21 Αρχαίες Ελληνικές πόλεις – αποικίες σε διάφορες χώρες του κόσμου!

Αν ρίξετε μια ματιά στον παγκόσμιο χάρτη σήμερα δε θα πιστεύατε ποτέ ότι μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα είχε κάποτε κυριαρχήσει και αποικίσει τα περισσότερα μέρη του τότε γνωστού κόσμου.

Ωστόσο, για τους λάτρεις της ιστορίας, η Ελλάδα είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο σημαντικά έθνη όλων των εποχών, λόγω της εκπληκτικής συνεισφοράς στον ανθρώπινο πολιτισμό.

Τα σημαντικότερα επιτεύματα των  Ελλήνων ήταν οι μορφές της ελληνικής αρχιτεκτονικής, οι αρχές της φιλοσοφίας, οι επιστήμες,

η ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων και η ίδρυση της δημοκρατίας!

Ο πολιτισμός και το πνεύμα της Ελλάδας είχαν κάποτε κατακτήσει διάφορα μέρη της σύγχρονης Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής με αποικίες που χτίστηκαν από τις ακμάζουσες ελληνικές Πόλεις-Κράτη της Ελλάδας, όπως ήταν η Αθήνα, η Μίλητος, η Ιωνία, η Κνωσός, η Κόρινθος και το βασίλειο της Μακεδονίας.

Σήμερα λοιπόν, θα παρουσιάσουμε τις αρχαίες ελληνικές πόλεις σε διάφορες χώρες του σύγχρονου κόσμου που χάθηκαν.

21 αρχαίες ελληνικές πόλεις σε όλο τον κόσμο που δεν υπάρχουν πια!

Ακράγαντας, Ιταλία

Ναός της ομόνοιας στον Ακράγαντα, στην Σικέλια

Σήμερα το  Αγκριτζέντο (Agrigento) είναι μια μικρή πόλη στη Σικελία που είναι γνωστή για την αρχαιολογική της κληρονομιά, καθώς η πόλη διαθέτει μερικούς από τους καλύτερους αρχαιολογικούς χόρους στη νότια Ιταλία χάρη στο ένδοξο παρελθόν της. Αναμφίβολα, είναι μια από τις ομορφότερες αρχαίες Ελληνικές πόλεις – αποικίες που σώζονται μέχρι σήμερα.

Η πόλη, με το όνομα Ακράγας, ιδρύθηκε γύρω στο 580 π.Χ. από Έλληνες αποίκους από τη Γέλα, μια άλλη πρώην ελληνική αποικία στη σημερινή νότια Ιταλία.

Η πόλη ήταν μια από τις πιο  εξέχουσες πόλεις της Μάγκνα Γκρέσια (Magna Graecia) που μεταφράζεται ως «Μεγάλη Ελλάδα» και ήταν ο όρος που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για να αναφερθούν σε όλες τις αποικίες και τις παράκτιες περιοχές της νότιας Ιταλίας κατά τη χρυσή εποχή της Ελλάδας.

Ο Ακράγαντας ή Ακράγας ήταν για πολλά χρόνια οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο με μεγάλο πληθυσμό και μεγάλη περιουσία. Ο Πίνδαρος, μεγάλος λυρικός ποιητής της Αρχαίας Ελλάδας, είχε περιγράψει τον Ακράγαντα ως την ομορφότερη πόλη των θνητών ανθρώπων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Αρχαίοι Ελληνικοί Ναοί Που Σώζονται Μέχρι Σήμερα Σε Όλο Τον Κόσμο!

Νίκαια, Γαλλία

Αρχαίες πόλεις που ίδρυσαν Έλληνες και εξαφανίστηκαν: Νις Γαλλία

Αυτή η πανέμορφη γαλλική πόλη είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς της Γαλλίας καθώς διαθέτει ήπιο κλίμα, εκπληκτικές ακτές, γραφικά χωριά και σπάνια φυσική ομορφιά.

Παρόλα αυτά, πολλοί δεν γνωρίζουν το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της Νίκαιας.

Σύμφωνα με ερευνητές, πιστεύεται ότι ιδρύθηκε γύρω στο 350 π.Χ. από τους ίδιους αρχαίους Έλληνες αποίκους που ίδρυσαν τη Μασσαλία.

Ονομάστηκε Νίκαια προς τιμήν της  Ελληνίδας θεάς, Νίκη, που πολλοί γνωρίζετε από το άγαλμα της φτερωτής Νίκης, το οποίο βρέθηκε στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, στη Σαμοθράκη και σήμερα κοσμεί το Λούβρο.

Μασσαλία, Γαλλία

Ερείπια από την αρχαία πόλη στη Μασσαλία που ίδρυσαν οι Έλληνες
Ερείπια από την αρχαία πόλη στη Μασσαλία που ίδρυσαν οι Έλληνες

Η Μασσαλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας μετά το Παρίσι και ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια όχι μόνο στη χώρα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι κατοικούν στην περιοχή για τουλάχιστον τριάντα χιλιάδες χρόνια, η πρώτη πόλη που δημιουργήθηκε εκεί οφείλεται στο προηγμένο κοινωνικό και εμπορικό σύστημα των αρχαίων ελλήνων εξερευνητών από τη Φώκαια, που την αποίκησαν και την ονόμασαν Μασσαλία.

Έγινε διάσημη για την παραγωγή ενός από τα καλύτερα σαπούνια της αρχαιότητας και στην ακμή του ήταν ένα από τα πιο πολυσύχναστα εμπορικά λιμάνια του αρχαίου κόσμου.

Μέχρι σήμερα, η πόλη φημίζεται για το σαπούνι που παράγει,γνωστό παγκοσμίως ως σαπούνι Μασσαλίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μασσαλία:16 Περιέργειες Για Την Πόλη Που Ιδρύθηκε Από Έλληνες!

Ευκρατίδεια Βακτρίας, Αφγανιστάν

Νομίσματα που βρέθηκαν στην Αρχαία πόλη Ευκρατίδια στο Αφγανιστάν

Η Ευκρατίδεια ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη και μέρος του ελληνοβακτριανικού βασιλείου που κάλυπτε τεράστιες περιοχές της Κεντρικής Ασίας, από το 250 έως το 125 π.Χ.

Ιδρύθηκε και πήρε το όνομά του από τον Ελληνοβακτριανό βασιλιά Ευκρατίδη Α’, ο οποίος ήταν μακρινός απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αν και δεν γνωρίζουμε πολλές πληροφορίες για την πόλη, καθώς δεν υπάρχουν πολλές ιστορικές πηγές από εκείνη την περίοδο που να μιλούν για την περιοχή, γνωρίζουμε ότι οι πολίτες λάτρευαν τον Δία, σε πολλά σημεία της πόλης μιλούσαν ελληνικές διαλέκτους και αυτοαποκαλούνταν οι ίδιοι γιοι και απόγονοι του Ηρακλή και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Δωδώνη, Ελλάδα

Αρχαίο θέατρο Δωδώνη

H Δωδώνη ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη που βρισκόταν στην Ήπειρο και εξακολουθεί να βρίσκεται εντός των συνόρων της σύγχρονης Ελλάδας.

Έγινε ιδιαίτερα γνωστή στην αρχαιότητα ως πολιτιστικό και θρησκευτικό σημείο όπου πολλοί άνθρωποι ταξίδευαν από όλο τον τότε γνωστό κόσμο για να προσκυνήσουν τον Δία και την θεά Διώνη, από την οποία πήρε το όνομά της η πόλη.

Το ιερό της Δωδώνης θεωρείται το αρχαιότερο ελληνικό μαντείο, που χρονολογείται στη δεύτερη χιλιετία π.Χ. σύμφωνα με τον Έλληνα ιστορικό Ηρόδοτο.

Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, που χτίστηκε τον τρίτο αιώνα π.Χ. υπό τον Πύρρο, τον βασιλιά της Ηπείρου, είχε χωρητικότητα 18.000 και ήταν τότε το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό θέατρο στον αρχαίο κόσμο.

Ναύκρατις, Αίγυπτος

Αρχαίο Ελληνικό πιάτο που βρέθηκε στη αρχαία πόλη της Αιγύπτου, Ναυκράτις

Με την ανακάλυψη της αρχαίας ελληνικής πόλης Naucratis αποδείχτηκε ότι πολλοί ιστορικοί έκαναν λάθος που ισχυρίζονταν ότι η πρώτη φορά που οι Έλληνες επισκέφθηκαν την Αίγυπτο ήταν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αλεξάνδρου.

Γύρω στον έβδομο αιώνα π.Χ., σχεδόν τετρακόσια χρόνια πριν ο Έλληνας βασιλιάς κατακτήσει την περιοχή, ορισμένοι Έλληνες μισθοφόροι από τη Μίλητο είχαν ήδη αποβιβαστεί στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, με τη βοήθεια άλλων Ελλήνων πειρατών και εξερευνητών από την Καρία και άλλα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας, ίδρυσαν την πόλη Naucratis γύρω στο 550 π.Χ.

Η Ναυκράτις θεωρείται η πρώτη και παλαιότερη ελληνική αποικία στην Αίγυπτο.

Κύμη, Ιταλία

Αρχαία ελληνική πόλη στην Ιταλία: Κύμη

Η Cumae ή Cuma όπως την αποκαλούν σήμερα οι σύγχρονοι Ιταλοί ήταν μια άλλη αρχαία ελληνική πόλη από τις πολλές στη Μεγάλη Ελλάδα. Το Cumae ονομαζόταν Κύμη στην αρχαιότητα και θεωρείται η πρώτη ελληνική αποικία στην ηπειρωτική Ιταλία.

Οι Έλληνες της Ευβοίας ίδρυσαν την πόλη και έφεραν μαζί τους την παραλλαγή του ελληνικού αλφαβήτου που ήταν γνωστό ως το Χαλκιδικό Αλφάβητο.

Αργότερα, εξιλήχθηκε στο λατινικό αλφάβητο, αφού πρώτα υιοθετήθηκε και τροποποιήθηκε από τους Ετρούσκους και μετά από τους Ρωμαίους.

Κήποι Σκυθίας, Ρωσία

Κήποι: Αρχαία ελληνική πόλη στην Χερσόνησο Ταμάν

Οι σοβιετικές ανασκαφές στη χερσόνησο Ταμάν, που έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 1950 αποκάλυψαν εκπληκτικά αρχαία ευρήματα.

Το πιο σημαντικό από αυτά ήταν ένα μαρμάρινο άγαλμα μιας Ελληνίδας θεάς που αργότερα ονομάστηκε η Αφροδίτη του Ταμάν.

Το συμπέρασμα των ανασκαφών ήταν ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αποικίσει και τη σύγχρονη Ρωσία και μια ελληνική πόλη με το όνομα Κήποι στην αρχαιότητα ήταν η καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό.

Η έρευνα έδειξε ότι Έλληνες εξερευνητές από τη Μίλητο ίδρυσαν την αποικία γύρω στον έκτο αιώνα π.Χ. και κατά την ελληνιστική περίοδο η περιοχή γνώρισε εποχές μεγάλου πλούτου και ευημερίας.

Λαοδίκεια ή κατά Λίβανον, Συρία

Αρχαία νομίσματα με ελληνικές επιγραφές που βρέθηκαν στην πόλη Χόμς στη Συρία

Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές σημαντικές ιστορικές καταγραφές για αυτήν την πόλη και για το λόγο αυτό δεν γνωρίζουμε τόσα πολλά για τις παραδόσεις, την ηθική και την κοινωνία αυτής της ελληνιστικής πόλης.

Ωστόσο, τα λίγα αρχαία ελληνικά ερείπια και υπολείμματα που βρέθηκαν λίγα μίλια έξω από τη Χομς της Συρίας, ήταν αρκετή απόδειξη για τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς να επαληθεύσουν τους ισχυρισμούς του αρχαίου ιστορικού και γεωγράφου Στράβωνα ο οποίος είχε αναφέρει ότι οι Έλληνες, όχι μόνο ταξίδεψαν στη Συρία αλλά είχαν ιδρύσε μερικές πόλεις, μεταξύ των οποίων ήταν η Λαοδικεία και ο Λίβανος.

Ίστρος, Ρουμανία

Αρχαία Ελληνική πόλη Ίστρος στην Ρουμανία

Ο Ίστρος ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη κοντά στις εκβολές του ποταμού Δούναβη, τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν Ίστερ και είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος σε όλη την Ευρώπη μετά τον Βόλγα.

Η πόλη ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους από τη Μίλητο που ήθελαν να διευκολύνουν το εμπόριο με τις θρακικές φυλές που κατοικούσαν στις περιοχές του Κάτω Δούναβη, στη σημερινή βόρεια Βουλγαρία και τη νότια Ρουμανία.

Παρόλο που οι πηγές ποικίλλουν πολύ σχετικά με την ίδρυση της πόλης, η χρονολογία υπολογίζεται γύρω στο 630 π.Χ. Στην περιοχή βρέθηκε επίσης μια ασημένια δραχμή του 480 π.Χ., η οποία θεωρείται το αρχαιότερο τεκμηριωμένο εδαφικό νόμισμα στη ρουμανική επικράτεια.

Σήμερα, η πόλη που βρίσκεται εκεί ονομάζεται Istria, δηλαδή Ίστρια στα Ελληνικά και είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ρουμανίας.

Σμύρνη, Τουρκία

 

Η αρχαία ελληνική αγορά στη Σμύρνη

Η Σμύρνη δεν ήταν μόνο ελληνική πόλη, αλλά και μια από τις αρχαιότερες πόλεις και λιμάνια της Μεσογείου, που βρισκόταν σε κεντρικό στρατηγικό σημείο στις ακτές του Αιγαίου στην Μικράα Ασία.

Ιδρύθηκε γύρω στο 3000 π.Χ. ενώ σήμερα είναι γνωστή  με το τουρκικό όνομα Ισμίρ.

Κατοικήθηκε  από Έλληνες για σχεδόν πέντε χιλιάδες χρόνια, μέχρι την λεγόμενη Μεγάλη Πυρκαγιά της Σμύρνης το 1922 και τον διωγμό των Ελλήνων από την Μικρά Ασία.

Στο παρελθόν, η Σμύρνη ήταν μια από τις σημαντικές αρχαίες ελληνικές πόλεις στην Μικρά Ασία!

Κυρήνη, Λιβύη

Κυρήνη: Αρχαία Ελληνική πόλη στην Λιβύη

Η Κυρήνη ήταν μια αρχαία ελληνική αποικία στη Βόρεια Αφρική κοντά στη σύγχρονη πόλη Σαχάτ (Shahhat) στη Λιβύη.

Ιδρύθηκε το 630 π.Χ. από Έλληνες αποίκους από τη Θήρα (Σαντορίνη) και πήρε το όνομά του από την πηγή της σοφίας που ήταν αφιερωμένη στον θεό Απόλλωνα. Γρήγορα αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε σε μεγάλο εμπορικό κέντρο του ελληνικού πολιτισμού στη Βόρεια Αφρική.

Τον τρίτο αιώνα π.Χ., ο Αρίστιππος, μαθητής του Σωκράτη, ίδρυσε εκεί μια φιλοσοφική σχολή.

Ήταν η αρχαιότερη και πιο σημαντική από τις πέντε ελληνικές πόλεις της περιοχής και οι ντόπιοι μελετητές αποκαλούσαν την πόλη «Αθήνα της Αφρικής».

Αιγόσθενα

Ο πύργος από το κάστρο στα Μέγαρα στην αρχαία πόλη Αιγόσθενα

Τα Αιγόσθενα ήταν αρχαιοελληνικό οχυρό λιμάνι της Αττικής υπό την κυριαρχία μιας από τις πιο ιστορικές και προηγμένες αρχαίες ελληνικές πόλεις-κράτη, τα Μέγαρα.

Η πόλη ήταν γνωστή για τα εντυπωσιακά τείχη της που παρέμειναν αδιαπέραστα για πολλά χρόνια και τη στρατηγική της θέση που έκαναν τα Μέγαρα μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την Αθήνα για πολλά χρόνια.

Είναι ενδιαφέρον ότι η περιοχή είναι ένα αρκετά δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, επειδή υπάρχουν ακόμα ερείπια μερικών από τους ψηλότερους πύργους και κτίρια που σώζονται από την αρχαιότητα.

Μυρμηκίων, Ρωσία/Ουκρανία

Μυρμήκιων: Αρχαία ελληνική πόλη στη Κριμαία

Νωρίτερα φέτος, οι περισσότεροι από εμάς μάθαμε για τη χερσόνησο της Κριμαίας (γνωστή και ως Κριμαία) λόγω της εδαφικής διαμάχης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ωστόσο, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν εξερευνήσει και αποικίσει την περιοχή πολλούς αιώνες πριν ζήσουν εκεί οι Ρώσοι ή οι Ουκρανοί.

Αρχικά, εκεί εγκαταστάθηκαν Έλληνες από την Μίλητο, τον έκτο αιώνα π.Χ.

Η πόλη, που βρίσκεται στην ακτή του Κιμμέριου Βοσπόρου, έγινε σύντομα η πλουσιότερη στην περιοχή στο βασίλειο του Βοσπόρου.

Τα επόμενα χρόνια και υπό την ελληνική επιρροή η πόλη άκμασε σε πολλά επίπεδα και ήταν γνωστή για την παραγωγή κρασιού υψηλής ποιότητας.

Ηλιούπολις, Λίβανος

Αρχαίες ελληνικές πόλεις: Η αρχαία Ηλιούπολις στο Λίβανο

Το Μπαλμπέκ (Baalbek) είναι μια πόλη στον Λίβανο με πλούσια ιστορία. Έχει μερικά από τα καλύτερα διατηρημένα ελληνορωμαϊκά μνημεία στο Λίβανο ενώ κάποτε ήταν η ελληνική πόλη-κράτος που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Αφού ο Έλληνας στρατηγός κατέκτησε την Εγγύς Ανατολή το 334 π.Χ., το σωζόμενο αλλά ακατοίκητο μέρος ονομάστηκε Ηλιούπολη από την λέξη «ήλιος» και «πόλις που σημαίνει πόλη».

Η πόλη διατήρησε τον ελληνικό της χαρακτήρα κατά τη ρωμαϊκή κυριαρχία και κατασκευάστηκαν ακόμη περισσότεροι ναοί αφιερωμένοι στον Δία και σε άλλους Έλληνες θεούς. Ο ναός του Δία αποτελεί σήμερα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο και θεωρείται ένας από τους καλύτερα διατηρημένους ναούς στη Μέση Ανατολή.

Βουθρωτό, Αλβανία

Βουθρωτό: Αρχαία ελληνική πόλη στην Αλβανία

Μπορεί σήμερα να είναι ένας αρχαιολογικός χώρος στο πρόσφατα ανεξάρτητο κράτος της Αλβανίας, αλλά στην αρχαιότητα ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη που αποτελούσε μέρος του ενιαίου ελληνικού βασιλείου της Ηπείρου.

Παρόλο που πιστεύεται ότι κατοικούνταν από τους προϊστορικούς χρόνους, το Βουθρωτό ιδρύθηκε ως επίσημη πόλη-κράτος από Κορίνθιους αποίκους κάπου μεταξύ του 8ου και του 6ου αιώνα π.Χ., αφού η ανασκαφή της περιοχής αποκάλυψε πρωτοκορινθιακή κεραμική από τον έβδομο αιώνα και Κορινθιακή και αττική κεραμική του έκτου αιώνα.

Μάλιστα, ο Έλληνας ιστορικός Διονύσιος της Αλικαρνασσού έγραψε ότι ο Αινείας, ο διάσημος Τρωικός ήρωας, επισκέφτηκε το Βουθρωτό μετά την καταστροφή της Τροίας, αλλά τέτοια γεγονότα δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί και η ιδιότητα του Αινεία παραμένει μέχρι σήμερα μυθολογική μορφή.

Ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Αλεξάνδρεια, ανάμεσα από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία

Αλεξάνδρεια: Η αρχαία πόλη που βρίσκεται ανάμεσα από Ινδία, Πακιστάν και Αφγανιστάν

Η Αλεξάνδρεια στον Καύκασο ήταν μια άλλη πόλη που πήρε το όνομά του από τον μεγάλο Έλληνα βασιλιά Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος κατέκτησε την περιοχή και ίδρυσε την πόλη.

Στην ακμή της και υπό την κυριαρχία του ελληνοβακτριανού βασιλιά Δημητρίου, ο οποίος εισέβαλε στην Ινδία στις αρχές του δεύτερου αιώνα π.Χ. βορειοδυτική Ινδία.

Νομίσματα και άλλα αρχαία ελληνικά ερείπια που βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική έρευνα αποκαλύπτουν ότι ο ντόπιος πληθυσμός λάτρευε τον Δία ως θεό του.

Σύβαρις Ιταλία

Σίβαρης: Αρχαία ελληνική αποικία στην Ιταλία

Η Σύβαρις ήταν ελληνική αποικία στη σημερινή νότια Ιταλία και ιδρύθηκε γύρω στο 720 π.Χ. από Αχαιούς και Τροιζηνούς αποίκους.

Η πόλη φημιζόταν για την αξιοσημείωτη στρατηγική  θέση της στον κόλπο του Τάραντα και κάποια στιγμή η Σύβαρις έγινε συνώνυμο της πολυτέλειας και του τεράστιου πλούτου.

Στην ακμή του ο πληθυσμός ξεπέρασε τις τριακόσιες χιλιάδες.

Οι πολίτες έγιναν γνωστοί σε όλο τον αρχαίο κόσμο για τον υπερβολικό πλούτο και τον πολυτελή τρόπο ζωής τους ενώ οι σκλάβοι έκαναν όλες τις εργασίες στην πόλη.

Η Σύβαρις ήταν επίσης γνωστό για την ποικιλόμορφη κουζίνα του και τις καινοτόμες μαγειρικές τέχνες, επειδή οι ντόπιοι μάγειρες και αρτοποιοί επινόησαν πολλά νέα πιάτα και επιδόρπια που ήταν μπροστά από την εποχή τους.

Εμπόριο, Ισπανία

Αρχαία ελληνική πόλη Εμπόριον στην Καταλονία, Ισπανία

Η πόλη που είναι γνωστή σήμερα με το καταλανικό όνομα Empúries ιδρύθηκε αρχικά το 575 π.Χ. από Έλληνες εξερευνητές και αποίκους από τη Φώκαια (σημερινή Foça στην Τουρκία) που την ονόμασαν Εμπόριον, που σημαίνει «τόπος εμπορίου» στα ελληνικά, και από τη μετάφραση μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει για ποιο σκοπό χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες την πόλη.

Αργότερα, η πόλη θα καταληφθεί από τους Ρωμαίους και κατά τον Μεσαίωνα θα εγκαταλειφθεί γιατί η τοποθεσία της την έκανε εύκολη λεία για διερχόμενους πειρατές και κουρσάρους. Τα ερείπια, ωστόσο, που έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια θυμίζουν στους ντόπιους και τους τουρίστες το άλλοτε ένδοξο ελληνικό παρελθόν της αρχαίας πόλης του Εμπορίου.

Το Εμπόριο ήταν μια από τις πιο σημαντικές  εμπορικές αρχαίες ελληνικές πόλεις εκείνης της εποχής.

Έφεσος, Τουρκία

Η αρχαία βιβλιοθήκη του Κέλσιου στην Έφεσο

 

Η Έφεσος ήταν μία από τις σημαντικότερες Ιωνικές πόλεις της Μικράς Ασίας και φημίζοταν στον τότε γνωστό κόσμό ως ένα από τα καλύτερα λιμάνια της Ελλάδας.

Σήμερα τα διατηρημένα της ερείπια βρίσκονται στη σύγχρονη Τουρκία.

Η πόλη κάποτε θεωρούνταν επίσης η σημαντικότερη ελληνική πόλη και το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο στην περιοχή της Μεσογείου.

Σε όλη την ιστορία, η Έφεσος επέζησε από πολλαπλές επιθέσεις και άλλαξε χέρια πολλές φορές μεταξύ κατακτητών.

Μερικά από τα σημαντικότερα αξιόθετα που σώζονται μέχρι σήμερα σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο, είναι η βιβλιοθήκη του Κέλσιου γνωστή και ως η αρχαία βιβλιοθήκη της Εφέσου.

Η Έφεσος, είναι μια από τις πιο καλοδιατηρημένες αρχαίες ελληνικές πόλεις που σώζονται μέχρι σήμερα.

Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος

Τα ερείπια της αρχαίας Αλεξάνδρειας στη Αίγυπτο

Η Αλεξάνδρεια υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ελληνιστικά πολιτιστικά κέντρα της αρχαιότητας. Ιδρύθηκε και ονομάστηκε το 331 π.Χ. από έναν από τους Έλληνες με τη μεγαλύτερη επιρροή όλων των εποχών, τον Μέγα Αλέξανδρο.

Η Αλεξάνδρεια παρέμεινε η πρωτεύουσα της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής Αιγύπτου για περισσότερα από χίλια χρόνια μέχρι τη μουσουλμανική κατάκτηση της Αιγύπτου το 641 μ.Χ.

Κατά την ελληνιστική περίοδο ανεγέρθηκαν εκεί μερικά από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα στην ανθρώπινη ιστορία.

Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, που ήταν ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου και η Βασιλική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, που ήταν η μεγαλύτερη και πιο διάσημη βιβλιοθήκη της αρχαιότητας.

Αν και μέχρι σήμερα σώζονται πολλές αρχαίες ελληνικές πόλεις – αποικίες, οι παραπάνω που είδατε ήταν οι πιο ξακουστές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλεοπάτρα: 10 Συνταρακτικά Γεγονότα Για Την Βασίλισσα Που Λατρεύτηκε Σαν Θεά!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More