Τα 6 μεσαιωνικά μοναστήρια των Μετεώρων που επιβίωσαν αιώνες!

Τα Μετέωρα είναι μια περιοχή στη βορειοδυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλία, που υπάγεται στην Καλαμπάκα, μια κωμόπολη των Τρικάλων.

Σε αυτήν την ανάρτηση, μοιραζόμαστε μαζί σας τι να κάνετε στα Μετέωρα για να σας βοηθήσουμε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας σε αυτό το συναρπαστικό μέρος.

Τι είναι τα Μετέωρα;

Αυτό που κάνει αυτό το μέρος τόσο ξεχωριστό είναι οι τεράστιοι ογκόλιθοι από ψαμμίτη που υψώνονται κάθετα από το έδαφος δημιουργώντας ένα σουρεαλιστικό «βραχόδασος» και ένα δραματικό σκηνικό.

Δε θα πιστεύετε στα μάτια σας όταν αντικρίσετε αυτούς τους γιγάντιους πυλώνες να υψώνονται πάνω από το κεφάλι σας!

Τι σημαίνει η λέξη Μετέωρα;

Το όνομα «Μετέωρα» σημαίνει «υψωμένα» ή «αιωρούμενα στον αέρα» που αποτυπώνει τέλεια την ουσία αυτού του τόπου.

Σήμερα, τα Μετέωρα είναι ένα αξιοθέατο παγκοσμίου φήμης και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα και ομορφότερα αξιοθέατα της Ελλάδας.

Η ιστορία των μοναστηριών στα Μετέωρα

Ένα ταξίδι στα Μετέωρα δε θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς να επισκεφτείτε τα αιωνόβια βυζαντινά μοναστήρια που είναι χτισμένα στην κορυφή των μονολιθικών βράχων.

Κάποτε, πάνω σε αυτές τις κορυφές λειτουργούσαν 30 μοναστήρια. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας πολλά από αυτά λεηλατήθηκαν και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο. Σήμερα τα Μετέωρα φιλοξενούν μόλις 6 από αυτά τα μεσαιωνικά μοναστήρια.

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι είναι δύσκολο να προσπελαστούν, σκάλες έχουν κοπεί στους βράχους και έχουν κατασκευαστεί γέφυρες για να διευκολύνουν τους επισκέπτες να εισέλθουν στα μοναστήρια.

Παλαιότερα, όμως, η πρόσβαση ήταν πολύ πιο περίπλοκη και ο μόνος τρόπος μεταφοράς στα μοναστήρια ήταν με σχοινιά, καλάθια και αφαιρούμενες σκάλες. Οι ερημίτες μοναχοί που έχτισαν τα μοναστήρια τον 14ο-16ο αιώνα, επέλεξαν τέτοιες δυσπρόσιτες τοποθεσίες για καλό λόγο αφού αναζητούσαν μοναξιά και ένα μέρος να κρυφτούν από τις τουρκικές επιθέσεις.

Τι θα δείτε στα Μοναστήρια των Μετεώρων

Ενώ τα μοναστήρια φαίνονται εντυπωσιακά εξωτερικά, το εσωτερικό τους είναι εξίσου συναρπαστικό.

Μόλις περπατήσετε στις πανέμορφες αυλές και στις μυστηριώδεις αίθουσες με τις παλιές τοιχογραφίες, υπό τη μουσική υπόκρουση των Βυζαντινών ψαλμών, θα νιώσετε σαν να έχετε κάνει ένα ταξίδι στον Μεσαίωνα.

Η εμπειρία της γαλήνιας ατμόσφαιρας που επικρατεί στα μοναστήρια είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στα Μετέωρα.

Ποια είναι τα μοναστήρια στα Μετέωρα;

Ιερά Μονή του Μεγάλου Μετεώρου (Μεγάλο Μετέωρο)

Ιερά μονή Μεγάλο Μετέωρο, Καλαμπάκα, το μεγαλύτερο μοναστήρι στα Μετέωρα

Πρόκειται για το μεγαλύτερο, παλαιότερο και πιο επισκέψιμο από τα έξι ενεργά μοναστήρια των Μετεώρων. Αυτό το μοναστήρι που είναι επίσης γνωστό ως «Μεγάλο Μετέωρο» βρίσκεται στην κορυφή του ψηλότερου βράχου των μετεώρων που φτάνει σχεδόν τα 600 μέτρα και ονομάζεται «Πλατύς Λίθος».

Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να ανεβείτε 115 σκαλιά. Η βόλτα γύρω από το μοναστήρι σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς οι μοναχοί κατάφεραν να κατασκευάσουν κάτι τόσο μεγαλοπρεπές χρησιμοποιώντας μόνο σχοινιά και σκάλες!

Ιερά Μονή Βαρλαάμ

Μετέωρα: Ιερά μονή του Βαρλαάμ, το ομορφότερο μοναστήρι των Μετεώρων που ενώνει δύο βράχους με μια γεφυρούλα

Μπορεί η Μονή του Μεγάλου Μετεώρου να είναι εντυπωσιακή λόγω του μεγέθους της αλλά θα λέγαμε ότι η ομορφότερο μοναστήρι των Μετεώρων είναι η Μονή Βαρλαάμ. Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα ενώ ξαναχτίστηκε τον 16ο αιώνα. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο μοναστήρι των Μετεώρων.

Φροντίστε να επισκεφτείτε το μουσείο του Βαρλαάμ όπου μπορείτε να μάθετε για την καθημερινή ρουτίνα των μοναχών καθώς και τις διαδικασίες που χρειάζεται για να γίνει κάποιος μοναχός.

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος

μοναστήρι Αγίας Τριάδος στα Μετέωρα, Καλαμπάκα

Τοποθετημένο στην κορυφή ενός τεράστιου κατακόρυφου ογκόλιθου, το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας είναι πραγματικά εντυπωσιακό αλλά και το πιο δύσκολο στην πρόσβαση.

Για να φτάσετε στη Μονή Αγίας Τριάδος, πρέπει πρώτα να ακολουθήσετε το μονοπάτι προς τους πρόποδες του βράχου και μετά να ανεβείτε 140 σκαλιά.

Σε περίπτωση που είστε θαυμαστής του Τζέιμς Μποντ, σίγουρα θα θέλετε να δείτε αυτό το μοναστήρι καθώς ήταν μια από τις τοποθεσίες γυρισμάτων της ταινίας «For Your Eyes Only».

Ιερά Μονή Ρουσάνου

Ιερά μονή Ρουσανού, μοναστήρι με μοναχές

Αυτή η Μονή χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και είναι ένα από τα δύο μοναστήρια των Μετεώρων που κατοικείται από μοναχές. Βρίσκεται σε χαμηλότερο ογκόλιθο από τα άλλα μοναστήρια, γεγονός που σας επιτρέπει να θαυμάσετε το γύρω τοπίο από διαφορετική οπτική γωνία.

Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου

Μετέωρα: μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου

Η Μονή του Αγίου Στεφάνου είναι η πιο προσιτή και δεν απαιτεί πεζοπορία, κάτι που την καθιστά ιδανική επιλογή για επισκέπτες με κινητικά προβλήματα.

Όπως η Μονή Ρουσάνου, αυτό το μοναστήρι του 16ου αιώνα κατοικείται από καλόγριες.

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά

Ιερά μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, μοναστήρια Μετεώρων

Το μοναστήρι αυτό ιδρύθηκε στα τέλη του 14ου αιώνα και είναι το μικρότερο από τα έξι μοναστήρια που βρίσκονται στα Μετέωρα.

Παρόλα αυτά, κλέβει τις εντυπώσεις αφού έχει χτιστεί σε ένα στενό βράχο με περιορισμένη επιφάνεια, για αυτό και αποτελείται από πολλούς ορόφους που είναι ο ένας πάνω στον άλλο.

Ενδυματολογικός κώδικας μοναστηριών Μετεώρων (Dress code)

Για να μπείτε στα μοναστήρια, θα πρέπει να είστε ντυμένοι σεμνά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφύγετε τα σορτς, τα αμάνικα μπλουζάκια και τις κοντές φούστες. Αν και για τους άντρες προτείνεται το παντελόνι ως κατάλληλη ενδυμασία κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τις γυναίκες που θα πρέπει να φοράνε μακριές φούστες.

Πριν τη Covid-19 εποχή τα μοναστήρια συνήθιζαν να παρέχουν φούστες και παντελόνια σε όσους δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές. Παρόλο αυτά, εμείς είδαμε αρκετά άτομα που δεν τηρούσαν αυτούς τους κανόνες.

Η είσοδος στο μοναστήρι θα σας επιτραπεί ακόμη και αν δε φοράτε τα κατάλληλα ρούχα, ωστόσο, από σεβασμό και μόνο καλό είναι να τηρήσετε τους κανονισμούς. Αν και δε συμφωνούμε ότι η ένδυση είναι κάτι που φανερώνει μια προσωπικότητα, ο χώρος είναι δικός τους και πρέπει να το σεβαστούμε αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια είναι τα ωράρια λειτουργίας στα μοναστήρια των Μετεώρων;

Εξερευνήστε την Καλαμπάκα και το Καστράκι

Η πόλη Καλαμπάκα και το χωριό Καστράκι βρίσκονται στους πρόποδες των Μετεώρων και σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε αυτά τα γραφικά μέρη. Η Καλαμπάκα είναι μια μικρή πόλη 12.000 κατοίκων που διαθέτει πολλά εστιατόρια, μπαρ, αρτοποιεία, τουριστικά γραφεία, καταστήματα με σουβενίρ και άλλες μικρές επιχειρήσεις.

Μερικά από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Καλαμπάκα είναι απλώς μια βόλτα στην κεντρική οδό Τρικάλων για να εξερευνήσετε την τοπική κουζίνα ή να πιείτε ένα κοκτέιλ στα κοσμικά μπαρ. Τα Σαββατοκύριακα στην Καλαμπάκα και στο Καστράκι, ο δρόμος σφύζει από ντόπιους και τουρίστες. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το Μουσείο Μανιταριών της Καλαμπάκας.

Πώς να πάτε στα Μετέωρα από την Αθήνα

Ο ευκολότερος τρόπος για να φτάσετε στα Μετέωρα από την Αθήνα είναι με το τρένο. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 4 ώρες και τα τρένα αναχωρούν από τον σταθμό Λαρίσης (Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθηνών). Ενώ υπάρχουν τρένα που σας μεταφέρουν απευθείας στην Καλαμπάκα, σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί να αλλάξετε τρένα στον σταθμό Παλαιοφαρσάλων.

Το κόστος του ταξιδιού κυμαίνεται μεταξύ 30-36 ευρώ. Δείτε τα δρομολόγια και αγοράστε τα εισιτήρια σας εδώ.Όταν ψάχνετε για τα εισιτήρια τρένων, να θυμάστε ότι δεν υπάρχει σταθμός με το όνομα «Μετέωρα». Ο προορισμός που πρέπει να αναζητήσετε είναι η «Καλαμπάκα». Αν προτιμάτε να ταξιδέψετε από την Αθήνα στα Μετέωρα με αυτοκίνητο, θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 350 χιλιόμετρα που έχει μέση διάρκεια 4 ώρες.

Πως να πάτε στα Μετέωρα από τη Θεσσαλονίκη

Για να φτάσετε με τρένο στα Μετέωρα, θα πρέπει να φτάσετε στον σταθμό τρένων της Θεσσαλονίκης που ονομάζεται «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός». Το μετρό της Θεσσαλονίκης δεν είναι ακόμη έτοιμο, επομένως οι επιλογές σας είναι να πάρετε ταξί ή να πάρετε το λεωφορείο του ΟΑΣΘ.

Αν φτάσετε στη Θεσσαλονίκη με αεροπλάνο, θα πρέπει να πάρετε από το αεροδρόμιο τη γραμμή λεωφορείων 78 (ή 78N τη νύχτα) και να κατεβείτε στο σιδηροδρομικό σταθμό. Αυτός είναι ίσως ο πιο εύκολος τρόπος για να φτάσετε στον σταθμό. Στο σιδηροδρομικό σταθμό, μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα τρένα για να φτάσετε στην Καλαμπάκα.

Η Καλαμπάκα είναι ένας τερματικός σταθμός, που σημαίνει ότι εάν επιβιβαστείτε σε απευθείας τρένο δε θα χρειαστεί να ανησυχείτε για την αποβίβαση στον σωστό σταθμό. Θα είναι το τελευταίο! Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα δρομολόγια τρένων αλλάζουν προς τον σταθμό Παλαιοφάρσαλα. Θα πρέπει να γνωρίζετε εάν το τρένο σας είναι απευθείας ή όχι.

Διαμονή στα Μετέωρα

Η Καλαμπάκα και το Καστράκι διαθέτουν αρκετούς ξενώνες, ξενοδοχεία, Airbnb και δωμάτια. Για να βρείτε φθηνή διαμονή θα πρέπει να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων και να επιλέξετε διαμονή τουλάχιστον για 2-3 μέρες. Ωστόσο, μια ολόκληρη μέρα στα Μετέωρα είναι αρκετή για να απαθανατίσετε αυτό το μέρος που είναι βγαλμένο από άλλον πλανήτη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More