Το Δίον είναι ένας ιστορικός οικισμός στους πρόποδες του Ολύμπου σε απόσταση 17 χλμ από την πρωτεύουσα του Νομού Πιερίας, Κατερίνη.
Κατά την ελληνιστική περίοδο το Δίον ήταν το θρησκευτικό κέντρο της Μακεδονίας. Σε αυτό το μέρος διεξάγονταν εκείνη την εποχή οι Ολυμπιακοί αγώνες, προς τιμήν του Δία.
Το αρχαίο Δίον ήταν η ιερή πόλη του Βασιλείου της Μακεδονίας γνωστή στην αρχαιότητα για πολυτελή λουτρά. Ο Μέγας Αλέξανδρος ερχόταν στο Δίον για να χαλαρώσει, να γιορτάσει τις νίκες του και να προσκυνήσει τον αρχαίο Έλληνα Ολύμπιο Θεό Δία.
Το Δίον απέκτησε κάποια σημασία στην Ελλάδα μέσω του ιερού και με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε πόλη. Ωστόσο, στη συνέχεια παράκμασε και εξαφανίστηκε από τον χάρτη.
Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Τούρκους, το Δίον βγήκε ξανά στην επιφάνεια, όταν ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής ανέσυρε από τη λήθη το μεγαλείο της αρχαίας πόλης.
Αν και το Δίον διαθέτει πολλά σημαντικά αξιοθέατα είναι άγνωστο σε πολλούς Έλληνες. Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός έχει αυξηθεί εξαιτίας των πεζοπόρων που καταφθάνουν από κάθε γωνιά της γης για να ανέβουν στο ιερό βουνό των Ελλήνων, τον Όλυμπο.
Άλλωστε ποιος δε θέλει να δει από κοντά το καλοκαιρινό θέρετρο των Μακεδόνων Βασιλιάδων;
Αρχαιολογικός χώρος Δίου
Στο Δίον λειτουργεί το ομορφότερο αρχαιολογικό πάρκο της Ελλάδας. Αυτό το πάρκο είναι γεμάτο με καταπράσινη βλάστηση, ελληνιστικά και ρωμαϊκά θέατρα, αρχαίους πλακόστρωτους δρόμους, ρωμαϊκά λουτρά, πισίνες και ψηφιδωτά, ένα ωδείο, ρωμαϊκά σπίτια, και παλαιοχριστιανικές βασιλικές.
Ρωμαϊκά λουτρά Δίου
Στα νότια του αρχαιολογικού πάρκου του Δίον θα βρείτε οι Μεγάλες Θέρμες. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό συγκρότημα κτιρίων που χρονολογείται από το 200 μ.Χ.
Τις εντυπώσεις κλέβει το πανέμορφο ψηφιδωτό στο δάπεδο των λουτρών, το οποίο απεικονίζει την αρπαγή των Νηρηίδων από Τρίτωνες.
Στη βόρεια πτέρυγα των θερμών βρέθηκαν τουλάχιστον δέκα γλυπτά τα οποία απεικονίζουν τον θεό της Ιατρικής, Ασκληπιό και συμβολίζουν την θεραπευτική ιδιότητα του νερού.
Η έπαυλη του Διονύσου στο Δίον
Στα ανατολικά θα βρείτε την έπαυλη του Διονύσου, που μερικά χρόνια πριν φιλοξενούσε στο δάπεδο της το μεγαλύτερο αρχαίο ψηφιδωτό στην Ελλάδα. Μιλάμε για το περίφημο ψηφιδωτό του Διονύσου, το οποίο απεικονίζει σημαντικά γεγονότα από τη ζωή του θεού του κρασιού. Αυτό το αξιοθέατο παγκόσμιας φήμης, έχει μέγεθος 100 τετραγωνικών μέτρων.
Από το 2016, το ψηφιδωτό κοσμεί την Αρχαιοθήκη. Πρόκειται για έναν χώρο δίπλα στο Μουσείο του Δίου που κατασκευάστηκε ειδικά για τις ανάγκες του συγκεκριμένο ψηφιδωτού.
Το Θέατρο στο Δίον
Δεξιά από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου θα βρείτε το Μεγάλο Θέατρο του Δίου. Τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενείται εκεί το Φεστιβάλ Ολύμπου.
Οι Μακεδονικές ασπίδες
Σε αυτόν το χώρο θα βρείτε επίσης τις ιστορικές ασπίδες. Μια ζωφόρος που αφιέρωσε ο Μέγας Αλέξανδρος για τη νίκη του ενάντια στους Πέρσες, στο Γρανικό Ποταμό.
Σπάρτη: Η Γέννηση, Η Πτώση Και Η Αναγέννηση Της Μυθικής Πόλης!
Ιερό της Δήμητρας
Λίγο έξω από τον οικισμό του Δίον θα δείτε το Ιερό της Δήμητρας με τους δύο δίδυμους ναούς. Θεωρείται το παλαιότερο αξιοθέατο της περιοχής.
Μάλιστα, στον έναν από αυτούς τους 2 ναούς βρέθηκε το μαρμάρινο κεφάλι της θεάς Δήμητρας.
Για την ιστορία, η Δήμητρα ήταν η Αδελφή του Δία, θεά της γονιμότητας και της βλάστησης και έχει ως σύμβολα τα στάχια και τις παπαρούνες. Αυτό το μοναδικό αξιοθέατο χρονολογείται από τις αρχές του 4ου αιώνα.
Ιερό της Ίσιδας
Ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο Δίον είναι το ιερό της Αιγύπτιας θεάς Ίσις που λατρεύτηκε στην Ελλάδα, κατά την δυναστεία των Πτολεμαίων που κυριάρχησαν στην Αίγυπτο.
Ιερό του Υψίστου Δία
Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τυχαία «πνιγμένο» στα νερά του ιερού ποταμού Βαφύρα ένα ακόμη ιερό του Δία, το οποίο ήταν πλαισιωμένο από 14 αετούς. Στον σηκό του ναού βρέθηκε μαρμάρινο ακέφαλο άγαλμα του Διός Υψίστου.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι σύντομα θα εντοπισθεί στον ίδιο χώρο και το κεφάλι του.
Όσον αφορά τον ποταμό Βαφύρα, είναι ο αρχαίος ποταμός Ελικώνας που εξαφανίστηκε από την ντροπή του, όταν οι Μαινάδες νύμφες σκότωσαν εκεί τον Ορφέα. Τελικά, επέστρεψε με το όνομα Βαφύρας, που σημαίνει βαμμένος με το αθώο αίμα του Ορφέα.
Πως θα πάτε στο Δίον
Το Δίον βρίσκεται κοντά στο Λιτόχωρο, στους πρόποδες του Ολύμπου. Σε περίπτωση που ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, υπάρχει έξοδος στην Εθνική οδό προς Δίον, αν έρχεστε από Βόρεια Ελλάδα.
Αν όμως έρχεστε από Νότια Ελλάδα μπορείτε να πάτε και μέσω Λιτόχωρου μιας και ο δρόμος έχει πιο ενδιαφέρον.
Μπορείτε να φτάσετε στο Δίον και με τρένο. Ο κοντινότερος σταθμός είναι η Κατερίνη. Από εκεί μπορείτε να πάρετε ένα ταξί και να σας πάει μέχρι το Δίον.
Δείτε επίσης: Η Πρώτη Πόλη Στον Κόσμο Χτίστηκε Στην Ελλάδα Και Όχι Στη Μεσοποταμία!