Αμοργός:Το νησί της Ελλάδας που θα σας μαγέψει 100%

Αν ποτέ δεν έχετε δει στον χάρτη της Ελλάδας το μακρόστενο νησί των Κυκλάδων με τα 260 χιλιόμετρα ακτής που ονομάζεται Αμοργός, μην πτοείστε.

Εδώ μπορείτε να μάθετε σημαντικές πληροφορίες για αυτό το υπέροχο νησί που έγινε γνωστό στο εξωτερικό από την ταινία «το απέραντο γαλάζιο» (The Big Blue).

Πώς προέκυψε το όνομα Αμοργός;

Η ονομασία Αμοργός προέρχεται από ένα φυτό που ονομάζεται Αμοργίς (λινοκαλάμη). Πρόκειται για ένα σπάνιο βότανο που ευδοκιμεί στα ορεινά μέρη του νησιού.

Οι αρχαίοι Έλληνες επεξεργάζονταν αυτό το φυτό για να παράγουν νήμα και να φτιάξουν τους περίφημους χιτώνες της Αμοργού, που ήταν περιζήτητοι εκείνη την εποχή.

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε την ιστορία της Αμοργού, να δούμε τα καλύτερα αξιοθέατα και να γνωρίσουμε το νησί καλύτερα.

Τι να κάνετε στην Αμοργό;

Εξερευνήστε τη χλωρίδα του νησιού

Η χλωρίδα της Αμοργού,παραλία Μούρος
Η πλούσια χλωρίδα της Αμοργού στην παραλία Μούρος.

Από το όνομα μπορείτε να καταλάβετε την υπέροχη χλωρίδα που θα συναντήσετε στο νησί. Την Άνοιξη η Αμοργός μεταμορφώνεται σε ένα πολύχρωμο λιβάδι.

Στο νησί έχουν καταγραφεί σχεδόν 1900 είδη φυτών από τα οποία τα 28 είναι ενδημικά (δηλαδή φυτά που θα βρείτε μόνο στην Αμοργό).

Αυτό το γεγονός προσελκύει πεζοπόρους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έρχονται για να διασχίσουν τα μονοπάτια της Αμοργού και να απολαύσουν τα υπέροχα τοπία του νησιού.

Επισκεφθείτε τα γραφικά χωριά της Αμοργού

Η Αμοργός φημίζεται για τα γραφικά χωριά της όπως είναι η Λαγκάδα, ο Στρούμπος, ο Ποταμός και τα Θολάρια.

Το πιο σημαντικό αξιοθέατο στη Λαγκάδα είναι η εκκλησία της Αγίας Τριάδας που είναι χτισμένη στα βράχια του βουνού Κρουκέλου.

Ο Στρούμπος είναι γνωστός ως το χωριό των νεράιδων και των ξωτικών αφού μοιάζει σαν να βγήκε από παραμύθι. Το χωριό Ποταμός είναι το ομορφότερο φυσικό μπαλκόνι της Αμοργού.

Δείτε περισσότερα εδώ: 5+1 Παραδοσιακά Χωριά Στην Αμοργό Που Πρέπει Να Επισκεφθείτε! 

Ανακαλύψτε τις πανέμορφες παραλίες στο νησί

Το ναυάγιο Ολυμπία, Αμοργός
Το ναυάγιο Ολυμπία είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες στην Αμοργό.

Μπορεί η Αμοργός να μην έχει τις παραλίες της Μήλου αλλά σίγουρα διαθέτει παραλίες με άγρια ομορφιά.

Οι πιο δημοφιλείς παραλίες της Αμοργού είναι η παραλία του Μούρου, η παραλία με το ναυάγιο Ολυμπία η παραλία της Αγίας Άννας, όπου έγιναν τα σημαντικότερα γυρίσματα της ταινίας απέραντο γαλάζιο και η παραλία του Άγιου Παύλου.

Δείτε εδώ: 5 Παραλίες Στην Αμοργό Που Θα Σας Βάλουν Μονομιάς Στο Πλοίο!

Γίνετε μια παρέα με τους επισκέπτες και τους ντόπιους

Αυτό όμως που θα σε κάνει πάντα να γυρνάς στην Αμοργό είναι η νυχτερινή ζωή. Όπου και να πας, θα βρεις κυκλαδίτικα σοκάκια με γραφικές ταβέρνες και live μουσική, που συνοδεύεται από το αγαπημένο παραδοσιακό ποτό της Αμοργού, την ψημένη ρακή!

Αφού λοιπόν κάναμε μια σύντομη περιγραφή για το νησί ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε την ιστορία της Αμοργού.

Εξερευνήστε τη μεσαιωνική Χώρα της Αμοργού

νησιώτικα σοκάκια στην Χώρα, Αμοργός
Η Χώρα αποτελείται από στενά λιθόστρωτα σοκάκια που καθένα κρύβει ένα μυστικό!

Επίσης, κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων ιδρύθηκε η Χώρα της Αμοργού. Ωστόσο, αναπτύχθηκε τον 8ο αιώνα, όταν οι κάτοικοι του νησιού μετακινήθηκαν από τα παραλία προς την ενδοχώρα για να προφυλαχθούν από τις επιδρομές των Σαρακηνών πειρατών.

Ο οικισμός της Χώρας αναπτύχθηκε γύρω από έναν τεράστιο φυσικό βράχο και αποτελείται από πανέμορφα λευκά σοκάκια, γραφικές εκκλησίες, ταβέρνες, μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα της Αμοργού και από τους ιστορικούς ανεμόμυλους που βρίσκονται σε αμφιθεατρική θέση.

 Τα καλύτερα αξιοθέατα στην Αμοργό

Παναγία Χοζοβιώτισσα

Μοναστήρι Χοζοβιώτισσα, Αμοργός
Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της Παναγίας Χοζοβιώτισσας έχει καταγωγή από τα Χόζοβα, περιοχή της Παλαιστίνης στους Άγιους Τόπους, εξού και το όνομα.

Πρόκειται για ένα μοναστήρι που χτίστηκε τον ένατο αιώνα (812-813 π.Χ) στην πλαγιά του βουνού Προφήτης Ηλίας και ανακαινίσθηκε το 1088 π.Χ από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α Κομνηνό.

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Χοζοβιώτισσας, που δίνει την αίσθηση ότι το μοναστήρι είναι προσκολλημένο στον βράχο του όρους, προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Καθώς κατεβαίνετε για την πιο γνωστή παραλία της Αμοργού, την Αγία Άννα, θα δείτε στο αριστερό σας χέρι ένα δρομάκι που οδηγεί στο πάρκινγκ για το μοναστήρι.

Αν δεν έχετε αυτοκίνητο μπορείτε να πάρετε το μονοπάτι που ξεκινάει από την άκρη της Χώρας και σε 20 λεπτά θα είστε στο μοναστήρι.

Η Χώρα απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από την Παναγία Χοζοβιώτισσα.

Οι 3 αρχαίες πόλεις της Αμοργού (Η κοινοπολιτεία Τριπόλεως)

Η αρχαία πόλη Μινώα, Αμοργός, Κατάπολα
Ο Οικισμός της αρχαίας Μινώας στα Κατάπολα, Αμοργός.

Μινώα

Κατά τη Μεσοκυκλαδική περίοδο (2000-1600 π.Χ) θα χτιστεί η πόλη της Μινώας από τους Σάμιους. Αυτός ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της Μουντούλιας, στα Κατάπολα, που σήμερα αποτελεί λιμάνι της Αμοργού.

Αρκεσίνη

Κατά τη Γεωμετρική περίοδο (10ος -8ος αιώνας π.Χ) θα εγκατασταθούν στην Αμοργό οι Ίωνες από τη Νάξο, ιδρύοντας την πόλη Αρκεσίνη.

Αιγιάλη

Τον 7ο αιώνα π.Χ θα φτάσουν στο νησί οι Ίωνες από τη Μίλητο και θα ιδρύσουν την Αιγιάλη. Σήμερα είναι ένα από τα δύο λιμάνια της Αμοργού.

Κάστρο της Αμοργού

Το κάστρο της Αμοργού με το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου
Το κάστρο της Αμοργού με το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου

Αυτό το κάστρο χτίστηκε από τους Ενετούς. Μέχρι σήμερα, σώζονται οι πολεμίστρες που χρησιμοποιούσαν οι Ενετοί για να απωθήσουν τους Σαρακηνούς πειρατές. Το εκκλησάκι που θα δείτε πάνω στο κάστρο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο και θεωρείται το σήμα κατατεθέν της Χώρας.

Πύργος του Γαβρά

Σε αυτόν τον πύργο στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμοργού. Πρόκειται για μια οικία βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής, η οποία χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Ονομάστηκε Πύργος του Γαβρά επειδή εκεί έμενε η ομώνυμη αριστοκρατική οικογένεια. Αυτό το κτίριο βρίσκεται στο κέντρο της Χώρας, δίπλα στην εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής.

Η ιστορία της Αμοργού

Προϊστορικά χρόνια

Προϊστορικός οικισμός Μαρκιανής

Στο νησί σώζονται μέχρι σήμερα πάνω από 12 προϊστορικοί οικισμοί με σημαντικότερο τον οικισμό της Μαρκιανής. Αυτός ο οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 265 μέτρων στη Νοτίνα (Νότια Αμοργός) και χρονολογείται περίπου από το 3.000 π.Χ. Πηγαίνοντας στη λεγόμενη Κάτω μεριά του νησιού θα δείτε την αναγραφόμενη ταμπέλα στο αριστερό σας χέρι.

Ρωμαϊκά χρόνια

Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου η Αμοργός και η Φολέγανδρος θα μετατραπούν σε νησιά της εξορίας. Το ίδιο θα συμβεί και στα νεότερα ελληνικά χρόνια, κατά τη διάρκεια της Χούντας του Ιωάννη Μεταξά.

Η Αμοργός την περίοδο του Βυζαντίου

Δυστυχώς, δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για τη βυζαντινή περίοδο. Ωστόσο, από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα σώζεται το σπουδαιότερο αξιοθέατο της Αμοργού, η Παναγία Χοζοβιώτισσα.

Φραγκοκρατία

Κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας θα χτιστεί πάνω σε αυτόν τον βράχο από τα αδέρφια Γκίζι το κάστρο της Αμοργού (1207 π.Χ) καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού της Χώρας.

Τουρκοκρατία στην Αμοργό

Το 1537 το νησί θα καταληφθεί από τον πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Από τότε θα ξεκινήσει και η Τουρκοκρατία στο νησί μέχρι και την απελευθέρωση του από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ωστόσο, στις αρχές της Τουρκοκρατίας οι Αμοργιανοί είχαν ακολουθήσει τον δρόμο της πειρατείας.

Πλέον, γνωρίζετε πολύ καλά τι θα συναντήσετε σε αυτό το πανέμορφο νησί, για αυτό ετοιμάστε βαλίτσες!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 12 Λόγοι Για Να Ταξιδέψετε Στο Νησί «Χακούνα Ματάτα» !

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More

script type="text/javascript"> window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({flush: true});