Αντικριστό: Το μπάρμπεκιου της Κρήτης που επιβάλλεται να δοκιμάσετε!

Σήμερα θα δούμε τι είναι το Αντικριστό της Κρήτης και ποια είναι η προέλευση του! Πρόκειται για μία παραδοσιακή μέθοδος ψησίματος που οι Κρητικοί χρησιμοποιούν εδώ και χιλιάδες χρόνια, όπως θα δείτε παρακάτω. To οφτό, όπως είναι επίσης γνωστό το Αντικριστό είναι ένα από τα πιο σημαντικά έθιμα στους περίφημους Κρητικούς γάμους.

Το μπάρμπεκιου στην Αρχαία Ελλάδα που μοιάζει με το Αντικριστό

Όπως αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν μία μέθοδο ψησίματος που ονομαζόταν Οφτός. Σύμφωνα με τον Όμηρο οι αρχαίοι Έλληνες έσκαβαν μία τεράστια τρύπα, άναβαν φωτιά και γύρω από αυτήν τοποθετούσαν πέτρες, πάνω στις οποίες στήριζαν τις σούβλες όπου θα έψηναν μεγάλα κομμάτια κρέατος με μπόλικο λίπος.

Το Αντικριστό κατά την Τουρκοκρατία

Την ίδια μέθοδο ψησίματος είχαν υιοθετήσει οι Κρητικοί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κρήτη, οι επαναστάτες χρησιμοποιούσαν αυτή τη μέθοδο ψησίματος λόγω βιασύνης, ώστε να μην τους εντοπίζουν από τον καπνό. Έδεναν μεγάλα κομμάτια κρέας σε ευλύγιστες βέργες και έτρωγαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν. Αμέσως, έσβηναν τη φωτιά και εξαφανίζονταν.

Πώς γίνεται η προετοιμασία για το Αντικριστό;

Μέχρι σήμερα, οι βοσκοί στην Κρήτη χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο που είναι γνωστή ως «Αντικριστό». Ο πιο μικρός βοσκός αναλαμβάνει να καθαρίσει το χώρο από τους θάμνους και τις πέτρες, ύστερα ανοίγει ένα μικρό λάκκο στη γη, μέσα στον οποίο ανάβει φωτιά και γύρω του τοποθετεί πέτρες, που θα στηριχτούν οι σούβλες.

Οι βοσκοί του Ψηλορείτη δεν περιμένουν τα κάρβουνα για να ψηθεί μ’αυτά το οφτό τους, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Απλώνουν μεγάλα κομμάτια σε τσίτες, σούβλες που φτιάχνουν εκείνη την ώρα γύρω από τη φωτιά, για να ψήνεται από τη θερμοκρασία της φλόγας που εκλύεται από το κάψιμο των ξύλων.  Διαλέγουν μεγάλα κομμάτια που έχουν πολύ λίπος ώστε να μην είναι στεγνό το κρέας και αρχίζει το ψήσιμο. Έτσι, στη συνέχεια το κρέας γίνεται άπαχο καθώς το λίπος λιώνει κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Η μέθοδος θέλει εμπειρία καθώς οι μάστορες θα πρέπει να υπολογίσουν το σωστό βάρος που θα μπει στις βέργες, καθώς και τη σωστή απόσταση από τη φωτιά που δε θα πρέπει να είναι ούτε πολύ κοντά ούτε πολύ μακρυά. Οι Κρητικοί στήνουν τις αυτοσχέδιες σούβλες αντικριστά και όχι πάνω από τα κάρβουνα, για αυτό τον λόγο και η μέθοδος ονομάζεται αντικριστό.

Το αντικριστό της Λατινικής Αμερικής

Στη Βραζιλία είναι γνωστό ως churrasco Gaucho. Το Βραζιλιάνικο μπάρμπεκιου είναι ένας παραδοσιακός τρόπος ψησίματος του κρέατος που εκτός τη Νότια Βραζιλία συναντάμε και σε άλλες χώρες της λατινικής Αμερικής όπως η Αργεντινή και η Ουρουγουάη. Το churrasco Gaucho είναι ένας παραδοσιακός τρόπος ψησίματος που επινόησαν οι ιθαγενείς της Λατινικής Αμερικής χιλιάδες χρόνια πριν και μοιάζει με το Αντικριστό της Κρήτης.

Ένα από τα σημαντικότερα έθιμα της Κρητικής Γαστρονομίας

Αν τύχει και επισκεφθείτε την Κρήτη είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνετε στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Αν είστε τυχεροί και συναντήσετε κάποιον γάμο στα χωριά της Κρήτης, θα δείτε σίγουρα από κοντά αυτό το υπερθέαμα που ονομάζεται αντικριστό! Αφού χωνέψετε και πιείτε μερικά ποτηράκια τσικουδιά μπορείτε να χορέψετε και τον περίφημο χορό που ονομάζεται επίσης Αντικριστός!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 16 Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί Που Θα Κλέψουν Την Καρδιά Σας!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More