Η πρώτη πόλη στον κόσμο χτίστηκε στην Ελλάδα και όχι στη Μεσοποταμία!

Γνωρίζατε ότι η πρώτη πόλη στον κόσμο χτίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο;

Αυτή η πόλη, σύμφωνα με τον Παυσανία είναι η αρχαία Λυκόσουρα. Ο αρχαίος Έλληνας γεωγράφος που έζησε από το 110 έως το 180 μ.χ αναφέρει στο έργο του «Αρκαδικά» ότι η Λυκόσουρα ήταν μια πόλη γεμάτη φως, η πρώτη που αντίκρισε ο ήλιος.

Σύμφωνα με αρχαίες πηγές χτίστηκε μεταξύ 10000 π.Χ – 8.000 π.Χ!

Στα Αρκαδικά, ο Παυσανίας αναφέρει επίσης ότι η Λυκόσουρα είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο που χτίστηκε σε Ηπειρωτική γη και νησιά και ήταν το υπόδειγμα για τη δημιουργία άλλων πόλεων στη συνέχεια.

Η Λυκόσουρα ιδρύθηκε από τον Λυκάονα, γενάρχη των Αρκάδων. Ήταν η έδρα των βασιλιάδων της Αρκαδίας. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τη Λυκόσουρα την ιερή πόλη της Αρκαδίας.

Ο Παυσανίας, σημειώνει επίσης ότι πριν τον Λυκάονα και την ίδρυση της Λυκόσουρας οι άνθρωποι ζούσαν στην ύπαιθρο σε σπήλαια. Ο πατέρας του Λυκάονος, Πελασγός, τους έμαθε να φτιάχνουν καλύβες και να φοράνε δέρματα ζώων ως ρούχα. Έτσι λοιπόν και ο Λυκάονας απέκτησε τις αρετές του πατέρα του.

Το σημερινό χωριό βρίσκεται στην ίδια τοποθεσία με την αρχαία πόλη

Χωριό Λυκόσουρα στην Αρκαδία, Πελοπόνησσος

Η Λυκόσουρα είναι ένα ορεινό χωριό στην Ελλάδα, σε υψόμετρο 540 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στους πρόποδες του βουνού της Αρκαδίας, Λύκαιο.

Η ψηλότερη κορυφή του Λύκαιου είναι ο Προφήτης Ηλίας (αρχαία Κρητέα) και έχει υψόμετρο 1.421 μέτρα. Το όνομα Λύκαιο βγαίνει από τη λέξη Λυκ που σημαίνει φως.

Μέχρι το 1919 ονομαζόταν Στάλα. Ως τιμής ένεκεν το κράτος έδωσε στο χωριό την αρχαία του ονομασία, δηλαδή Λυκόσουρα.

Σήμερα, ανήκει στον δήμο Μεγαλουπόλεως.

Όταν η Λυκόσουρα εκκενώθηκε μετά τη μάχη των Λεύκτρων το 371 π.Χ, που έγινε ενάντια στη Σπάρτη, οι κάτοικοι της μετακόμισαν στη γειτονική Μεγαλόπολη.

Για να μεταβεί κάποιος στη Λυκόσουρα από τη Μεγαλόπολη με αυτοκίνητο ακολουθεί τη δημόσια οδό μέχρι το Χωρέμι, Απιδίτσα και ακολουθώντας την όχθη του μικρού χειμάρου Ζαγκλακόρρεμα, έπειτα από μερικούς λόφους βλέπουμε ερείπια της Πελασγικής πόλεως Λυκόσουρας.

Ο αρχαιολογικός χώρος

Λυκόσουρα: Ιερό της Δέσποινας στην Αρχαία Λυκόσουρα

Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Λυκόσουρας κοσμεί μέχρι σήμερα την ανατολική πλευρά του Λυκαίου όρους, μέσα σε ένα καταπράσινο, πανέμορφο περιβάλλον. Απέχει 49 χλμ. από Τρίπολη και 12 χλμ. από τη Μεγαλόπολη.

Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει ναό, περίβολο, μεγάλη στοά, υπολείμματα Λουτρών, και τους βωμούς της Δέσποινας και της Δήμητρας.

Στον ναό της Δέσποινας υπήρχαν αγάλματα κολοσσιαίων διαστάσεων της Αθηνάς, της Δήμητρας, της Αρτέμιδας και του τιτάνα Ανύτου.

Η Δέσποινα ήταν μια από τις παλαιότερες χθόνιες θεότητες της Αρχαίας Ελλάδας.

Οι Αρκάδες σέβονταν και τιμούσαν τη Δέσποινα περισσότερο από τους άλλους θεούς, γιατί τη θεωρούσαν θυγατέρα του Ποσειδώνα και της Δήμητρας. Σύμφωνα με αρχαίες πηγές, η Δέσποινα πρέπει να ήταν η Περσεφόνη.

Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο θα βρείτε και το μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο Λυκόσουρας.

Το χωριό διασχίζει ο τοπικός αυτοκινητόδρομος Ομήρης – Καστανοχωρίων που οδηγεί στο ιερό του Δία του Λυκέα στο Λύκειο όρος.

Συμπέρασμα ότι η Λυκόσουρα είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο

Η αρχαία πόλη Ουρούκ της Μεσοποταμίας, στο Ιράκ

Τέλος, να πούμε ότι σήμερα κάποιοι θεωρούν ως παλαιότερη πόλη του κόσμου την Ουρούκ (Uruk) στη Μεσοποταμία (Σήμερα Ιράκ). Ωστόσο, η πόλη Ουρούκ χτίστηκε το 3.200 δηλαδή σχεδόν 5.000 χρόνια αργότερα από την ίδρυση της Λυκόσουρας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More