Τα μυστικά ομορφιάς της Κλεοπάτρας:Το είδωλο της αρχαιότητας

Σήμερα θα δούμε ποια ήταν τα μυστικά ομορφιάς της Κλεοπάτρας και γιατί θεωρούνταν είδωλο για όλες τις γυναίκες και τους άντρες της αρχαιότητας.

Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.Χ. και πέθανε το 30 π.Χ. Ο πατέρας της ήταν ένας ηγεμόνας της Ελληνικής δυναστείας των Πτολεμαίων και η μητέρα της πιστεύεται ότι ήταν η Κλεοπάτρα Ε’ Τρυφαία.

Αυτή η δυναστεία ελληνικής καταγωγής που ξεκίνησε από τον Μέγα Αλέξανδρο, κυβέρνησε την Αίγυπτο για πολλούς αιώνες. Αφού πέθανε ο πατέρας της, η Κλεοπάτρα πήρε τα σκήπτρα της Αιγύπτου σε ηλικία 18 ετών, μοιράζοντας τον θρόνο με τον 10χρονο αδερφό της, Πτολεμαίο XIII. Σύμφωνα με αρχαία ευρήματα ήταν παντρεμένη με τον αδερφό της, κάτι που ήταν κοινή παράδοση για τη δυναστεία των Πτολεμαίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 Συνταρακτικά Γεγονότα Για Τη Βασίλισσα Που Λατρεύτηκε Σαν Θεά!

Ο αγώνας της Κλεοπάτρας για την απόλυτη κυριαρχία

Η ζωή της Κλεοπάτρας ήταν ένας συνεχής αγώνας για τη διατήρηση του θρόνου και της τεράστια επιρροή της. Ήθελε να είναι μόνη ηγεμόνας χωρίς τον αδερφό της Πτολεμαίο XIII με αποτέλεσμα να τον δολοφονήσει.

Όπως είναι γνωστό, είχε σχέσεις τόσο με τον Μάρκο Αντώνιο όσο και με τον Ιούλιο Καίσαρα, με τον οποίο μάλιστα απέκτησε παιδιά. Η Κλεοπάτρα ήταν πολύ ευφυής ηγεμόνας, αν και η ζωή της ήταν κατά καιρούς χαοτική.

Είναι γνωστή ως «ο τελευταίος Φαραώ της Αιγύπτου», αφού μετά τον θάνατό της, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέλαβε την Αίγυπτο. Η Κλεοπάτρα έβαλε τέλος στη ζωή της γιατί δεν ήθελε να γίνει σκλάβα των Ρωμαίων.

Ήταν παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις γυναίκες του αρχαίου κόσμου

Κάτι όμως που πολλοί δε γνωρίζουν για τη ζωή της, είναι το γεγονός ότι ήταν fashion icon της εποχής της. Άλλωστε, είναι ιδιαίτερα γνωστή μέχρι σήμερα για το μακιγιάζ της και τα πολυτελή κοσμήματα της. Μάλιστα, την εποχή που ζούσε στη Ρώμη, όλες οι γυναίκες προσπαθούσαν μα μιμηθούν το στυλ της.

Τα μυστικά ομορφιάς της Κλεοπάτρας

Ομορφιά

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δημιούργησαν πολλά προϊόντα ομορφιάς. Κατασκεύασαν καθρέφτες από μπρούτζο και χαλκό και δημιούργησαν κιτ μακιγιάζ. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες φορούσαν μακιγιάζ για να προστατεύσουν το δέρμα τους από το κλίμα της ερήμου αλλά και για κοσμητικούς σκοπούς.

Όταν η Κλεοπάτρα έγινε ηγεμόνας, οι Αιγύπτιοι είχαν μια μεγάλη γκάμα καλλυντικών, ώστε να εξυπηρετεί τη βασίλισσα τους. Βράχοι, φυτά και ορυκτά χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία μακιγιάζ.

Η Κλεοπάτρα συνήθιζε να βάφει τα κάτω βλέφαρα της με τη γνωστή λαμπερή πράσινη πάστα, ενώ χρησιμοποιούσε μπλε σκιά ματιών στα πάνω βλέφαρά της. Μερικές φορές, χρησιμοποιούσε για τα βλέφαρα της κηλίδες χρυσού πυρίτη κατασκευασμένες από αλεσμένη πέτρα λάπις λάζουλι.

Για μάσκαρα, χρησιμοποιούσε ένα αρχαίο καλλυντικό, το μαύρο κολ (Kohl), μείγμα σκόνης θειούχου μολύβδου και ζωικού λίπους που σκούραινε τα φρύδια και τις βλεφαρίδες. Ως κραγιόν και ρουζ, χρησιμοποίησε κόκκινη ώχρα, ένα είδος πηλού με κόκκινο χρώμα από οξείδιο του σιδήρου.

Εκείνη την εποχή, για να φτιάξουν βερνίκι νυχιών χρησιμοποιούσαν μια κοκκινωπή καφέ βαφή που ονομαζόταν χέννα και ήταν η τελεταία λέξη της μόδας. Οι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν επίσης για να ζωγραφίζουν τις παλάμες τους με σχέδια και σύμβολα χέννας. Ουσιαστικά, ήταν το τατουάζ των Αιγυπτίων.

Μαλλιά

Για τους Αιγύπτιους, τα καθαρά μαλλιά αντιπροσώπευαν την καθαριότητα. Οι άνδρες ξύρισαν τα πρόσωπά τους, αλλά οι ιερείς έπρεπε να ξυρίσουν ολόκληρο το σώμα τους.Οι πλούσιοι ξύριζαν τα κεφάλια τους ή έκοβαν τα μαλλιά τους πιο κοντά και φορούσαν περούκες από αληθινά ανθρώπινα μαλλιά, ωστόσο μερικές φορές αναμειγνύονταν με φυτικές ίνες.

Τα λαμπερά μαύρα μαλλιά θεωρούνταν νεανικά και ζωτικά. Οι περούκες συντηρούνταν πιο εύκολα από τα αληθινά μαλλιά, αλλά δεν είχαν όλοι την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν μία. Έτσι, οι Αιγύπτιοι είχαν πολλά χτενίσματα για να διαλέξουν. Ήταν περήφανοι για τις περούκες τους και δεν έκρυβαν το γεγονός ότι δεν ήταν τα αληθινά τους μαλλιά.

Τα μαλλιά της Κλεοπάτρας ήταν μαύρα, ίσια και έφταναν μέχρι τους ώμους, ενώ στο μπροστινό μέρος είχε φράντζα. Μερικές φορές έπλεκε μέρη των μαλλιών της και τα στόλιζε με χρυσά κοσμήματα και κυρίως χρυσές χάντρες. Ωστόσο, το αγαπημένο της κόσμημα ή

αξεσουάρ

Τα κοσμήματα ήταν πολύ σημαντικά για τις γυναίκες, πόσο μάλλον για την Κλεοπάτρα. Οι βασίλισσες θάβονταν με κοσμήματα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μετά θάνατον ζωή. Το πιο δημοφιλές κόσμημα ήταν ένα φυλαχτό (Amulet) που πίστευαν ότι προστάτευε όποιον το φοράει.Τα φυλαχτά ήταν συχνά ιερά σύμβολα, όπως το περίφημο μάτι του Ώρου.

Τα κοσμήματα ήταν συνήθως ογκώδη και βαριά. Η Κλεοπάτρα φορούσε ογκώδεις, χρυσά κοσμήματα στο κεφάλι και περιβραχιόνια σε σχήμα φιδιού, τα οποία μέχρι και σήμερα είναι στη μόδα.Η ποσότητα των κοσμημάτων ήταν μια αντανάκλαση της κοινωνικής θέσης ενός ατόμου.

Ρούχα

Η Κλεοπάτρα μπορούσε να προσαρμοστεί σε κάθε εμφάνιση της και πάντα ντυνόταν ανάλογα με την περίσταση. Το στυλ της ήταν παρόμοιο με άλλους πλούσιους ανθρώπους στην Αίγυπτο, αλλά έκανε το βλέμμα της να είναι μοναδικό με κοσμήματα και μακιγιάζ. Στην πλούσια γκαρνταρόμπα της υπήρχαν λευκά λινά φορέματα, κοινά με αυτά που φορούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, καθώς και πολυτελή βραδινά φορέματα.

Μέχρι σήμερα, τα μυστικά ομορφιάς της Κλεοπάτρας επηρεάζουν συνεχώς τον κόσμο της μόδας και μπορείτε να δείτε την επιρροή της σε μερικές από τις σημερινές νέες συλλογές!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 21 Αρχαίες Ελληνικές Πόλεις – Αποικίες Σε Διάφορες Χώρες Του Κόσμου!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. If you continue to use this site, we will assume that you agree with this. AcceptRead More