Ο παγετώνας στην Αργεντινή που κάθε μέρα αυξάνεται 2 μέτρα

Ο παγετώνας Περίτο Μορένο (Perito Moreno) βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Λος Γκλασιέρες(Los Glaciares) στη νοτιοδυτική επαρχία Σάντα Κρουζ (Santa Cruz), στην Παταγονία της Αργεντινής.

Είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Αργεντινή και ένα από τα πιο σημαντικά φυσικά φαινόμενα στον κόσμο, όπως θα δείτε παρακάτω.

Αυτό το υπέροχο τοπίο που θεωρείται το 8ο θαύμα του κόσμου, απέχει 78 χιλιόμετρα (48 μίλια) από την πόλη Ελ Καλαφάτε (El Calafate) της Αργεντινής.

Πάμε να δούμε 10 ενδιαφέροντα γεγονότα για τον Παγετώνα Περίτο Μορένο

Είναι αιωνόβιος

Ο παγετώνας Perito Moreno άρχισε να σχηματίζεται κατά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων, η οποία ξεκίνησε περίπου 2,6 εκατομμύρια χρόνια πριν και τελείωσε περίπου πριν από 11.700 χρόνια. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο παγετώνας Perito Moreno είναι περίπου 18.000 ετών.

Σε αντίθεση με τους παγετώνες που λιώνουν ο Παγετώνας Περίτο Μορένο μεγαλώνει

 

Λίμνη lago argentino στην Παταγονία, Αργεντινή

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι παγετώνες λιώνουν εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Έτσι, το λιώσιμο των πολικών πάγων και η ύφεση των παγετώνων στα Ιμαλάια, τις Άλπεις και άλλα μέρη του πεδίου πάγου της Παταγονίας αποτελούν σοβαρή απειλή για το οικοσύστημα μας.

Ωστόσο, ο παγετώνας Perito Moreno αποτελεί εξαίρεση αφού κάθε μέρα αυξάνεται 2 μέτρα. Με λίγα λόγια ο Παγετώνας Περίτο Μορένο είναι ένας σύμμαχος της ανθρωπότητας.

Κάθε πέντε χρόνια γίνονται καταιγιστικές πτώσεις του πάγου

Περίπου κάθε πέντε χρόνια, ο παγετώνας που αυξάνεται θα φτάσει μέχρι τις όχθες της λίμνης που ονομάζεται Lago Argentino.

Ο παγετώνας Περίτο Μορένο φράζει το νότιο τμήμα της λίμνης, δημιουργώντας έναν υδάτινο όρμο γνωστό ως Brazo Rico.

Καθώς η στάθμη του νερού ανεβαίνει, το Brazo Rico δημιουργεί τεράστια πίεση στο τείχος του πάγου με αποτέλεσμα ο πάγος να σκάει και τεράστια κομμάτια πάγου να πέφτουν στη λίμνη.

Η τελευταία μεγάλη ρήξη ήταν στις 19 Ιανουαρίου 2013.

Κομμάτια πάγου ξεκολλάνε κάθε μισή ώρα από τον παγετώνα

Glacier Perito Moreno: κομμάτια πάγου ξεκολλάνε από τον Παγετώνα που ονομάζεται Περίτιο Μορένο στην Παταγονία της Αργεντινής

Αν και είναι αρκετά ασφαλές να πούμε ότι δε θα θέλατε να είστε κοντά για να παρακολουθήσετε μια μεγάλη πτώση, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο.

Έχετε όμως μεγάλες πιθανότητες να αντικρίσετε αυτό το φοβερό θέαμα σε μικρότερη κλίμακα που συμβαίνει περίπου κάθε μισή ώρα.

Η καλύτερη στιγμή για να δείτε κομμάτια πάγου να πέφτουν στη λίμνη Lago Argentino είναι το απόγευμα όπου ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Υπάρχει ειδική μεταλλική εξέδρα στο πλάι του παγετώνα όπου μπορείτε να βγάλετε υπέροχες φωτογραφίες και να θαυμάσετε αυτό το μοναδικό θέαμα.

Μπορείτε να περπατήσετε πάνω σε αυτό το μοναδικό φυσικό φαινόμενο

Διαφορετικοί τουριστικοί πράκτορες προσφέρουν δύο τύπους πεζοπορίας στον παγετώνα. Το πρώτο είναι ένα μίνι οδοιπορικό, το οποίο διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα.

Το δεύτερο είναι η ολοκληρωμένη εμπειρία, όπου οι ξεναγοί σας προσφέρουν μια πεντάωρη εκδρομή στους παγετώνες.

Επομένως, ανάλογα με τον προϋπολογισμό και την αντοχή σας, μπορείτε να επιλέξετε την καλύτερη πεζοπορία.

Το μέγεθος του είναι τεράστιο

Ο παγετώνας με το τρίτο μεγαλύτερο αποθέμα γλυκού νερού στον κόσμο

Με έκταση 250 τετραγωνικών χιλιομέτρων ο Παγετώνας Περίτο Μορένο είναι ο 12ος μεγαλύτερος παγετώνας στον κόσμο. Αυτός ο τεράστιος παγετώνας έχει πλάτος πάνω από 5 χιλιόμετρα, ύψος περίπου 74 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του Lago Argentino (Λίμνη του Αργεντινού), ενώ το συνολικό βάθος κάτω από την επιφάνεια του νερού είναι 170 μέτρα. Το μεγαλύτερο βάθος του να φτάνει τα 700 μέτρα.

Το όνομα οφείλεται σε έναν ήρωα της Αργεντινής

Ο παγετώνας πήρε το όνομά του από τον Francisco Moreno, έναν εξερευνητή του 19ου αιώνα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προστασία και την υπεράσπιση του εδάφους της Αργεντινής στη συνοριακή σύγκρουση με τη Χιλή.

Άνθρωποι στο παρελθόν έχουν χάσει τη ζωή τους στον παγετώνα Περίτο Μορένο

Μπορεί ο παγετώνας να είναι ένα από τα ομορφότερα θεάματα του κόσμου, ωστόσο, κρύβει αρκετούς κινδύνους για όσους τολμήσουν να τον πλησιάσουν. Από το 1968 μέχρι το 1988, 32 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, αφού χτυπήθηκαν από μεγάλα θραύσματα πάγου, που εκτοξεύτηκαν δεκάδες μέτρα μακριά μετά τη ρήξη του παγετώνα.

Ο παγετώνας Perito Moreno είναι το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα γλυκού νερού στον κόσμο

Λίμνη Lago Argentina στην Παταγονία της Αργεντινής

Ο παγετώνας Perito Moreno είναι μέρος του νοτίου πεδίου πάγου της Παταγονίας, της τρίτης μεγαλύτερης δεξαμενής γλυκού νερού στον κόσμο.

Τα στρώματα πάγου της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας είναι η πρώτη και η δεύτερη μεγαλύτερη παγωμένη φυσική δεξαμενή αντίστοιχα.

Είναι ένας από τους 48 παγετώνες που αποτελούν το Νότιο Πεδίο Πάγου της Παταγονίας

Με έκταση 16.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αυτό το πεδίο πάγου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο συνεχόμενο πεδίο πάγου στον κόσμο, που εκτείνεται στις Νότιες Άνδεις, με μήκος σχεδόν 355 χιλιομέτρων και πλάτος 30 χιλιομέτρων.

Μαζί με το βόρειο πεδίο πάγου της Παταγονίας, αυτά τα σημερινά πεδία πάγου είναι απομεινάρια της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων (πριν από 18.000-17.500 χρόνια), όταν όλη η νότια Χιλή και η Αργεντινή καλύφθηκαν από ένα παχύ στρώμα πάγου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταξίδι στην άκρη του κόσμου με αυτοκίνητο!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More