερινή λίθινη κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. Το θέατρο μπορούσε να εξυπηρετήσει περίπου 5.500 θεατές και πρόσφερε εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο. Αυτό το αρχαίο θέατρο αποτελείται από 26 σειρές καθισμάτων.

Η Οικία του Διονύσου, Δήλος

Οκία του Διονύσου στο ιερό νησί των αρχαιών Ελλήνων, Δήλος
Το ψηφιδωτό στο οποίο απεικονίζεται ο θεός Διόνυσος πάνω σε μια τίγρη

Αυτή η πολυτελής κατοικία που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα είχε αρχικά δύο επίπεδα, και μπορείτε ακόμα να δείτε τα ερείπια μιας πέτρινης σκάλας που θα οδηγούσε στον επάνω όροφο. Το αποκορύφωμα εδώ είναι η κεντρική αυλή, που περιβάλλεται από κομψές μαρμάρινες κολώνες και το περίφημο ψηφιδωτό δάπεδο που απεικονίζει τον Διόνυσο να καβαλάει μια τίγρη. Εξαιρετικά ψηφιδωτά δάπεδα σώζονται και στις οικίες των Προσωπείων, των Δελφινιών και των Τριτώνων. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες οικίες του οικισμού που θα τη βρείτε στη Συνοικία των Θεάτρων!

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου

Για να φτάσετε στο αρχαιολογικό μουσείο θα πρέπει να περπατήσετε κατά μήκος ενός νέου μονοπατιού που ξεκινάει από τον Ναό της Ίσιδας. Το μουσείο παρουσιάζει μια εντυπωσιακή συλλογή ευρημάτων από τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, αν και μερικά από τα καλύτερα αντικείμενα που βρέθηκαν εδώ έχουν μεταφερθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.

Στις δύο κεντρικές αίθουσες του μουσείου της Δήλου υπάρχουν έργα αρχαϊκής τέχνης, όπως μαρμάρινη τρίποδη βάση με κεφάλι κριαριού και Γοργόνες του 7ου αιώνας π.Χ., μια σφίγγα, αρκετοί κούροι του 6ου αιώνα π.Χ. ένα ογκώδες μαρμάρινο χέρι του Νάξιου Απόλλωνα και τρεις καθιστές μορφές γυναικών που χρονολογούνται από τον έβδομο αιώνα π.Χ.

Δίπλα από το μουσείο θα βρείτε  ένα μικρό καφέ-εστιατόριο. Το Μουσείο της Δήλου είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία για την ιστορία της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής και μοναδικό όσον αφορά τον ιδιωτικό βίο στην ελληνιστική εποχή.

Λόφος Κύνθος, Δήλος

Αρχαίο μονοπάτι που οδηγεί στον λόφο Κύνθο στο ιερό νησί της Δήλου
Αρχαίο μονοπάτι που οδηγεί στον λόφο Κύνθο στο ιερό νησί της Δήλου

Μία από τις καλύτερες δραστηρίοτητες που μπορείτε να κάνετε σε αυτό το νησί είναι η πεζοπορία στην κορυφή του λόφου Κύνθος (113 μέτρα), που προσφέρει πανοραμική θέα στα ερείπια και τη γύρω περιοχή. Στα βόρεια, θα δείτε το ορεινό νησί της Τήνου, στα ανατολικά βρίσκεται η Μύκονος, στα νότια η Νάξος ενώ στα δυτικά η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, Σύρος.

Για να φτάσετε στην κορυφή, θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα αρχαίο μονοπάτι και να ανεβείτε τα πέτρινα σκαλοπάτια μέχρι τη βραχώδη κορυφή, όπου τον 3ο αιώνα π.Χ., βρισκόταν κάποτε ο Ναός του Δία και της Αθηνάς. Η ανάβαση από αυτά τα αρχαία σκαλοπάτια διαρκεί γύρω στα 20 λεπτά. Ωστόσο, η θέα στο Αιγαίο Πέλαγος καθώς και στα γύρω νησιά των Κυκλάδων, θα σας ανταμείψει οικτρά!

Ιερός Περίβολος Δήλου

Ιερά περίβολος στη Δήλο: Ένας τόπος που κάποτε ήταν γεμάτος ναούς

Αν και στην αρχή είναι δύσκολο να δεις τον σχηματισμό του, καθώς αποτελείται από ερείπια, ο Ιερός Περίβολος ήταν κάποτε μια μεγάλη περιοχή γεμάτη ναούς που λατρεύτηκαν για χιλιάδες χρόνια. Ο Ιερός Περίβολος προσεγγιζόταν από τα νότια από ένα φαρδύ πλακόστρωτο μονοπάτι, που εκτείνεται ανάμεσα σε δύο δωρικές στοές, για να φτάσει στα Προπύλαια του δεύτερου αιώνα π.Χ., που είναι η κύρια πύλη εισόδου στο ιερό.

Μπαίνοντας, θα παρατηρήσετε τα ερείπια δύο κτιρίων στα δεξιά σας. Αυτές είναι οι δύο παλαιότερες κατασκευές στον περίβολο και χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. Από εδώ, φτάνετε σε τρεις παράλληλους ναούς του Απόλλωνα. Στο κέντρο του περιβόλου, απέναντι από τους ναούς, βρίσκεται το Κερατόν. Είναι ένας ιωνικός ναός που περιβάλλεται από κίονες χτισμένους σε θεμέλια από γρανίτη.

Το Κερατόν, ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα και περιείχε έναν περίφημο βωμό με κέρατα τράγων που είχαν τοποθετηθεί γύρω του. Πιθανότατα, χτίστηκε στη θέση ενός προγενέστερου ναού που υπήρχε από τον έβδομο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με την παράδοση, ο βωμός χτίστηκε από τον ίδιο τον Απόλλωνα με κέρατα τράγων!

Ιερή Λίμνη, Δήλος

Κάποτε οι κύκνοι κολυμπούσαν στην οβάλ Ιερή Λίμνη, η οποία είναι πλέον άδεια, αφού το 1925 ένα ξέσπασμα ελονοσίας προκάλεσε την αποστράγγιση της. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, στις όχθες αυτής της λίμνης και συγκεκριμένα κάτω από έναν φοίνικα η Λητώ γέννησε τον Απόλλωνα. Η λίμνη, που φαίνεται από την Ταράτσα των Λιονταριών, σηματοδοτεί το τέλος του Ιερού Περιβόλου.

Οίκος Κλεοπάτρας, Δήλος

Δήλος: Η οικία της Κλεοπάτρας
Η οικία της Κλεοπάτρας με θέα το λιμάνι της Δήλου

Τον 2ο αιώνα π.Χ., αυτό ήταν ένα πολυτελές σπίτι θεατρικής συνοικίας που ανήκε στην Κλεοπάτρα, αλλά όχι στη διάσημη Αιγύπτια βασίλισσα. Αυτή η Κλεοπάτρα, σύμφωνα με μια πλάκα στην είσοδό της, ήταν η κόρη του Αδράστου του Μυρρηνώνα, και τα δύο ακέφαλα αγάλματα μέσα στα ερείπια ενός σπιτιού 12 δωματίων που είχε αυλή, είναι της Κλεοπάτρας και του συζύγου της Διοσκουρίδη. Ωστόσο, κανείς δε γνωρίζει για ποιον λόγο τα αγάλματα τοποθετήθηκαν μέσα στο σπίτι και όχι έξω από αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλεοπάτρα: 10 Συνταρακτικά Γεγονότα Για Τη Βασίλισσα Που Λατρεύτηκε Σαν Θεά!

Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχουν καταλύματα στη Δήλο αφού απαγορεύεται η διαμονή, καθώς και το κολύμπι στη θάλασσα! Η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο με τουριστικό ή ιδιωτικό σκάφος! Καθημερινά, το καλοκαίρι, πραγματοποιούνται δρομολόγια από Μύκονο, Νάξο και Πάρο προς το νησί Δήλος!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More

script type="text/javascript"> window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({flush: true});