10 αξιοθέατα στο Ηράκλειο Κρήτης που δεν πρέπει να χάσετε!

Μπορεί τα αξιοθέατα στο Ηράκλειο να μην συμπεριλαμβάνουν τις παγκοσμίου φήμης παραλίες των Χανίων όπως είναι ο Μπάλος και το Ελαφονήσι Χανίων ή εξωτικά τοπία όπως είναι το Φοινικόδασος της Πρέβελης στο Ρέθυμνο, ωστόσο, όπως θα δείτε πιο κάτω δεν έχει να ζηλέψει τίποτα!

Πάμε να δούμε ποια είναι τα σημαντικότερα αξιοθέατα στο Ηράκλειο

Παλάτι της Κνωσού

Αξιοθέατα στο Ηράκλειο : Παλάτι Κνωσός

Είναι το μεγαλύτερο και πιο καλά διατηρημένο μνημείο του Μινωικού πολιτισμού, το οποίο βρίσκεται μόλις πέντε χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου.

Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι εκεί βρισκόταν και ο μυθικός λαβύρινθος του Μινωταύρου.

Αν και οι ανασκαφές δείχνουν ότι εδώ υπήρχε ένα παλάτι ήδη από το 2000 π.Χ., αυτό που βλέπετε σήμερα χρονολογείται κυρίως από το 1450 π.Χ.

Λάβετε υπόψη ότι έχει γίνει ανακατασκευή στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το παλάτι φημίζεται για τις μοναδικές τοιχογραφίες που σώζονται μέχρι σήμερα. Ωστόσο, οι τοιχογραφίες που θα δείτε στο παλάτι είναι αντίγραφα.

Τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Κατά την θερινή περίοδο, αναχωρούν Λεωφορεία από την Παλιά Πόλη του Ηρακλείου με προορισμό την Κνωσό, κάθε 15 λεπτά. Εάν έχετε δικό σας αυτοκίνητο, ο χώρος στάθμευσης είναι δωρεάν.

Παλιά Πόλη και παλιό λιμάνι

Αξιοθέατα στο Ηράκλειο: Παλιά Πόλη

Αν επισκεφτείτε το Ηράκλειο, επιβάλλεται μια βόλτα στην Παλιά Πόλη.

Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της παλιάς πόλης βρίσκονται στο λιμάνι. Για αυτό άλλωστε είναι το πιο τουριστικό μέρος του Ηρακλείου.

Το πιο αξιοσημείωτο μνημείο κατά μήκος του λιμανιού είναι το ενετικό φρούριο Κούλες που χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Εκεί θα ταξιδέψετε στο παρελθόν, όταν οι Ενετοί μάχονταν με τους Οθωμανούς για τα μάτια της Κρήτης.

Απέναντι από το δρόμο αλλά μπροστά στο λιμάνι βρίσκονται τα Ενετικά Οπλοστάσια, εύκολα αναγνωρίσιμα από την πέτρινη πρόσοψη και τις τεράστιες καμάρες. Εδώ οι Ενετοί επισκεύαζαν τα πλοία τους.

Τις εντυπώσεις όμως κλέβουν τα παραδοσιακά ψαροκάικα της Κρήτης που είναι βαμμένα στα χρώματα της γαλανόλευκης ελληνικής σημαίας. Μην ξεχάσετε να αγοράσετε μοναδικά όστρακα που πουλάνε οι ψαράδες στην προκυμαία.

Στα δυτικά του λιμανιού, ο γραφικός πεζόδρομος που εκτείνεται κατά μήκος της θάλασσας είναι γεμάτος από εστιατόρια με φρέσκα θαλασσινά.

Η Παλιά Πόλη προστατεύεται από τεράστια αμυντικά τείχη, τα οποία έχουν κατεδαφιστεί εν μέρη.

Στο εσωτερικό της παλιάς πόλης, οι πλακόστρωτοι πεζόδρομοι είναι γεμάτοι από αριστοκρατικά κτίρια,ιστορικές εκκλησίες, καταστήματα που πουλάνε σουβενίρ, καθώς και ιστορικές πλατείες με σιντριβάνια και πολυσύχναστα καφέ.

Ενετικό φρούριο Κουλές

Αξιοθέατα στο Ηράκλειο:Ενετικό φρούριο Κουλές

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ενετικό φρούριο που χρονολογείται από τις αρχές του 16ου αιώνα και μέχρι σήμερα διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση .

Ένας εύκολος και γραφικός περίπατος από την ακτογραμμή, κατά μήκος ενός κυματοθραύστη, οδηγεί στην κύρια είσοδο.

Μπορεί το επιβλητικό κτίριο εξωτερικά να είναι εντυπωσιακό, ωστόσο, το πρόσφατα ανακαινισμένο εσωτερικό κλέβει εξίσου τις εντυπώσεις.

Μεγάλες ξύλινες πόρτες οδηγούν σε δωμάτια όπου εκτίθενται ιστορικά αντικείμενα της εποχής.

Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο σε αυτό το ιστορικό κτίριο, το οποίο αποτελείται από τοίχους πάχους 9 μέτρων με αποτέλεσμα να παραμένει ήσυχο και δροσερό.

Ανεβαίνοντας τις σκάλες στο φρούριο Κουλές θα αντικρύσετε την απίστευτη θέα προς την Θάλασσα και την καρδιά της Παλιάς Πόλης.

Το Φρούριο Κουλές είναι ένα από τα αξιοθέατα στο Ηράκλειο που επιβάλλεται να επισκεφτείτε.

Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου

Μουσείο Ηρακλείου: Δίσκος Φαιστού

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι από τα πιο μεγάλα και αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη.

Άλλωστε πως να μην είναι όταν φιλοξενεί αρχαία ευρήματα του πρώτου ανθρώπινου πολιτισμού που εμφανίστηκε στην Ευρώπη;

Όπως είπαμε παραπάνω, εκεί θα βρείτε τις γνήσιες πανέμορφες τοιχογραφίες από το παλάτι της Κνωσού, καθώς και άλλα σημαντικά ευρήματα του Μινωικού πολιτισμού όπως είναι ο Δίσκος της Φαιστού, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Η Αλήθεια Που Κρύβεται Πίσω Από Το Αλφάβητο Και Την Ελληνική Γραφή!

Οι θησαυροί του μουσείου απλώνονται σε 27 διαφορετικές γκαλερί με πολλά από τα εκθέματα να μετράνε πάνω από 5.500 χρόνια ιστορίας.

Στον προαύλιο χώρο υπάρχουν τα διατηρητέα ερείπια της Ενετικής Μονής του Αγίου Φραγκίσκου, που καταστράφηκε σε σεισμό το 1856.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά του Ηρακλείου, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης.

Ο δίσκος της Φαιστού είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στο Ηράκλειο και στην Ελλάδα.

Καθεδρικός ναός του Αγίου Μηνά

Αξιοθέατα στο Ηράκλειο:Ναός Αγίου Μηνά, πολιούχος άγιος Ηρακλείου

Αυτός ο ναός που είναι αφιερωμένος στον πολιούχο του Ηρακλείου, τον Άγιο Μηνά είναι ένα από τα πιο επιβλητικά αξιοθέατα στο Ηράκλειο.

Βρίσκεται στην Παλιά Πόλη και χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Μάλιστα, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στην Κρήτη, η οποία φημίζεται για την εκτενή θρησκευτική της αγιογραφία.

Το εσωτερικό της εκκλησίας έχει όμορφα ζωγραφισμένους τοίχους φωτισμένους από έναν εκπληκτικό πολυέλαιο.

Ωστόσο, η τοιχογραφία που κλέβει τις εντυπώσεις βρίσκεται στον τρούλο, όπου εμφανίζεται ο Χριστός Παντοκράτορας.

Πρόκειται για ενεργό ναό με τακτικές λειτουργίες και είναι και η έδρα του Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Εκκλησία Αγίου Τίτου

Αξιοθέατα Ηρακλείου: Εκκλησία Άγιου Τίτου

Μπορεί ο Άγιος Μηνάς να είναι η μεγαλύτερη εκκλησία, ωστόσο, ο Άγιος Τίτος στέκει αγέρωχος στον πεζόδρομο του Ηρακλείου πολλούς αιώνες πριν τον Άγιο Μηνά.

Το 961 ο Νικηφόρος Φωκάς έδιωξε τους Άραβες από την Κρήτη και την προσάρτησε εκ νέου στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Τότε πρέπει να χτίστηκε ο πρώτος ορθόδοξος ναός του Αγίου Τίτου, ώστε να αναζωπυρωθεί η χριστιανική πίστη και παράδοση στην Κρήτη, που είχε πέσει σε ύφεση λόγω της κατάκτησης από τους Άραβες πειρατές.

Ωστόσο, η πρώτη εκκλησία αφιερωμένη στο όνομα του ήταν αυτή στην παλιά πρωτεύουσα της Κρήτης, Γόρτυνα, η οποία καταστράφηκε από σεισμό.

Κάποια τα περισσότερα ιερά κειμήλια του ναού βρίσκονται ακόμη στην Βενετία, καθώς μεταφέρθηκαν εκεί κατά την διάρκεια της εισβολής των Οθωμανών Τούρκων, με εξαίρεση την κάρα του Αγίου Τίτου που επιστράφηκε στο Ηράκλειο και βρίσκεται σήμερα στο ναό.

Κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ο ναός παραχωρήθηκε στον βεζίρη και μετατράπηκε σε τζαμί με το όνομα Βεζίρ τζαμί.

Με το μεγάλο σεισμό του 1856 ο ναός καταστράφηκε ολοκληρωτικά και ξαναχτίστηκε στη σημερινή του μορφή ως οθωμανικό τέμενος από τον αρχιτέκτονα Αθανάσιο Μούση. Ο ίδιος σχεδίασε και τον ορθόδοξο ναό του Αγίου Μηνά.

Ο μιναρές του Αγίου Τίτου κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του 1920, όταν αποχώρησαν από το Ηράκλειο οι τελευταίοι μουσουλμάνοι με την ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Σήμερα ο ναός λειτουργεί κάτω από το ορθόδοξο δόγμα.

Η αρχιτεκτονική του, σε συνδυασμό με τους φοίνικες που τον περιβάλλουν, θυμίζουν κάτι από Μέση Ανατολή. Αξίζει να δείτε επίσης αυτό το θαυμάσιο αξιοθέατο του Ηρακλείου, την νύχτα που φωταγωγείται.

Κρήνη Μοροζίνι στην πλατεία των Λεόντων

Αξιοθέατα στο Ηράκλειο: Κρήνη Μοροζίνι στην πλατεία των Λεόντων

Πρόκειται για ένα μικρό συντριβάνι το οποίο αποτελείται από 4 αγαλματίδια, τα οποία έχουν μορφή λιονταριού και από το στόμα τους τρέχει νερό.

Αυτό το υπέροχο αξιοθέατο κοσμεί την πιο πολυσύχναστη πλατεία του Ηρακλείου, την πλατεία Λεόντων, που η ονομασία της οφείλεται σε αυτή την κρήνη.

Η Κρήνη Μοροζίνι χρονολογείται από την εποχή της Ενετοκρατίας στην Κρήτη και συγκεκριμένα από το 1628.

Βρίσκεται δίπλα στο πανέμορφο Ενετικό κτίριο Λότζια που σήμερα φιλοξενεί το Δημαρχείο του δήμου Ηρακλείου.

Η πλατεία των Λεόντων αποτελείται από εστιατόρια, καφέ, μπαρ και παραδοσιακά κουτούκια.

Η Κρήνη Μοροζίνι, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα είναι το σήμα κατατεθέν του Ηρακλείου.

Επίσης, αυτή η Κρήνη έπαιξε σημαντικό ρόλο στην παροχή πόσιμου νερού στους πολίτες του Ηρακλείου, αφού ήταν συνδεμένη με υδραγωγείο μήκους 14 χιλιομέτρων που έφερνε νερό στην πόλη από τις πλαγιές του όρους Γιούχτας.

Η κρήνη Μοροζίνι είναι ένα από τα αξιοθέατα στο Ηράκλειο που αποτελεί σημείο συνάντησης για του Ηρακλειώτες.

Λότζια

Αξιοθέατα στο Ηράκλειο:Ενετικό Κτίριο Λότζια που σήμερα στεγάζει το δημαρχείο του Ηρακλείου

Αυτό το Ενετικό κτίριο Θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο βενετσιάνικο κτήριο της Κρήτης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και αξίζει να ρίξετε μια γρήγορη ματιά.

Μπορείτε επίσης να κάνετε μια στάση κάτω απ΄την μεγάλη σκιερή στοά με τις καμάρες, για να ξεφύγετε από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο.

Η Λότζια χρονολογείται από το 1628 και και χτίστηκε από τον Μοροζίνι την ίδια χρονιά με την Κρήνη των Λεόντων.

Μάλιστα απέχει από την κρήνη μόλις λίγα μέτρα αφού βρίσκεται επίσης στην πλατεία Λεόντων, στην Παλιά Πόλη.

Είναι μια αντιγραφή της περίφημης Βασιλικής στη Βιντσέντζα αλλά με πολύ μικρότερο μέγεθος.

Η Λότζια είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα αξιοθέατα στο Ηράκλειο, που φιλοξενεί και πολιτικούς γάμους αφού όπως είπαμε πιο πάνω εκεί στεγάζεται το δημαρχείο της πόλης.

Κρήνη Πριούλι

Αξιοθέατα στο Ηράκλειο: Κρήνη Πρίουλι στην παλιά Πόλη

Μπορεί η Κρήνη Μοροζίνι να είναι το ορόσημο του Ηρακλείου και η πιο γνωστή από όλες τις Κρήνες, ωστόσο εμάς μας έκανε εντύπωση η Κρήνη Πριούλι (Priuli ή Fontana Nuova).

Αυτή η Κρήνη, που είναι ένα από τα πιο άγνωστα αξιοθέατα στο Ηράκλειο, βρίσκεται στην οδό Δελημάρκου, πίσω από το Μποδοσάκειο Σχολείο και απέναντι από την πύλη του Δερματά.

Κτίστηκε στα τέλη της μεγάλης πολιορκίας του Χάνδακα (Μεσαιωνική ονομασία του Ηρακλείου μεταξύ 1648-1669), αφού οι πολιορκητές Οθωμανοί διέκοψαν την παροχή νερού από τον υδαταγωγό της κρήνης Μοροζίνι που έφερνε νερό από το όρος Γιούχτα.

Ο Ενετός Αντόνιο Πριούλι εντόπισε φλέβα τρεχούμενου νερού εντός των τειχών, το οποίο και διοχέτευσε στην κρήνη αυτή.

Η κρήνη διακοσμείται με τέσσερις πεσσούς και κίονες κορινθιακού ρυθμού, που στηρίζονται σε τριγωνικό αέτωμα.

Ακόμη μια κρήνη που αξίζει να επισκεφτείτε είναι η κρήνη Μπέμπο που κτίστηκε τον 16ο αιώνα και κοσμείται από ένα ρωμαϊκό άγαλμα, το οποίο απεικονίζει τον θεό της Ιατρικής Ασκληπιό.

Δομινικανή καθολική εκκλησία του Αγίου Πέτρου

Αξιοθέατα στο Ηράκλειο: Εκκλησία Αγίου Πέτρου

Είναι ένα από τα αξιοθέατα στο Ηράκλειο που δεν έχει πρόσβαση στο εσωτερικό, παρά μόνο κατά την διάρκεια εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται εκεί.

Χτίστηκε από τα πρώτα χρόνια της Ενετοκρατίας (13ο αιώνα) και ανήκε στο μοναστικό τάγμα των Δομινικανών (Domenicani Predicatori).

Ήταν ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα καθολικά μοναστήρια της πόλης. Οι ενετικές πηγές αναφέρουν ότι ο ναός ήταν τόπος ταφής επιφανών Βενετών.

Στο χώρο γύρω από το ναό, ιδίως κάτω από το κτίριο Καστέλλα έχουν βρεθεί τάφοι της δεύτερης βυζαντινής εποχής και ίχνη κατοίκησης από την αραβική εποχή.

Ο σεισμός του 1508 προκάλεσε πολλές ζημιές στο ναό.

Καταστράφηκε εν μέρει επίσης κατά την Τουρκοκρατία και μετατράπηκε σε τζαμί του Σουλτάνου Ιμπραήμ με έναν μιναρέ στη νοτιοδυτική του γωνία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαντορίνη (Θήρα):Πλήρης Οδηγός Για Το Ταξίδι Σας Στο Ηφαιστειακό Νησί!

Ελπίζουμε να απολαύσατε την λίστα με τα πιο γνωστά αξιοθέατα στο Ηράκλειο!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More