9 γεγονότα που χωρίζουν και ενώνουν την Ρωσία και την Ουκρανία!

Όλα τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα στον πόλεμο ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Για αυτόν τον λόγο, σήμερα θα μιλήσουμε για τις σχέσεις που ενώνουν και χωρίζουν αυτές τις δύο χώρες που κάποτε ήταν μια.

Τι ενώνει Ρωσία και Ουκρανία;

Έχουν και οι δύο καταγωγή από τους Βίκινγκ

Ρώσοι και Ουκρανοί έχουν την ίδια καταγωγήΟι Ρως του Κιέβου βικινγκς που κατέβηκαν στην Βορειοανατολική Ευρώπη και ίδρυσαν το Κίεβο

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές του Βυζαντίου, τον 9ο αιώνα, μια φυλή των Βίκινγκ, οι Βάραγγοι ίδρυσαν ένα κράτος με την ονομασία Ρως του Κιέβου. Οι Βάραγγοι ήταν εξαιρετικοί πολεμιστές που έτρεμε κάθε αντίπαλος στρατός.

Οι σύγχρονοι λαοί της Λευκορωσίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας διεκδικούν τους Ρως ως πολιτιστικούς τους προγόνους.

Από τον 6ο αιώνα και μετά, μια άλλη ομάδα Σλάβων κινήθηκε από την Πομερανία στα βορειοανατολικά της Βαλτικής Θάλασσας, όπου αντιμετώπισαν τους Βαράγγους του Χανάτου των Ρως και ίδρυσαν το σημαντικό περιφερειακό κέντρο του Νόβγκοροντ.

Από εκεί και πέρα οι Σλάβοι εξαπλώθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη, στις Βαλτικές χώρες και στα Βαλκάνια.

Η αλήθεια είναι ότι τα χαρακτηριστικά των Ρώσων και των Ουκρανών μοιάζουν με αυτά των Σκανδιναβών αλλά και των Σλάβων.

Έχουν το ίδιο αλφάβητο και ομιλούν την ίδια γλώσσα

Κύριλλος και Μεθόδιος: Οι Βυζαντινοί ιερείς που έδωσαν το αλφάβητο στους Σλάβους

Με την μόνη διαφορά ότι οι Ουκρανοί μιλούν και τα Ουκρανικά που είναι η επίσημη τους Γλώσσα. Και οι δύο γλώσσες έχουν το κυριλλικό αλφάβητο το οποίο οφείλουν σε δυο Βυζαντινούς μοναχούς από τη Θεσσαλονίκη, τα αδέλφια Κύριλλος και Μεθόδιος.

Έχουν την ίδια επίσημη θρησκεία

 

Ορθόδοξη εκκλησία στο Ομσκ

Οι περισσότεροι Ρώσοι και Ουκρανοί είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Μάλιστα, και οι δύο χώρες είναι μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας μαζί με την Ελλάδα, την Σερβία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία, Γεωργία καθώς και πολλές άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής ένωσης. Ωστόσο, η ορθόδοξη εκκλησία είναι χωρισμένη σε πατριαρχεία .

Ρωσία και Ουκρανία ήταν μέλη της Σοβιετικής Ένωσης

Το σύμβολο της Σοβιετικής Ένωσης

Το Κίεβο κήρυξε την ανεξαρτησία από τη Σοβιετική Ένωση τον Αύγουστο του 1991.

Την 1η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, οι Ουκρανοί συμμετείχαν σε δημοψήφισμα, με περισσότερο από το 90% τοις εκατό να ψήφίζει υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η Ρωσία «δώρισε» την Κριμαία στην Ουκρανία το 1954

 

Χερσόνησος Κριμαία Ουκραν

Η Μόσχα αναγνώρισε ότι τα σύνορα της Ουκρανίας περιλαμβάνουν την Κριμαία, την πολυεθνική, πολύγλωσση χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, η οποία δόθηκε από τη Ρωσία στην Ουκρανία ως «δώρο» από τον Σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ το 1954 σε μια προσπάθεια να κερδίσει την πίστη του Κιέβου.

Τι χωρίζει όμως Ρωσία και Ουκρανία;

Το ζήτημα της Κριμαίας

Πολεμικό πλοίο της Ρωσίας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία

Η Ουκρανία έχασε την Κριμαία ύστερα από ένα δημοψήφισμα το 2014. Σύμφωνα με αυτό το δημοψήφισμα οι κάτοικοι της Κριμαίας θα ψήφιζαν την ένταξη τους στην Ουκρανία ή την Ρωσία.

Οι κάλπες έδειξαν νίκη των ρωσόφωνων κατοίκων και έτσι οι Ρώσοι προσάρτησαν την Κριμαία.

Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν αναγνώρισε ποτέ αυτό το δημοψήφισμα, έχοντας την συμπαράσταση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαική Ένωση και στο Νάτο

Νάτο: Ουκρανία Ρωσία

Πολλοί ρωτάνε γιατί η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία; Η Ρωσία δεν θέλει σε καμία περίπτωση την συμμετοχή της Ουκρανίας στην Ευρωπαική Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το ΝΑΤΟ θα έχει το δικαίωμα να φτιάξει βάση στην Ουκρανία, όπου συμμετέχει και ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Ρωσίας, οι ΗΠΑ.

Για την ιστορία, το ΝΑΤΟ είναι στρατιωτική αμυντική συμμαχία χωρών της Δύσης, που είναι επίσης γνωστή ως Βορειοατλαντική συμμαχία!

Ο Διχασμός της Ουκρανίας σε φιλοδυτικούς και φιλορωσικούς

Διχασμός: Ρωσία versus Ουκρανία

Η δυτική περιοχή της Ουκρανίας υποστηρίζει γενικά την ενσωμάτωση με τη Δυτική Ευρώπη.

Η ανατολική πλευρά της χώρας επιθυμεί στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία.

Ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία

Ο πόλεμος του 2014 για τα σύνορα και η εισβολή του 2022

Tο 2013 ξεκίνησαν διαδηλώσεις στην Ουκρανία εναντίον του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που κράτησαν μέχρι το 2014.

Ωστόσο, αυτές οι διαδηλώσεις κατέληξαν στην επανάσταση της αξιοπρέπειας, που έγινε στο Κίεβο.

Στην συνέχεια, έγινε προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας από τους Ρώσους, όπως το Λουχάνσκ, το Ντόνετσκ και η Κριμαία! Σήμερα που μιλάμε ο πόλεμος συνεχίζεται, ωστόσο, ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή η ειρήνη θα επικρατήσει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More