Τα 5 σημαντικότερα αρχαία ελληνικά γλυπτά στο εξωτερικό 

Όπως όλοι γνωρίζετε, ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, έχει αφήσει πίσω του μία τεράστια κληρονομιά, που λειτουργεί ως πυξίδα για την πολιτιστική ανάπτυξη του σύγχρονου κόσμου.

Πέρα από την επιστήμη και τη φιλοσοφία, η αρχαία Ελλάδα ανέδειξε και τις τέχνες, με αποτέλεσμα, τα αρχαιοελληνικά εκθέματα της να προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά αρχαία ελληνικά γλυπτά στο εξωτερικό, που αγοράστηκαν, κλάπηκαν ή αφαιρέθηκαν από τη θέση τους.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα σημαντικότερα αρχαία ελληνικά γλυπτά στο εξωτερικό

Ελγίνεια Μάρμαρα-Βρετανικό μουσείο

Αρχαία ελληνικά γλυπτά στο εξωτερικό: Καρυάτιδα από το ερέχθειο του Παρθενώνα, Βρετανικό μουσείο
Η Καρυάτιδα είναι μία από τις 6 Καρυάτιδες που για 2.500 χρόνια κοσμούσαν το Ερέχθειο, στον Παρθενώνα.

Τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα

Πρόκειται για τα γλυπτά που αφαιρέθηκαν και κλάπηκαν από τον κόμη του Έλγιν, Τόμας Μπρους, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα. Εκείνη την εποχή η Ελλάδα βρισκόταν υπό Οθωμανική κατοχή.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς, ο κόμης αφαίρεσε τα μάρμαρα του Παρθενώνα νόμιμα, λαμβάνοντας ένα έγγραφο από τον Οθωμανό σουλτάνο, γνωστό ως φιρμάνι.

Ωστόσο, σύμφωνα με δύο Τούρκους ερευνητές που ανέλαβαν την υπόθεση εύρεσης αυτού του επίσημου εγγράφου, δε βρέθηκε κάτι που να πιστοποιεί ότι η μεταφορά έγινε νόμιμα.

Αντιθέτως, προσκόμισαν ένα μεταγενέστερο έγγραφο στα Ιταλικά, που επικαλείται άδεια για επίσκεψη στην Ακρόπολη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην Ελλάδα. Σήμερα, τα μάρμαρα ανήκουν στα ελληνικά εκθέματα του βρετανικού μουσείου.

Αγώνας για την επιστροφή των μαρμάρων στην Αθήνα

Από το 1983, με πρωτοβουλία της Υπουργού πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, η Ελλάδα, προσπαθεί να φέρει τα μάρμαρα πίσω εκεί που ανήκουν. Αυτή η συλλογή περιλαμβάνει γλυπτά που κάποτε κοσμούσαν τον Παρθενώνα, το Ερέχθειο, τα προπύλαια και τον ναό της Αθηνάς Νίκης.

Ένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα του Παρθενώνα, που κλάπηκε από τον λόρδο του Έλγιν, είναι η Καρυάτιδα.

Στο Ερέχθειο της Ακρόπολης, θα βρείτε τις 5 Καρυάτιδες να στέκονται στο ύψος τους περήφανες, εδώ και 2.500 χρόνια. Περιμένουν ότι κάποια στιγμή θα γυρίσει η αδερφή τους, που βρίσκεται χωρίς τη θέληση της, στο Βρετανικό Μουσείο.

Αφροδίτη της Μήλου Λούβρο

Αφροδίτη της Μήλου: Το άγαλμα χωρίς χέρια στο μουσείο Λούβρο

Η αρπαγή της Αφροδίτης από τη Μήλο

Ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα του ελληνικού πολιτισμού, που βρέθηκε το 1820, στη Μήλο. Πρόκειται για το άγαλμα της Αφροδίτης που ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν αγρότη, όταν έσκαβε αρχαία ερείπια στο χωράφι του.

Συμπτωματικά, στην περιοχή βρέθηκαν Γάλλοι, που έκαναν ανασκαφές με σκοπό να κλέψουν αρχαία.

Μόλις αντιλήφθηκαν ότι ο αγρότης βρήκε το άγαλμα, έκαναν τα πάντα για να το αγοράσουν.

Ύστερα από πολλές δυσκολίες, οι Γάλλοι κατάφεραν να αποκτήσουν το άγαλμα της Αφροδίτης και τον Μάρτιο του 1821, να το παραδώσουν στον βασιλιά Λουδοβίκο. Εκείνος, με τη σειρά του, το δώρισε στο Μουσείο του Λούβρου, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Το μυστήριο με τα χαμένα χέρια του αγάλματος

Αρχικά πίστευαν ότι παρίστανε τη θεά της θάλασσας και σύζυγος του θεού Ποσειδώνα, Αμφιτρίτη. 

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, το άγαλμα βρέθηκε θαμμένο στο χωράφι, διάσπαρτο σε 6 κομμάτια. Αρχικά είχαν βρεθεί και τα χέρια, τα οποία, έσπασαν κατά τη διάρκεια της συμπλοκής των Γάλλων και των Ελλήνων, για τη διεκδίκηση του αγάλματος.

Σήμερα, στο Λαογραφικό Μουσείο της Μήλου, που βρίσκεται στην Πλάκα, υπάρχει πιστό αντίγραφο που δώρισε το Λούβρο.

Τα γνήσια συμπεριλαμβάνονται στα ελληνικά εκθέματα του Λούβρου. Αυτό το πανέμορφο άγαλμα φτιάχτηκε από παριανό μάρμαρο.

Νίκη της Σαμοθράκης – Λούβρο

Αρχαία ελληνικά γλυπτά στο εξωτερικό: Η Νίκη της Σαμοθράκης στο μουσείο του Λούβρου
Η Νίκη της Σαμοθράκης που σήμερα κοσμεί το Λούβρο.

Ένα από τα πιο δημοφιλή εκθέματα στο μουσείο του Λούβρου, το οποίο βρέθηκε και κλάπηκε στη Σαμοθράκη, το 1884.

Επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής στη Σαμοθράκη ήταν ο Κάρολος Σαμπουαζό, υποπρόξενος της Γαλλίας στην Αδριανούπολη.

Ενώ έσκαβαν μία χαράδρα, ένας Έλληνας εργάτης φώναξε: Κύριε, εύραμεν μία γυναίκα. Επρόκειτο για το μισό άγαλμα. Χωρίς να χάσει χρόνο ο Σαμπουαζό, επικοινώνησε με τον πρόξενο της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό να ζητήσει έγκριση από τον σουλτάνο, για τη μεταφορά του αγάλματος.

Τελικά, μεταφέρθηκε στη Γαλλία σε κομμάτια και στα τέλη του 19ου αιώνα αποκαταστάθηκε από εμπειρογνώμονες του μουσείου.

Που βρισκόταν η Νίκη της Σαμοθράκης στην αρχαιότητα

Αρχικά, η Νίκη στεκόταν στο ύψωμα ενός βράχου σε ένα συγκρότημα 12 ναών, που ήταν αφιερωμένοι σε θεότητες της αρχαιότητας.

Αυτό το συγκρότημα ονομάζεται ιερό των μεγάλων Θεών και βρίσκεται στον οικισμό Παλαιόπολη, στη βόρεια ακτή της Σαμοθράκης. Η Νίκη ήταν τοποθετημένη στην πλώρη ενός καραβιού και εικάζεται ότι συμβόλιζε τη νίκη σε κάποια ναυμαχία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Σαμοθράκη: 15 Λόγοι Για Να Πάτε Διακοπές Στο «Ιερό Νησί»

Αρπιστής – Μητροπολιτικό μουσείο Τέχνης, Νέας Υόρκη

Αρπιστής, γλυπτό κυκλαδίτικης τέχνης, Μητροπολιτικό μουσείο Νέας Υόρκης
Ο Αρπιστής βρίσκεται στο Μητροπολιτικό μουσείο Νέας Υόρκης, στο Μανχάταν.

Πρόκειται για ένα μαρμάρινο ειδώλιο του κυκλαδίτικου πολιτισμού, το οποίο χρονολογείται ανάμεσα στο 2008- 2003 π.Χ. και αποκτήθηκε από το μητροπολιτικό μουσείο της Νέας Υόρκης, το 1947. Σύμφωνα με άλλες πηγές αποκτήθηκε από το ίδρυμα Rogers.

Ωστόσο, πολλοί ισχυρίζονται ότι προέρχεται από  λαθρανασκαφή στην περιοχή Φιώντα της Νάξου ή από τη μεγαλύτερη λαθρανασκαφή που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, στο ακατοίκητο νησί της Κέρου που βρίσκεται απέναντι από τα Κουφονήσια.

Αμφισβήτηση της αυθεντικότητας του Αρπιστή

Πρόσφατα, γνωστές προσωπικότητες, όπως ο Βρετανός ζωγράφος Κράξτον και ο αρχαιολόγος του ίδιου του μουσείου, Μουσκαρέλα, αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα του Αρπιστή.

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν, ένας βοσκός από την Κρήτη, ομολόγησε ότι δημιούργησε αυτό το ειδώλιο το 1940, ύστερα από παραγγελία ενός αρχαιοπώλη, που του ζήτησε να αντιγράψει τον αρπιστή του Εθνικού αρχαιολογικού μουσείου Ελλάδος.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, το μουσείο ισχυρίζεται ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και πρόκειται για το γνήσιο ειδώλιο που κοστίζει 3 εκατομμύρια δολάρια.

Βωμός της Περγάμου – Μουσείο Βερολίνου

Βωμός της περγάμου, μουσείο βερολίνου
Το μουσείο φέρει το όνομα της αρχαιοελληνικής πόλης, καθώς τα έργα τέχνης που ανακαλύφθηκαν στην Πέργαμο ήταν από τα πρώτα και πιο σημαντικά εκθέματα του μουσείου.

Εκεί βρίσκεται το πιο ακέραιο μνημείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ο βωμός της Περγάμου, που είναι αφιερωμένος στον Δία και την Αθηνά. Κατασκευάστηκε ύστερα από εντολή του Ευμένη, της Γενιάς των Σελευκιδών (βασιλείς Μακεδονικής καταγωγής), προς τιμήν του πατέρα του Άτταλου, που κυριάρχησε στην Πέργαμο, ενάντια στους Γαλάτες.

Ανακαλύφθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τον Γερμανό αρχαιολόγο Karl Humann και κάποια τμήματα του, μεταφέρθηκαν στο Βερολίνο, ύστερα από συμφωνία με τους Οθωμανούς. Το πιο σημαντικό τμήμα της είναι η ζωφόρος, που απεικονίζει τη μάχη θεών και γιγάντων, που σύμφωνα με τον μύθο, βρήκε νικητές τους Ολύμπιους Θεούς.

Η Πέργαμος βρισκόταν στη Μικρά Ασία (σημερινή Τουρκία). Ο βωμός μεταφέρθηκε σε κομμάτια από τη Μικρά Ασία στο Βερολίνο και συναρμολογήθηκε ξανά, αφού οι Γερμανοί κατάφεραν να εξαγοράσουν τους Τούρκους με 20.000 τάλαντα.

Η ζωφόρος του έχει μήκος 113 μέτρα και αναπαριστά τη γιγαντομαχία.

Ολόκληρη η πρόσοψη του ναού, όπως και το πρόπυλο του ναού της θεάς Αθηνάς βρίσκονται σήμερα σε περίοπτη θέση στο Μουσείο της Περγάμου, στο Βερολίνο. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ελλάδας.

Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή, η σπουδαία ελληνική κληρονομιά θα επιστρέψει εκεί που ανήκει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More

script type="text/javascript"> window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({flush: true});