Τρόμσο:16 προτάσεις που δεν πρέπει να χάσετε στο Παρίσι του Βορρά!

Το πανέμορφο Τρόμσο ή αλλιώς Τρόμσε (Tromsø) βρίσκεται στον Αρκτικό κύκλο και θεωρείται η Πρωτεύουσα της Αρκτικής.

Φημίζεται ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για να δείτε το Βόρειο Σέλας και τον Μεσονύκτιο Ήλιο.

Η πόλη αναφέρεται συχνά ως «Παρίσι του Βορρά», λόγω της ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής και της ζωντανής πολιτιστικής ζωής γεμάτη με υπέροχα εστιατόρια, σπουδαία αξιοθέατα καθώς και για τη μαγική πολύχρωμη φωταγώγηση που προσφέρει.

Το τι δραστηριότητες θα κάνετε στο Τρόμσο εξαρτάται από τον καιρό και την εποχή που θα επισκεφθείτε αυτό το παραμυθένιο μέρος. 

16 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε στο «Παρίσι του Βορρά»!

Δείτε πώς χορεύει η Aurora Borealis

Τι να κάνετε στο Τρόμσο: Βόρεια Φώτα
Για να απαθωνατίσετε τα Βόρεια Φώτα σίγουρα θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας μια πολύ καλή φωτογραφική μηχανή ή κάμερα.

 

Η Aurora Borealis είναι το Βόρειο Σέλας στη λατινική γλώσσα. Πρόκειται για ένα φυσικό ηλεκτρικό ουράνιο φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κυματιστού κοκκινωπού ή πρασινωπού φωτός στον ουρανό, συνήθως κοντά στο βόρειο ή νότιο πόλο.

Οι πιθανότητες να δείτε αυτό το θαύμα της φύσης στο Τρόμσο είναι τεράστιες. Ωστόσο, θα πρέπει στην κυριολεξία να κυνηγήσετε την Aurora, αφού μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε σκοτεινό μέρος του Τρόμσο. Η καλύτερη εποχή να δείτε το Βόρειο Σέλας στο Τρόμσο είναι μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου.

Επισκεφτείτε τον καθεδρικό ναό του Αρκτικού Κύκλου

Τι να κάνετε στο Τρόμσο: Αρκτικός Καθεδρικός ναός
Ο Αρκτικός καθεδρικός ναός του Τρόμσε είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα.

 

Πρόκειται για έναν από τους πιο ιδιαίτερους ναούς στον κόσμο. Η κατασκευή του Αρκτικού Καθεδρικού Ναού (Arctic Cathedral) που στην πραγματικότητα ονομάζεται Tromsdalen είναι εμπνευσμένη από τον πάγο και το χιόνι. Στο περίγραμμα του ναού έχουν τοποθετηθεί 11 λωρίδες φωτός και όταν πέφτει το σκοτάδι, ο καθεδρικός ναός είναι ορατός από όλα τα μέρη του κέντρου στο Tromsø.

Οι ιδιαίτεροι πολυέλαιοι από τσέχικο κρύσταλλο είναι εμπνευσμένοι από τα παγάκια και συμβάλλουν στη θεματική εμφάνιση του ναού. Στέκεται περήφανος στο τέλος της γέφυρας Tromsø, η οποία επίσης φωταγωγείται το βράδυ. Τώρα μπορείτε να καταλάβετε γιατί το Τρόμσο ονομάζεται Παρίσι του Βορρά.

Σαφάρι για να δείτε από κοντά τους Θαλάσσιους γίγαντες

Τι να κάνετε στο Τρόμσο: Σαφάρι φαλαινών
Στο Τρόμσο θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τα μεγαλύτερα πλάσματα του πλανήτη μας, τις Φάλαινες!

Πρόκειται για τις Καμπουροφάλαινες οι οποίες χοροπηδούν στα κρύα νερά του Τρόμσε. Αυτά τα υπέροχα πλάσματα επισκέπτονται την περιοχή τα τελευταία χρόνια. Είναι δύσκολο να πει κανείς αν θα επιστρέψουν την επόμενη σεζόν, αλλά ελπίζουμε να έρθουν για να τους δείτε και εσείς.

Ωστόσο, είναι πιο πιθανόν να συναντήσετε μια Όρκα στη Νορβηγία, παρά μια καμπουροφάλαινα. Παρεμπιπτόντως, το Tromsø έχει αναδειχθεί ως ο καλύτερος προορισμός στη Βόρεια Ευρώπη για θαλάσσιες εκδρομές άγριας ζωής. Το σαφάρι έχει διάρκεια μεταξύ 3,5 και 7 ωρών και εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα δείτε αυτά τους άκακους γίγαντες.

Σταματήστε στον δρόμο για να φωτογραφίσετε τους Ταράνδους 

Τι να κάνετε στο Τρόμσο: Δείτε τους Τάρανδους
Μη διστάσετε να σταματήσετε στον δρόμο για να παρατηρήσετε από κοντά τους πανέμορφους Ταράνδους

Ναι, καλά ακούσατε! Στο Τρόμσο οι Τάρανδοι ζουν αρμονικά με τους κατοίκους. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη συναντήσετε κάποιο κοπάδι ταράνδων. Μπορείτε να σταματήσετε με το αυτοκίνητο να βγάλετε φωτογραφίες και να θαυμάσετε την ομορφιά τους. Ωστόσο, καλό θα ήταν να κρατάτε αποστάσεις για να μη νιώσουν απειλή αυτά τα πανέμορφα ζώα.

Θαυμάστε τον γίγαντα των Βόρειων δασών 

Τι να κάνετε στο Τρόμσο: Άλκη στην Νορβηγία
Η Άλκη είναι τόσο δυνατό ζώο που μπορεί να τα βάλει ακόμα και με ένα κοπάδι λύκων.

Πρόκειται για ένα ζώο που είναι γνωστό ως Άλκη και ζει στα πανέμορφα Βόρεια δάση της Νορβηγίας. Η Άλκη είναι στην κυριολεξία ένας τετράποδος γίγαντας αφού φτάνει τα 2 μέτρα και ζυγίζει έως και 700 κιλά. Οπότε καταλαβαίνετε τι μπορεί να γίνει αν τρακάρετε με μια Άλκη. Σύμφωνα με τους κατοίκους, κάποιοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα από σύγκρουση με Άλκη.

Ωστόσο, δε θα έχετε κανένα πρόβλημα αν οδηγείτε με προσοχή. Εμείς είχαμε την τύχη να συναντήσουμε μια μικρή ομάδα Άλκεων και μπορώ να σας πω ότι ήταν μια από τις ομορφότερες εμπειρίες της ζωής μας! Πώς θα καταλάβετε όμως ότι βρίσκεται κοντά σας μια Άλκη; Σίγουρα θα δείτε τις τεράστιες πατημασιές της στους χιονισμένους δρόμους του Τρόμσο.

Επισκεφθείτε τα χωριά της φυλής Σάμι και γνωρίστε την ιδιαίτερη κουλτούρας τους

Τι να κάνετε στο Τρόμσο: καμπινγκ, χωριό Σάμι
Μια από τις πιο ιδιαίτερες εμπειρίες στο Τρόμσο είναι να ζήσετε την Κουλτούρα του αρχαίου λαού Σάμι.

Οι Σάμι είναι οι αυτόχθονες πληθυσμοί των βορειοτέρων περιοχών της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της χερσονήσου Κόλα της Ρωσίας. Μιλούν μια γλώσσα που ανήκει στον Φινο-Ουγγρικό κλάδο της οικογένειας των Ουραλικών γλωσσών.Παραδοσιακά, οι Σάμι επιδιώκουν ποικίλα μέσα διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της παράκτιας αλιείας, της παραγωγής γούνας και της βοσκής προβάτων.

Το πιο γνωστό μέσο βιοπορισμού τους είναι η βοσκή ταράνδων. Επί του παρόντος, περίπου το 10% των Σάμι συνδέονται με την εκτροφή ταράνδων, η οποία τους παρέχει κρέας, γούνα και μεταφορά. Αν επισκεφτείτε το Τρόμσο, μπορείτε επίσης να ζήσετε τον τρόπο ζωής των Σάμι. Κατασκηνώστε σε ένα παραδοσιακό lavvo (σκηνή Σάμι) κάτω από τα Βόρεια Φώτα, και γνωρίστε από κοντά τους ταράνδους.

Ανεβείτε στο τελεφερίκ που προσφέρει πανοραμική θέα στο Τρόμσο 

τι να κανετε στο Τρόμσο: Τελεφερικ
Το τελεφερίκ του Τρόμσο ανεβαίνει στο βουνό Storsteinen, που θεωρείται το μέρος με την καλύτερα πανοραμική θέα.

Αυτοί οι χαριτωμένοι θάλαμοι που κρέμονται από ένα τεράστιο σύρμα, θα σας μεταφέρουν σε ένα ξάγναντο του όρους Storsteinen από το οποίο θα έχετε στο πιάτο σας το Τρόμσο! Από εκεί μπορείτε να δείτε επίσης το Βόρειο Σέλας καθώς και το φαινόμενο του μεσονυκτίου Ήλιου. Αν όμως σας αρέσει η πεζοπορία και η γυμναστική ανεβείτε τα 1200 πέτρινα σκαλοπάτια της σκάλας Sherpa που οδηγούν στο ίδιο σημείο με τα τελεφερίκ.

Ζήστε το φαινόμενο της Πολικής Νύχτας

Η Πολική Νύχτα είναι ένα φαινόμενο όπου η νύχτα διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες και εμφανίζεται στις βορειότερες και νοτιότερες περιοχές της Γης. Αυτό συμβαίνει μόνο μέσα στους πολικούς κύκλους. Το αντίθετο φαινόμενο, η πολική ημέρα, ή ήλιος του μεσάνυχτα, συμβαίνει όταν ο Ήλιος παραμένει πάνω από τον ορίζοντα για περισσότερες από 24 ώρες.

Απολαύστε το φαινόμενο που ονομάζεται Ήλιος του Ημερονυκτίου

Τρόμσο: Ήλιος του Μεσονυχτίου
Ο Ήλιος του Μεσονυκτίου είναι ένα υπερθέαμα που διαρκεί 24 ώρες το 24ωρο για 3 μήνες στο Τρόμσο.

Από τις 20 Μαΐου έως τις 22 Ιουλίου, το Tromsø φωτίζεται από τον Ήλιο 24 ώρες το 24ωρο. Ακούγεται σχεδόν αδύνατο αλλά αυτό το φαινόμενο συμβαίνει κάθε καλοκαίρι στο Τρόμσο. Και ενώ το μακρύ σκοτάδι της πολικής νύχτας συνδέεται με την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, οι κάτοικοι του Τρόμσο ισχυρίζονται ότι ο ήλιος του μεσονυκτίου έχει αξιοσημείωτη αναζωογονητική επίδραση στη διάθεση του ανθρώπου.

Εξερευνήστε τα μοναδικά Φιόρδ του Τρόμσο

Τρόμσο: Φιορδ Νορβηγίας, Πολική Νύχτα
Τα Νορβηγικά Φιόρδ στο Τρόμσο κατά τη διάρκεια της Πολικής Νύχτας.

Malangen, Kaldfjorden, Ullsfjorden και Balsfjorden είναι μερικά από τα φιόρδ κοντά στο κύριο νησί του Tromsø. Σίγουρα θα θυμάστε από τη σειρά Βίκινγκς αυτά τα θαλάσσια ποτάμια που σχηματίστηκαν από το λιώσιμο των πάγων στις κοιλάδες. Σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε αυτές τις περιοχές με συνοδό και να κάνετε διάφορες δραστηριότητες όπως το ψάρεμα. Αυτή η ατέλειωτη φύση έχει να προσφέρει πολλά.

Βγάλτε φωτογραφίες με τα παραδοσιακά ξύλινα σπίτια

Τρόμσο: Τα πολύχρωμα ξύλινα σπίτια
Τα ξύλινα σπίτια του Τρόμσο είναι τα παλαιότερα και περισσότερα ξύλινα σπίτια στη Βόρεια Νορβηγία.

Συνήθως, στα παραμύθια συμπεριλαμβάνεται ένα ξύλινο σπιτάκι. Φανταστείτε ότι το κέντρο της πόλης του Tromsø περιέχει τον μεγαλύτερο αριθμό παραδοσιακών ξύλινων σπιτιών στη Βόρεια Νορβηγία. Και αν έχετε κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε ένα χρώμα μην ανησυχείτε καθώς θα βρείτε σπίτια βαμμένα σε όλα τα χρώματα.

Διασχίστε την πιο όμορφη διαδρομή της Σκανδιναβίας

Τρόμσο: Η διαδρομή των Βόρειων Φωτών
Η διαδρομή των Βόρειων Φώτων (Northern Lights Route) διασχίζει τις χώρες της Σκανδιναβίας.

Πρόκειται για έναν γραφικό δρόμο μήκους 620 χλμ. που διασχίζει την εντυπωσιακά όμορφη φύση της Λαπωνίας. Αυτός ο αρκτικός αυτοκινητόδρομος βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Νορβηγίας. Ξεκινάει από το παραμυθένιο χωριό Τόρνιο της Φιλανδίας και καταλήγει στο Τρόμσο. Μια μαγική διαδρομή που συμπεριλαμβάνει χιονισμένα βουνά με πεύκα, αστραφτερές λίμνες και μαγευτικά φιόρδ.

Αν διασχίσετε αυτόν τον δρόμο κατά τη διάρκεια του Χειμώνα υπάρχουν τεράστιες πιθανότητες να δείτε τα Βόρεια Φώτα. Άλλωστε αυτό δηλώνει και η ονομασία του δρόμου. Σημειώστε όμως τις εξής πληροφορίες: Το χειμώνα χρησιμοποιήστε χειμερινά ελαστικά (με καρφιά) ή αλυσίδες εάν το χιόνι στο δρόμο δεν έχει καθαριστεί.

Επιπλέον, στη Φινλανδία είστε υποχρεωμένοι να έχετε πάντα αναμμένους τους προβολείς σας! Αν και στη Σκανδιναβία θα συναντήσετε τους καλύτερους δρόμους, να θυμάστε ότι είναι πολύ επικίνδυνο να τρέχετε στους παγωμένους δρόμους ακόμη και να έχετε τον καλύτερο εξοπλισμό.

Κοιμηθείτε σε πραγματικό Ιγκλού

Τρόμσο: Ιγκλού εστιατόριο-ξενοδοχείο-μπαρ
Προσοχή στο ωράριο καθώς το Ice Domes κλείνει νωρίς.

Το Tromsø Ice Domes είναι μια από τις νεότερες προσθήκες στην ήδη εντυπωσιακή λίστα των αξέχαστων πραγμάτων που μπορείτε να κάνετε στο Tromsø τον χειμώνα. Αυτό το μοναδικό αξιοθέατο βρίσκεται στην κοιλάδα Tamok, ακριβώς δίπλα στα σύνορα της Φινλανδίας. Το Tromsø Ice Domes μοιάζει με κανονικό ιγκλού, το οποίο φιλοξενεί ένα εστιατόριο, καθώς και ξενοδοχείο για να περάσετε τη νύχτα.

Ο εσωτερικός χώρος αποτελείται από θεματικά γλυπτά πάγου, τα οποία αλλάζουν κάθε χρόνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Tromsø Ice Dome καταστρέφεται και φτιάχνεται κάθε χρόνο από την αρχή, μόλις πλησιάζει η Πολική Νύχτα

Δοκιμάστε τα τοπικά προϊόντα του Τρόμσο στο σούπερ μάρκετ Eide Handel

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο σούπερ μάρκετ αφού πουλάει επίσης τοπικά προϊόντα που αγοράζει απευθείας από τους παραγωγούς του Τρόμσο. Φημίζεται κυρίως για την ποικιλία σολομών που πουλάει. Μάλιστα, πριν αγοράσετε θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε όλα τα είδη.

Και μεταξύ μας, μπορείτε να κόψετε για λίγο την πείνα σας. Όπως ήδη θα έχετε ακούσει η Νορβηγία είναι μια από τις πιο ακριβές χώρες του κόσμου, κάτι που ισχύει και για το Τρόμσο. Αν νομίζετε ότι τα εστιατόρια είναι πανάκριβα στο Τρόμσο, μην ανησυχείτε. Σε αυτόν τον χώρο υπάρχει εστιατόριο που εκτός από νόστιμο φαγητό, προσφέρει ίσως το φθηνότερο φαγητό στο Τρόμσο.

Γνωρίστε τη νυχτερινή ζωή 

Τρόμσο: Νυχτερινή ζωή, φεστιβάλ Ινσόμνια
Φεστιβάλ Ινσόμνια, Τρόμσο.

Φυσικά, το Tromsø δεν έχει να κάνει μόνο με τη φύση. Ως η βορειότερη πανεπιστημιούπολη του κόσμου, εκτός από διάβασμα τι άλλο θα έχει; Έντονη νυχτερινή ζωή. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το Τρόμσο έχει πολλές διακρίσεις στη μουσική βιομηχανία. Πολλοί γνωστοί Djs παγκοσμίου φήμης που παίζουν ηλεκτρονική μουσική προέρχονται από το Τρόμσο. Εκεί επίσης πραγματοποιείται ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής που είναι γνωστό ως Ινσόμνια.

Δοκιμάστε την ανερχόμενη νέα Νορδική Κουζίνα

Σίγουρα κάποια στιγμή θα χρειαστεί να γεμίσετε τις μπαταρίες σας, οπότε μια στάση στα εστιατόρια που ειδικεύονται στα φρέσκα υλικά από την Αρκτική είναι απαραίτητη. Όσο και να ακούγεται παράξενο, οι Νορβηγοί τρώνε κρέας φάλαινας, κρέας ταράνδου καθώς και αυγά γλάρου. Ωστόσο, η παραδοσιακή Σκανδιναβική κουζίνα περιέχει κυρίως κατσίκι και αρνί, λαχανικά και Σολωμό. 

Πώς να πάτε στο Τρόμσο;

Ο καλύτερος τρόπος είναι να πάρετε μια πτήση προς τα αεροδρόμια του Λονδίνου, Λούτον και Γκάτγουικ, από τα οποία πραγματοποιούνται απευθείας πτήσεις προς το Τρόμσο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: 11 αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε στο Λονδίνο!

Πού να μείνετε στο Τρόμσο;

Το Τρόμσο διαθέτει πολλές επιλογές διαμονής. Μπορείτε να μείνετε στα παραδοσιακά Νορβηγικά ξύλινα σπίτια, σε κάποιο κάμπινγκ που προσφέρει σκηνή με οροφή πλεξιγκλάς για να απολαύσετε τα Βόρεια Φώτα ή σε τροχόσπιτο για να ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More