Νάξος: 14 λόγοι που πρέπει να πάτε στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο Πέλαγος.

Μπορεί η Σαντορίνη και η Μύκονος να είναι τα πιο γνωστά νησιά στις Κυκλάδες αλλά σας εγγυόμαστε ότι αν επισκεφθείτε την Νάξο θα σας μείνει αξέχαστη.

Σήμερα θα παρουσιάσουμε τα 14 αξιοθέτα που δεν πρέπει να χάσετε στη Νάξο. Πρίν πάμε όμως δούμε τα καλύτερα αξιοθέατα του νησιού ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στην ιστορία της Νάξου

Ονομασία του νησιού

Η ονομασία του νησιού οφείλεται στον πρώτο κάτοικο του νησιού που ονομαζόταν Νάξος.

Σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν γιος του θεού Απόλλωνα και της κόρης του βασιλιά Μίνωα, Ακάλλης.

Η περίφημη σφίγγα των Ναξίων

Η σφίγγα των Ναξίων που βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών

Η Νάξος όπως και η Πάρος φημίζονταν για την εξαγωγή του μαρμάρου. Από το ναξιώτικο μάρμαρο φτιάχτηκε και η περίφημη σφίγγα των Ναξίων.

Πρόκειται για ένα άγαλμα κολοσσιαίων διαστάσεων που έστειλαν γύρω στο 560 π.χ οι Νάξιοι ως προσφορά στο ιερό του Απόλλωνα και στο μαντείο των Δελφών.

Το ύψος αυτού του αγάλματος έφτανε σχεδόν τα 12,5 μέτρα και συμβόλιζε την οικονομική, πολιτική και καλλιτεχνική υπεροχή της Νάξου κατά την Αρχαϊκή περίοδο.

Αυτό το υπέροχο γλυπτό βρέθηκε το 1861 και σήμερα φυλάσσεται στο μουσείο των Δελφών. Ωστόσο, στο νησί μπορείτε να θαυμάσετε το πιστό μαρμάρινο αντίγραφο του που βρίσκεται μπροστά από το δημαρχείο της Νάξου!

Ο Μύθος της Αριάδνης που συνδέεται με τη Νάξο

Η Νάξος αναφέρεται επίσης στον μύθο του Μινώταυρου, αφού στο νησί σταμάτησε για ανεφοδιασμό ο Θησέας κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από την Κρήτη στην Αθήνα. Μαζί του είχε την Αριάδνη, κόρη του Μίνωα, η οποία τον βοήθησε να σκοτώσει τον Μινώταυρο.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Διόνυσος εμφανίστηκε στο όνειρο του Θησέα, ζητώντας του να εγκαταλείψει την Αριάδνη στη Νάξο, αφού ήταν γραφτό να μείνει εκεί και να γίνει γυναίκα του.

Τελικά, η κόρη του Μίνωα έμεινε στη Νάξο και παντρεύτηκε τον θεό Διόνυσο. Από τότε, η Αριάδνη λατρευόταν στο νησί ως θεότητα. Μέχρι σήμερα στην περιοχή Γρόττα έξω από την πόλη της Νάξου, σώζεται μια αρχαία πηγή που είναι γνωστή ως η «πηγή της Αριάδνης».

Αφού μάθαμε λίγα πράγματα για την ιστορία του νησιού πάμε να δούμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα στη Νάξο

Βουνά της Νάξου και σπήλαιο Ζας

Το πόσο σημαντικό ήταν το νησί στο παρελθόν φαίνεται και από τις αναφορές στα αρχαία κείμενα, αφού θεωρούνταν το μέρος όπου μεγάλωσε ο πατέρας των θεών, Δίας.

Για αυτό τον λόγο μέχρι σήμερα η οροσειρά που διασχίζει μέρος του νησιού, καθώς και η υψηλότερη κορυφή της, ονομάζονται Ζας (Δίας στα αρχαία ελληνικά).

Επιπλέον, ο Ζας είναι το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων με υψόμετρο 1004 μέτρων. Ακολουθεί το Φανάρι με υψόμετρο 908 μέτρων που βρίσκεται επίσης στη Νάξο.

Τα βουνά της Νάξου, προσφέρουν στους φίλους της ορειβασίας και του ποδηλάτου ξεχωριστές συγκινήσεις. Επιβάλλεται μια στάση στο σπήλαιο του Ζα, σε υψόμετρο 628 μέτρων, με τους εντυπωσιακούς σταλαγμίτες, που στα αρχαία χρόνια ήταν τόπος λατρείας του Δία.

 Πορτάρα

Πορτάρα, ναός του Απόλλωνα, Νάξος
Το πιο γνωστό αξιοθέατο της Νάξου είναι η Πορτάρα που βρίσκεται στην Χώρα.

Στη Χώρα υπάρχουν σημαντικά αρχαία μνημεία που μαρτυρούν το παρελθόν αυτού του νησιού. Μόλις φτάσετε στην Νάξο με το πλοίο Θα μπείτε κατευθείαν στο κλίμα, αφού το σημαντικότερο μνημείο του νησιού, η Πορτάρα, βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι.

Πρόκειται για την τεράστια μαρμάρινη είσοδο ενός ναού που ήταν αφιερωμένος στον θεό Απόλλωνα και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η Πορτάρα βρίσκεται πάνω στο νησάκι που είναι γνωστό με την ονομασία «παλάτια» ή «νησί του Βάκχου».

Η πρόσβαση είναι εφικτή από την τεχνητή προβλήτα που φτιάχτηκε το 1919, αφού μέχρι τότε αυτό το νησάκι δεν ήταν ενωμένο με την Νάξο.

Κατά τη διάρκεια της δύσης του ήλιου, πλήθος κόσμου ανεβαίνει σε αυτό το νησάκι για να βγάλει φωτογραφίες με φόντο την Πορτάρα και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα της Νάξου.

Ενετικό Κάστρο, Νάξος

Ενετικό κάστρο στην Χώρα της Νάξου
Το Ενετικό κάστρο της Νάξου βρίσκεται στην παλιά πόλη στο κέντρο της Χώρας.

Από την Πορτάρα θα έχετε την ευκαιρία να βγάλετε φωτογραφίες την πανέμορφη Χώρα της Νάξου και το Ενετικό Κάστρο που βρίσκεται στην ακρόπολη του οικισμού. Ο οικισμός χτίστηκε από τον Βενετό άρχοντα Σανούδο πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης.

Σε αυτόν τον Ενετικό οικισμό αξίζει να δείτε τα ερείπια του πύργου όπου έμενε ο Σανούδος, την σχολή των Ουρσουλίνων, την Καπέλλα Καζάτζα και την Εμπορική σχολή όπου φοίτησε για ένα χρόνο ο γνωστός Έλληνας ποιητής Νίκος Καζαντζάκης. Στο ίδιο κτίριο σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου.

Αρχαία πόλη Υρία

Δίπλα στην Χώρα, σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Υρίας που φιλοξενεί το αρχαίο ιερό του Διονύσου. Πρόκειται για έναν ναό Ιωνικού ρυθμού που έχει παγκόσμιο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Ναός της Δήμητρας, Νάξος

Ο ναός της Δήμητρας στον αρχαιολογικό χώρο του Σανγκρίου, Νάξος
Η Δήμητρα ήταν η θεά της γεωργίας και για αυτόν τον λόγο οι αρχαίοι Έλληνες επίλεξαν αυτό το μέρος για να χτίσουν τον ναό προς τιμήν της.

Μπορεί το ιερό του Διόνυσου να προσελκύει στη Νάξο πολλούς λάτρεις της ιστορίας, παρόλα αυτά, ο Ναός της Δήμητρας είναι πιο δημοφιλής αφού μέχρι σήμερα το 50% του ναού σώζεται σε καλή κατάσταση. Ο ναός της Δήμητρας χτίστηκε έναν αιώνα πριν τον Παρθενώνα και μαζί με τον ναό του Διονύσου θεωρούνται αρχιτεκτονικά οι πρόδρομοι του. Κόντα στα ερείπια του ναού σώζεται μια βασιλική που χτίστηκε όταν ο ναός μετατράπηκε από τους Βυζαντινούς σε εκκλησία.

 Αρχαιολογικό Μουσείο Γύρουλα

Τα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο «Γύρουλα», το οποίο έχει βραβευτεί για την αρχιτεκτονική του. Το μουσείο βρίσκεται στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται και ο ναός της Δήμητρας, στο χωριό Σάγκρι.

Κούροι

Οι Κούροι της Νάξου, Διόνυσος ή Απόλλωνας
Ο Κούρος στο χωριό του Απόλλωνα μοιάζει με γίγαντα που κοιμάται και μια μέρα θα ξυπνήσει…

Άλλα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στο νησί είναι οι Κούροι της Νάξου που κείτονται στο έδαφος. Οι δύο βρίσκονται στην περιοχή Μέλανες, στη θέση Φλεριό. Μπορείτε να φτάσετε μέχρι ένα σημείο με το αμάξι και από εκεί και πέρα να ακολουθήσετε το μονοπάτι με τις σημάνσεις που οδηγεί στους Κούρους. Οι Κούροι απέχουν μεταξύ τους σχεδόν 15 λεπτά. Ωστόσο, η πρόσβαση στον δεύτερο είναι λίγο δύσκολη.

Ο τρίτος Κούρος βρίσκεται στο χωριό Απόλλωνας που απέχει 35 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Αυτός ο Κούρος έχει διχάσει την κοινότητα αρχαιολογίας αφού μερικοί υποστηρίζουν ότι μοιάζει με τον Απόλλωνα και άλλοι με τον Διόνυσο. Υπάρχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον για τους Κούρους, καθώς βρίσκονται στην αρχική τους θέση, όπου άρχισε η κατασκευή τους, χωρίς όμως ποτέ να ολοκληρωθεί.

Ενετικοί πύργοι της Νάξου

Ενετικός Πύργος του Μπελόνια, μετακίνηση στην Νάξο με γουρούνα
Ο Ενετικός Πύργος του Μπελόνια χρονολογείται από το 1600 και άνηκε στον άρχοντα του Δουκάτου της Νάξου, Σομαρρίπα κατά την διάρκεια της λατινοκρατίας στις Κυκλάδες.

Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την χώρα βρίσκεται ένα άλλο αξιόλογο αξιοθέατο που είναι γνωστό ως ο πύργος του Μπαζαίου. Πρόκειται για μεσαιωνικό κτίσμα του 16ου αιώνα που πουλήθηκε από το ελληνικό κράτος στην οικογένεια Μπαζαίου, εξού και το όνομα.

Σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών δρώμενων και στο προαύλιο χώρο φιλοξενείται το φεστιβάλ Νάξου, με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις.

Πηγαίνοντας προς το Καστράκι, λίγο πριν το χωριό Γαλανάδο βρίσκεται ένας άλλος ενετικός πύργος που αξίζει να δείτε και είναι γνωστός με την ονομασία Πύργος του Μπελώνια.

 Χαλκί

Χαλκί, Νάξος
Το Χαλκί ή Χαλκείο είναι ένα ορεινό χωριό της Νάξου που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε!

Ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Νάξου- Χαλκείου θα φτάσετε στα ομορφότερα ορεινά χωριά της Νάξου. Πρώτα θα συναντήσετε το Χαλκί ή Χαλκείο επίσημα. Πρόκειται για ένα χωριό που είναι γνωστό κυρίως για την αρχιτεκτονική των σπιτιών του.

Εκεί βρισκόταν κάποτε και το πετρόχτιστο σπίτι με την πανέμορφη βουκαμβίλια και το αμάξι (σκαθάρι) κατσαριδάκι. Σύμφωνα με τους ντόπιους ο ιδιοκτήτης έκοψε την βουκαμβίλια για να κάνει ανακαίνιση το σπίτι.

Ελπίζουμε ότι θα δούμε ξανά αυτή την πανέμορφη εικόνα που κυκλοφορούσε στο ινσταγκραμ. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τόσα όμορφα σοκάκια και σπίτια που γρήγορα θα ξεχάσετε το πετρόχτιστο σπίτι.

Φιλότι

Ορεινό χωριό της Νάξου, Φιλότι
Το Φιλότι στην Νάξο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός στο νησί .

Λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω βρίσκεται το Φιλότι ή αλλιώς Φιλώτι. Πρόκειται για το ομορφότερο ορεινό χωριό της Νάξου. Άλλωστε αυτό θα το καταλάβετε μόλις μπείτε στην πλατεία του χωριού που περιβάλλεται από τεράστια πλατάνια, ροζ βουκαμβίλιες και παραδοσιακά κτίσματα. Εκεί θα βρείτε μια από τις ομορφότερες καφετέριες της Νάξου που φημίζεται για τα πολύχρωμα τραπεζάκια πάνω στα σκαλιά.

Απείραθος

Από το Φιλότι, θα δείτε ψηλά στο βάθος ένα άλλο ορεινό χωριό που ονομάζεται Απείρανθος ή Απείραθος. Αυτό το χωριό είναι ξεχωριστό για τα ήθη και τα έθιμα του καθώς, και την ομιλία των κατοίκων του, κάποιοι από τους οποίους κατάγονται από την Κρήτη. Εκτός από τα πανέμορφα κυκλαδίτικα στενά και τις παραδοσιακές εκκλησίες θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε μια γεύση από την κρητική κουλτούρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 Αξιοθέατα Στο Ηράκλειο Κρήτης Που Δεν Πρέπει Να Χάσετε!

 Βυζαντινά μνημεία, Νάξος

Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο Άνω Σανγκρί
Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο Άνω Σαγκρί.

Άλλα σημαντικά αξιοθέατα της Νάξου είναι οι βυζαντινοί ναοί που σώζονται μέχρι σήμερα. Την παράσταση κλέβει η Παναγία Δροσιανή που βρίσκεται στο χωριό Μονή και χρονολογείται από τον 6ο αιώνα. Άλλες σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες της Νάξου που σώζονται μέχρι σήμερα είναι ο Άγιος Γεώργιος ο Διασορίτης, η Παναγία η Πρωτόθρονη και οι Άγιοι Απόστολοι στο Μετοχίου.

 Παραλίες, Νάξος

Παραλία Αγία Άννα, Νάξος
Η Αγία Άννα είναι μια από τις παραλίες που βρίσκονται κοντά στην Χώρα.

Όσον αφορά τις παραλίες της Νάξου, σίγουρα επιβάλλεται να επισκεφθείτε την παραλία Άγιος Προκόπιος. Εκτός το γεγονός ότι είναι μία από τις καλύτερες παραλίες της Νάξου παρέχει σχεδόν τα πάντα.

Αν ψάχνετε για παραλίες κοντά στην Χώρα η παραλία Άγιος Γεώργιος είναι το ιδανικό μέρος.

Εμείς θα προτείναμε οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την παραλία  Μικρή Βίγλα και αν έχετε αυτοκίνητο ή μηχανή την εξωτική παραλία Πάνερμος.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην λίστα που φτιάξαμε με τις 11 καλύτερες παραλίες της Νάξου.

 Kουφονήσια

Κουφονήσια από Νάξο
Εκδρομή από τη Νάξο στα Κουφονήσια

Στον πεζόδρομο της Χώρας θα βρείτε γραφεία που πραγματοποιούν μονοήμερες εκδρομές στα Κουφονήσια. Η Νάξος απέχει από το Άνω Κουφονήσι μόλις 22 ναυτικά μίλια (42 χιλ.) Μπορείτε επίσης να πάτε στα Κουφονήσια με ταχύπλοο σε 40 λεπτά ή με συμβατικό πλοίο σε 2 ώρες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More