10 χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα για να δείτε άσπρη ημέρα!

Μπορεί η Ελλάδα να φημίζεται παγκοσμίως για τα πανέμορφα ελληνικά νησιά της ωστόσο κάτι που πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει επίσης, πολλά αξιόλογα χιονοδρομικά κέντρα.

Αν σκεφτείτε μόνο ότι το 80% της Ελλάδας είναι ορεινό τότε γίνεται κατανοητό γιατί ο Χειμώνας στην Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το καλοκαίρι.

Τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα

Χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά

Χιονοδρομικό κέντρο Λαιλιάς: Κεντρική πίστα με πολύ χιόνι

Το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά βρίσκεται μέσα σε δάσος από οξιές και πεύκα, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, στην οροσειρά της Βροντούς στις Σέρρες.

Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Αλή Μπαμπάς, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.850 μέτρων.

Η ονομασία Λαϊλιάς είναι τουρκικής προέλευσης αφού κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, αποτέλεσε θέρετρο των Τούρκων.

Ο Λαϊλιάς, απέχει 26 χιλιόμετρα από τις Σέρρες, 110 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 586 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια

Χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια στο βουνό Βέρμιο, Βέροια

Το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στο όρος Βέρμιο και υπάγεται στη Νάουσα, πόλη της κεντρικής Μακεδονίας. Τα 3-5 πηγάδια καταλαμβάνουν μια περιοχή που ξεκινάει από τα 1450 μέτρα και φτάνει σε υψόμετρο 2005 μέτρων.

Σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, είναι το γεγονός ότι οι πίστες του έχουν τεχνητή χιόνωση.

Όσον αφορά την ονομασία, μην ψάξετε για πηγάδια, καθώς η ονομασία αναφέρεται στις 3 πηγές που βρίσκονται στη βάση του χιονοδρομικού και στις 5 πηγές που βρίσκονται σε υψόμετρο 1800 μέτρων.

Η κοντινότερη πόλη στο χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 πηγαδιών είναι η Νάουσα που απέχει μόλις 17 χιλιόμετρα.

Το γεγονός ότι απέχει από τη Θεσσαλονίκη μόλις 110 χιλιόμετρα έχει μετατρέψει αυτό το μέρος σε μια από τις αγαπημένες εξορμήσεις των Θεσσαλονικιών. Τα 3-5 Πηγάδια απέχουν από την Αθήνα 544 χιλιόμετρα.

Χιονοδρομικό κέντρο Σελίου

Χιονοδρομικό κέντρο Σελίου στην Βέροια

Ποιος είπε ότι τα 3-5 Πηγάδια είναι το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται στο Όρος Βέρμιο;

Το Κάτω Βέρμιο φιλοξενεί το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου, το οποίο βρίσκεται δυτικά από τη Βέροια σε μια περιοχή που το κατώτερο υψόμετρο ξεκινάει από τα 1530 μέτρα και φτάνει έως τα 1890 μέτρα.

Αν έχετε χρόνο αξίζει να επισκεφτείτε την Εβραϊκή Συνοικία της Μπαρμπούτας που βρίσκεται στη Βέροια.

Το Σέλι Απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Βέροια, 95 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 75 χιλιόμετρα από την Κοζάνη.

Χιονοδρομικό κέντρο Βόρα-Καϊμακτσαλάν

Χιονοδρομικό κέντρο Καιμακτσαλάν: Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην ομώνυμη ψηλότερη κορυφή της Οροσειράς του Βόρα

Ο Βόρας ή αλλιώς Καϊμακτσαλάν είναι οροσειρά στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια (FYROM) .

Η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς του Βόρα και τρίτη ψηλότερη στην Ελλάδα, είναι ο Προφήτης Ηλίας που φτάνει τα 2.525 μέτρα.

Σε αυτή την κορυφή βρίσκεται και το περίφημο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Πέτρο και Παύλο και χτίστηκε για να τιμήσει τους Σέρβους πεσόντες του πρώτου παγκόσμιου πολέμου.

Η ονομασία Καϊμακτσαλάν είναι τουρκικής προέλευσης και σημαίνει «Γη απαλή σαν κρέμα», ίσως εξαιτίας του χιονιού.

Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται επίσης στην υψηλότερη κορυφή του Καϊμακτσαλάν και καταλαμβάνει μια περιοχή που το χαμηλότερο υψόμετρο του είναι τα 2050 μέτρα και φτάνει σε μέχρι τα 2480 μέτρα.

Η θέα από το βουνό είναι καταπληκτική, αφού το γυμνό μάτι μπορεί να δει μέχρι τον Θερμαϊκό κόλπο, την κορυφή του Ολύμπου και το χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδιών που βρίσκεται απέναντι.

Η κοντινότερη πόλη στο Χ.Κ. Βόρας-Καϊμακτσαλάν είναι η Έδεσσα που απέχει 45 χιλιόμετρα. Η πρωτεύουσα της Ελλάδα, Αθήνα απέχει 576 χιλιόμετρα, ενώ η συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη μόλις 126 χιλιόμετρα.

Κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα αξιοθέατα της Βορείου Ελλάδος, όπως είναι η λίμνη Βεγορίτιδα, τα λουτρά Πόζαρ και ο παραδοσιακός οικισμός Άγιος Αθανάσιος.

Χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου

Χιονοδρομικό κέντρο Βίγλα: Πισοδέρι Φλώρινας

Το Πισοδέρι είναι χωριό χτισμένο στις πλαγιές του όρους Βαρνούντα σε υψόμετρο περίπου 1.420 μέτρων και αποτελεί τον πιο ορεινό οικισμό του Νόμου Φλώρινας.

Στην κοινότητα Πισοδερίου ανήκει και ο οικισμός Βίγλα, γνωστός για τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν εκεί τον χειμώνα, καθώς και για το χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται εκεί. Πρόκειται για ένα μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο, χτισμένο σε μια περιοχή όπου το κατώτατο υψόμετρο είναι 1650 μέτρα ενώ το μεγαλύτερο φτάνει τα 1970 μέτρα.

Μάλιστα, είναι ένα από τα παλαιότερα χιονοδρομικά της Ελλάδας, αφού ο πρώτος του συρόμενος αναβατήρας τοποθετήθηκε το 1967. Σήμερα, στο Χ.Κ Βίγλας λειτουργεί μια νέα πίστα, η μεγαλύτερη σε μήκος στην Ελλάδα (2100μ.) που έχει Ολυμπιακές προδιαγραφές.

Το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλα-Πισοδέρι περιβάλλεται από ένα τοπίο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς, ενώ η κορυφή του προσφέρει θέα στις λίμνες των Πρεσπών.

Στη Βίγλα βρίσκεται επίσης ένα από τα ομορφότερα σαλέ που υπάρχουν στα ελληνικά βουνά. Το Πισοδέρι απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα, 178 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 555 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Χιονοδρομικό κέντρο Βίτσι

Χιονοδρομικό κέντρο Βίτσι

Το Βέρνο ή αλλιώς Βίτσι είναι βουνό με ύψος που φτάνει τα 2.128 μέτρα και εκτείνεται στα σύνορα των νομών Φλώρινας και Καστοριάς. Εκεί βρίσκεται και το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο καταλαμβάνει μια περιοχή που ξεκινάει από υψόμετρο 1610 μέτρων και φτάνει μέχρι τα 1875 μέτρα.

Το Βίτσι προσελκύει πολλούς επισκέπτες εξαιτίας της άπλετης φύσης που προσφέρει η γύρω περιοχή. Μάλιστα, αυτή η περιοχή προστατεύεται από το κράτος αφού αποτελεί βιότοπο για την περίφημη καφέ Αρκούδα.

Το χιονοδρομικό κέντρο Βίτσι απέχει μόλις 22 χιλιόμετρα από τη «πόλη των γουναράδων», Καστοριά, 32 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα, 591 από την Αθήνα και 217 από τη Θεσσαλονίκη.

Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας

Τα ελληνικά βουνά διαθέτουν πολλά όμορφα σαλέ που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτά της Κεντρικής Ευρώπης

Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ θεωρείται ο απόλυτος παράδεισος. Αυτό συμβαίνει γιατί η χειμερινή σεζόν στη Βασιλίτσα έχει μεγάλη διάρκεια.

Πρόκειται για ένα βουνό που εκτείνεται μεταξύ Μακεδονίας και Ηπείρου, ανάμεσα από τα Ιωάννινα (Γιάννενα) και τα Γρεβενά.

Η κορυφή της έχει υψόμετρο 2.249 μέτρα και βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της οροσειράς της Βόρειας Πίνδου, ανάμεσα στα χωριά Δίστρατο, Σμίξη και Αβδέλλα. Το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας εκτείνεται στο ομώνυμο βουνό καθώς και στο διπλανό που ονομάζεται Γομάρα.

Το κατώτερο υψόμετρο του χιονοδρομικού κέντρου είναι 1641 μέτρα ενώ το υψηλότερο φτάνει περίπου τα 2050 μέτρα.

Φημίζεται ιδιαίτερα για τα νεανικά πάρτι που λαμβάνουν χώρα στο Hot Spot Vasilitsa. Πρόκειται για ένα σάλε που βρίσκεται στις αρχές του χιονοδρομικού κέντρου και εκτός από την πίστα σκι, προσφέρει φαγητό, ποτό μουσική και διαμονή.

Το χ.κ Βασιλίτσας απέχει 42 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά, 125 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, 241 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 482 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Ωστόσο, μπορείτε να πάρετε το αεροπλάνο από την Αθήνα για Ιωάννινα και να είστε εκεί σε μια ώρα.

Χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου

Χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου: σκι και snowboard στην Ελλάδα

Αυτό το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται στα Πιέρια Όρη σε μια περιοχή που το κατώτατο υψόμετρο του είναι τα 1400 μέτρα και φτάνει έως και τα 1800 μέτρα. Απέχει 8 χλμ. από το ομώνυμο χωριό και 36 χλμ. από την κοντινότερη πόλη που είναι η Κατερίνη.

Το Ελατοχώρι είναι ένα ιδιαίτερο μέρος για εμένα, καθώς έχω πολλές παιδικές αναμνήσεις από αυτό το πανέμορφο μέρος. Μέχρι σήμερα, έχω στο μυαλό μου την εικόνα όπου χιλιάδες έλατα περιβάλλουν αυτή την περιοχή.

Επίσης, εκεί θα βρείτε υπέροχες ταβέρνες καθώς και όμορφα παραδοσιακά καταλύματα.

Το χιονοδρομικό κέντρο προσφέρει επίσης καταπληκτική θέα προς τον Όλυμπο και τον ποταμό Αλιάκμονα.

Απέχει 36 χιλιόμετρα από την Κατερίνη, 105 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 468 από την Αθήνα.

Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού

Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού: Ξύλινο σαλέ στο Παρνασσό

Ο Παρνασσός είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας που εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

Η μεγαλύτερη κορυφή του ονομάζεται Λιάκουρα και έχει υψόμετρο 2457 μέτρων. Το βουνό οφείλει το όνομά του στον μυθικό ήρωα Παρνασσό, γιο του Ποσειδώνα και της νύμφης Κλεοδώρας.

Αυτό το βουνό φιλοξενεί το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού το οποίο βρίσκεται στις τοποθεσίες Κελάρια και Φτερόλακκα. Το υψόμετρο του ξεκινάει από τα 1.600 μέτρα και φτάνει μέχρι και τα 2.250.

Λόγω ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και την Πάτρα και σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας, το μαντείο των Δελφών, θεωρείται το δημοφιλέστερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας. Διαθέτει τεράστιες εγκαταστάσεις οι οποίες μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Αυτό όμως που έκανε το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού ιδιαίτερα γνωστό είναι το αγαπημένο χειμερινό θέρετρο των Αθηναίων, η Αράχωβα. Πρόκειται για μια ορεινή κωμόπολη που αποτελείται από παραδοσιακά αρχοντικά και φημίζεται επίσης για την έντονη νυχτερινή ζωή.

Η Αράχωβα βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρων και απέχει 25 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού. Η κοντινότερη μεγαλούπολη στο χιονοδρομικό κέντρο είναι η Λαμία η οποία απέχει 74 χιλιόμετρα και ακολουθεί η Πάτρα με 160 χιλιόμετρα ενώ η Αθήνα απέχει 197 χιλιόμετρα.

Χιονοδρομικό κέντρο καλαβρύτων

Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων: Snowboard στην Ελλάδα

Τα καλάβρυτα είναι μια ορεινή ιστορική κωμόπολη που βρίσκεται στα Αροάνια Όρη, γνωστότερα ως Χελμός. Είναι οροσειρά της βόρειας Πελοποννήσου που βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στον νομό Αχαΐας και λιγότερο στον νομό Κορινθίας.

Μόλις 15 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα, σε μια περιοχή με υψόμετρο που ξεκινάει από τα 1700 μέτρα και φτάνει μέχρι και τα 2340 μέτρα, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας και το μεγαλύτερο στην Πελοπόννησο. Κοντά στα Καλάβρυτα θα βρείτε πολλά σημαντικά αξιοθέατα όπως το φαράγγι του Βουραϊκού, το μυθικό σπήλαιο των Λιμνών καθώς και τα μυθικά ύδατα της Στυγός.

Το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων απέχει 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 100 χιλιόμετρα από την Πάτρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More